Jasper Philipsen verslaat alle grote mannen in openingsrit UAE Tour
foto: Cor Vos
zondag 20 februari 2022 om 14:03

Jasper Philipsen verslaat alle grote mannen in openingsrit UAE Tour

Jasper Philipsen heeft de openingsetappe van de UAE Tour gewonnen en mag zich ook de eerste leider in het algemeen klassement noemen. De Belgische sprinter van Alpecin-Fenix was na 184 vlakke kilometers de snelste sprinter in Madinat Zayed. Sam Bennett (BORA-hansgrohe) en Elia Viviani (INEOS Grenadiers) werden tweede en derde, Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco) vierde.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Vijf renners sprongen in de vlucht van de dag tijdens deze eerste WorldTour-etappe van het jaar. Wildcardploegen Bardiani-CSF-Faizanè en Gazprom-Rusvelo stelden niet teleur en zaten ieder met twee renners in de ontsnapping: Luca Rastelli en Alessandro Tonelli namens de Italiaanse ploeg, Pavel Kochetkov en Dmitry Strakhov namens de Russische formatie. Xandres Vervloesem (Lotto Soudal) maakte de kopgroep compleet.

De kopgroep van vijf op pad – foto: Cor Vos

Al snel na de start in Madinat Zayed groeide de voorsprong van de vijf koplopers tot boven de vier minuten. De sprintersploegen, met name BikeExchange-Jayco en Quick-Step-Alpha Vinyl, lieten het verschil niet veel groter worden. Lange tijd schommelde het gat tussen de twee en vier minuten.

Sprinters maken zich op voor finale
Vijftig kilometer voor de finish was het verschil teruggebracht tot een minuut en op twintig kilometer van de meet werden de vluchters ingegrepen. Heel spannend was het allemaal niet, op de brede wegen door de woestijn richting Madinat Zayed. Het meest opvallende beeld van de koers was een eenzijdige val van Rick Zabel, maar hij kon zijn weg vervolgen.

Het tempo lag de hele rit laag, langzamer dan het langzaamste tijdschema, maar op vijftien kilometer van de meet ging de snelheid bijna helemaal uit het peloton. De diverse treintjes zochten elkaar op in de slotfase, waarna de snelheid vlak voor de meet wel flink de hoogte in ging.

Het peloton door de woestijn – foto: Cor Vos

Philipsen verslaat Bennett en Viviani
Veel ploegen hadden hun absolute sprintkopmannen meegenomen naar de Emiraten. Het was daardoor een drukte van jewelste voor een goed plekje aan kop van het peloton in de brede slotklilometers. BikeExchange-Jayco begon op kop aan de laatste kilometer, maar kon Dylan Groenewegen niet vooraan afzetten.

Jasper Philipsen werd ondertussen uitstekend naar voren geloodst door zijn lead-out Jonas Rickaert, waarna de Belg van Alpecin-Fenix langs de hekken richting de overwinning sprintte. Sam Bennett en Elia Viviani kregen het nakijken. Dylan Groenewegen zat opgesloten achter Philipsen en was op de vierde plek de beste Nederlander.

RIDE Magazine
171 Reacties
Sorteer op:
20 februari 2022 18:24
Net de spurt eens bekeken en mijn conclusie: je kan de Wielerflits-reacties gewoon niet meer serieus nemen als het gaat om Groenewegen of Evenepoel.
    20 februari 2022 18:57
    Inderdaad, er is geen enkele reactie die het omschrijft zoals het was : van ver op kop aangaan, niet stilvallen en ruim winnen, dan heb je het verdiend.
    20 februari 2022 19:37
    Wat moet het leven frustrerend en eenzaam zijn als je het als enige juist ziet.
    20 februari 2022 21:19
    *van ver op kop aangaan, niet stilvallen, van je lijn afwijken waardoor je anderen hindert en ruim winnen
20 februari 2022 19:37
Hier de beelden en analyse van lanterne rouge:

https://youtu.be/pcK933d-ICs

In eerste instantie zat Groenewegen eigenlijk links, werd door Barbier naar rechts cq het midden gebeukt, en besluit uiteindelijk zich rechts te positioneren achter Philipsen en co.
Sprinten in een uiterst rechte lijn om te winnen op zo'n brede weg is de facto niet mogelijk als je renners in je wiel hebt. In zo'n massasprint wijken altijd renners van hun lijn af (om in te halen). Als Philipsen in het midden van de weg sprint en 1,5 m naar rechts uitwijkt en wint, hoor je Groenewegen niet.
Lijkt me dat degene die als een van de eersten aangaat ook enigszins zijn positie mag 'verdedigen'. Dat in dit geval dat nabij de boarding is, maakt het niet anders me dunkt. Groenewegen had ook nog even de keus/ het momentum om Philipsen links te passeren. Philipsen wint mi. terecht.
Barbier mag wel een DSQ hebben mi.
    20 februari 2022 20:03
    Waar staat in de reglementen dat je je positie mag verdedigen wanneer je als eerste aangaat?

    Volgens mij zijn de regels vrij duidelijk: je mag van je lijn afwijken, maar daarbij niemand hinderen.
    20 februari 2022 21:20
    Piet verzint er eigenhandig nieuwe regels bij
    20 februari 2022 22:53
    Er is in elke sport een soort codex, of noem het ongeschreven recht, spelregels.
    Na pech achter een auto terug komen mag ook niet. Dat zijn dus geen nieuwe regels.
    Als nr 2 nr1 inhaalt, moet hij van z'n lijn wijken, en hindert hij wrs nr3, die ook weer wil inhalen, en nog meer uitwijkt, etc. Er blijft altijd een grijs gebied. Zolang het binnen het redelijke blijft valt iets te billijken. Wat Barbier doet echter niet
20 februari 2022 21:20
Er is nog teveel volstrekte willekeur bij het beoordelen van (un)reglementaire sprints.
21 februari 2022 00:44
Jakobsen is als Hollander een kei in positioneren hoor. Gewoon Morkov volgen

Reacties zijn gesloten.