Jasper Philipsen droomt ‘als joker of knecht’ van WK in eigen land

dinsdag 24 augustus 2021 om 11:00
Jasper Philipsen droomt ‘als joker of knecht’ van WK in eigen land

foto: Cor Vos

Jasper Philipsen kan nu al terugkijken op een uitstekende Vuelta a España en de Spaanse ronde is nog niet ten einde, maar toch zit de sprinter van Alpecin-Fenix al stiekem met het WK in zijn hoofd. Philipsen hoopt er straks bij te zijn in eigen land, maar is tegelijkertijd realistisch. “Ik denk dat het nog nooit zo moeilijk is geweest om in de selectie te geraken”, citeert Het Laatste Nieuws.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

De wegrit in en om Leuven, een ‘parcours voor de Flandriens’, is op maat van de klassiekerrenners. De sterke en snelle Philipsen hoopt er in september bij te zijn in Leuven, maar stelt zich ook bescheiden op. “Wout van Aert staat qua klasse boven iedereen. Het is duidelijk dat hij het volledige kopmanschap verdient. Of ik dan een dienende rol zou krijgen of eerder een joker ben: ik zou het in beide gevallen mooi vinden om erbij te zijn. En ben ik er niet bij, dan is dat geen drama.”

“Als ik mag meedoen, is het aan de bondscoach (Sven Vanthourenhout, red.) om mijn rol in te vullen. Ik zou er heel graag bij zijn, om te zien hoe ver ik geraak. Ik heb via WhatsApp al contact gehad met de bondscoach, maar het is nog niet concreet.” Eerst hoopt Philipsen de Vuelta tot een goed einde te brengen, om vervolgens nog te scoren in de eendagskoers Eschborn-Frankfurt. Hij wil in het najaar ook nog deelnemen aan Parijs-Roubaix en Parijs-Tours.

Jakobsen en Philipsen sprinten naar de streep – foto: Cor Vos

Duels met Fabio Jakobsen 
In de Ronde van Spanje was de 23-jarige Philipsen al de beste in de etappes naar Burgos en Albacete, maar hij is zeker niet van plan om op zijn lauweren te rusten. “Ik ga de komende dagen niet op mijn luie gat zitten. Het zal alleen niet evident worden. Er komen niet veel kansen meer voor de sprinters. Nog twee ritten, denk ik, misschien drie”, denkt Philipsen, die de voorbije etappes meerdere duels heeft uitgevochten met een andere topsprinter: Fabio Jakobsen.

De Nederlandse sprinttroef van Deceuninck-Quick-Step heeft ook al twee etappezeges achter zijn naam staan. Maar wie is nu de beste sprinter in deze Vuelta? Philipsen: “De omstandigheden bepalen veel. We hebben het allebei al goed gedaan, maar we hebben ook al foutjes gemaakt. Minder goed timen, minder goed positioneren. En dan win je niet. Het zit in de details. Ik denk dat Jakobsen iets meer de pure sprinter is, terwijl ik iets makkelijker een bergje verteer.”

Dit artikel delen:

18 Reacties

lapras.ice 24 augustus 2021 om 11:56

Lijkt niet echt een meerwaarde, er zijn te veel betere opties.

0
De Melkboer 24 augustus 2021 om 12:44

Dan zal hij zich moeten tonen in de zwaarde etappes van deze Vuelta. Ik zou wel degelijk aan ‘m denken. Maar in mijn eerste idee denk ik dat hij niet gaat overleven.

0
Massimo Bataille 24 augustus 2021 om 12:56

Stel dat de wedstrijd gesloten blijft en je gaat met 20-30 renners naar de sprint met Van Aert en Philipsen erbij.
Wie sprint er en wil de andere mee helpen met de leadout?
Ik moet het nog zien.

Is persoonlijk ook voor mij een kanshebber op selectie, maar zeker nog geen zekerheid.
Met Van Aert, Declercq, Van Avermaet en Teuns als zekerheden. Dan nog Vermeersch, Lampaert, Evenepoel, Naesen, Vanmarcke, Wellens en Gilbert om aan te vullen

0
chasse patat 24 augustus 2021 om 13:15

Ik zou Vanmarcke zo inwisselen voor joker Philipsen. Betere winstkansen.

0
Kopinkas 24 augustus 2021 om 13:37

Stuyven! Local hero (al zal die net daarom moeilijk in te tomen zijn).

0
S. Morgenstern 24 augustus 2021 om 13:47

Stuyven en Van Hooydonck lijken me zekerheden, mits in vorm.

0
Reiger 24 augustus 2021 om 14:18

@kopinkas ik denk dat Stuyven zeker de dark horse van de wedstrijd gaat zijn. Hij heeft in San Remo al aangetoond dat hij zich weg kan steken,over stalen zenuwen beschikt en treft een parcours dat op zijn lijf geschreven is. Tov VDP, WVA, Asgreen en Alaphilippe is hij net iets minder getalenteerd maar hij kan zomaar door een gunstig koersverloop in de positie komen om voor de winst te gaan rijden

0
Massimo Bataille 24 augustus 2021 om 14:19

Stuyven rats vergeten ( is eigenlijk een schande). Die moet zowiezo ook mee natuurlijk =D
Van hooydonck rijdt idd sterk rond in de Vuelta en verdient zeker ook een kans. Al denk ik dat je met Declercq, Lampaert en Vermeersch al dergelijk type hebt
Ik wil ook wel nog zeggen dat ik Gilbert, Vanmarcke en Evenepoel niet zou meenemen, maar ze mogen wel in de longlist staan

0
S. Morgenstern 24 augustus 2021 om 13:46

Philipsen heeft amper adelbrieven in het eendagswerk. Ondenkbaar dat hij een rol als joker gaat bemachtigen (Stuyven lijkt me eerlijk gezegd de enige die daar aanspraak op kan maken) en voor de ondersteuning van Van Aert zijn er ook renners met meer ervaring in die rol. Ik schat de kans op een selectie dus niet zo hoog in

0
Reiger 24 augustus 2021 om 13:55

Ik hoor de laatste weken over veel sprinters waarvan gezegd wordt dat ze kansen hebben op het WK maar dat is toch helemaal niet realistisch? De namen Jakobsen, Ewan en Philipsen zijn al voorbij gekomen maar wanneer de klassiekertoppers in vorm flink doorhalen liggen deze 3 er toch gewoon af? De enige manier waarop je een goede sprinter zou kunnen gaan gebruiken is om vooraan geen kop te doen “omdat mijn sprinter nog terug gaat komen”. Anders geloof ik er echt niet in.

0
Deel Koeper 24 augustus 2021 om 16:07

Philipsen kan op dat vlak wel iets meer dan die andere twee. Of hij kon dat in ieder geval bij de jeugd, bij de profs lijkt hij alleen maar voor sprints te gaan, terwijl hij initieel werd gezien als opvolger van Boonen. Niet zo goed als Boonen, maar in principe ook een combinatie van sprints en het vlaamse voorjaarswerk.

0
Wheely 24 augustus 2021 om 14:04

Met het risico dat hij ook een klein beetje voor VdP zal koersen wordt hij sowieso thuisgelaten.

0
Reiger 24 augustus 2021 om 14:11

Ja denk ik ook. Maar dan worden er op die gronden toch veel meer renners thuisgelaten bij verschillende landen? Dat is wat er jaarlijks tussendoor sijpelt de hele wedstrijd lang. Dan zou je ook Belgen van DQS buiten de ploeg kunnen houden omdat ze voor Alaphilippe gaan rijden en niet voor WVA.

0
Nikolai 24 augustus 2021 om 18:48

Het lijkt me voor België inderdaad verstandig om DQS-renners thuis te laten want die zullen eerder voor Alaphilippe of Asgreen rijden dan voor Van Aert. Misschien een uitzondering maken voor Declercq om hem in de eerste 150 kilometer de kopgroep binnen schootsafstand te houden. DQS-renners meenemen om in de finale een rol te laten spelen, is echter vragen om ellende. Zie ook de Olympische Spelen, waar Evenepoel alleen maar met zichzelf bezig was in plaats van Van Aert aan het goud te helpen.

0
De Melkboer 24 augustus 2021 om 19:06

zie ook Yorkshire waar Evenepoel stil stond te wachte’ bij Gilbert.

0
de adelaar 25 augustus 2021 om 06:51

Ik zou ook DQS renners thuislaten behalve declercq ,rest bv een van Hooydonck , GVA , Teuns, Stuyven, Van de Sande

0
harryjohan71 25 augustus 2021 om 07:30

@De Melkboer Appels met peren vergelijken. Evenepoel wachtte voor een DQS teamgenoot. Gilbert en Evenepoel zaten toen beide bij DQS. Dit is toch onmogelijk te vergelijken met Van Aert die bij een concurrerende ploeg rijdt. Devenyns heeft al eens aangegeven niet achter een DQS 'er aan te willen rijden op het WK. Op de OS hebben we al gezien dat Evenepoel voor zijn eigen kans ging. Ik acht de kans nihil dat Evenepoel Van Aert terugrijdt naar Alaphilippe en hiermee Alaphilippe van de wereldtitel afhoudt. Evenepoel heeft dan vast last van zijn benen..

0
de adelaar 25 augustus 2021 om 06:52

Alle ballen dus op Wout

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone