Jannik Steimle blijft Matthias Brändle voor in proloog Ronde van Oostenrijk

zaterdag 6 juli 2019 om 14:08
Jannik Steimle blijft Matthias Brändle voor in proloog Ronde van Oostenrijk

Jannik Steimle - foto: Cor Vos (archiefbeeld)

Jannik Steimle heeft de proloog van de Ronde van Oostenrijk gewonnen. In Wels zette de Duitser van Vorarlberg Santic na tweeënhalve kilometer de snelste tijd op de klokken met 2:50. Daarmee bleeft hij Matthias Brändle en Pieter Vanspeybrouck nipt voor.

Gelijktijdig met de Tour de France begon oostelijker op de kaart de Ronde van Oostenrijk. Ben Hermans won vorig jaar de ronde, nadat hij al in de derde etappe de leiderstrui had veroverd. Dit jaar keerde de Belg terug om zijn titel te verdedigen. In de proloog legden de renners een parcours af van tweeënhalve kilometer lengte door de binnenstad van Wels, op amper een halfuurtje rijden van Linz. De route was vrijwel biljartvlak.

Vroege starter Jannik Steimle verrast
Om 12.00 uur trapte Julian Gruber de tijdrit af, maar de Oostenrijker zou in de uitslag in de achterhoede terug te vinden zijn. Jannik Steimle ging amper twintig ritten later al van start en hij scherpte de toptijd aan naar 2:50. De Duitser van het continentale Vorarlberg Santic is dit seizoen vooral op dreef in 2.2-wedstrijden. Zo schreef hij onlangs nog de Oberösterreichrundfahrt op zijn naam.

Er moest echter nog een hele ris renners binnenkomen. Ook Emīls Liepiņš en Josef Černý startten vroeg en zouden uiteindelijk in de top-10 belanden. Steimles ploegmaat Patrick Schelling, vorig jaar vierde in de eindstand, moest acht seconden toegeven. Op het korte parcours bleven de verschillen natuurlijk klein. Víctor De la Parte kwam vijftien seconden tekort en zou pas op de tweede helft van de uitslag terug te vinden zijn.

Iedereen bijt de tanden stuk op Steimles toptijd
Coureurs als Riccardo Zoidl (vorig jaar vijfde) en de Movistars Winner Anacona en Carlos Betancur strandden net als Schelling op 0:08. Titelverdediger Ben Hermans moest nog drie tellen extra toegeven. Iedereen bleek zijn tanden stuk te bijten op de tijd van Steimle, die een knappe tijdrit had gereden. Matthias Brändle was de laatste die hem nog van de winst kon afhouden.

Maar ook de Oostenrijker, voormalig houder van het Werelduurrecord, kwam tekort en moest een seconde toegeven. Daarmee kon Jannik Steimle opgelucht ademhalen: de winst was veiliggesteld. Ook werd hij de eerste leider.

Dit artikel delen:

2 Reacties

Dolfy 6 juli 2019 om 15:35

Sterk van Steimle. Niet al te onverwacht maar toch niet iemand die van te voren zegt, die gaat het doen.

west 7 juli 2019 om 12:47

Die Steimle rijdt sinds vorig jaar consequent de stenen uit de straat. Is nu 23 dus tijd voor een stapje hogerop?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair