Jakob Fuglsang zegeviert in Mercan’Tour Classic
foto: Cor Vos
dinsdag 31 mei 2022 om 15:58

Jakob Fuglsang zegeviert in Mercan’Tour Classic

Jakob Fuglsang heeft de Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes achter zijn naam gezet. Op de Col de Valberg, de laatste klim van de dag, demarreerde de ervaren Deen van Israel-Premier Tech uit een elitegroepje om de laatste zes kilometer solo af te werken. Hij volgde op de erelijst Guillaume Martin op die vorig jaar de eerste editie van de Franse klimeendaagse won.

Twee dagen na de Boucles de la Mayenne ging de Franse kalender verder met de Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes, de twaalfde ronde van de Coupe de France. De bergachtige wedstrijd was toe aan zijn tweede editie. De start werd deze keer verplaatst van Saint-Sauveur-sur-Tinée naar Puget-Théniers. Verder bleven de hoofdingrediënten dezelfde met de beklimmingen van La Colmiane, de lange Col de la Couillole en een aankomst bergop op de Col de Valberg. Alles bij elkaar moest 4200 meter hoogteverschil worden overwonnen.

Een kopgroep met vijf man kleurde lange tijd de koers. Valentin Ferron (TotalEnergies), dit seizoen al goed voor de tweede plaats in Parijs-Camembert en de derde in La Route Adélie de Vitré, was weggereden samen met Larry Warbasse (AG2R Citroën), Théo Delacroix (Intermarché), Sebastian Schönberger (B&B Hotels-KTM), zesde in de Boucles de l’Aulne, en de jonge neoprof Alessandro Verre (Arkéa Samsic). Zij pakten in de aanloop naar Le Colmiane, de eerste klim van de dag, zes minuten voorsprong op het peloton.

Peloton versnelt op La Colmiane
TotalEnergies zag al in de eerste uren van de wedstrijd uitvallen. De klimmer, dit jaar onder meer vijfde in de Tour de La Provence, kwam ten val en kon niet verder. Op La Colmiane versnelde het peloton onder aanvoering van met name de ploegen van Israel-Premier Tech en Groupama-FDJ en begon het verschil met de kopgroep langzaam maar zeker terug te lopen. Op de Couillole, het verschil bedroeg intussen nog twee minuten, viel de kopgroep uit elkaar: Warbasse en Delacroix moesten de anderen laten gaan en Ferron, Schönberger en Verre reden samen verder.

De kopgroep fungeerde niet optimaal en op vijf kilometer onder de top van de Couillole kreeg het peloton met de renners van Groupama-FDJ op kop, de overgebleven vluchters in het vizier. Niet veel later was alles weer bij elkaar. Vervolgens kwam een kleine elitegroep met de beste renners van de dag over de top van de klim van buitencategorie. Opmerkelijk was de aanwezigheid van viervoudig Tour de France-winnaar Chris Froome. De Brit van Israel-Premier Tech zat erbij terwijl onder anderen Ion Izagirre en Warren Barguil al hadden moeten lossen.

Behalve Froome zaten ook zijn ploeggenoten Jakob Fuglsang en Michael Woods nog van voren, net als Jesús Herrada (Cofidis), Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën), David Gaudu, Thibaut Pinot, Sébastien Reichenbach, Lenny Martinez (Groupama-FDJ), Louis Meintjes (Intermarché), Steff Cras (Lotto Soudal), Matteo Jorgenson, Gregor Mühlberger (Movistar) en Michel Ries (Arkéa Samsic). Deze groep begon na de eerste passage door Valberg aan de afdaling naar de voet van de laatste klim van de dag, de Col de Valberg van twaalf kilometer aan gemiddeld 7,4%.

Chris Froome lost op Col de Valberg
Groupama-FDJ zag op de Valberg Pinot afhaken, nadat hij hard voor de ploeg had gewerkt. Ook Froome moest vroeg eraf. Reichenbach leidde de elitegroep de eerste kilometers omhoog, met Gaudu in zijn wiel. Hun pas 18-jarige ploegmaat Martinez, zoon van voormalig topmountainbiker Miguel Martinez, zat een stukje verder. Op zeven kilometer van de streep, draaide Reichenbach af en begonnen de aanvallen. Fuglsang opende de debatten, waarna ook Woods versnelde. Gaudu ging mee met de Canadees en ook Herrada, Fuglsang en Cras.

Met nog zes kilometer te gaan viel Fuglsang opnieuw aan en deze keer pakte de Deense klimmer een gat. Gaudu ging in het tegenoffensief, maar kreeg Woods, een ploegmaat van Fuglsang, mee als waakhond. Fuglsang kwam niet meer in de problemen en legde na 167,9 kilometer beslag op de overwinning. Het was zijn eerste zege sinds de Ronde van Lombardije 2020. Woods maakte de feestvreugde bij Israel-Premier Tech compleet door Gaudu te kloppen in de strijd om de tweede plaats. Herrada en Cras maakten de top vijf compleet.

 
34 Reacties
Sorteer op:
Lekker puntjes binnenharken voor Israel.
  31 mei 2022
  210 punten voor Fuglsang en Woods, meer dan Israel haalde in drie weken Giro (204 noemde De Kort).
  31 mei 2022
  Lotto moet het doen met 'slechts' een 5de plek van Cras. Die kwam schijnbaar op zijn gemakje, lurkend aan de drinkbus, binnen. Bij lotto blijkbaar nog niet teveel zorgen over de puntjes. :p
  31 mei 2022
  Lotto heeft zaterdag Heiste Pijl, zondag Parijs-Brussel en maandag Ronde van Limburg om opnieuw verder uit te lopen. Die zullen wel blij zijn met de 50p van Cras vandaag.
  31 mei 2022
  Plus de 15 punten van Froome niet te vergeten
  31 mei 2022
  Die tellen (voorlopig) niet mee, neem ik aan.
31 mei 2022
Leuk voor Froome dat het eens mee zit! En goed punten gescoord door Israel premier tech. Dat hadden ze wel nodig
  31 mei 2022
  Inderdaad, niet gedacht dat dit nog kon. Maar dat dacht ik van Gilbert en vorig jaar van Cav ook niet :D
Anders dan klassieke etappes in rondes is zo'n bergetappe als 'klassieker' toch niet echt iets dat tot de verbeelding spreekt.
  31 mei 2022
  Is inderdaad nooit goed gelukt om daar iets van te maken. De Classique des Alpes was een poging van ASO, die in de jaren 90 een aantal mooie edities had. Maar de teams hadden te weinig interesse zei ASO en hief de boel in 2004 op.
  Misschien moet er dan een reeks van gemaakt worden. Net als de Vlaamse en Waalse. Bv beginnen op zondag, woensdag en de afsluitende weer in het weekend. Afreizen voor een ploeg wordt dan aantrekkelijker, als in de Italiaanse najaarskoersen.
  Reeks klinkt als goed idee. Maak het dan alp en laat FR IT HEL en AUT elk 1 hoedtoveren
  Klinkt goed. Ipv dat Canadese gedoe.
31 mei 2022
@WF nog 48km in Gullgem Koerse, er is een livestream Evenepoel is weer aant spelen ^^ één van de snelste koersen vh jaar.
  Dank voor de tip. Voor anderen geïnteresseerden: https://www.youtube.com/watch?v=8yHDdEVQSCY
  31 mei 2022
  radio nostalgie en die lokale speaker wisselen elkaar af. Hartstikke retro. Leuk zo
  31 mei 2022
  Gullegem Koerse, een zeldzame topwedstrijd op Vlaamse wegen! Philippe Gilbert heeft hier maar één keer kunnen zegevieren, en dat was tijdens zijn wonderjaar 2011. Zegt genoeg, toch? Als Evenepoel dit klaart, komt hij in de galerij der Allergrootsten (als iemand wint in Gullegem, mag je gul zijn met complimenten)
  31 mei 2022
  DE KOGEL IS AFGEVUURD!
  31 mei 2022
  @Fifty You got me hooked. Degraderen van de tegenstand (Janneke, Mieke en Greg Van Avermaet)
  Als je zo vaak solo in beeld rijdt en wint dan ben je een klasbak. Al is het in Hullehem.
  31 mei 2022
  Rij er maar eens weg, in het vlakke Gullegem. Hij doet het gewoon. Aan 55 per uur Unglaublicher Fahrer!
  31 mei 2022
  waar blijven de anderen??
  31 mei 2022
  Blijkbaar staat hij niet aan de start van de Brussels Cycling Classic? De tegenstand haalt opgelucht adem. Anders mocht je hem daar voor de tweede keer opschrijven. Ik begin me af te vragen wat hij kan op het biljartvlakke parcours van het BK: nog eens de wielerwetten tarten, in weerwil van de aanwezigheid van Merlier, Philipsen, De Lie, Thijssen...?
  31 mei 2022
  och ja, hij rijdt deze wedstrijden voor competitieritme. Lukt het hartstikke leuk, lukt het niet of kan ie niet starten, ook goed. Driekleur zal ie wel z'n zinnen op zetten.
31 mei 2022
Valt dat even goed voor Israel op de Valberg, met dubbel puntengewin. 't Had hier evengoed hun Golgotha kunnen zijn, maar Fuglsang en Woods komen gewoon met de stenen tafelen de berg van Sinaï af. Verder: Stef Cras timmert aan de weg. Met dit soort resultaten moet die eerste zege er toch ook eens zitten aankomen. Benieuwd of hij in de Dauphiné een paar top tien-plekken kan scoren.
31 mei 2022
OnTopic: Fuglsang wint nog een keertje outta nowhere zou je zeggen alhoewel, ook bij beste 10 in Luik toch?
  31 mei 2022
  't Is al een paar weken het seizoen van de wonderbaarlijke wederkeer: Gilbert, Pinot... Nu GVA nog...
  31 mei 2022
  GvA vandaag een mooie vierde plek in een kermiskoers :)
  31 mei 2022
  Chris Froome :)
  Weer terug gekeerd naar het dieet van Astana? Althans, Fuglsang zelf zei dat zijn goede vorm bij Astana te danken was aan een veranderd dieet.
31 mei 2022
Zowaar nog vier toeschouwers bij de finish...
31 mei 2022
Een 11e plek voor Froome. Zo'n korte uitslag is ook jaren geleden denk. Zou het dan toch.....?
  31 mei 2022
  Op vier minuten. Neen dus…
  31 mei 2022
  Nou ja. Dat zag ik ook wel. Was ook meer met een knipoog bedoeld. Maar normaal gezien zou-ie de laatste jaren op minimaal 20 minuten gezet zijn. Ik zie marge ;)

Reacties zijn gesloten.