Jack Haig met vertrouwen naar Giro d’Italia: “Streef naar plek in de top-5”

Jack Haig met vertrouwen naar Giro d’Italia: “Streef naar plek in de top-5”

foto: Cor Vos

donderdag 27 april 2023 om 07:30
Interview

Jack Haig is in de komende Giro d’Italia een van de uitdagers van Primož Roglič en Remco Evenepoel. De Australische klimmer zal de vooruitgeschoven pion zijn van Bahrain Victorious voor het algemeen klassement. Zijn derde plek in de Tour of the Alps heeft hem vertrouwen gegeven. “Ik zou heel graag streven naar een plek in de top-5”, vertelt hij aan WielerFlits.

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Als mij dat lukt in de Giro, dan mag ik blij zijn”, gaat Haig verder. “Dat ik de Tour of the Alps afsluit met een derde plaats is mooi in aanloop naar de Giro. Ik weet in ieder geval dat INEOS Grenadiers een heel sterke ploeg heeft, en Tao Geoghegan Hart is nu al heel goed in vorm. Verder weet ik dat mijn conditie er langzaam aankomt.”

In de laatste twee weken voor de Ronde van Italië gaat de nummer drie uit de Vuelta van 2021 niet veel doen. “Ik heb nog wat rust nodig. Ik ga thuis tijd doorbrengen met mijn familie en dan naar Italië”, kijkt hij vooruit.

De voorbereiding verliep alvast goed voor Haig, die in aanloop naar de Tour of the Alps voor een hoogtestage koos op Tenerife. “Wat dat betreft is alles goed gegaan. Ik heb geen blessures gehad of ziekte gekend, dus ik voel me goed. Ik hoopte daarom mijn vorm te kunnen bevestigen, vlak voor de Giro.”

Realisme bij Bahrain Victorious
Ploegleider Franco Pellizotti van Bahrain Victorious was uiterst tevreden met de laatste koersvoorbereiding van Haig, die alleen Hart en Hugh Carthy voor zich moest dulden in de ronde door Oostenrijk en Italië. “Voor Jack was dit weer zijn eerste wedstrijd na de Ronde van Catalonië en de hoogtestage. Hij wilde hier vooral zijn conditie testen en daar is hij blij mee. Hij moet nog wat verbeteren richting de Giro, maar hij is goed op weg.”

“Na de Vuelta van twee jaar geleden, waar hij op het podium stond, gaan we weer voor een goed klassement. Maar Roglič en Evenepoel zijn van een ander niveau”, is de Italiaanse ploegleider realistisch in gesprek met WielerFlits. “Daarom weten we dat we, met deze startlijst, strijden achter die twee.”

“Maar Jack kan de verrassing worden. De Giro is de Giro, er zijn 21 etappe en ook het weer kan een rol gaan spelen”, aldus Pellizotti, die zelf elf keer de Giro reed en twee etappes won. “We hebben een sterke ploeg rondom Jack met Gino Mäder, Damiano Caruso en Santiago Buitrago. We hebben veel renners die wat kunnen proberen.”

Franco Pellizotti als ploegleider in de Tour of the Alps – foto: Cor Vos

Een ding is zeker, Pellizotti gaat zich met Bahrain Victorious niet neerleggen bij een strijd om de derde plaats. “Ondanks dat we geen kopman van het allerhoogste niveau hebben, gaan we zeker iets proberen tijdens de lastige etappes”, kondigt hij aan.

Kiezen tussen een podiumplaats in het algemeen klassement en een ritzege, dat wil Pellizotti niet. “Dat willen we allebei”, lacht hij. “Als we een etappe winnen, dan gaan we makkelijker koersen. Maar als we in Rome aankomen zonder ritzege en met een podiumplek? Dan hebben we een goede Giro gereden. Als Roglič en Evenepoel dan voor ons eindigen, dan zijn wij de beste van de ‘normale renners’ haha!”

Lees ook:
Giro 2023: De deelnemers en rugnummers

Dit artikel delen:

12 Reacties

Jacco van Stierop 26 april 2023 om 13:26

Onder normale omstandigheden zou een top5-notering mogelijk moeten zijn voor Haig, podium zou helemaal fantastisch voor hem zijn. Heeft zich uitstekend ontwikkeld maar een absolute kopman is hij m.i. niet, toch meer type luitenant dan type generaal. Zou me kunnen voorstellen dat hij tezijnertijd Majka gaat opvolgen als man in steun voor Pogacar.
Hoop op een goed resultaat voor hem; nee, geen spettacolo maar durft altijd wel te koersen. Ik heb een groot zwak voor hem, een niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit gepaard aan een zeer opgeruimd, vriendelijk karakter.
C’mon Jack!

1
Titaantje 26 april 2023 om 09:38

29 alweer. Vorig jaar pech gehad met blessures net toen hij tour-kopman zou zijn. Ik hoop dat hij de giro ploeg kan leiden en er een mooie top 5 uit sleept. Moet best mogelijk zijn.

0
Romāns Vainšteins 26 april 2023 om 10:07

Ik vind dit echt een Zubeldiaan, kan me niet heugen hem ooit in volle grinta vd meet te hebben zien gaan. Wat even goed aan mijn parate geheugen liggen kan trouwens.

0
skylimit 26 april 2023 om 11:50

Misschien nu hij kopman is, zal hij meer behoudend rijden. Heb Haig in het verleden toch wel aanvallend zien rijden. Denk niet dat hij top-5 gaat rijden trouwens, want helaas zit de pechduivel ook vaak in zijn buurt.

0
Shinzawai 26 april 2023 om 11:48

Betekent dit dat Caruso geen kopman meer is?

0
skylimit 26 april 2023 om 11:54

Die zal in de schaduw mee proberen te sluipen, zoals in de eerdere Giro om zo nog een top-notering te halen. Weet niet of Caruso dat huzarenstukje nog een keer kan herhalen, de jaren beginnen ook bij hem te tellen natuurlijk.

0
Ronellenfitsch 26 april 2023 om 12:05

Caruso is bij z’n top 10 klasseringen zelden de eerste kopman geweest, de koers zal het wel uitwijzen.

0
ThorHushovd 26 april 2023 om 19:29

Inderdaad dat is er een die goed gedijt als gelegenheidskopman,

0
11 na 11 26 april 2023 om 12:48
Quote:
“Daarom weten we dat we, met deze startlijst, strijden achter die twee.”

Een ding is zeker, Pellizotti gaat zich met Bahrain Victorious niet neerleggen bij een strijd om de derde plaats.

Euh?

0
Blaagstra 26 april 2023 om 13:51

Bescheiden Jack gaat goed zijn.

0
Mystieke_Monnik 26 april 2023 om 20:11

De dolfijn is hoopvol, Jack moet wel op zijn fiets blijven zitten. Misschien dat dat in de Giro beter lukt dan in de Tour.

0
lampje 27 april 2023 om 08:16

De Bahreinse ontbijtjes waren vorig jaar toch wat minder effectief dan het jaar ervoor. Ik hoop dat we veel van deze man gaan zien, prima renner.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone