Intermarché-Wanty-Gobert moet plaatsmaken in Tour de la Provence: “Met geld kan alles”

dinsdag 2 februari 2021 om 15:16
Intermarché-Wanty-Gobert moet plaatsmaken in Tour de la Provence: “Met geld kan alles”

Hilaire Van der Schueren - foto: Cor Vos

Geen Tour de la Provence voor Intermarché-Wanty-Gobert volgende week. De Belgische WorldTour-ploeg stond aanvankelijk op de startlijst van de Franse rittenkoers, maar is daar volgens ploegleider Hilaire Van der Schueren van afgehaald omdat een ander WorldTour-team meer wilde betalen. “Erg. Als je geld hebt, kan dezer dagen blijkbaar alles”, zegt hij tegen Het Nieuwsblad.

De Tour de la Provence (11-14 februari) mag maar een maximaal aantal teams WorldTour-licentie uitnodigen. Om precies te zijn mag maximaal 70% van alle deelnemende teams (14 van de 20) van het hoogste niveau komen.

Intermarché-Wanty-Gobert was een daarvan, maar het kreeg niet lang geleden te horen dat de uitnodiging werd ingetrokken. Volgens Van der Schueren omdat een andere ploeg de organisatie meer wilde betalen voor deelname. Ook de hotelkosten wilde die ploeg voor eigen rekening nemen.

Omdat veel wedstrijden in het voorjaar afgelast of uitgesteld worden, zijn de plekken in de koersen die wél doorgaan erg gewild. Zo wilde Deceuninck-Quick-Step nog deelnemen aan de Ster van Bessèges (3-7 februari) en de Tour des Alpes-Maritimes et du Var (19-21 februari), maar werd de Belgische topploeg daar geweigerd omdat het startveld al vol was. Volgens Het Nieuwsblad werd ook Jumbo-Visma niet toegelaten tot de Franse rittenkoersen.

Dit artikel delen:

37 Reacties

David Janssens 2 februari 2021 om 15:40

Triest dat er organisaties zijn die zo handelen! Tuurlijk: alles kost geld, maar als je al afspraken hebt gemaakt toon je je wel een heel onbetrouwbare partij.
Goed te zien dat andere organisaties wel voor hun woord staan en ploegen als DQS en JV gewoon weigeren als die achteraf gezien wel mee willen doen.

KennyKlimmen 2 februari 2021 om 16:05

Wtf hé. Elkaar flikkken in de koers is prachtig, maar vooraf is van bedenkelijk niveau.

john 2 februari 2021 om 16:31

Nou dan zou ik wel eens willen weten welke ploeg dit is

Merlinappa 2 februari 2021 om 16:46

Wilde gok: Ineos of UAE

Michelangelo 2 februari 2021 om 16:57

Nou Hilario, kom maar op, man en paard graag!

Romāns Vainšteins 2 februari 2021 om 17:06

Dat gaat natuurlijk om alle ploegen die meer betalen, niet de laatste in dat rijtje.

lander luypaert 2 februari 2021 om 17:07

Uae stond al op de deelnemerslijst begin januari. Toen stond Wanty erbij.

Massimo Bataille 2 februari 2021 om 17:07

Is denk ik nog relatief makkelijk te vinden.
Kijk naar welke ploegen vorige jaren doorgaans de Provence rijden en welke nu.
Team Sky/Ineos reed in 2019 en 2020 ook deze ronde, dus zal vermoed ik al langer gepland staan.
Als ik vergelijk met vorig jaar:
exit: jumbo-visma, EF-education, CCC en Wanty
enter: Bahrein, UAE, Bora en Lotto-soudal

Merlinappa 2 februari 2021 om 18:38

Fair enough. Zou hilarisch zijn als het Lotto-soudal is though

salem 2 februari 2021 om 17:18

Als dit zo is, dan vind ik dit ordinaire matennaaierij van het betreffende team…

Ik ben benieuwd welk team dit is.

r525 2 februari 2021 om 17:55

Dus een team wat er al jaren rijdt wordt nu ingewisseld voor een opportunist die zich normaal te goed vindt voor deze koers?
Op z’n zachts gezegd niet netjes…

Shinzawai 2 februari 2021 om 17:58

Hebben ze hier geen contracten voor uitgevonden?

tvm 2 februari 2021 om 18:21

Zo lang mensen het kapitalisme en neoliberalisme steunen (bijv. door op de VVD te stemmen in NL), moet men niet zeuren over dit soort handelen van ploegen.

Panache 2 februari 2021 om 18:45

Het neoliberalisme is terecht omarmt van PvdA t/m VVD en in de gehele westerse wereld (zelfs China). Net als democratie is neoliberalisme niet perfect, maar verreweg het minst slechte systeem.
Hoe de arbeiders tegenwoordig leven zou de natte droom van Karl Marx geweest zijn, wat een luxe en kwaliteit van leven voor >90% van de bevolking.

KennyKlimmen 2 februari 2021 om 18:58

Want de VVD zit vuistdiep in het wielrennen?

CechRepublic 2 februari 2021 om 19:57

@Panache, Neoliberalisme vooral een hele efficiënte manier om kortstondig groei te realiseren. Op lange termijn holt het economische groei echter volledig uit omdat het marktuitwassen onvoldoende aanpakt. Vooral het opstapelen van niet productief vermogen bij een kleine groep mensen kost veel investeringen. We zien de magere successen van neoliberalisme ook in de BBP-groeicijfers van NL die al decennia achteruit gaan (muv de periode 90-99 toen speculatie in de 2e helft van decennium veel “nep” groei creëerde). Neoliberalisme is echt een beroerde variant van het kapitalisme wat in de kern wel het meest welvaart scheppende en verdelende economische systeem is.

Michiel De Rooij 2 februari 2021 om 20:32

Wat Panache zegt. Je ziet de laatste jaren ook een tendens om het bij alles wat niet goed gaat het neoliberalisme er de schuld van te geven. Eigenlijk nu ook bij deze pandemie zie je links om het hardste schreeuwen dat het kapitalisme er de eigenlijke oorzaak van is. En dat we er alleen maar kunnen uitkomen door groene politiek. Ofzo Ja, mij ontgaat het verband ook in deze. Het geeft ergens ook wel de wanhoop weer wanneer Groen als een soort religie wordt beleefd.

Windmolenparken tot in het oneindige om als politicus toch maar een persoonlijke stempel achter te laten als je na 4 jaar geen wethouder meer bent. Bio massa als heilige graal verkopen. Of een basisinkomen voor iedereen, als oplossing voor het vreselijke kapitalisme. De progressiviteit druipt er niet van af op links, vandaag de dag.

CechRepublic 2 februari 2021 om 21:06

Eén van de “groene” argumenten over de pandemie is dat de mens steeds meer in leefgebieden van vreemde diersoorten komt waar men vroeger geen contact mee zou hebben gekregen waardoor er meer kans is op overspringen van ziektes van dier op mens (en wie weet omgekeerd). Dat windmolens geen pandemie voorkomen weten we allemaal.

De rechtse stokpaardjes van de kleine staat en afschaffen van alle regelgeving getuigen ook niet van veel progressiviteit. Zoal wel vaker zal de waarheid ergens in het midden liggen. Maar dat wordt pas echt een vieze laffe uitspraak beschouwd tegenwoordig.

Michiel De Rooij 2 februari 2021 om 21:49

Dat we ongewenst doordringen in leefgebieden van bepaalde dieren met virussen als gevolg, klinkt me al een stuk logischer dan wat ik schetste, Cech. Helemaal met je eens. Ik hoor het alleen niet vanuit Den Haag. Het zijn allemaal van die grote verhalen die ze ophangen. Noem me een partij die er genuanceerd en praktisch instaat? Ik houd wel van specifiek en genuanceerd hoor. Kunnen we ook doortrekken naar die massale varkensfokkerijen in Nederland. Los van de stank, varkenspest, transport….laten we wat meer inkrimpen. Al blijf ik een varkensflat vanuit efficiëncie oogpunt top vinden.

Concurreren in de zorg vind ik bv een gruwel. Niet doen. Je kan neo liberalisme en kapitalisme wel bijschaven naar de praktijk. Het is niet in beton gegoten.

Dat ik zo op links afgeef is denk ik omdat ik in mijn hart nog steeds links ben. Vooral op sociaal economisch vlak. En als mijn hart alleenheerser was, dan klopte het. Maar ik ben naar rechts afgedreven op onderdelen. Al had ik liever gezien dat linkse partijen ook hadden meegewogen met de tijd. Voortschrijdend inzicht enzo. Dan was de PVV ook niet zo groot geworden. Ga de mensen die bij je weglopen dan vervolgens niet verwijten dat ze op een partij stemmen die volgens jou racistisch, fascistisch, nazistisch, islamofobisch… is, terwijl ze geen andere keuze hebben.

Ik ben zeker niet 100 procent rechts, Chech. Zal niet zo snel PVV stemmen. Ben een mengelmoesje, pot pourri. Ik kies elke 4 jaar de partij die me het minste tegenstaat.

Enfin, heb zin in nasi saté.

Gala 3 februari 2021 om 08:51

VVD, PVV, PVDA, … zijn dat nieuwe wielerploegen?

UrbanSteel 2 februari 2021 om 18:54

@Panache

Hoe de arbeiders tegenwoordig leven zou de natte droom van Karl Marx geweest zijn, wat een luxe en kwaliteit van leven voor >90% van de bevolking.

90% van de wereld bevolking of onze westerse wereld ?

Panache 2 februari 2021 om 19:35

Ik heb het over Nederland.

Maar ik vermoed dat jij over de toestand wereldwijd ook een achterhaald beeld hebt.
Tip: “Hans Rosling – Feitenkennis
Ondertitel: 10 redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt.”

Dit boek gaat over het gegeven dat ook goedopgeleide mensen nauwelijks weten hoe de wereld er echt voor staat. Is de kindersterfte de laatste decennia gestegen of gedaald? Hoeveel van de meisjes gaan naar school? Welk deel van de baby’s wordt ingeënt? Bij talloze lezingen vroeg hij het zijn publiek, en dat scoorde doorgaans waardeloos. Een troep gokkende apen zou het beter doen. Roslings boodschap is in feite een eenvoudige: kijk goed naar het leven van echte mensen, naar dalende kindersterfte, een stijgende vaccinatiegraad, en zie hoe het bestaan voor velen gaandeweg echt beter wordt. Wie dat inziet, kan zich ook slagvaardiger inzetten waar het echt nodig is.

UrbanSteel 2 februari 2021 om 19:41

@Panache

Ik vermoed dat ze in Bangladesh, Pakistan, India, Afghanistan , Noord Korea, half China en driekwart van Afrika daar toch anders over denken.

CechRepublic 2 februari 2021 om 20:01

@UrbanSteel en toch leven ze daar ook in minder armoede dan vroeger. Zoiets is niet in één generatie opgelost. Panache’s samenvatting is volgens mij heel redelijk. Dat er veel dingen nog niet goed gaan klopt, maar dat heeft gewoon tijd nodig. Ik ben zelf overigens pessimistisch over de toekomst omdat dat social media onrepareerbare gaten in de sociale cohesie heeft geslagen en doorgeslagen liberalisering dat nog verder versterkt, maar voor heel veel mensen is hun toestand echter beter geworden. Maar inderdaad ook niet perfect. Maar dat zal het nooit worden.

josemanuelfuente 2 februari 2021 om 21:58

Vroeger was je arm wanneer je niks te vreten had, nu als je niet 3 weken op vliegvakantie kunt.

Limal 3 februari 2021 om 07:53

@Panache: het is wel al te makkelijk om verbetering in levensstandaard door o.a. ontwikkelingen in de medische wetenschappen en meer schoolgaande kinderen volledig als pluim op de hoed van het neoliberalisme te steken. Wat is dat trouwens, het 'neoliberalisme'? Hoe maak je de scheiding tussen vooruitgang door vrijheid van de markt en progressieve vooruitgang die al veel langer dan pakweg 1930 bezig is?

Waar velen zich nu tegen afzetten (ook steeds meer socio-economische wetenschappers) is het extreme neoliberalisme waarbij enkel nummertjes tellen en het systeem zo is opgezet dat er constant geld vloeit van het grootste deel van de wereldbevolking naar een dozijn financiële megagroepen, die enkel dienen om een ongekende minderheid superrijken nog rijker en machtiger te maken. Ik denk niet dat er veel mensen tegen een vrije markt op zich zijn, maar wel tegen de excessen zoals multinationals die vrijwel geen belastingen betalen en slagkrachtiger zijn dan kleine landen, de onzinnigheid van de beurs (zoals vorige week nog aangetoond via het GameStop debacle), oligarchen in Rusland die de facto de "vrije" markt controleren, etc. De VS is een goed voorbeeld van wat er gebeurt wanneer je te veel regels lost en de vrije markt zijn beloop laat, inclusief extreem gelobby vanuit (te) machtige bedrijven: enkele mensen worden heel rijk, maar een groot deel van de bevolking kent een levensttandaard die ondertussen ver onder onze W-Europese ligt (omdat bij ons bvb de gezondheidszorg en onderwijs nog meer bij de staat liggen en o.a. verzekeringsmaatschappijen meer gereguleerd zijn). De VS is onder invloed van het extreme neoliberalisme al goed op weg om als oligarchie te gelden, en het probleem voor ons is dat bedrijven die daar 'aan de macht' gekomen zijn ook óns leven sterk beïnvloeden (denk aan Google en Amazon bvb.).

In mijn utopische wereld zouden bedrijven en overheden samenwerken om zoveel mogelijk mensen een zorgenvrij en nuttig leven te bezorgen. Een financiële wereld die louter uit is op groei (winst is daarin vaak zelfs van ondergeschikt belang) of overheden die enkel uit zijn op het behouden van macht passen daar allebei niet in; het individu wordt door hen enkel gezien als een grondstof waarvan er altijd nieuwe bijkomen. Neen, ik weet niet wat die meest utopische vorm inhoudt, maar ik denk dat het een combinatie is van een op sommige vlakken sterke overheid en op andere vlakken een deels-geregulariseerde bedrijfswereld, waarbij mensen (en hun leefmilieu) centraal staan.

Michiel De Rooij 3 februari 2021 om 09:10

Dream on

Limal 3 februari 2021 om 11:59

Dankjewel voor de aanmoediging Michiel ;-) Beter blijven dromen van en werken voor een eerlijkere wereld dan enkel met oogkleppen te focussen op de eigen bankrekening…

Merlinappa 3 februari 2021 om 12:37

+10 Limal

Polleke 2 februari 2021 om 19:15

Welkom in de WT Hilaire… de tijd van “een telefoontjes volstaat wel, en vergeet mijn procentje niet hé” lijkt nu voorbij…

Laatste man 2 februari 2021 om 20:41

UAE en Bahrain stonden al een tijd op de startlijst trouwens. Zijn zeker niet op het laatste moment toegevoegd.

Lalsacien 2 februari 2021 om 20:59

https://www.wielerflits.nl/nieuws/veertien-worldtour-ploegen-in-tour-de-la-provence/
Hier kun je de deelnemende ploegen zien op 22 februari, daar zat Wanty al niet meer bij.
Edit: 22 januari natuurlijk en als je op de link klikt kun je het zien.

Blackcanyon 3 februari 2021 om 05:01

22 februari 2020? Of 22 februari 2021, want dan is de teletijdmachine toch ontdekt!

Bericht is overigens niet hilarisch maar dieptriest. Niemand meer voor de vroege vlucht als Wanty niet meedoet. Dus heeft ook invloed op koersverloop: met 35 km/u in de wielen tot de tv uitzending begint, en daarna knalhard want iedereen nog fris.

Limal 3 februari 2021 om 06:54

Het gaat om Bora volgens Cyclingnews: "Tour de la Provence organisers have denied operating a pay-to-race scheme, despite insinuations from a team manager, and Bora-Hansgrohe being added to the start list after signing up as event sponsor."
https://www.cyclingnews.com/news/pay-to-race-allegations-denied-by-tour-de-la-provence/

Bora is ook een van de twee WT teams die volgens de organisatie van de Ster van Bessèges samen met Ineos "het snelste" was om de twee nog vrije plaatsjes in te nemen. https://sporza.be/nl/2021/02/02/waarom-deceuninck-quick-step-niet-mag-meedoen-aan-de-ster-van-besseges~1612292026541/
Je kan je ook daar dus vragen bij stellen, maar die organisatie heeft gelukkig toch voorrang gegeven aan ploegen die er eerder ook al startten.

Lalsacien 3 februari 2021 om 07:32

Wordt vervolgd dus, als je het bericht op cyclingnews leest.

john 3 februari 2021 om 08:15

Dus dan heeft de organisator binnenkort het nieuwste van het nieuwste in de keuken en douche staan ???

Gala 3 februari 2021 om 08:56

Ster van Bessèges handelt volgens mij fair. Durven het zelfs aan om DCQS – die toch de Franse wereldkampioen en supervedette Alaphilippe aan boord hebben – te weigeren. Al betwijfel ik of die laatste van start zou gegaan zijn.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair