Iwan Spekenbrink: “Geen fouten gemaakt rond knieblessure Dumoulin”

woensdag 29 januari 2020 om 16:36
Iwan Spekenbrink: “Geen fouten gemaakt rond knieblessure Dumoulin”

foto: Cor Vos

Team Sunweb heeft geen fouten gemaakt rond de knieblessure van Tom Dumoulin. Dat zegt teammanager Iwan Spekenbrink in een interview met De Telegraaf. De Giro-winnaar van drie jaar geleden stapte deze winter over naar Jumbo-Visma.

Dumoulin kwam vorig jaar in de Giro-etappe naar Frascati zwaar ten val en blesseerde zijn linkerknie. Weliswaar reed de klassementsrenner de rit uit, maar een dag later moest hij alsnog de strijd staken. “Wat er dan gebeurt is dat hij supergedreven en ambitieus is om de Tour te halen, net zoals wij dat bij de ploeg zijn”, zegt Spekenbrink. “De beste manier om die knie te laten genezen is rust, maar als je zo goed mogelijk in de Tour wilt verschijnen, moet je dat gewricht belasten. Ga die balans maar zoeken. Iedereen wilde die poging voor deelname wagen, daar is niks mis mee.”

Wel zijn er verbeterpunten te trekken, aldus de teammanager. “Want gelukkig maken we allemaal fouten. Wij zijn heel zelfkritisch en leren hier ook van. Maar je hebt op zo’n moment te maken met een mens en sporter die heel het jaar gewerkt heeft en een enorme teleurstelling achter de rug heeft. Wij hebben eveneens als ploeg die drive en willen door. We hebben met z’n allen gezegd: we gaan ervoor. Achteraf gezien hadden we eerder moeten besluiten dat de Tour niet haalbaar was.”

Dit artikel delen:

21 Reacties

Panache 29 januari 2020 om 17:03

Ook Dumoulin heeft verschillende keren aangegeven dat er geen fouten gemaakt zijn in dit proces. Je moet er dus als redelijk mens van uit gaan dat het de waarheid is.
Alleen wordt het woordje 'fouten' verschillend uitgelegd (door sommige lieden). Door gebrek aan levenservaring en geloof in de maakbaarheid van alles.
Een medisch traject is meten, inschatten, bijsturen, opnieuw meten, inschatten, bijsturen en dat loopt zo door tot de laatste fase. Er komt een moment dat je zegt – oké we zijn nu niet meer op de goede weg, we moeten bijsturen of zelfs een ander beleid volgen – en dan zijn er mensen die heel hard roepen 'je hebt dus een fout gemaakt'. Maar dat zijn geen fouten zo lang het meten correct is gedaan, de inschatting correct is gemaakt en de revalidatie correct is verlopen. Je kunt nu eenmaal niet alles 100% meten, een inschatting blijft een kansberekening en een revalidatie blijft afhankelijk van de persoon en zijn omgevingsfactoren.
Maar ja: FOUT roepen is natuurlijk veel makkelijker.

Marco241 29 januari 2020 om 17:14

Wijze woorden. Volledig mee eens.

jan jansen 29 januari 2020 om 17:31

Panache
Zo eenvoudig is het volgens mij niet. Waar het fout kan gaan is bij het interpreteren van de meetgegevens. Deze interpretatie is afhankelijk van een arts, van zijn ervaring, inzicht en kennis. Het is dan ook best mogelijk dat bij een volgende soortgelijke blessure er anders wordt gereageerd.

FDJ 29 januari 2020 om 18:47

Ik geloof prima dat Sunweb en Dumoulin geen fouten hebben gemaakt. Ziekenhuizen etc die dingen over het hoofd hebben gezien kan wel nog steeds een optie zijn. Verloop van de blessure is op zijn minst merkwaardig.

dikkechaap 29 januari 2020 om 19:13

@Panache
Volledig mee eens, zeldzame wijsheid in de panelen.

Pietspeed 29 januari 2020 om 20:50

Diagnose, seconde and third opinion… Begeleiding, betere begeleiding… Sunweb en persoonlijk belang…etc Zoveel factoren en omstandigheden die een rol spelen, dat achteraf pas de wijsheid komt. Oftewel, met de kennis van nu, hadden we toen beter… Maar, zoals in de column wordt geciteerd dat “De beste manier om die knie te laten genezen is rust,.. “, en dat gebeurt niet. Dan gaat het daar in principe toch echt fout. Kwestie van een keuze maken. Dus rust of inschatten dat het minder rust ook goed komt.

Derierre de la course 29 januari 2020 om 22:11

@Panache +1

Lord Melchett 29 januari 2020 om 17:04

Ze hebben dus geen fouten gemaakt. Ze hebben wel fouten gemaakt. Lekker duidelijk. Een beetje een fout interview of toch een goed interview. Deze reactie is dan ook fout. Deze reactie is goed.

thorsen 29 januari 2020 om 18:25

* interview

Lord Melchett 29 januari 2020 om 19:45

Dank. Inmiddels aangepast.

Pietspeed 29 januari 2020 om 20:51

Eens

jan jansen 29 januari 2020 om 17:26

De grootste fout die ze hebben gemaakt is het niet raadplegen van de vele deskundigen op WF.

Posterix 29 januari 2020 om 18:08

#staandeovatie

girardengo 29 januari 2020 om 20:10

Ja, haha. Dan hadden ze een veelkleurige waaier aan al dan niet tegenstrijdige adviezen gekregen en hadden ze betere keuzes kunnen maken.

toke 30 januari 2020 om 02:46

Lol

josi 29 januari 2020 om 18:10

Nee, we hebben geen fouten gemaakt… Gelukkig maken we allemaal fouten… Achteraf gezien hadden we eerder moeten besluiten dat de Tour niet haalbaar was.

Huh?

thorsen 29 januari 2020 om 18:27

Het is inderdaad een beetje een wazig verhaal, vooral met de gekozen kop bij het bericht, maar denk dat Panache het wel goed verwoord.

Fietsman 29 januari 2020 om 18:57

Afgaande op het interview dat Dumoulin ooit in een podcast gaf zijn er niet echt fouten gemaakt maar risico’s genomen. Bij de Vuelta die hij bijna won had je eigenlijk hetzelfde. Hij viel in de tour en kwam door wat verantwoorde risico’s te nemen toch fit aan de start bij het volgende doel.

James Highsand 29 januari 2020 om 19:22

Heb nooit begrepen dat je een renner die geblesseerd is aan een knie alleen in zijn auto van Limburg naar de Alpen laat rijden. Of is dit een van de verbeterpunten?

Rawolf 29 januari 2020 om 19:34

edit wf: laat trollgedrag achterwege

Fred Postma 29 januari 2020 om 20:37

Sommige blessures hebben nu eenmaal tijd nodig om te genezen. Dat wordt in deze ‘ maakbare ‘ samenleving wel eens vergeten.

Headlines

Materiaalzone

Populair