Jakub Mareczko keert terug op het oude nest

zaterdag 21 november 2020 om 08:40
Jakub Mareczko keert terug op het oude nest

foto: Cor Vos

Jakub Mareczko keert komend seizoen terug bij Vini Zabú-Brado-KTM, de ploeg waar hij in 2015 zijn profcarrière begon. De afgelopen twee jaar kwam de Italiaan in het WorldTour-circuit uit voor CCC, maar dat team verdwijnt uit het peloton.

‘Kuba is back’, zo kondigde Vini Zabú-Brado-KTM de comeback van Mareczko aan. In 2015 ging bij deze ploeg, die toen nog Southeast heette, namelijk de profloopbaan van de Italiaanse sprinter van start. In zijn eerste seizoen won hij liefst zeven etappes en het eindklassement in de Tour of Taihu Lake. In de jaren nadien, toen de ploegnaam in Wilier Triestina veranderde, zegevierde hij in onder meer de ronden van San Luis, Langkawi, Turkije, Qinghai Lake en Hainan.

Na vier seizoenen en een karrenvracht aan overwinningen in .HC- en .1-wedstrijden over de hele wereld vertrok Mareczko naar CCC, waarmee hij de stap zette naar de WorldTour. In zijn twee jaar bij de Poolse ploeg won hij slechts driemaal, drie etappes in de Ronde van Hongarije. Zijn zege in een WorldTour-koers, waar hij naar op zoek ging, bleef uit. De Italiaan werd eerder gelinkt aan het nieuwe ProTeam EOLO-Kometa, maar kiest nu dus voor een terugkeer op het oude nest.

Inmiddels hebben veel renners van de huidige CCC-ploeg onderdak gevonden voor volgend jaar. Enkel de Polen Kamil Gradek, Michał Paluta en Łukasz Wiśniowski, de Amerikaan Will Barta, de Belg Guillaume Van Keirsbulck en Francisco José Ventoso zitten officieel nog zonder contract.

Dit artikel delen:

10 Reacties

Pogiboy 21 november 2020 om 09:11

Hoort ook echt niet thuis in de Worldtour

Limal 21 november 2020 om 10:34

Hoezo hoort iemand die in de laatste Vuelta nog naar een 3e stek sprintte vóór Ackermann niet in de WT thuis?

CechRepublic 21 november 2020 om 12:22

Omdat hij bijna omvalt als een etappe langer is dan 120km en hij vrijwel uitsluitend in Azie kan winnen. Ik doe het hem niet na, maar dat maakt hem geen WT-waardig coureur.

samuello 21 november 2020 om 12:27

Omdat hij de helft van zijn races van de afgelopen twee jaar niet uit reed. Op een lager niveau (tour of hainan, tour de langkawi, ronde van hongarije etc.) koerst hij tegen mindere sprinters, maar vooral met minder hoogtemeters, waar hij meerdere etappes wint. Op worldtour niveau komt hij er gewoon niet aan te pas, al was hij af en toe dichtbij. Dan kan hij wel blijven proberen (als een worldtour ploeg hem überhaupt wil) om een WT-etappezege te pakken, maar op een lager niveau boekt hij 5+ zeges en zal hij ook meer aanzien binnen de ploeg krijgen (en waarschijnlijk zelfs meer salaris).

Murcia 21 november 2020 om 13:22

Jacub heeft een te kleine motor voor de World Tour, hij heeft twee seizoenen de kans gekregen en die niet gepakt. Dan blijft een terugkeer naar een lager niveau over en ook de wedstrijden waar hij wel om de zege kan strijden.

Wheely 21 november 2020 om 09:49

Alle puzzelstukjes vallen op hun plaats.

Charlie33 21 november 2020 om 12:22

Had hem graag bij sunweb gezien als ervaren sprinter en aantrekker voor cees.

Marco Willems 21 november 2020 om 12:40

Met Cees, Dainese en Kanter zit Sunweb toch wel vol met sprinters. Als je Mareczko dan haalt neem je de kansen weg bij die gasten en dat is tegen de werkwijze in lijkt me.

Marco Willems 21 november 2020 om 12:38

Toch vreemd dat hij geen WT ploeg kon vinden. Sterk jaar achter de rug met goed resultaat in Vuelta terwijl hij eerst Bergen moest overwinnen om uberhaupt te kunnen sprinten. Vini Zabiu haalt hier wel een zekerheid voor kleinere overwinningen binnen dus zeker goede aankoop

En Bloc 21 november 2020 om 15:44

Will Barta… hij was dit jaar ongelofelijk sterk in die Vuelta-tijdrit met aankomst bergop, 2e na Roglic. En hij eindigde nog eens 22e in het eindklassement ook. Toch een mooi visitekaartje als 24-jarige. Waar blijft die ploegmanager met een neus voor talent?

Headlines

Materiaalzone

Populair