Jakobsen krijgt in volle sprint tik met telefoon: “Ik reed te strak langs de boarding”

maandag 30 januari 2023 om 07:56
Jakobsen krijgt in volle sprint tik met telefoon: “Ik reed te strak langs de boarding”

foto: Cor Vos

Fabio Jakobsen kwam in de slotrit van de Vuelta a San Juan met de schrik vrij. In de massaprint kreeg de Nederlander namelijk een uitgestoken hand én telefoon van een toeschouwer in zijn gezicht. Jakobsen bleef overeind en eindigde de rit nog als tweede, achter Sam Welsford van Team DSM.

Jakobsen zat in de laatste honderden meters wat ingesloten, maar vond net voor de streep toch nog een gaatje aan de rechterkant. Hij reed dicht langs de nadar om zich naar voren te wurmen. Op dat moment ging het echter mis, want vanuit het publiek doemde plots een uitgestoken hand op. Bij het incident verloor de toeschouwer zijn telefoon, terwijl de zonnebril van Jakobsen op straat belandde. Volgens Sporza is de toeschouwer door de Argentijnse politie meegenomen voor verder onderzoek.

Na afloop was Jakobsen in eerste instantie vooral bezig met zijn sprintnederlaag. “Ik had Mørkøv moeten volgen, maar aarzelde één seconde en bleef bij de andere sprinters”, citeert Sporza de Europees kampioen, die zijn eigen weg moest zoeken na het kwijtraken van zijn lead-out. “Ik dacht dat Nizzolo naar links zou schuiven, maar ik had beter moeten weten en reed te strak langs de boarding.”

“Er stak daar iemand zijn hand uit met een telefoon. Ik denk dat heel veel mensen een déjà vu kregen naar die rit in de Ronde van Polen. Dit was deels mijn eigen schuld, maar er was ruimte. Ik had de hand niet gezien”, aldus de sprinter, bij wie de schade lijkt mee te vallen. “Ik heb een snee en het staat wat dik, maar dit had veel erger kunnen zijn. Gelukkig loopt het goed af.”

Dit artikel delen:

19 Reacties

Polleke 30 januari 2023 om 08:07

Straf dat hij dit alles weet te relativeren en niet compleet bananas gaat…
De moderne versie van Opi/Omi mag naar de Mediamart om een nieuw toestel en Fabio om een andere bril… al met al goed afgelopen…

9
hjjanssen1973 30 januari 2023 om 09:05

Fout van de toeschouwer en van de organisatie. Die dranghekken kunnen van boven breder zijn, waardoor het publiek iets verder wordt teruggedrongen, zodat de sprinters de volle breedte van de weg kunnen gebruiken.

4
Joop Bahamontes 30 januari 2023 om 10:37

Bijzonder Nederlands hier en daar:
– wat is het "bevatten" van openbare evenementen?
– "Veiligheden" – er is maar een soort veiligheid volgens mij
– "Urbanus zone" – terecht reageert Klootje met een grap over Urbanus van Anus
– en wat zijn MMA kooien?

2
AnderJ 30 januari 2023 om 12:00

@Joop Bahamontes: gezien de opmerking over MMA kooien lijkt me de opmerking over “urbanus zones” ook een grap…

1
Shinzawai 30 januari 2023 om 14:18

Ik verbaas me erover dat mensen hier en op andere platforms zulke toeschouwers verdedigen. Zo veel intelligentie is er toch niet voor nodig om te begrijpen dat de weg voor de wielrenners is en dat je die de ruimte moet geven? Dat je niet je hond los moet laten lopen bij koersbezoek en dat je niet over de hekken heen moet gaan hangen? Als je te dom, egoïstisch of asociaal bent om daar even over na te denken, dan heb je gewoon niets bij de koers te zoeken en kun je beter thuisblijven. De man die Jakobsen raakte met zijn mobieltje wist heus wel dat hij bij een wielerkoers aanwezig was, dus zit hij hier gewoon keihard fout.

2
Romāns Vainšteins 30 januari 2023 om 16:16

Hoeveel intelligentie is er voor nodig om te begrijpen dat op 100 homo sapiens er sowieso een domme tussen zit? Hoeveel mensen stonden daar? Daarbij nog het feit dat iedereen een dode hoek heeft en langsstormend peloton juist inschatten nergens algemene lesstof is. Bal ligt echt bij de organisatie en renners. Toeschouwers blijft een onvoorspelbare variabele.

-1
fransestinkkaas 30 januari 2023 om 08:04

Niet te lief worden, gewoon de fout van de toeschouwer. De toeschouwer zit hier meer fout dan de toeschouwer waar Lampaert op reed in Parijs-Roubaix afgelopen jaar.

1
Romāns Vainšteins 30 januari 2023 om 08:14

Ik vind het juist een zeer sterke reflectie van Jakobsen. Die heeft het inzicht dat je niet van alle toeschouwers mag verwachten dat ze een massaspurt in al zijn complexiteit inschatten kunnen. Laat staan met wat halfgare boardings.

Sowieso wat?! ‘fout van toeschouwer’? Ik welke zin dragen burgers verplichtingen om dergelijke openbare evenementen te bevatten? In dat opzicht vond ik die arme ziel die op de weg dwaalde in Turkije nog wel het summum.

Mijns inziens moet als eerste van alle veiligheden worden ingevoerd datde spurtaankomst in urbane zone overboord gaat.

10
fransestinkkaas 30 januari 2023 om 08:52

Valt zeker wat voor te zeggen, maar als renner zou je er vanuit mogen en kunnen gaan dat het parcours op dat moment terrein is simpelweg alleen voor de koers. Moeten renners ook maar rechts gaan rijden in afdalingen om een eventuele tegenligger in een bocht te kunnen ontwijken? Daarbij staat deze man met z’n blije bakkes vooraan in het publiek, dus het is zeker geen verdwaalde omstander die toevallig tegen een koers aanloopt.

Overigens zeg ik wel dat het de fout van de toeschouwer is, maar in dit soort zaken is het eigenlijk altijd fout van de organisatie. In een urbane zone kan prima, mits goed afgesloten. Kan natuurlijk gewoon door dubbel hekwerk met een bufferzone van 50 centimeter ertussen.

5
Romāns Vainšteins 30 januari 2023 om 09:05

Aan hoe ‘ervaren’ een toeschouwer oogt qua wedstrijdbezoek valt alleen gevoelswaardig iets aan vast te knopen. Niets ‘juridisch’. Een organisatie maar ook renner moet er helaas rekening mee houden dat er op iedere 100 toeschouwers een haantje de voorste bijzit: dus door goede biarding idd maar ook zeker niet het gootje opzoeken in de wat meer exotische wielerlanden.

Jakobsen wilde op het uiterste kantje er langs, eigenlijk uit frustratie ook vanwege zijn leadout kwijtraken, en beseft achteraf dat dat het niet waard was. Ik vind dat dapperder en sterker dan de toeschouwer van dienst uitfoeteren.

-3
Yorin 30 januari 2023 om 09:05

Eens. Een bufferzone is duidelijk de oplossing voor dit soort problemen

3
Wheely 30 januari 2023 om 09:12

Ja ben ik ook voor, zo’n bufferzone in de urbanus zone, of van die netten zoals bij die MMA kooien.

1
Klootje Kriekeljon 30 januari 2023 om 09:35

Heb die Urbanus eens met zijn das tussen een wiel zien komen in de koers. Doe maar een flinke bufferzone dan.

1
de nieuweMerckx 30 januari 2023 om 11:51

Niet te lief worden, fout van Jakobsen. En moeilijk te vatten na wat hem ooit eerder overkwam. Er was géén plaats.

-1
Marcus Aurelius 30 januari 2023 om 15:56

Fabio stijgt in mijn achting. Perfecte zelfanalyse, 'ik reed niet waar het hoorde' … Als nu anderen dat ook gaan inzien kan het wat minder gevaarlijk worden. Fabio hoort daar niet te rijden. Hij rijdt gewoon bijna onderaan tegen de afsluiting, waardoor hij zowat dertig cm voorbij de afsluiting zit boven …. Een bijkomende beugel bovenaan boven de onderkant zou het al veel veiliger maken. Niet de toeschouwers terugdringen maar de renners op een veilige strook laten spurten, door ze onderaan van de afsluiting weg te houden.

0
peervaneynthoven 31 januari 2023 om 11:50

Fabio Jakobsen probeerde weer zo dicht mogelijk tegen de boarding via een “gat’ te gaan dat er nauwelijks was.Gelukkig ging het l’histoire se répète alleen voor deze aktie op,maar wel uiterst risicovol als je hebt ervaren wat de consequenties kunnen zijn.

0
Wheely 30 januari 2023 om 10:25

Ja dat gewone volk, bah! Daar staan wij ver boven hè Romans. ;-)

8

Net binnen

Populair

Materiaalzone