Iván Sosa beslist Vuelta a Burgos in zijn voordeel na Colombiaans titanengevecht

Iván Sosa beslist Vuelta a Burgos in zijn voordeel na Colombiaans titanengevecht

foto: Sirotti

zaterdag 11 augustus 2018 om 16:34

Iván Sosa heeft de Vuelta a Burgos op zijn naam geschreven door op Lagunas de Neila zijn Colombiaanse rivaal Miguel Angel López uit de leiderstrui te rijden. De 20-jarige Colombiaan plaatste in de slotkilometer een venijnige demarrage waar de Astana-kopman geen antwoord op had.

De etappe naar Picon Blanco wees uit dat López en Sosa de beste coureurs in koers waren. De slotetappe naar Lagunas de Neila moest de Vuelta a Burgos in een definitieve plooi leggen. Met stroken op de slotklim van meer dan tien procent kregen de sterke renners de ruimte om hun goede benen om te zetten in de laatste tijdsverschillen.

Sterke renners willen in de vroege vlucht
Vroeg in de etappe probeerden toppers als Sergio Henao, Vasil Kiryienka en Dario Cataldo het tot de vroege vlucht te schoppen. De ruimte kregen zij echter niet, waardoor er na meer dan anderhalf uur koers nog steeds een compact peloton was.  Later kreeg een groep met elf renners wél de ruimte. In deze groep zaten onder andere Diego Rosa, Pierrig Quemeneur en José Joaquin Rojas. Meer dan twee minuten kregen zij echter niet.

Vuurwerk op Lagunas de Neila
Bij het oprijden van de Lagunas de Neila werd al gauw duidelijk dat de vlucht het niet zou halen. Op vijf kilometer van de meet werd ex-Movistar-renner Angel Madrazo als laatste renner opgepikt door het groepje der favorieten. Hierna werd de lont in het kruitvat gestoken door de Dimension Data-coureurs en door Sergio Pardilla. De Colombiaanse titanen Sosa en López wachtten af en López posteerde Pello Bilbao op kop. De nummer zes van de jongste Giro d’Italia kreeg het gat echter niet dicht, waarna de twee Colombianen het vuile werk zelf op moesten knappen.

Sosa wint Vuelta a Burgos na indrukwekkende demarrage
Dit deden zij in de slotkilometer met verve. De Colombianen kwamen dichter en toen Sosa er in de laatste vijfhonderd meter er een definitieve klap op gaf, kon López niet meer volgen, waarna Sosa op Lagunas de Neila een prachtige overwinning op zijn palmares bij mag schrijven.

Dit artikel delen:

22 Reacties

Chasse_patate 11 augustus 2018 om 16:35

Naar welke WT ploeg zou deze sosa gaan. Die gaat in de toekomst echt alles winnen. Groter talent dan Bernal.

Wielerfan999 11 augustus 2018 om 16:37

Volgens mij is Trek bijna rond met hem.

ONCE 11 augustus 2018 om 16:40

Het is een groot talent, maar op dit moment groter dan Bernal lijkt me niet. Niet dat het nu al wat zegt trouwens.
Maakt ook niet uit voor de rest. Puike prestatie deze ronde

vevie 11 augustus 2018 om 16:44

Wat een renner, man. Hopelijk gaat hij niet naar Sky, maar heb het idee dat het verschrikkelijke nieuws sooner than later komt. Niks tegen Sky, maar de beste renners moeten bij verschillende ploegen rijden niet bij elkaar in het team.

ikbenprocycling 11 augustus 2018 om 16:45

Moet steeds aan scarface denken bij die Sosa

adelaarvanantwerpen 11 augustus 2018 om 16:49

Geweldig knap van Sosa. Lopez is al in orde maar heeft nog een beetje werk richting de vuelta

ChefSpijker 11 augustus 2018 om 17:02

Bernal is nog geen jaar ouder dan Sosa. Dus dan zou Sosa volgend jaar al met de allerbesten mee omhoog moeten (die ook in topvorm zijn, want dat is hier in Burgos niet het geval natuurlijk) wil je kunnen stellen dat ie een groter talent is.

KimJungPoels 11 augustus 2018 om 17:06

Bernal kan ook tijdrijden, dat kan Sosa tot nu toch nog niet echt. Maar goed, twee van de betere talenten die ik op deze leeftijd ooit gezien heb. En misschien zelfs wel de beste klimmers die ik dit seizoen gezien heb.

En Chef, wie zegt dat Sosa hier in absolute topvorm is? Hij is buiten Slovenië voor zover ik heb gezien sinds half April overal bij de beste bergop of veruit de beste. In the Alps viel hij in de leiderstrui uit. Maar dit lijkt wel gewoon een beetje zijn niveau te zijn, en niet per se een piekmoment.

ChefSpijker 11 augustus 2018 om 17:17

KimJungPoels >>> Burgos is een van de grotere koersen die Androni rijdt deze maand, zou dan niet gek zijn als ze daarnaar toewerken lijkt me. Mannen als Lopez, De La Cruz en zelfs Anton, Kudus en Meintjes zullen normaliter pas echt goed willen zijn over 3 weken (of misschien zelfs nog iets later gezien de slotweek).

ChefSpijker 11 augustus 2018 om 17:20

Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat gasten als De La Cruz en de Dimensions beter zijn dan Sosa. In tegendeel zelfs. Alleen zullen die niet in topvorm hier staan waardoor vergelijken (van de verschillen) wat lastiger is.

katerkop 11 augustus 2018 om 17:21

@redactie, in artikel hebben jullie het over Sergio Henao. Moet Sebastian zijn.

KimJungPoels 11 augustus 2018 om 17:22

Tuurlijk waar, neemt niet weg dat het bij Sosa al sinds half April 1 lange piek lijkt. Volgende week rijdt ie L’Avenir trouwens. Het niveau wat Sosa dit jaar vrijwel constant haalt is voor een 20-jarige natuurlijk bizar hoog. En MAL op 20 seconden rijden over een versnelling van een paar honderd meter is in mijn ogen wel richting fenomenaal. Maar een vergelijk met Bernal lijkt me ook niet meteen nodig.

ChefSpijker 11 augustus 2018 om 17:29

KimJungPoels >>> Lopez moest wel al vanaf 5 km van de top alles alleen doen. Sosa optimaal geprofiteerd en het sterk afgemaakt (dat zeker). Lopez liet vervolgens de laatste 100 meter ook wel lopen. Toen ie wist dat het klaar was. Denk dat het verschil hooguit 10 sec was geweest als Lopez vol had doorgereden.

KimJungPoels 11 augustus 2018 om 17:35

Dat is waar, Sosa heeft dat inderdaad slim gespeeld vandaag. Maar mijn indruk, ook in de derde etappe was eigenlijk wel gewoon dat hij de sterkste klimmer was deze ronde.

Normaal gesproken was het gat wel kleiner geweest Ja, maar nog steeds meer dan behoorlijk. En de la Cruz werd volgens mij wel gewoon volledig op waarde op die afstand gereden, zelfs de rare beweging toen Sosa op snelheid langs kwam kon daar niks aan verhinderen. ;)

SCIC 11 augustus 2018 om 17:43

Sosa en Bernal beiden ontdekt door Savio. Die heeft wel een neus voor talenten.

Jean Dumas 11 augustus 2018 om 17:53

Om de Escartin Award gaat het volgend jaar tussen Mollema en deze Sosa.

Geit in mijn Kelderman 11 augustus 2018 om 18:02

Als hij maar niet naar team saai gaat.

mollemarijden 11 augustus 2018 om 18:18

Eerste wat ik dacht is toen ik zag dat zoveel Sky renners achter hem zaten. Wanneer gaat Sky hem contracteren. Hopen dat naar mooie ploeg gaat buiten Sky, Movistar en OPQS om.

Handige Harry 11 augustus 2018 om 18:55

Sosa beter dan Bernal is echt een lachwekkende conclusie.

adelaarvanantwerpen 11 augustus 2018 om 19:01

@handige Harry
Op dit moment is Bernal beter mede omdat hij voor SKY rijdt maar qua talent is het verschil toch ni zo groot denk ik. Want sosa knalt hier met Lopez iemand eruit die derde werd in de giro en vorig in de vuelta bij momenten de beste klimmer was

josi 11 augustus 2018 om 19:15

Sosa heeft veel talent, maar Bernal is op dit moment nog wel een klasse beter. Die reed in de Tour met de beste klimmers omhoog, dit is een voorbereidingsrondje op de Vuelta – niet echt vergelijkbaar. En Sosa zal ook nog flink aan zijn tijdrit moeten werken, maar dat mag natuurlijk ook best als je pas 20 bent. Aan de andere kant zie je bij die Colombiaanse renners vaak dat ze al op jonge leeftijd op een heel hoog niveau zitten en dat ze in de jaren erna niet heel veel verbeteren.

KimJungPoels 11 augustus 2018 om 20:03

Als je de tour niet rijdt kun je er natuurlijk ook niet met de beste mee omhoog rijden.

Ik denk eerlijk gezegd dat er op dit moment zowel in het geval Bernal als in het geval Sosa geen vijf betere klimmers in het peloton te vinden zijn.

Headlines

Materiaalzone

Populair