ISN-ploegleider Dirk Demol testte vals-positief

zondag 28 februari 2021 om 12:59
ISN-ploegleider Dirk Demol testte vals-positief

Dirk Demol in de ploegleiderswagen van ISN - foto: Cor Vos

De PCR-test van Dirk Demol, ploegleider bij Israel Start-Up Nation, blijkt vals-positief. Dat vertelt de ploegarts van de Israëlische WorldTour-formatie, Dag Van Elslande, aan WielerFlits. Bij een sneltest en een tweede PCR-test, was het resultaat negatief.

Demol moest voor de Omloop de ploegbubbel verlaten, net als ploegleider Eric Van Lancker en twee renners die met Demol in contact waren geweest. Guillaume Boivin en Reto Hollenstein verschenen daarom niet aan de start van Omloop Het Nieuwsblad en dus moest Israel Start-Up Nation het zaterdag doen met vijf renners.

Twee negatieve testen 
Demol en zijn ploeg besloten na de positieve coronatest om enkele nieuwe testen uit te voeren en de gewezen klassiekerspecialist bleek bij een nieuwe PCR-test én een sneltest negatief. Als Demol, die geen symptomen vertoont van het virus, vandaag nog een keer negatief test, mag hij dinsdag weer als ploegleider optreden in Le Samyn.

Boivin en Van Lancker keren vandaag alweer terug in koers tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne. Hollenstein was niet voorzien voor Kuurne. Ploegdokter Van Elslande laat verder weten dat de hele ploegbubbel in België opnieuw is getest na de (vals-positieve) test van Demol: alle testresultaten waren negatief.

“De wetenschap is niet helemaal sluitend”
“De wetenschap is niet helemaal sluitend”, verklaart de teamdokter. “Als één procent vals-positief is, en er wordt zoveel getest, kan dat gebeuren. We zijn uiteraard bijzonder voorzichtig en nemen absoluut geen enkel risico. Maar geloof me, het hart van onze ploegleiders bloedde. Gelukkig pakte Sep een podiumplaats in Ninove. Dat maakt toch iets goed.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

Panache 28 februari 2021 om 13:29

Vals positief… Als wielrenners en wielerfans zijn we toch bekend met het begrip gloeitijd?

0
guyremgabdel 28 februari 2021 om 13:45

Volkomen te begrijpen. Beter op veilig spelen dan een grote uitbraak te riskeren in het peloton. Zie maar Sagan. Die zit ook nog altijd in quarantaine op Gran Canaria.
Mocht het virus zich echt beginnen te verspreiden bij de renners zoals dat al het geval is in het voetbal, dan zijn er einde maart, begin april alweer geen klassiekers meer.

0
Maillot à Pois 1 maart 2021 om 12:43

@ragnar
sja, alles is helaas ook nog min of meer bij het oude hé, corona is er nog steeds

@guy
Sagan zijn quarantaine is voorbij, maar geeft er de voorkeur aan verder te trainen op Gran Canaria

0
Burn 28 februari 2021 om 14:10

Als 1 procent vals positief is, hoeveel vals positieven hebben we dan wel niet in Nederland onder de miljoenen testen?

0
FDJ 28 februari 2021 om 14:30

Dat zouden er op de 5000 nieuwe besmettingen van gisteren 500 zijn. Wat niet wegneemt dat met 4500 nieuwe besmettingen de viruscirculatie nog veel te hoog is en Nederland er gewoon heel slecht opstaat.

0
Turtlehead 28 februari 2021 om 14:35

Het zijn er veel en veel minder volgens alle info die daar over te vinden is.
Ik denk er meer fouten in de administratieve afhandeling worden gemaakt, dan dat de test vals positief is. Heeft ook te maken met de manier waarop de test werkt.
Waarschijnlijker is het dat hij net aan het einde van een (milde) besmetting zat, zodat hij een paar dagen later negatief test.

0
Turtlehead 28 februari 2021 om 14:37

@FDJ: jij rekent met 10%…

0
FDJ 28 februari 2021 om 17:09

@turtlehead yes, je hebt gelijk. 50 dus. 1% vals positief is simpelweg te weinig om van een andere situatie te spreken. Zelfs als het 10 procent zou zijn

0
De Speedies 28 februari 2021 om 19:15

Antwoord van FDJ van 500 is wel correct. 1 procent van alle afgenomen testen is valspositief (more or less). Dus van de 50.000 dagelijkse testen zijn er 500 valspositief.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone