Interview Langeveld: “Mijn piek ligt later dan de Omloop”

donderdag 27 februari 2014 om 07:23
Sebastian Langeveld

foto: Sirotti

Nederlands meest recente winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad is nog steeds Sebastian Langeveld. In 2011 reed de renner uit Lisse meer dan vijftig kilometer voorop, en kreeg bij het ingaan van de laatste vijf kilometer het gezelschap van Juan Antonio Flecha. Langeveld was baas in de sprint met twee. Dit jaar liggen de kaarten anders. Langeveld rijdt voor een nieuwe ploeg, en legt zijn piek iets later dan toen. Toch acht hij zichzelf niet kansloos. Dat vertelde de Nederlander aan WielerFlits.

Transfer
Net als ieder klassiek renner is Sebastian Langeveld dolblij dat de kasseikoersen er weer aankomen. Voor het eerst in zijn carrière zal de 29-jarige renner die in het wielertenue van Garmin-Sharp rijden. “Deze overstap kwam er om mij nog meer op het klassiek voorjaar te kunnen focussen”, aldus Langeveld. “Na het voorjaar van 2013 hebben Orica-GreenEdge en ik besloten uit elkaar te gaan. De ploeg wilde zich nog minder toeleggen op de klassiekers, dus waren we er snel uit dat ik het team zou verlaten.”

Bij het Amerikaans Garmin-Sharp vindt Langeveld met Tyler Farrar, Nick Nuyens en Johan Vansummeren meer renners met hetzelfde doel, maar dat ziet hij niet als een groot nadeel. Integendeel. “Garmin-Sharp is een ploeg met enorm veel kwaliteit op het vlak van klassiekers. We rijden de races niet met één specifieke kopman, maar we proberen collectief sterk te rijden. Hoe meer renners van het team de finale kunnen rijden, hoe meer troeven we kunnen uitspelen, en dus hoe groter de kans op winst.”

Collectief een erg sterke prestatie neerzetten is ook de hoofddoelstelling van de Amerikaanse ploeg in de Omloop Het Nieuwsblad. Ter voorbereiding van deze wedstrijd kwam Langeveld aan de start van de Tour of Dubai. “Daar heb ik meteen gevoeld dat het met de vorm goed zit. Ik rijd momenteel nog niet op mijn best, maar dat moet ook nog niet. Desondanks hoop ik de finale te kunnen rijden. Als de kans op de winst zich voordoet ga ik die zeker niet laten liggen, en geef ik me 200 procent.”

Omloop
Ondanks dat Langeveld Nederlands laatste winnaar van de openingsklassieker is, brengt deze race naar eigen zeggen geen extra stress met zich mee. “Ik voel nauwelijks druk. Mede omdat mijn piek dit jaar later ligt. In Parijs-Nice hoop ik mijn vorm nog meer aan te scherpen, om dan op mijn top te zijn als andere grote klassiekers verreden worden. Bovendien zijn de omstandigheden anders dan in 2011”, vertelde Langeveld. “Toen was de Omloop mijn hoofddoel en reed ik op mijn top. Dat is dit jaar anders.”

Maar 2011 was niet het enige jaar waarin de renner uit Lisse goed voor de dag kwam in de Omloop. Ook in 2009 was hij van de partij, en ging hij bijna met de zege naar huis. Langeveld was voorop met Heinrich Haussler, maar werd in de slotkilometer ingelopen door een omvangrijke groep. Hij weet intussen als de beste hoe je deze wedstrijd moet aanpakken. “De koers barst meestal open op de Taaienberg. Het parcours leent zich ertoe om vroeg de schifting te voeren. Dat ligt me wel.”

De Nederlander is echter niet de enige kanshebber voor de zege in Gent. Tom Boonen wordt door velen als grote favoriet getipt, en ook de renner van Garmin-Sharp is het daar mee eens. “Na een door pech verloren jaar is Boonen volgens mij erg gemotiveerd om er iets van te maken. Een grotere groep met Van Avermaet, Roelandts en Paolini komt net onder hem op mijn favorietenlijstje. Hopelijk lukt het me om mij daar tussen te gooien. Dan is alles mogelijk”, aldus een gemotiveerde Langeveld.

Lees ook:
Ramon Sinkeldam: “Focus ligt op de klassiekers”

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone