Fabio Jakobsen brengt Elia Viviani gevoelige nederlaag in Volta ao Algarve

Fabio Jakobsen brengt Elia Viviani gevoelige nederlaag in Volta ao Algarve

foto: Cor Vos (archief)

woensdag 19 februari 2020 om 18:09

De eerste etappe in de Volta ao Algarve is een prooi geworden voor Fabio Jakobsen. De spurter van Deceuninck-Quick Step bleek in Portimao rapper te zijn dan Elia Viviani, met wie hij vorig jaar nog in dezelfde ploeg reed. Morgen zal de Nederlander in de leiderstrui van start gaan aan de tweede etappe.

De Ronde van de Algarve ging woensdagmiddag van start met een sterk deelnemersveld. Mathieu van der Poel was de grote ster aan Nederlandse kant, Remco Evenepoel aan Belgische kant.

In de eerste etappe naar Lagos zou er vermoedelijk om de zege gespurt worden. De topfavorieten? Die luisterden naar de namen Elia Viviani en Fabio Jakobsen, twee oud-ploeggenoten die elkaar woensdag voor het eerst troffen in de Algarve.

Deceuninck-Quick Step houdt kopgroep in bedwang, rekent kopgroep in
De sprint in Lagos liet echter nog bijna tweehonderd kilometer op zich wachten. Daarvoor gaven drie vluchters kleur aan de dag. Diego López (Fundación-Orbea), Alvaro Trueba (Tuna General-Tavira-Maria Nova Hotel) en Pedro Paulinho (Efapel) kregen enkele minuten van het cadeau, maar al heel snel werd duidelijk dat zij door Deceuninck-Quick Step in het gareel werden gehouden.

Het Belgische team van Jakobsen liet de drie vluchters nooit meer dan twee minuten wegrijden. In het laatste uur waren zij vervolgens al vroeg bij de pinken om ze in te rekenen, waarna de voorbereiding op de sprint begon.

Onrust in het peloton
Deze voorbereiding ging er hard aan toe. Op 20 kilometer van de meet zorgde een aanval van Tim Wellens en Joao Almeida op een steile muur nog voor onrust in het peloton, net als een aanval op 14 kilometer van de finish van Alexys Brunel en en Remco Evenepoel. De orde werd echter al gauw weer hersteld.

Remco Evenepoel toont zich – foto: Cor Vos

Jakobsen klopt Viviani
Daarna reden de sprintersploegen in rap tempo naar de finish. Sunweb toonde zich voor Cees Bol, net zoals dat Alpecin-Fenix en Team Sunweb zich lieten zien. Zij zouden allemaal geen rol van betekenis spelen in de sprint, want Viviani en Jakobsen zouden het onderling uitvechten om de zege. In deze titanensprint tussen de twee oud-ploeggenoten bleek Jakobsen sneller te zijn dan Viviani.

Dit artikel delen:

71 Reacties

Peter Lippens 20 februari 2020 om 09:41

Wat een overdreven subjectieve titel, een site als deze onwaardig al is het een Ollandse. Duidelijk dat Jacobsen een straffe sprint reed en stappen vooruit heeft gezet maar elke sprint is anders, voor hetzelfde geld als Viviani niet naar het midden was uitgeweken zat Jacobsen gewoon ingesloten en won iemand anders.

dikkechaap 20 februari 2020 om 13:01

Je kan best kritiek hebben op een titel, maar als je met zulke onzinnige argumenten aan komt zetten…
Wat maakt het in vredesnaam uit dat de sprint theoretisch gezien ook anders had kunnen verlopen? Dat is altijd zo. Er staat ook nergens dat Jakobsen beter is dan Viviani o.i.d.
Er staat alleen dat het een gevoelige nederlaag is. Daar kun je je best iets bij voorstellen, omdat Viviani vorig jaar nog ploeggenoot was (met senioriteit).
Maar uiteraard was er vast wel een betere titel te verzinnen geweest. Deze prikkelt in ieder geval wel.

Leukefans 20 februari 2020 om 09:57

@Redactie:
Er ontbreekt een woord in de titel.

Jean Dumas 20 februari 2020 om 13:02

Toch een complimentje voor Eurosport dat ze deze wedstrijden uitzenden.

Wheely 20 februari 2020 om 13:53

“Fabio Jakobsen trakteert Ela Viviani op een gruwelijke vernedering in de Algarve” was misschien nog wel een veel mooiere titel geweest.

#tipvandedag

Headlines

Materiaalzone

Populair