INEOS Grenadiers komt met statement na uitspraak in zaak-Freeman

zondag 14 maart 2021 om 10:55
INEOS Grenadiers komt met statement na uitspraak in zaak-Freeman

foto: Cor Vos

INEOS Grenadiers is met een statement naar buiten gekomen met betrekking tot de zaak-Freeman. Richard Freeman, de voormalige ploegarts van Team Sky en British Cycling, werd afgelopen vrijdag schuldig bevonden aan het bestellen van doping (testosteron) met het doel om renners te behandelen.

“Geen bewijs dat een renner iets verkeerds heeft gedaan”
INEOS Grenadiers (eerder Team Sky) heeft dopinggebruik in de ploeg altijd ontkend en doet dit opnieuw in een verklaring. “De ploeg gelooft niet dat een van onze renners ooit testosteronpleisters of een ander verboden middel heeft gebruikt. Er is tot nu toe geen bewijs geleverd dat dit ooit gebeurd is of dat een renner iets verkeerds heeft gedaan.”

“Het is wel heel duidelijk dat Richard Freeman verkeerd heeft gehandeld en niet aan de ethische standaarden van een arts heeft voldaan. We zullen blijven samenwerken met het Britse antidopingagentschap UKAD, zoals we dat ook hebben gedaan tijdens het proces. Verder geven we geen commentaar”, zo laat de Britse formatie weten.

De zaak
Freeman stond de afgelopen jaren terecht voor het Britse medische tribunaal MTSP vanwege een pakketje met dertig zakjes Testogel, een smeerbare gel die testosteron bevat. Het was gericht aan dokter Freeman. Volgens de arts had hij het besteld voor een van de coaches, Shane Sutton, die volgens Freeman last zou hebben van erectieproblemen.

Sutton zelf ontkende in alle toonaarden en ook het medisch tribunaal in Manchester ging niet mee in het verhaal van Freeman. “Het tribunaal acht bewezen dat u, Dr. Freeman, de order heeft geplaatst en heeft ontvangen, wetende of geloofde dat deze aan een atleet zou worden toegediend om de atletische prestaties te verbeteren. Het motief voor uw actie was om de boel te verdoezelen”, zo oordeelde de rechter.

Freeman, die eerder al schuld bekende aan 18 van de 22 aanklachten, hangt een schorsing van vier jaar boven het hoofd en het verlies van zijn medische licentie. Ook lopen er nog twee aanklachten van het Britse antidopingagentschap UKAD. De hoorzitting gaat op 17 maart verder.

Dit artikel delen:

26 Reacties

oscarfreirefan 14 maart 2021 om 11:00

Zo’n man zou verplicht moeten worden te vertellen aan wie wat is geleverd. Nu is de straf weinig waard

Koers 14 maart 2021 om 12:01

Tsja, namen noemen levert hem wellicht strafvermindering op en doet ie dat niet krijgt ie de volle straf. Voor de juiste hoeveelheid zilverstukken houdt ie vast z’n mond.

Marik 14 maart 2021 om 11:00

Iedere goed ingevoerde wielervolger weet toch dat SKY de randjes heeft opgezocht en daar met bepaalde renners ook overheen gegaan is. Dat is gewoon heel simpel een aantal zaken bij elkaar optellen. Bijvoorbeeld het mysterieuze pakje voor Wiggins of de astma producten voor Froome.

reusjen 14 maart 2021 om 11:06

De vraag is natuurlijk of het echt net op of net over het randje was, of misschien wel gewoon een kilometer erover.

Dit soort statements zijn uiteraard waardeloos. De zaken die inmiddels bewezen zijn daar wist verder niemand wat van af en alles wat niet bewezen is, dat is niet waar:)

Limal 14 maart 2021 om 11:14

De manier waarop Wiggins plots klassementsrenner was en al even plots die ambities weer liet vallen na zijn Tourwinst hebben me altijd een ongemakkelijk gevoel gegeven.

xistnc 14 maart 2021 om 11:20

Zo zijn er wel meer, toch?

Dolfy 14 maart 2021 om 11:31

Wiggings zijn plotse sterk bergop rijden begon wel bij Garmin-Slipstream in het befaamde jaar dat Contador en Armstrong samen in 1 ploeg streden, werd-ie vierde in de Ronde van Frankijk, derde na het schrappen van Armstrong.

Wheely 14 maart 2021 om 11:34

Ik denk dat Dumoulin wel begrip heeft voor Wiggins zijn keuze. (om met wielrennen te stoppen he, niet voor zijn dopinggebruik natuurlijk)

tendam 14 maart 2021 om 11:46

@limal
Het was Garmin dat Wiggins omvormde tot klassementsrenner. Vervolgens kocht Sky hem weg, omdat hij toen de enige Brit leek die dat kon. Dat hij het na de Tourwinst meteen zat was heeft volgens mij meer te maken met het alles-of-niks karakter van Wiggins. Ok, Tourwinst binnen, dan is het ook genoeg geweest.

Limal 14 maart 2021 om 13:17

Juist, Garmin, het team dat het jaar voordien (2008) ook plots Christian Vande Velde naar een 4e plaats in de Tour loodste en nog verschillende andere ex-ploegmaats van Armstrong telde ;-)

Murcia 14 maart 2021 om 13:32

De vraagtekens bij Wiggins werden al vrij vroeg gezet door Paul Kimmage die eerst positief verrast was door Bradley’s harde woorden over het bedrog van Landis om later daar heel anders over te denken. Prachtig stuk van hem over Floyd en Bradley hier: https://www.independent.ie/sport/other-sports/cycling/paul-kimmage-sir-wiggo-gets-back-to-brass-necks-37489358.html

Scott Sunderland 14 maart 2021 om 13:32

Wiggins is nooit betrapt of geschorst natuurlijk, maar het is wat mij betreft sowieso een renner waar ik toch wel vraagtekens bij heb qua zijn prestaties. In het rijtje waar bijvoorbeeld ook Chris Horner en Fabian Cancellara staan.

Glorious 14 maart 2021 om 11:18

Ineos is voor mijn gevoel altijd onbetrouwbaar geweest.

Cyclinglife 14 maart 2021 om 11:22
Quote:
De ploeg gelooft niet dat een van onze renners ooit testosteronpleisters of een ander verboden middel heeft gebruikt.

De ploeg hoeft het ook niet te geloven, ze moeten het zeker weten.

vanSpringel 14 maart 2021 om 13:35

Geloof heeft in de afgelopen wereldgeschiedenis niet veel goeds teweeg gebracht, en nog steeds niet.

Turtlehead 14 maart 2021 om 11:22

Wat een gewetenloze verklaring. ‘De dokter was een boef, we vinden het goed dat hij gepakt is, maar geen een renner heeft die illegale medicatie gebruikt.’ Ik snap niet dat die dokter zijn mond houdt. Hij is toch al de Sjaak.

kleomantre 14 maart 2021 om 11:28

Omdat er een heleboel geld in het spel is misschien

john 14 maart 2021 om 11:49

Alle twee de gebruikers de tour zeges afnemen ,en ja zeker de schijnheilige uit hangen daar zijn ze goed in bij dat team

Wheely 14 maart 2021 om 11:54

Mollema wint dus de Vuelta, zoveel moge duidelijk zijn.

Koers 14 maart 2021 om 12:03

Dan is ie niet de enige want dan zul je ook boni's e.d weg moeten strepen/toevoegen wat er ongetwijfeld voor zorgt dat iedereen de tijd van Mollema krijgt. Volgende keer beter.

Baukema Tomoulin 14 maart 2021 om 12:06

Vrij vertaald: ‘Scapegoat Freeman was een hele foute man’. Brailsford en Brittish cycling wassen hun handen in onschuld.

Murcia 14 maart 2021 om 13:04

Het statement wat je kon verwachten, Onze naam is haas. In diverse britse kranten vandaag overigens wel interessante stukken over Shane Sutton de TD in de vroege jaren, die volgens Freeman in eerdere verklaringen de afnemer was van de testosteron levering vanwege erectieproblemen LOL. Hij schijnt al in 2012 zijn vraagtekens te hebben gezet bij de prestaties van Froome en dit kenbaar te hebben gemaakt bij Sir Dave en roept verder Freeman op om eindelijk maar eens bekend te maken voor welke renner het pakketje testosteron was.

Dolfy 14 maart 2021 om 13:16

Voor de duidelijk voor de meelezers, de pleistergate van Freeman is van 2011.. En dat is ook het jaar dat Wiggins een onduidelijk (medisch) pakketje kreeg tijdens de Dauphine.

kampie 14 maart 2021 om 14:09

Geen reclame voor Ineos dit. Jammer dat ze zo ongrijpbaar reageren op alles.

AmsterdamCycling 14 maart 2021 om 14:24

Wat voor mij bijna 100% vaststaat.
Wiggins heeft vals gespeeld –> voor mij als bewijs 'pakketje'.
Froome heeft vals gespeeld –> bewijs 'te hoge dosering salbutamol'.
Nu weer deze zaak bewijst voor mij nog meer dat Sky de grenzen opzocht en hier ook overheen is gegaan.

Helaas komen zij door een slappe UCI (zaak Froome) en goede advocaten hier mee weg.

VerstandOpNul 14 maart 2021 om 17:57

Dat uitgerekend een ploeg die altijd zo onomwonden hun hoge ethische standaarden etaleerde zo’n dubieuze dokter moet treffen.. Heel tragisch..

Headlines

Materiaalzone

Populair