“Instelling Max Verstappen voorbeeld voor vele wielrenners”, zegt Niki Terpstra

“Instelling Max Verstappen voorbeeld voor vele wielrenners”, zegt Niki Terpstra

foto: Cor Vos

donderdag 9 december 2021 om 18:45
Interview

Dé Formule 1-kenner onder de Nederlandse wielrenners is ongetwijfeld Niki Terpstra. De Noord-Hollander komt zelf af en toe in actie op de circuits in de BMW Cup en is daarnaast geregeld gast in het Ziggo-programma het Formule 1 Café, waarin de de GP’s worden besproken en geanalyseerd.

Tijdens zijn trainingskamp met Team TotalEnergies in Calpe moet niemand hem komend weekend storen wanneer in Abu Dhabi de grote Formule 1-finale tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton plaatsvindt. WielerFlits sprak in Spanje met hem over het naderende hoogtepunt van de Nederlandse sport in 2021.

Ben je een fanatieke autocoureur?
“De combinatie autosport en wielrennen is niet gemakkelijk. Ik heb eigenlijk veel te weinig tijd om actief bezig te zijn met de autosport. Af en toe kom ik uit in de BMW Cup. Maar als je slechts weinig wedstrijden rijdt, dan krijg je niet echt het gevoel met de auto. Daarvoor moet je gewoon meer wedstrijden rijden. Bewust heb ik voor de BMW Cup gekozen. Dan rij je tenminste allemaal in min of meer vergelijkbare auto’s. In andere klassen is het verschil tussen de auto’s soms heel groot. Dan weet je na afloop nog niet of je zelf zo goed of slecht hebt gereden, of dat de auto het verschil maakt.”

Niki Terpstra met zijn Ferrari en zijn baanfiets – foto: Raymond Kerckhoffs

Hoe volg je de Formule 1?
“Ik kan wel zeggen dat ik het intens volg. Ik kijk echt elke Grand Prix. Gedurende het seizoen komt het vaak niet uit, omdat ik dan in een wedstrijd zit. Dan ben ik die dag na de finish eventjes onbereikbaar, luister ik geen radio en kijk ik niet op sociale media. Ik wil de uitslag niet weten, zodat ik de Grand Prix ’s avonds nog relive kan bekijken. De laatste weken heb ik in ons off-season de spannende gevechten tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton gelukkig wel allemaal live kunnen volgen.”

Wie is in Abu Dhabi de grote favoriet om de wereldtitel te veroveren?
“Ik geef Max een heel grote kans. Wanneer je het realistisch bekijkt, is het kanspercentage 50/50. Het hele seizoen gaan Max en Hamilton gelijk op. Ik verwacht dat het een heel spannend slotstuk gaat worden. Allebei zijn ze even veel favoriet. Vorig seizoen deden Max en Red Bull het heel goed in Abu Dhabi. Dat zal hen zondag het nodige vertrouwen geven. Anderzijds heeft Hamilton de laatste drie GP’s in Brazilië, Qatar en Saoedi-Arabië gewonnen…”

Wat bewonder je vooral in Max Verstappen?
“Ik vind het mooi om te zien dat hij altijd het maximale eruit wil halen. Vanaf de eerste minuut in de vrije training gaat hij voluit. Hij zit constant op de limiet te racen. Daar heb ik veel respect voor. Al zal je die instelling ook nodig hebben om op dit niveau te presteren. Die aanvallende koerswijze heeft hem immers ook al heel veel succes gebracht.”

Foto: Nico Dick

Wat kunnen wielrenners van Max Verstappen leren?
“Dat je er altijd vol voor moet gaan. Je ziet bij Max dat hij iedere ronde het maximale eruit probeert te halen. Ik heb echt bewondering dat hij die instelling nooit loslaat. Voor wielrenners kan hij een voorbeeld zijn om ook uit alles het beste te halen. Door op ieder moment kansen te zien en er dan ook vol voor te gaan. Dat is een goede instelling als je succesvol wilt zijn.”

Het is ook knap hoe Max Verstappen als jonge twintiger van 24 jaar met alle druk kan omgaan…
“De Formule 1 is natuurlijk een adrenaline-sport. Beslissingen moeten genomen worden in een fractie van een seconde. Als je dan kijkt hoe Max onder alle druk dit seizoen nauwelijks fouten heeft gemaakt, dat is echt bijzonder knap. Natuurlijk heeft hij niet alles goed gedaan, maar zijn foutjes zijn echt op een hand te tellen. Die koelheid heb je op dat niveau ook nodig, en dat is zeker een van zijn kwaliteiten. Daarbij is het bijzonder hoe hij zijn materiaal, en ook zijn team, beter weet te maken. Je ziet echt welke stappen voorwaarts Red Bull heeft gezet sinds Max bij hen zit.”

foto: Raymond Kerckhoffs

Het uiterste uit je materiaal halen, dat is iets wat jou als materiaalfreak in de fietswereld ook moet aanspreken?
“Ja, ik ben echt bezig met het materiaal en probeer ervoor te zorgen dat de partners van onze ploeg altijd het beste materiaal voor ons kunnen leveren. Daar steek ik behoorlijk wat tijd in. Met onze fiets moeten wij het immers doen. Natuurlijk is het aandeel van de auto in de Formule 1 vele malen groter dan de fiets in de wielersport. Daar maakt de auto waarmee je rijdt echt een heel groot verschil.”

Is er ook iets dat je waardeert in de tegenstander van Max Verstappen: Lewis Hamilton?
“Ik heb veel respect voor Hamilton. Aan de top komen is moeilijk, maar aan de top blijven is nog vele malen moeilijker. Hamilton (36 jaar, red.) heeft al zoveel gewonnen en zoveel meegemaakt… Dit seizoen moet hij het opnemen tegen een jonge en ontzettend gretige Max Verstappen, die natuurlijk ongekend ambitieus is om voor het eerst de wereldtitel te veroveren. Je ziet in de laatste races dat Hamilton zich niet snel gewonnen geeft. Hij had toch een aardige achterstand, maar heeft die voor de laatste GP van aanstaande zondag in Abu Dhabi helemaal weten weg te werken. Hij is super gemotiveerd om nu alweer het kampioenschap te winnen. Daar heb ik echt wel respect voor.”

Dit artikel delen:

70 Reacties

Panache 9 december 2021 om 07:52

Qua ‘drive’ en toewijding kunnen heel veel sporters van Max leren. Ik raad de sprinters echter aan om vooral niet naar Max te kijken als rolmodel.

0
Natte spons 9 december 2021 om 10:11

Juist wel. Ik denk dat als je naar de inhaalacties van Max krijgt op hoge snelheid met beslissingen in een fractie van een seconde en dan kijkt naar hoe vaak zijn acties helemaal clean en scherp zijn, wat anderen niet kunnen, kunnen juist sprinters er wat van leren.
Wat Hamilton doet, op het rechte stuk gewoon harder gaan, is voor de meeste sprinters lastiger, want dan moet je met marge de beste sprinter zijn.
Juist op het juiste moment je jump makenm slipstream gebruiken en het juiste gaatje vinden is iets wat Max zeer goed doet.

0
Deel Koeper 9 december 2021 om 14:03

Ik denk dat we vooral minder nood hebben aan een “je wijkt voor mij of we gaan er allebei af” mentaliteit in een massasprint.

0
De Blindenloterij 9 december 2021 om 14:26

Ja, ik las direct “Instelling Nacer Bouhanni voorbeeld voor vele F1-coureurs.”

0
5211 9 december 2021 om 16:37

Met racen is het net wat anders met even de apex missen maar net niet de ander van de baan drukken. De ander verliest snelheid, komt trager de bocht uit en actie geslaagd.
Bij wielrennen is dat onterecht hinderen of poging in de hekken rijden.

Wat Deel Koeler zegt is in wielrennen veel gevaarlijker dan in racen. Bij het karten komt dit erg veel voor ook F1 en zolang de ander op de baan kan blijven mag het.
Overigens is Hamilton ook geen voorbeeld. Bocht die men maar maximaal op ideale lijn met 45 kan nemen en dan trachten op kortere lijn vanuit binnenkant aandenken met hogere snelheid je fiets voor de ander te krijgen. Silverstone.

0
Dikke Man 9 december 2021 om 07:53

Niki gaat in ieder geval niet in een gat vallen na zijn carrière. Hij weet goed wat hij wil en doet het gewoon. Dat komt wel goed met die jongen. Alleen die Ferrari had natuurlijk rood moeten zijn.

0
5211 9 december 2021 om 16:43

Zal hij sponsors moeten vinden. Zijn er al veel leeglopen op racen in een snelle klasse want gewoon erg duur.
Mijn neefje kartte in NK’s en EK’s alleen dat al een 5 jaar doen kostte bijna 5 ton. Al het materiaal wat erg vaak werd vervangen, reviseren, bus, motor home, brandstof vervoer en race, baanfee, banden, heel erg veel banden (een 45 min vol rijden en grip is weg) alle trainingen, reizen, en een vaste monteur.
Wat Niki liefst doet die raceklasse kost nog veel meer.

0
Romāns Vainšteins 9 december 2021 om 07:56

Is dit de eerste in een reeks ‘mijn hobby’ ?

0
Wheely 9 december 2021 om 09:30

Volgende week de Pokemon verzameling van Matej Mohorič. "Pikachu zou dikke inspiratie moeten zijn voor ons"

0
Natte spons 9 december 2021 om 10:13

Is natuurlijk ook wel waar, pikachu stijgt ver uit boven de mogelijkheden die je zou mogen verwachten van zijn evolutievorm. ;-)

0
WernerFranke 9 december 2021 om 10:19

Een echte pokémon kenner spreekt natuurlijk enkel over Charizard.

0
Barry Batsbak 9 december 2021 om 12:38

De echte wielerliefhebber alleen over Pogámon.

0
platteprijs 9 december 2021 om 07:59

Ik wil en kan niks zeggen over de instelling van Verstappen, maar de eerste vraag die bij mij opkomt is: is ‘autosport’ wel een sport? Ik vind dat er een fysieke en en daardoor ook mentale inspanning moet zijn en dat het menselijk lichaam de aandrijfbron voor die prestatie moet zijn. Waardoor vooral wielrennen dé sport bij uitstek is, en autosport of paardensport er niet in thuishoren.

0
Barry Batsbak 9 december 2021 om 08:29

Met “sport” wordt te hooi en te gras gegooid. Denksport, hengelsport, e-sports, noem maar op. Rond kerst en oud- en nieuw wordt je weer doodgegooid (hihi) met darten op Eurosport. Mijn hemel, beroerdere rolmodellen voor de term “sport” kun je bijna niet vinden. Volgevreten zwaarlijvige papzakken die behendig zijn met een kroegspelletje, nee dank je feestelijk.

0
Romāns Vainšteins 9 december 2021 om 08:57

Ik denk dat in sport het spelelement minimaal zo belangrijk is als het fysieke aspect.

0
rahimns 9 december 2021 om 09:10

Als je denkt dat je de formule 1 aan kan zonder fysiek 100% te zijn dan kom je denk ik bedrogen uit. Je moet topfit zijn en heel wat trainingsuren erin steken naast het mentale deel. Formule 1 is wel degelijk topsport.

0
Limal 9 december 2021 om 09:33

F1 is geen eerlijke sport (de wagen bepaalt bijna alles) maar je moet er wél een ijzeren conditie voor hebben. Bij darts is de werptechniek en het mentale (snel uitrekenen + concentratie) belangrijk en waarschijnlijk zouden velen mits een betere conditie ook beter presteren. Hetzelfde bij snooker, maar dat vind ik persoonlijk ver boven darts staan omdat techniek er nog belangrijker (/moeilijker) is en het op tactisch vlak bijna gelijk staat aan schaken. En schaken is dan weer… ok, zo kunnen we bezig blijven. Punt is dat elke ‘sport’ of ‘spel’ iets te bieden heeft en vergelijken eigenlijk niet zo heel belangrijk is. Maar om in wat dan ook een topper te zijn moet je mentaal sterk staan.

0
platteprijs 9 december 2021 om 10:18

@Romans, spelelement is veel te algemeen en maakt er ook geen sport van. Ik beschouw mezelf als sporter doordat ik de sport wielrennen beoefen, maar ik rijd allang geen wedstrijden meer. En zelf presteren vind ik geen spelelement.

@Rahims ik ben het met je eens maar tegelijkertijd kom je aan met een dooddoener. Dan kun je een redacteur van Wielerflits ook een topsporter noemen :)

0
platteprijs 9 december 2021 om 10:26

@ Limal je vergeet toepen. Je moet mentaal heel sterk in je schoenen staan tegenover je medespelers om echt elke keer als je mindere kaarten hebt te passen en alleen uitspelen als je keigoede kaarten hebt.

0
Panache 9 december 2021 om 11:19

Voor de term sport is geen afgebakende definitie mogelijk, omdat sport een containerbegrip is van een grote verzameling van activiteiten (definitie: “allerlei lichamelijke oefeningen en ontspanning waarbij vaardigheid, kracht en inzicht vereist worden”). Ik raad je dus aan platteprijs om je uitspraak te kaderen, in plaats van sporten die jou niet bevallen uit te sluiten. Jij houdt van conditiesport, waarbij de mens de inspanning levert. Helemaal prima.

0
R. Ibbe - De Bie 9 december 2021 om 11:35

@rahimns er lijkt mij wel een verschil tussen wielrennen of een andere duursport of autoracen bijvoorbeeld

0
R. Ibbe - De Bie 9 december 2021 om 11:36

Bij autoracen bepaalt je conditie maar tot zekere hoogte je prestatie, maar het is niet bepaald zo dat hoe meer je traint op conditie hoe harder je gaat. Bij duursporten lijkt me dit verband iets meer evenredig

0
platteprijs 9 december 2021 om 12:46

@ Panache het is mijn mening niet meer en niet minder. Het is ook geen definitie. En mijn mening staat los van sporten die me niet bevallen. Roeien is zo saai, maar is voor mij wel een echte sport. Ik adviseer je voorzichtig te zijn met dit soort aannames, altijd glad ijs. Daarnaast is er wel degelijk definitie van het begrip sport, die zelfs officieel is: zie Van Dale.

0
thorsen 9 december 2021 om 12:51

De Formule 1 is fysiek vele malen zwaarder dan bv. hoogspringen, wat toch vooral techniek is (en lange benen hebben). Het is dus te kort door de bocht (pun intended) om te zeggen dat F1 geen sport is omdat het fysieke niet de doorslag hoeft te geven.

0
Panache 9 december 2021 om 14:10

@platteprijs
Mijn verwoorde definitie (“allerlei lichamelijke oefeningen en ontspanning waarbij vaardigheid, kracht en inzicht vereist worden”) is de Van Dale definitie. Wat jij in feite doet is een definitie/betekenis van een woord afdoen als een mening. Als we de betekenis van woorden gaan zien als ook maar een mening waar je ook anders over mag denken dan begrijpt niemand elkaar over 10 jaar. Taal gebruik je om elkaar te begrijpen, dat werkt alleen als we de officiële definities accepteren.

0
5211 9 december 2021 om 16:56

"ik vind dat er een fysieke en en daardoor ook mentale inspanning moet zijn"
Dan is het zeer zeker een sport.
Behalve dat het een Flynstones auto is. De coureur hoeft niet zelf te trappen.

Verder absoluut.
Ga eens een keer zonder weken voorbereiding in een echte snelle kart rijden en dan gelijk 35 minuten vol. Zal je niet lukken.
In kart, motorrace, autosport gebruikt men oordopjes. Dat is niet (alleen) om hoorschade te voorkomen maar vooral ook om vermoeidheid tegen te gaan. Mentaal vergt het erg veel concentratie waarvan men moe wordt en dat geweld aan je hoofd maakt dat stukken erger. Coureurs met oordoppen zijn lager "fris".

Handen en benen hebben veel kracht nodig, vooral Indy dat, geen stuurbekrachtiging. De nek vanwege de G krachten. Een wielrenner die een F1 bocht rijd heeft mogelijk direct een hernia en zal in ieder geval zijn nek blesseren.
De remmen vragen bij vol remmen erg veel kracht, elke bocht weer als ook het snel reageren met het stuur en de resterende kracht die ervoor nodig is. Je benen, vooral knieën zijn ondanks de beschermers ( van het volleybal) die men vaak gebruikt) vaak bont en blauw. Er is geen ruimte voor de benen en die slaan veel keihard tegen stuurstand of middenstuk van de bak waar men in zit.
2 kg gewichtsverlies, vocht, is vrij normaal in veel races.

Curling is op eigen kracht, men stuwt de steen voort door eigen lichaam (worp). maar lang niet zo zwaar dan echt racen. Dus ja het is een sport, behalve dat het torretje de voortstuwing regelt.

0
kleomantre 10 december 2021 om 11:20

Ben het helemaal met Rahims en 5211 eens. Je moet topfit zijn en bepaalde spieren super getraind hebben om de G-krachten te weerstaan. Bovendien is op het mentale vlak autoracen op dat niveau erg zwaar/stressvol. Je bent namelijk zo uitgespeeld als je niet de limieten van je eigen kunnen probeert op te zoeken en tegelijkertijd de concentratie kan behouden. Het zou mij niet verbazen als het qua stress vergelijkbaar is met chirurgen die onder druk operaties moeten uitvoeren en dit met enige regelmaat doen bij acute en levensbedreigende situaties.

Kijk je kunt natuurlijk zelf je eigen invulling geven wat je wel als niet als 'serieuze' sport ziet. Zo vind ikzelf BMX'en het predicaat sport/topsport onwaardig vanwege het infantiele fietsje. Ik zie niet in welk weldenkend mens op een fiets, die eigenlijk niet geschikt is voor een krachtsinspanning van grote mensen, dit juist wel willen gaan doen. Datzelfde fietsje is eigenlijk geschikt voor trucs en balansoefeningen. Doe je die er mee dan kun je wel m'n goedkeuring krijgen.

0
Pietspeed 10 december 2021 om 12:36

Eens met Panache en kleomantre.
Sport en spel gaan in meer en mindere mate samen in individuele en groepsactiviteiten waarbij inspanning in de vorm van menselijk energieverbruik bepalend is mi. Enerzijds meer fysieke inspanning anderzijds meer mentaal. Uitersten zijn wellicht nu de nieuwe WR houder Iron man en Magnus Carlsen. Btw, curling schijnt ook behoorlijk fysiek te zijn, en f1 ook iig. Veel f1 coureurs fietsen. Button erg bekend en Alonso ook iig fan. Wilde een paar jaar terug nog een wielerteam starten.
Of overigens De (Nederlandse) Van Dale een juiste definitie hanteert van sport is te bezien. Als het correspondeert met een wetenschappelijke definitie dan mss wel.

0
Bart 10 december 2021 om 13:17

Dan is zeilen evengoed geen sport want daar heb je windenergie nodig om ergens te geraken :-) Dus autosport is gewoon sport net zoals voetbal dat ook is.

@R. Ibbe – De Bie, als je een langere autorit maakt ben je toch ook ergens vermoeid? Dus als je moet racen lijkt het me ook wel logisch dat hoe beter je conditie is, hoe minder last je gaat hebben van vermoeidheid tijdens het verloop van de race en dus sneller en correcter kan blijven rijden. Dus volgens mij hangt het wel rechtstreeks aan elkaar conditie-snelheid bij het autoracen :-)

0
dit is mijn voorwiel 9 december 2021 om 08:53

Een sport kan omschreven worden als een fysieke krachtmeting (bijvoorbeeld zwemmen), fysiek spel (bijvoorbeeld voetbal) of denkspel (bijvoorbeeld schaken) dat op reglementaire wijze in competitieverband of recreatief gespeeld kan worden. Staat zo op wikipedia, dus dan is het waar.

0
Westland95 9 december 2021 om 09:13

Als je zin hebt in elke bocht een valpartij als je probeert je plekje te houden, dan wel ja.

0
peter s 9 december 2021 om 09:24

Ik vind het een nietsontziende kwal

0
Mystieke_Monnik 9 december 2021 om 09:28

Toch niet Niki mag ik hopen?

0
peter s 9 december 2021 om 09:46

@ M_M ….ha nee

0
Michelangelo 9 december 2021 om 10:30

@Westland,
Waarbij ik wel de nuance wil maken dat Max bepaalde aspecten van zijn vader heeft, maar gelukkig bepaalde aspeceten ook niet. En dat maakt hem een stuk beter als coureur.

De Verstappens (ook de pa van Jos) stonden altijd bekend als echte heethoofden en waren regelmatig bij een vechtpartijtje betrokken. Bij Max lijkt er iets meer bedachtzaamheid en kalmte in te zitten, dat zal dan zijn van moeders kant….

0
Lendilonus 9 december 2021 om 10:42

Dat vind ik wel meevallen Michelangelo. Max heeft ook vaak genoeg momentjes gehad dat hij overliep van frustratie en domme dingen deed(denk aan de ‘headbutt’ opmerking tijdens een persconferentie of het hele verhaal toen met Ocon in Brazilië). Het is misschien iets minder erg dan bij zijn vader maar Max is ook niet bepaald het toppunt van beschaving en rust.

0
Michelangelo 9 december 2021 om 10:51

klopt helemaal, L.

maar als je je voorstelt wat Jos gedaan zou hebben met Ocon in Brazilie dan was Max kalm en beheerst…

Net als dat ik hem ook een stuk minder domme dingen zie doen in de auto dan Jos. En ook buiten de baan hoor je van Max een stuk minder.

En ik ben helaas van de leeftijd dat ik zowel Jos als Max heb zien racen….

0
5211 9 december 2021 om 17:23

Jos had inderdaad Icon mogelijk en knal gegeven. Maar wat jij beweert klopt niet, beetje populistisch: waren regelmatig bij vechtpartijen betrokken.
Zwaar overdreven. Frans Verstappen gaf Jos nogal eens op zijn donder en op de race zijn slechts enkele aanvaringen geweest in de pits en rennerskwartier. Duwen, trekken meer niet en wat wel vaker daar gebeurt.
Jos heeft wel vaker zijn handen laten wapperen wanneer hij zij geduld verloor of over de rooie ging. Oa op de kartbaan waar er niet bij vermeld werd dat de andere huurkarters probeerden hem in te halen zoals het niet kan, T bonen. Gewoon de kart aan de binnenkant vol in voorganger rammen omdat de lijn niet kan. Joske is toen uitgestapt en heeft hem een knal gegeven en vader Frans moest de zaak verder uit elkaar houden want van de tegenpartij wilden anderen toen ook op de vuist alleen Frans was sterker dus werd gezegd dat die ook maar erop sloeg.

Maar gelijk met dat Jos heethoofd was. Maar je wil niet weten hoeveel mensen doen denken, : Je kunt wel bekend zijn maar ik zal hij eens laten zien dat ik het ook kan of ik ga niet voor jou opzij, of daarom een grote uitdagende bek op zetten.
Uitlokking wordt er nooit of zelden bij vermeld.. Maar goed Jos had dan ook niets kunnen doen dat klopt. Echter op die keer met zijn ex en haar nieuwe vriend was dik over de schreef maar van die keren zoals op de kartbaan en de kartbaan bij Veldhoven begrijp ik zijn reactie volledig ofwel de ander vroeg er gewoon om.

0
kleomantre 10 december 2021 om 12:03

Z’n grootste tegenstander van dit moment is dat evenzogoed.

0
kleomantre 10 december 2021 om 17:21

Lewis hangt doorsnee de pleaser uit zoals met z’n ongemeende geslijm over het publiek en heeft die doelen waar hij zich voor inzet die ‘m een ander aura geven, beetje zoals Lance Armstrong dat toen had. Maar ik kan me nog levendig herinneren dat-ie Rosberg ook gerust van de baan roste. En we horen ‘m ook regelmatig de ‘jankerd’ uithangen over de boordradio als het even tegenzit. Een gespeelde gentleman en dan heb ik liever Verstappen die het een en ander minder verbloemd en rechter voor z’n raap is.

0
Txirrindularitza 9 december 2021 om 09:37

Zo gehoopt dat deze site gevrijwaard zou blijven van die knikkerbaan-voor-volwassenen, het autootjes rijden en haar vele zeloten, is het parbleu Niki dit het er hier in fietst. Merde aan dat proletencircus.

0
reusjen 9 december 2021 om 09:55

Heb je het nu over Marble Mania?

0
Txirrindularitza 9 december 2021 om 10:36

@Reusjen, ik bedoel een old-skool knikkerbaan. Al kijk ik nog liever naar marble mania (god bewaar me) dan naar deze autootjesparade met opgeblazen testosteronmannetjes en de complete verafgoding die ermee gepaard gaat onder Het Volk en de Media omdat iemand een beetje kan sturen.

0
5211 9 december 2021 om 17:26

Grappig en mooi omschreven al deel ik uw mening niet mbt de omschrijving.
Wel dat wellicht deze sport hier geen plaats heeft hoewel ook ik onlangs de race als voorbeeld hanteerde.

0
Wheely 9 december 2021 om 09:54

Heb er zelf niks mee maar ik snap dat als je een Ferrari onder je kont hebt dat het automatisch interessant wordt. Ieder zijn ding. Vind het wel leuk van Niki dat hij zoveel interesse in het materiaal heeft en dan heb ik het over de fiets. Hij lijkt me wel een mooie ploegleider ook, lekker fanatiek.

0
Natte spons 9 december 2021 om 10:18

Nikki lijkt mij ook een erg goede ploegleider. Enorm fanatiek, maar met heel veel humor. Daarnaast heeft hij veel overwinningen behaald door op het juiste moment te gaan en lijkt het een slimme vent. Gecombineerd met kennis over het materiaal en daardoor op dat vlak ook een goede sparringspartner vor mechaniciens, renners en leveranciers.

0
platteprijs 9 december 2021 om 10:27

Bij Alpecin-Fenix missen ze zo iemand in de wagen.

0
Michelangelo 9 december 2021 om 11:19

Een goed paard is niet altijd een goede ruiter.

Denk dat Niki tactisch en qua rennerservaring een prima ploegleider zou zijn. Maar hij staat ook bekend als eigenheimer / einzelganger. ik vraag me af of hij op menselijk vlak de skills gaat hebben om een goede ploegleider te zijn.

0
wimvl 9 december 2021 om 10:17

Waarom er over Max Verstappen gepraat wordt begrijp ik niet. Het is een heel goede piloot. Nochtans vind ik hem niet sportief. Probeert altijd op plaatsen waar het niet lukt. Hij heeft ook veel punten verloren door zijn rijgedrag. Niet echt het voorbeeld voor een renner.

0
Michelangelo 9 december 2021 om 10:34

Waarom niet Wimvl?

We genieten toch ook met z’n allen van do-or-die acties van VdP of (in jouw geval) van Evenepoel? En als het lukt is het prachtige TV, en nooit gestolen.

Altijd proberen te rijden voor de winst / hetmaximale, dat is wat Niki bedoelt.

En sportief? Het valt mij op dat hij op de baan kneiterhard is, maar ik vind hem persoonlijk naast de baan best wel OK. Als je ziet hoe hij wordt opgehemeld vind ik hem behoorlijk met zijn voetjes op de grond staan in interviews. Geen geslijm naar anderen, maar ook niet een ander afbreken. Vooral heel erg to the point; een beetje zoals onze ouwe Adrie….

0
Romāns Vainšteins 9 december 2021 om 10:59

Ik ken F1 niet maar even aannemend dat het een nietsontziende etter is die risico’s durft te nemen en schijt heeft aan de rest is het juist wél rijmend met een voorbeeldfunctie voor coureurs.

0
5211 9 december 2021 om 17:10

Wimvl. Max staat er inde racewereld om bekend al op meer plaatsen en lijnen te hebben ingehaald dan eerder voor mogelijk werd gehouden.
Veel meer dan waar dat volgens jou niet lukt hetgeen in zijn voordeel spreekt. In ieder geval wel bij de vele oud coureurs.

Verder zijn in de race de verschillen dermate klein dat je niet zomaar in kunt halen. Dat gaat dan alleen als je in een split second een gaatje in duikt, uitremmen of buitenom durft te gaan. Exact wat Hamilton deed bij Rosberg destijds en nu op Silverstone. In de racerij maar ook koers weet een ieder bij wie je niet moet proberen buitenom en binnendoor in te halen wanneer er een kleine kans is omdat bepaalde lieden het niet laten gebeuren. Zo wordt al vroeg de pikorde gemaakt. Omdat het er vaak om gaat wie het standvastigsd is en durft. Veel toppers in de koers eisen hun lijn op en winnen ook daarom maar in de racerij speelt dit vanwege het moeilijke inhalen nog veel meer.

0
Anton van Valouwe 9 december 2021 om 20:28

Iedereen probeert een graantje mee te pikken, zelden zo’n stuitende hype meegemaakt.

0
wimvl 9 december 2021 om 11:49

@Michelangelo. Van naast de baan weet ik niet veel van Max. Op de baan vind ik hem veel te onstuimig. Persoonlijk heb ik meer sympathie voor Hamilton. Maar dit zijn persoonlijke voorkeuren. Hij probeert inderdaad telkens voor winst te gaan, maar neemt soms zoveel risico’s dat hij andere in gevaar brengt.

0
5211 9 december 2021 om 17:34

Wanneer de auto van de tegenstander net wat sneller is op rechte stuk moet het gebeuren in een bocht, dat is racen.

Onstuimig is meer in honderdste van een seconde beslissen om later te remmen, andere lijn te pakken, gaatje induiken. Terwijl bij dat laatste, Monza, Hamilton echt wel de deur dichtgooien daar Verstappen er al 75% naast zat.
Als je langzamer bent maar vaak betere bochten rijd en bochten snelheid hebt moet je proberen. Soms lukt dat vlot, soms maar net en moet ieder van de lijn af maar is het nog altijd racen en soms is het net teveel en volgt er straf.
Hoewel die regelt niet consequent worden gehanteerd, niet voor Max en niet voor Lewis.

0
r525 9 december 2021 om 12:24

Iemand die journalisten bedreigd omdat een vraag hem niet aanstaat is een voorbeeld? Wauw…

Ik ben helemaal niet nationalistisch, dus weet van mezelf dat mensen die alleen maar aanbeden worden omdat ze het juiste vlaggetje dragen bij mij extra irritatie opwekken. Maar van alle Nederlandse topsporters vind ik Verstappen toch wel echt de aller verschrikkelijkste. Talent heeft hij zeker, maar meneer doet nooit wat fout volgens meneer zelf.

Hoe F1 in Nederlands ook opeens helemaal populair is. Vind het altijd een beetje sneue aanblik, mannen van middelbare leeftijd die opeens nergens anders voor lijken te leven dan voor Verstappen, hun grote held. Die mensen moeten het natuurlijk lekker zelf weten, maar het leven wordt geloof ik veel leuker als je zelf wat probeert te presteren in plaats van jezelf het gevoel te geven dat je ook maar iets bijdraagt aan de prestaties van je grote held.

Nog (veel) erger dan bij wielrennen, objectiviteit is nergens meer te vinden als het over F1 gaat.

0
pinarello 9 december 2021 om 15:54

ik zou het niet beter kunnen verwoorden +1

0
5211 9 december 2021 om 17:40

Max heeft geen enkele journalist bedreigd.
Hooguit 1 keer tegen een belachelijke vraag gezegd dat de journalist een belachelijke vraag stelde.
Dat mag, sterker, dat moeten er meer doen gezien feit dat sommige journalisten altijd frictie willen veroorzaken om erover te kunnen schrijven en dan menen soms de meest idiote vragen te mogen stellen.

Overigens heeft Cavendish hier ook zijn fans en die heeft vaker en erger gehandeld.
Hoewel ik hem een mooie renner vind wanneer hij zijn emotie een beetje in de hand heeft.

0
Brabander 9 december 2021 om 17:40

Haha precies. Ik word soms echt onpasselijk van dat gegeil op ‘Max’. En vrijwel iedereen lijkt het te doen

0
Anton van Valouwe 9 december 2021 om 20:32

En dan al die idioten in hun oranje outfit, zou hun held in NL wonen en hier belasting betalen….?

0
5211 10 december 2021 om 16:12

Daar slaat Anton wel een ( in deze niet -de-) spijker op de kop.

0
Dantiest 9 december 2021 om 13:06

Ik hou van de Belgisch gebaarde Max maar zou wielrenners niet aanraden zijn spektakelstuk van in de woestijn te proberen nadoen.

0
Merlinappa 9 december 2021 om 13:56

Divebomben is eerder regel dan uitzondering in de vele Nederlandse criteriums (helaas). ;)

0
Dantiest 10 december 2021 om 14:14

Merlinappa
klopt

0
zacht 9 december 2021 om 13:47

De instelling van vader Jos is Terpstra ook niet vreemd ;)

0
De Cabybara van de Conradkade 9 december 2021 om 15:48

Slaat hij zijn vrouw ook?

0
5211 9 december 2021 om 17:44

Joske zijn moeilijke ( voor hem) jonge jaren geven zeker reden destijds tot spoort oordeel wat sommige hier aanhalen.
Echter iemand die ouder en wijzer wordt ermee blijven verketteren is eerder zwakte van diegene die dat doen.

Onze rechtsstaat geeft ook velen een tweede kans en wanneer de rechter gesproken heeft is het klaar in algemene zin.
Zou wat zijn wanneer velen geen tweede kans kregen. Dan hadden we meer gevangenis bedden dan ziekenhuisbedden etc.

En wie zonder zonde is werpe de eerste steen.

0
Jean Dumas 9 december 2021 om 18:15

Go Niki! En ik wil ook een Ferrari.

0
Pietspeed 9 december 2021 om 21:02

Niki steekt lijkt het wel meer energie de laatste jaren in kennelijk de autosport dan in het wielrennen.
Vullen en aftanken doet hij echter bij Total Energie. Mwah, dan doet hij het zo slecht nog niet, lol.

0
Klein Verzet 10 december 2021 om 11:39

Interview niet gelezen en nooit naar Formule-1 gekeken. Niki is mij te dandy, en Max interesseert me gewoon geen ene moer. Sport is het domein van bewegende mensen. Wie op 'n paard gaat zitten of in een auto voldoet daar niet aan. Uit de media vernam ik wel dat Max zich voortsleept van incident naar incident, wat me dan weer geen aanbeveling lijkt voor welke sporter dan ook.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone