Nick van der Lijke (Riwal) en Jan Maas (Leopard) hebben in de eerste etappe van de Tour de Bretagne een prima zaak in het klassement gedaan. Ze zaten mee in een groep van zestien die op de lastige finale omloop wegreden. Ze pakten er meer dan twee minuten voorsprong op het peloton. Valentin Retailleau (AG2R Citroën U23) won de eerste rit en is ook de eerste leider.
De eerste etappe in de Bretoense koers was meteen een belangrijke, omdat in deze rit de meeste heuvels lagen om het verschil op te maken. Zaterdag volgt er nog zo’n etappe, maar die is iets minder lastig. En dus was het voor de klassementsrenners alle hens aan dek maandag. Er werd vanaf de start af aan oorlog verwacht, maar dat bleef uit. Een vroege vlucht met onder meer Kim Magnussen (Riwal) en Oscar Onley (Team DSM U23) kreeg vrijwel meteen na het startschot de ruimte van het peloton.
Na honderd kilometer wachtte de bekende beklimming van de Mûr de Bretagne, waarna een lange finale van zestig kilometer geopend werd. Na een heuvelachtige zone reden de renners Allineuc binnen, waar ze nog vier keer een lokale omloop van 8,5 kilometer moesten afwerken. Daarin zaten twee iets langere hellingen en dan nog de oplopende finishstrook. Op het lastige rondje reden vervolgens zestien renners weg, met daarbij een aantal beroepsrenners en ex-prof Johan Le Bon.

Ook Nick van der Lijke zat mee – foto: Cor Vos
Maas solo
Die laatste rijdt al heel het seizoen het Franse nationale circuit aan gort en de meeste ogen waren dan ook op hem gericht. De samenwerking vooraan was echter niet optimaal en dus werd er slag om slinger gedemarreerd. Op zes kilometer voor het einde ontbond Maas zijn duivels op een steil ‘hupje’. Niemand kon volgen. Op twee kilometer voor het einde sloten vervolgens Van der Lijke en Retailleau vanuit de groep van zeventien aan, maar van een samenwerking was geen sprake.
“Daardoor kwamen er nog eens zes renners terug”, vertelt Maas. Het viel daarna stil. “De laatste kilometer was oplopend en omdat niemand echt meer wilde rijden, ben ik op zeshonderd meter voor het einde vol aangegaan.” Hij reageerde op Le Bon, maar bij Maas zaten Retailleau en co niet ver van zijn wiel. “Ik kon mijn inspanning lang volhouden, maar uiteindelijk kwamen er in de laatste honderd meter nog drie man over me heen”, aldus Maas, die nu op acht tellen vierde staat.
Van der Lijke staat nu tweede, op vier tellen van de 21-jarige Fransman. Hij en Maas pakten onderweg bonificatieseconden. De laatste jaren zijn de verschillen in het eindklassement dikwijls klein, waardoor beide Nederlanders er goed voor staan.
🎥 Le résumé de la 1ère étape ⤵️#TourdeBretagne #TBC2021 #Cyclisme #Bretagne #Breizh pic.twitter.com/0aQOq9BZ9r
— Tour de Bretagne (@tourdebretagne) September 20, 2021
After 1 travel restday, I digested @skodatour quite well with a 4th place on the 1st stage at @tourdebretagne
Went with a late solo attack out of a small group, but got caught just before the line. On to the next days to try it again! #trialanderror #vollebak #fullgas pic.twitter.com/HiwyNA7NXF— Jan Maas (@janmaass) September 20, 2021
@valentin_r87 on 🔥
Comment bien débuter ce @tourdebretagne 💪🤩
📸 Michaël Gilson / @directvelo #UnisDansLaFormation | #AG2RCITROËNU23TEAM 🚴🏼♂️ pic.twitter.com/1KxCUfOc0C
— AG2R CITROËN U23 TEAM (@ag2rcitroen_u23) September 20, 2021
9 Reacties
Ik snap helemaal niets van de titel, maar ben wel meteen hierheen gekomen om te kijken wat er met dat ei aan de hand was.
Ik had er ook nog nooit van gehoord, logisch, want "In Nederland is deze combinatie onbekend." De betekenis blijkt te zijn "dat het maar heel weinig scheelde dat iets wel of niet gebeurde." In Nederland gebruiken we daar denk ik 'op een haar na' voor?
https://taaladvies.net/ei-zo-na/
Edit: inmiddels is de titel in algemeen Nederlands.
Altijd afgevraagd wat Wuyts elke aflevering minstens 3x zei.
Standaardtaal in België behoort ook tot het Standaardnederlands of Algemeen Nederlands.
‘Ei zo na’ wordt trouwens als voorbeeld hiervan gebruikt op de website van de taalunie.
“Welk Nederlands is dé standaardtaal?
Het overgrote deel van het Standaardnederlands is standaardtaal in het hele taalgebied. Daarnaast heeft elk deel van ons taalgebied eigen vormen die binnen dat gebied ook standaardtaal zijn. Bijvoorbeeld ei zo na in België, achterporch in het Caribisch gebied, uitlandig in Suriname en pinnen in Nederland. Die woorden en uitdrukkingen zijn in dat gebied algemeen bruikbaar en heten dan ook ‘standaardtaal in België’ enzovoort. Ze hebben geen lagere status, maar zijn over de grens lastiger te begrijpen.”
Was de titel nu “mist ei zo na”? Want ofwel is het “pakt ei zo na” ofwel “mist”, toch?
Jongens waar hebben jullie het in godsnaam over??
Sowieso rare titel als Nick nog voor hem eindigt
Volgens mij grijpt Thibault Ferasse net naast de ritzege.
Zo raar is het niet, gezien Maas een aanval had geplaatst en slechts in de laatste 100 meter werd bijgehaald.