Jasper Philipsen wint tweede rit Baloise Belgium Tour, Danny van Poppel tweede

donderdag 16 juni 2022 om 17:06
Jasper Philipsen wint tweede rit Baloise Belgium Tour, Danny van Poppel tweede

foto: Cor Vos

Jasper Philipsen heeft de massasprint van de tweede rit van de Baloise Belgium Tour gewonnen. Na ruim 175 kilometer was de sprinter van Alpecin-Fenix de snelste op de licht oplopende kustaankomst in Knokke-Heist. Danny van Poppel (BORA-hansgrohe) werd tweede en Mads Pedersen (Trek-Segafredo) derde. Fabio Jakobsen kon in de slotmeters niet vrij sprinten.

Drie Belgen, drie Nederlanders
Zes man vormden de vlucht van de dag. Yentl Vandevelde (Minerva), Jacob Relaes (Tarteletto-Isorex) en Theo Bonnet (Geofco-Doltcini Materiel Velo.com) waren de drie Belgen en zij kregen drie Nederlanders mee: Yoeri Havik (BEAT Cycling), Nick van der Meer en Daan van Sintmaartensdijk (VolkerWessels).

Hun voorsprong schommelde lange tijd tussen de een en twee minuten, omdat sprintersploegen Quick-Step-Alpha Vinyl, Alpecin-Fenix en Trek-Segafredo zich op kop van het peloton nestelden. Nog voor de kopgroep finishplaats Knokke-Heist bereikte voor twee lokale rondjes van 19,2 kilometer, moest Bonnet al afhaken. Hij loste toen zijn medevluchters gingen sprinten voor de tussensprint.

De kopgroep bij een passage aan de finish – foto: Cor Vos

Kopgroep ingerekend in slotronde
In die finale stak ook BORA-hansgrohe een helpende hand toe in de achtervolging. Daardoor dook het verschil met de kopgroep onder de minuut. Leider Mads Pedersen kreeg nog af te rekenen met pech, maar door een snelle wielwissel kon hij terugkeren. Vooraan bleven Havik, Vandevelde en Relaes het langst over. Voor Van Sintmaartensdijk was de dag geslaagd na het winnen van de tussensprints onderweg.

Bij het ingaan van de laatste ronde aan de kust was het verschil ruim 20 seconden. Dat gat werd tijdens de Gouden Kilometer (met drie bonificatiesprints om 3, 2 en 1 seconde) gedicht. De eerste boni’s waren nog voor de vluchters, maar bij de tweede sprint pakte Quinten Hermans de volle mep. De laatste bonussprint was een prooi voor Florian Sénéchal, voor Dries De Bondt en Axel Zingle.

Massasprint
Daarna was het aan de treintjes van de sprinters. Vooral Quick-Step-Alpha Vinyl drukte zijn neus aan het venster, evenals Arkéa-Samsic. In aanloop naar de laatste rechte lijn was het echter chaos troef. Geen enkele sprinters kreeg een perfecte lead out. Mads Pedersen kwam op de boulevard van Knokke-Heist vroeg op kop en dat kwam hem duur te staan, hij werd in de laatste oplopende meters nog gepasseerd door Jasper Philipsen en Danny van Poppel.

Fabio Jakobsen mengde zich ook nog in de sprint. Hij kon alleen niet vrij sprinten, mede doordat Jasper Philipsen sneller was en Jakobsen daarbij insloot. De Nederlander moest zich daardoor neerzetten en werd zevende.

foto: Cor Vos

In het algemeen klassement blijft Mads Pedersen, mede dankzij zijn derde plaats, de leider. Jasper Philipsen en Tim Wellens zijn tweede en derde in de stand, voor aanvang van de individuele tijdrit van vrijdag.

Dit artikel delen:

27 Reacties

Geit in mijn Kelderman 16 juni 2022 om 17:10

Geen hele beste sprint van Jakobsen zeg. Als dit de generale is voor de Tour dan is dit een dikke onvoldoende.

0
platteprijs 16 juni 2022 om 17:18

Als je de laatste weken koers zou hebben gekeken, weet je dat Jakobsen geen generale meer nodig heeft. Vandaag was het al op 500 m afgelopen met de kansen van Jakobsen. Slecht gepositioneerd.

0
De Capybara van de Conradkade 16 juni 2022 om 17:19

Leek alsof Jakobsen het duel met Philipsen niet aan durfde te gaan. In principe zaten ze precies hetzelfde gepositioneerd.

0
Oblomov 16 juni 2022 om 17:24

Duel aangaan? Wordt bijna de hekken ingereden door Philipsen. Zou gewoon een diskwalificatie moeten zijn.

0
garconextraordinaire 16 juni 2022 om 17:50

Slechte generale……. maak jij je maar niet druk om Fabio

0
Maarten_85 16 juni 2022 om 18:21

@Oblomov: Zie mijn berichten verderop.

0
elrio 16 juni 2022 om 17:19

BORA zou er goed aan doen om Danny van Poppel als sprinter mee te nemen ipv als sprintaantrekker voor Bennett…

0
Wheely 16 juni 2022 om 17:22

Eens, die moet gewoon voor eigen kans koersen. Ook een leuke in de ontsnapping of met waaiers. Gewoon hele veelzijdige renner.

0
platteprijs 16 juni 2022 om 17:26

Kan me niet voorstellen dat Bora serieus Bennett gaat uitspelen in de Tour.

0
Amio1998 16 juni 2022 om 17:26

Van Poppel in huidige vorm hoort gewoon in de tourselectie als nr 1 sprinter. Ze hebben momenteel geen betere

0
Geit in mijn Kelderman 16 juni 2022 om 18:19

Eens. En komt bovendien ook nog een aardige heuvel over. Prima renner geworden die net te weinig punch heeft om de overwinningen aaneen te rijgen.

0
lo squalo dello Stretto 16 juni 2022 om 17:34

Verdergaand op bovenstaande: de manier waarop Vlasov al het hele jaar rondrijdt is hij voor mij de eerste podiumkandidaat (na Pogacar en Roglic). Bennett (+ trein) zou ik gewoon thuislaten en Vlasov maximaal ondersteunen. Van Poppel meenemen om in de kasseienrit/waaiers Vlasov bij te staan en te laten meesprinten waar mogelijk.

0
Romerike 16 juni 2022 om 17:39

Dat snijdt hout

0
Caroli65 16 juni 2022 om 17:44

Ik heb dit jaar al twee duidelijk schuine sprints gezien van Philipsen. Heeft ie al twee overwinningen aan te danken. Wanneer wordt deze renner dan wel gediskwalificeerd?

0
garconextraordinaire 16 juni 2022 om 17:52

In ieder geval niet tijdens een Belgische koers

0
lo squalo dello Stretto 16 juni 2022 om 18:13

Jij had wellicht Danny of Fabio willen zien winnen.

0
Limal 16 juni 2022 om 18:16

Caroli’s corioliseffect?

0
Maarten_85 16 juni 2022 om 18:20

Tuurlijk, Caroli, want een renner mag niet van zijn lijn afwijken als hij een andere renner voorbij wil. Laten we dat als nieuwe regel invoeren. Misschien nog eens goed naar de beelden kijken, Caroli (en Oblomov). Op het moment dat Philipsen zijn inhaalmanoeuvre inzet, wijkt Pedersen licht af naar links. Dan ga je vanzelf met die renner mee een stuk extra naar links driften.

Richt desnoods in het vervolg ook even je pijlen op degenen die het écht verdienen om gedeclasseerd (niet gediskwalificeerd) te worden – óók als dat een Nederlander is. Zie mijn bericht hieronder.

0
Maarten_85 16 juni 2022 om 18:07

Pedersen heeft gelijk. Van Poppel moet gedeclasseerd worden. Wat Mullen en zijn ploegmaats op 1,5 km van de meet deden, kan echt niet, en ze hebben volop geprofiteerd van dat manoeuvre ten koste van sprinters die zich wel aan het reglement proberen te houden. Dit kan de wedstrijdjury niet laten passeren of ze verliest al haar geloofwaardigheid.

Je kan al eens op het fietspad terechtkomen omdat je door de renners naast je erop gedrongen wordt. Dan spring je er zo vlug mogelijk weer af. Maar dit was anders. Hier gingen ze met een stuk of vier Bora-renners moedwillig op het fietspad rijden om andere renners voorbij te steken.

0
Caroli65 16 juni 2022 om 19:52

Natuurlijk heb ik aan jouw verzoek voldaan Maarten, maar op Eurosport wijkt Pedersen nauwelijks van zijn lijn. Je lijkt er weer een NL-B discussie van te willen maken met het sprongetje naar van Poppel. In dat kader hebben taaltips ook weinig zin want onze prachtige talen kennen genoeg verschillen. Wij in Nederland gebruiken het woord declasseren vooral bij voetbal, zelfs vrij recent nog.

0
Maarten_85 16 juni 2022 om 22:39

Tuurlijk wijkt Pedersen wel naar links uit. Of je nu de beelden van Eurosport of een andere zender bekijkt, met een beetje beeldkwaliteit zou het toch te zien moeten zijn dat Pedersen zelfs een ferme "snok" (behoeft hopelijk geen taaltips om dit te begrijpen?) aan zijn stuur geeft net wanneer Philipsen hem voorbij wil.

Het verschil tussen declasseren en diskwalificeren is hetzelfde in Vlaanderen en in Nederland: als je gediskwalificeerd wordt, word je uit de uitslag geschrapt en mag je in dit geval dus de volgende dag niet meer starten, terwijl een declassering enkel inhoudt dat je naar de laatste plek van je groep teruggezet wordt.

0
Baard 16 juni 2022 om 20:49

Van Poppel is vooralsnog sterker dan zijn kopman, dit jaar.

0
Geel Zwarte Bril 16 juni 2022 om 20:52

Lach me kapot hier. Quick step zou hier wel even de zeges aan elkaar gaan rijgen. Nou hier zijn ze net zo goed als in Zwitserland. Wordt niks dit jaar.

0
Romāns Vainšteins 16 juni 2022 om 21:11

Ja? Je ‘lacht je kapot’ hierom?

0
debarreman 16 juni 2022 om 21:16

Dan was dit jouw laatste bijdrage op WF?

0
Krist The Vanma 16 juni 2022 om 22:30

De Lie kwam van ver en rijdt misschien wel de beste sprint, zonder ploeg.

0
klootje kriekeljon 17 juni 2022 om 01:15

Voor handtekeningenjagers: de Lotto equipe logeert bij het Sint Truiden-stadion in dat hotel. Hoe heet het hier, Staeyen? Sta hier te lossen en alle ploegwagens etc staan hier.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone