Iserbyt zegeviert in Kortrijk, Van Aert derde bij rentree in het veld

zaterdag 28 november 2020 om 16:05
Iserbyt zegeviert in Kortrijk, Van Aert derde bij rentree in het veld

foto: Cor Vos (archief)

Eli Iserbyt heeft zaterdag in Kortrijk de Urban Cross gewonnen. De Europees kampioen ontdeed zich in de slotfase van Lars van der Haar en Wout van Aert, waarna hij zijn vijfde zege van het seizoen boekte. Van der Haar werd tweede, Van Aert bij zijn rentree in het veld derde.

Van Aert temperde voor zijn rentree in het veldrijden de verwachtingen. Na een rustperiode en slechts twee weken aan training zou het alleen maar logisch zijn als anderen voor hem eindigen, meende de Kempenaar.

Van Aert aan het werk in Kortrijk – foto: Cor Vos

Vanthourenhout aan de leiding in openingsfase
Toch kwam de renner van Jumbo-Visma goed voor de dag in de Urban Cross Kortrijk. In de tweede ronde zette Van Aert al samen met Lars van der Haar, Corné van Kessel en Eli Iserbyt de achtervolging in op leider Michael Vanthourenhout, die er in de eerste ronde tussenuit glipte en direct een handvol seconden pakte.

In de rondes die volgden breidde Vanthourenhout zijn voorsprong uit tot 20 seconden. Bij de achtervolgers verrichten vooral Van de Haar en Van Kessel het werk. Iserbyt wilde als ploeggenoot van Vanthourenhout bij Pauwels Sauzen-Bingoal niet meedraaien, Van Aert hield zich dan weer koest in het wiel van Iserbyt.

Van Aert versnelt in vijfde ronde
Aan het einde van de vijfde ronde leken Toon Aerts, Quintan Hermans en Ryan Kamp zich bij het selecte groepje achtervolgers te voegen, maar toen versnelde Van Aert. Iserbyt kon volgen, Van der Haar kwam in moeilijkheden en Van Kessel moest zelfs lossen.

Van Aert, Iserbyt en Van der Haar passeren Vanthourenhout na lekke band
Mede door een lekke band van Vanthourenhout wisten de drie achtervolgers het gat snel te dichten. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal verdween daarna van het front en de strijd om de zege leek daarna tussen Van Aert, Iserbyt en Van der Haar te gaan.

Iserbyt in de aanval – foto: Cor Vos

Iserbyt rijdt weg in slotfase
Op twee rondes van het einde ging de Europees kampioen er vandoor. Van Aert en Van der Haar moesten een gaatje laten, die even later door een fout van Van Aert nog iets groter werd. Met een voorsprong van zes seconden begon Iserbyt vervolgens aan de laatste ronde.

Winst voor Iserbyt, Van Aert derde
Zijn zege kwam in het slot niet meer in gevaar. Met een geruststellende voorsprong op zijn naaste belagers kon de renner van Pauwels Sauzen-Bingoal in het laatste rechte stuk zijn overwinning vieren. Van der Haar werd uiteindelijk tweede, Van Aert moest na een nieuwe fout in de slotronde Van der Haar laten gaan en werd derde.

flag-be Urban Cross Kortrijk
1. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) in 1um01m22s
2. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions) op 7s
3. flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma) op 27s
4. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 41s
5. flag-be Quinten Hermans (Tormans CX) op 50s
6. flag-nl Ryan Kamp (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 51s
7. flag-nl Corné van Kessel (Tormans CX) op 56s
8. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions) op 58s
9. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1m08s
10. flag-be Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix) op 1m12s

Dit artikel delen:

33 Reacties

Baik-Baik 28 november 2020 om 16:16

Lekker gereden van van der Haar. Als die niet in derde wiel had gezeten op dat schuine kantje had hij misschien wel met Iserbyt mee kunnen gaan. In ieder geval de sterkte Lars die ik in jaren heb gezien. Hopelijk kan hij deze vorm doortrekken!

Murcia 28 november 2020 om 16:33

Top Cross! Eli de sterkste uiteindelijk al denk ik dat de pech bij Vanthourenhout wel bepalend is. Hij leek mij sterk genoeg om zonder lekke band de voorsprong vast te houden. Het verhaal is vandaag ook Wout, vanaf de tweede rij zich in de eerste paar honderd meter wat weg laten drummen tot plek 15 om vervolgens rustig en ook snel op te schuiven. Basisniveau bij hem is ook hier weer uitzonderlijk hoog. Tegen het einde wat foutjes maar een derde plek zegt natuurlijk wel dat hij de strijd in zijn andere wedstrijden aan kan gaan. Zet daar straks MVDP nog bij en de koersen zullen aan niveau verder winnen. Lars knap tweede en hij is echt beter dan vorig jaar.

boenk 28 november 2020 om 16:55

Ik denk de beste van der haar sinds 2016 ofzo. Zit niet ver af van een eerste overwinning. Al zal hij zich misschien wel moeten haasten voor van Aert op niveau komt en van der Poel meerijdt, maar moet op dit moment van niemand schrik hebben. Veel respect voor van der Haar, zoekt nooit excuses, enorm eerlijk (zowel naar zichzelf als voor de tegenstand), en als hij enigszins kan, rijdt hij zich altijd leeg.

Murcia 28 november 2020 om 17:11

@boenk
Helemaal mee eens, Ik moet eerlijk bekennen dat ik dacht dat Lars verder zou wegzakken na de matige laatste seizoenen. Maar hij bewijst het tegendeel en dat is alleen maar goed voor de koers. Ook Kamp is een welkome toevoeging in dit veld.

harryjohan71 28 november 2020 om 17:19

Vanthourenhout kon ook wegrijden door een fout van Toon Aerts. Iserbyt heeft hier vooral van kunnen profiteren doordat hij geen kopwerk hoefde te doen. Het is ook maar de vraag of Vanthourenhout zonder lekke band voorop bleef, omdat de voorsprong snel terugliep toen Van Aert versnelde. Uiteindelijk eindigt Vanthourenhout ook op 41 seconden. Dit was nog meer geweest als Vanthourenhout niet lange tijd in het wiel van Toon Aerts had gezeten om weer terug bij de kop van de wedstrijd te komen.

adelaarvanantwerpen 28 november 2020 om 17:32

Z’on lekke band op dit parcours is echt dodelijk en daar moet jij even van herstellen. Dat Van Aert even terugkwam was logisch want hij plaatste toen zijn versnelling, terwijl vanthourenhout op een meer egaal tempo reed. Jij zag dat Van Aert zijn versnelling moest bekopen. Vanthourenhout komt uiteindelijk binnen op 41 seconden. Dus hij verloor uiteindelijk maar een seconde of 32 op Iserbyt terwijl hij de laatste honderd meters niet meer voluit reed. Dat is exact de voorsprong die had aan de streep tijdens de ronde voor zijn lekke band.

harryjohan71 28 november 2020 om 18:16

Dat kun je niet zo zien. Op het moment van de lekke band was de laatst gemelde voorsprong nog 24 seconden. Na de lekke band kon Vanthourenhout bijna weer samen met Toon Aerts aansluiten, omdat ze vooraan langzamer gingen rijden. Ze kwamen op minder dan 5 seconden. Van Aert versnelde nog een keer en het gat werd weer heel snel groter.

Peter Lippens 29 november 2020 om 13:02

Maar dan vergeet je wel netjes geen rekening te houden met het feit dat van Tournhout ruim een halve ronde met platte band moest rijden, wat extra kracht vergt en ook langer lopen. Wout kwam wel even terug maar hij kon zijn inspanning niet volhouden en met Yserbyt in zijn wiel acht ik de kans groot dat Michael het vooraan wel kon voorhouden, toonde trouwens vorige week dat hij in goede doen is en op zo’n snelle omloop met wel veel korte bochten is hij net in zijin sas.

Arie den Blanken 28 november 2020 om 16:37

Jammer dat Toon Aerts 2 keer plat stond.

Har77 28 november 2020 om 17:04

De Sep Vanmarcke van de cross

Franco Ballerini 28 november 2020 om 17:07

Voor zijn eerste leegloper was hij mentaal al geknakt doordat broer Thijs hem vijf bonusseconden door de neus boorde.

Arie den Blanken 28 november 2020 om 19:17

Har77: Met het verschil dat Toon Aerts desondanks al wel een behoorlijk palmares bij elkaar heeft gereden. Een keer BK en een keer EK. Twee keer de WB gewonnen.

AnderJ 28 november 2020 om 16:51

Wat een afwisselende koers, mede door de foutjes, lekke banden en andere pechgevalletjes. Je zou bijna willen dat de besten voortaan achteraan starten :)

Tuubke 28 november 2020 om 16:59

Nadeel van dit parcours vind ik wel dat er op de wat technischer delen weinig plaats is om elkaar te passeren. Daardoor bleek het van groot belang om in eerste positie van een groepje te rijden.

HennieK 28 november 2020 om 17:10

Ik heb anders meer dan genoeg renners vele plaatsen zien opschuiven. Knokken voor een goede positie bij het naderen van een technische zone is juist wat veldrijden vaak zo boeiend maakt.

Merlinappa 28 november 2020 om 17:38

Dit was juist een parcours waar je vrij goed kon opschuiven, veel parcoursen kan dat minder.

Michelangelo 28 november 2020 om 17:37

Mooi dat Lars schrikt van het niveau van Van Aert.

Maar ik schrik eigenlijk van het niveau van de anderen. Eigenlijk krijgen ze allemaal op hun doos van iemand die zijn eerste cross rijdt, op een parcours wat niet het zijne is. Je ziet dat het draaien en keren nog wat hoekig gaat bij Wout.

Voor mij is de conclusie dat het hele veldrit-peloton eigenlijk geen enkele stap heeft gemaakt qua niveau. OK, Iserbyt wint nu wel de cross, maar dit was echt wel zijn dingetje en het koersverloop zat mee voor hem.

En dan is Mathieu er nog niet eens bij. Want die had dit parcours wel zien zitten denk ik…

Baik-Baik 28 november 2020 om 17:48

Draai het eens om: Als een C-crosser als Merlier weet te winnen in de World Tour, wat zegt dat over dat peloton?

Even los van Mathieu, Van Aert en Pidcock zien we bijvoorbeeld ook Nieuwenhuis en Vermeersch goed rijden op de weg.

Ook een matig crossertje als Kobe Goossens rijdt gewoon leuk mee in het World Tour peloton.

Andere disciplines etc.

Franco Ballerini 28 november 2020 om 18:23

Lars schrikt van het niveau van van Aert. Maar eindigt voor hem, dus zegt hij met andere woorden: zie hoe goed ik dan wel was vandaag.

Arie den Blanken 28 november 2020 om 19:35

Eens Baik-Baik. Bijna alle top en subtop veldrijders kunnen als ze dat willen ook uitstekende resultaten behalen op de weg. Andersom komt veel minder voor. Een van de weinige topwegrenners die later in het veldrijden stapte en daar meteen succesvol was is Adrie van der Poel. Van enkelen die ik persoonlijk ken weet ik dat ze niet of nauwelijks op de weg ambities hebben omdat ze wegwielrennen te gevaarlijk vinden en omdat ze niet ruim 200 dagen per jaar van huis willen zijn. En als veldrijder net zo goed of misschien wel beter verdienen. Aan dat niet tegen het zo veel van huis weg willen zijn is het einde carrière van Marcel Kittel een goed voorbeeld.

FDJ 28 november 2020 om 19:48

@Arie oneens Van Aert en Van der Poel zijn exceptionele talenten die op de weg ook bij de wereldtop horen. Dat hadden ze ook zonder veldritachtergrond wel gedaan. Hoe lastig de overstap is, lieten eerder Stybar en Boom bijvoorbeeld zien en ook vd Haar heeft het nog een jaartje bij Giant geprobeerd. Het zegt veel over de toptalenten die de anderen zijn.

Michelangelo 28 november 2020 om 20:18

Je moet niet vergeten dat alle “top”crossers een hele specifieke voorbereiding hebben gehad, volledig gericht op de cross. En al enkele maanden bezig zijn op de crossfiets, trainen op inspanningen van een uur, veel explosiviteit, etc.

Als er dan iemand komt die rechtstreeks vanaf de racefiets, een vakantie en 2 weekjes min of meer gericht trainen meteen meedoet voor de overwinning, dan kun je toch gerust stellen dat die minimaal 2 lepels meer klasse heeft gekregen bij de geboorte dan alles wat er tot nu toe rondfietste in het deelnemersveld.

En dat geeft me dan ook iedere keer het gevoel dat ik naar de keukenkampioen-divisie zit te kijken als Van Aert en Van der Poel niet meedoen. Leuke wedstrijden, vaak spannend, maar je weet dat er nog een niveau hoger is.

En ik zie gewoon niet in welk van de crossers nu een stap dichter bij deze twee is gekomen…

Frank V 28 november 2020 om 20:57

Scheve vergelijking, het grote plaatje niet zien met dan vooral de bedoeling om een of andere renner(s) naar beneden te halen. Zoals zo vaak, helaas.

Lalsacien 28 november 2020 om 21:34

@michelangelo door het de KKD te noemen die je geen recht aan de andere renners. Het is gewoon de Eredivisie en van Aert en Mathieu van der Poel zijn van het niveau van Ajax, PSV en Feyenoord.

Michelangelo 28 november 2020 om 21:43

Lalsacien, voor mij ook prima. Maar ik neem toch aan dat we het in ieder geval eens zijn over het niveau verschil tussen deze twee en de rest. En dat het er nog niet op lijkt dat de rest dichterbij gekomen is.

Maar dat zullen we denk ik pas echt weten als mathieu terug is in de cross.

Merlinappa 28 november 2020 om 17:38

Leuk parcours, jammer dat Kamp zo’n enorm opvallende block deed om Michael te laten wegrijden. Opzich slim maar 3/4 seconden gewoon stil gaan staan was echt niet nodig daar.

En dik respect voor Lars, wat rijdt hij toch weer goed. Zonder de fout van Wout op die schuine kant zie ik ‘m meesprinten voor de overwinning.

harryjohan71 28 november 2020 om 18:31

Vanthourenhout kon wegrijden door een fout van Toon Aerts. Alleen Van Kessel kon er met veel moeite nog langs

Merlinappa 28 november 2020 om 19:15

Aerts maakte de fout, en Kamp maakte daar handig gebruik van door even net wat langer stil te staan. Heb het herbekeken en hij kon prima eerder verder. Van Kessel kon er alleen langs omdat ie helemaal de buitenste lijn had al.

Wheely 28 november 2020 om 17:52

Jammer dat Orts er niet aan te pas kwam.

Jowinho 28 november 2020 om 19:06

Orts is op zijn knie gevallen en heeft moeten opgeven.

Nico Dick 28 november 2020 om 19:08

die reed ook lek in de eerste ronde

Wheely 28 november 2020 om 20:30

Wat een pech.

SnellePelle 28 november 2020 om 19:35

Ryan Kamp reed ook een prima race. Reed lek toen hij bij Iserbyt reed maar kwam nog aardig terug. van der Haar was ook prima onderweg. Iets te veel naar Wout gekeken, had op technische beter het voortouw kunnen nemen. Komt wel goed met de NL-ers

Headlines

Materiaalzone

Populair