Indrukwekkende Van der Hoorn zegeviert in Omloop van het Houtland

donderdag 23 september 2021 om 16:52
Indrukwekkende Van der Hoorn zegeviert in Omloop van het Houtland

foto: Cor Vos

Taco van der Hoorn heeft nog maar eens laten zien in absolute topvorm te verkeren. De Nederlander van Intermarché-Wanty-Gobert won vandaag de Omloop van het Houtland, na een halve dag in de aanval te hebben gereden. Van der Hoorn leek in de finale een vogel voor de kat, maar wist met een ultieme versnelling alsnog uit de greep te blijven van het peloton.

Er werd vandaag weliswaar niet gekoerst op het WK wielrennen in Vlaanderen, maar België zou België niet zijn als er geen wedstrijd was. De Omloop van het Houtland, met start in Middelkerke en finish in Lichtervelde, vulde het gat op. Met Tim Merlier, Taco van der Hoorn, Nils Eekhoff, Kristoffer Halvorsen en Danny van Poppel stonden er meerdere interessante renners aan de start. Zij kregen na een langere aanloop meerdere lokale rondes rondom Lichtervelde voor de wielen geschoven.

Wind zorgt voor verbrokkeling 
We konden aanvankelijk wel spreken van een klassiek koersverloop. Negen renners vormden al vrij snel de vroege vlucht en wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van goed twee minuten, maar deze poging werd ook al vrij snel weer in de kiem gesmoord. Door de wind lagen er waaiers op de loer en op een gegeven moment brak het peloton in verschillende stukken uiteen. Een groep van net geen veertig renners kwam voorop te liggen, maar het bleek niet meer dan een stuiptrekking.

Van der Hoorn wilde echter niet te veel lanterfanten en besloot dan maar weg te springen uit de eerste groep. De Nederlander van Intermarché-Wanty-Gobert, die ondanks de goede resultaten van de laatste weken niet is geselecteerd voor het WK wielrennen, kreeg al snel het gezelschap van Jonas Rickaert. De Belg van Alpecin-Fenix kreeg de vrijheid om te koersen, aangezien zijn kopman Tim Merlier, een van de favorieten voor de overwinning, na een vroege valpartij moest opgeven.

Van der Hoorn op pad met Rickaert – foto: Cor Vos

Van der Hoorn laat zich opnieuw zien 
In de achtergrond smolten twee groepen samen en met dit uitgedunde peloton leken we af te stevenen op een massasprint, al moesten de teams met een sprinter dan nog wel eerst Van der Hoorn en Rickaert inrekenen. De twee koplopers wisten het een tijdje uit te zingen, maar bij Rickaert brak als eerste de veer. De Belg liet zich weer inrekenen door het peloton en dus was Van der Hoorn op zichzelf aangewezen. Die laatste begon met een beperkte voorsprong aan de laatste ronde.

Dit bleek het sein voor Guillaume Van Keirsbulck om de sprong naar voren te wagen. De Belg van Alpecin-Fenix wist met enkele flinke snokken de oversteek te maken naar Van der Hoorn, maar het verschil met het peloton was zeer klein. Ondanks verwoede pogingen van Van Keirsbulck en Van der Hoorn om uit de greep te blijven van het pak, kwam het peloton in de slotkilometers angstvallig dichtbij. De aanvallers leken een vogel voor de kat, maar Van der Hoorn bleek toch nog iets in de tank te hebben.

Van der Hoorn vindt tweede en derde adem 
De renner van Intermarché-Wanty-Gobert schakelde nog een paar tandjes bij, reed weg van Van Keirsbulck en wist zijn voorsprong op het peloton zelfs weer wat uit te breiden. Daar was de achtervolging inmiddels volop ingezet, maar de sprintersteams kwamen te laat. Van der Hoorn voerde nog maar eens een nummertje op in de finale en had alsnog alle tijd om het zegegebaar te maken. Danny van Poppel maakte het feest voor Intermarché-Wanty-Gobert compleet door de sprint voor plaats twee te winnen, voor Gerben Thijssen.

Van Poppel wint de sprint om plaats twee – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

40 Reacties

Wheely 23 september 2021 om 16:54

Deze Taco had zomaar WK kunnen worden, wat een baas!

Aart van Woud 23 september 2021 om 16:57

Ik vind het ook een misser dat hij niet bij de selectie zit.

Fassa Bortolo 23 september 2021 om 17:01

De meeste lijken zich niet te realiseren dat de vlakke omlopen van het Haagland en Antwerp Port Epic echt niet hetzelfde zijn als het WK parcours. In de Primus classic van afgelopen week kwam Taco met moeite in het peloton mee over de Moskesstraat

Franco Ballerini 23 september 2021 om 17:06

Ja, in deze vorm had hij zeker bij de WK selectie moeten zitten. Ik geef toe dat ik in het verleden behoorlijk wat twijfels over van der Hoorn had. Ik vond de basis waarop TJV hem contracteerde veel te mager (leuke overwinning in de BB Tour waar hij slim profiteerde doordat de twee veruit sterksten elkaar zaten te beloeren). Bij TJV inderdaad geen succes (ook deels door omstandigheden), maar dit seizoen is het echt genieten van zijn prestaties.

Wheely 23 september 2021 om 17:30

@Fasa – ge hebt uiteraard een punt,
maar hij had op zijn minst een mooie rol kunnen spelen… schrijf hem maar vast op voor Roubaix dan!

assen 23 september 2021 om 20:18

Stel je Roubaix voor, Taco in de vroege vlucht… Dan heeft ie een goede kans, en kan ie winnen net als McGrady!

Jvosje90 24 september 2021 om 08:15

Is dat een nieuwe burger?

De Cabybara van de Conradkade 23 september 2021 om 17:00

Dit zie je toch zelden. Twee keer bijna door het peloton ingelopen worden en alsnog vooruit blijven. Wat een baas!

Hopelijk gaan we hem over anderhalve week hoge ogen zien gooien!

Verweggistan 23 september 2021 om 17:02

Erik Dekker-achtig

De Cabybara van de Conradkade 23 september 2021 om 17:01

Overigens zie je aan Taco dat zelfs bij een Jumbo-Visma bepaalde renners totaal niet gedijen.

Verweggistan 23 september 2021 om 17:03

Juist het type taco gedijt daar niet, ik vrees ook een beetje voor Eenkhoorn bij Jumbo.

horsm 23 september 2021 om 17:08

Volgens mij gedijde hij wel, hoor, maar hij reed in een andere (ondersteunende) rol. Maar ik ben het met je eens dat de rol die hij bij Wanty heeft hem beter past.

Franco Ballerini 23 september 2021 om 17:11

Tja, Eenkhoorn… Het zal hier wel weer vloeken in de kerk zijn, maar hij heeft mij nog niet kunnen overtuigen.

horsm 23 september 2021 om 17:17

Eenkhoorn heeft wel degelijk een aantal keren een vrije rol bij TJV gekregen, bijvoorbeeld in de wedstrijden waar hij met het development team optrok. Sterker nog, een van de redenen om af en toe het WT en het Development Team samen te laten starten was om renners als Eenkhoorn de kans te geven voor zichzelf te gaan. Vorig jaar reed hij zelfs rond deze tijd het U23 WK. Voor zichzelf. Dus echt een ander verhaal dan Taco bij TJV.

Romāns Vainšteins 23 september 2021 om 17:02

De reden van non-selectie kan niet anders zijn dan dat ze hem geen teamplayer vinden bij Koos, Loes & Thorwald. Even goed exact dezelfde reden waarom hij bij Jumbo vertrokken is. Mocht dat zo zijn vind ik het toch laf om een goede renner niet mee te pakken waar er binnen de selectie wel ruimte voor is.

horsm 23 september 2021 om 17:12

Nouja, het jaar waarin TJV hem als ’teamplayer’ (i.e. in de ondersteuning) uitspeelde was natuurlijk niet zijn beste jaar.

Anyway, hij heeft nu vier overwinningen, waarvan twee World Tour. Zit er op dit moment in de WK selectie een renner die dit jaar evenveel heeft gewonnen – op Matje na, dan? De WK selectie zou ook gewoon de best negen renners van het afgelopen jaar moeten zijn (op dit parkoers).

wimvl 23 september 2021 om 17:10

C koers. Kunt ge niet vergelijken met WK

horsm 23 september 2021 om 17:14

Nee, dat is waar. Maar het is ook niet zo dat de huidige selectie renners allemaal talloze a- en b-koersen hebben gewonnen dit jaar.

notriple 23 september 2021 om 17:19

Daar heb je Wim de belg ook weer.

wimvl 23 september 2021 om 18:01

@notriple. Wat is er mis met mijn opmerking?

Dennis1989 23 september 2021 om 23:23

Niks mis met je opmerking. Maar als Merlier of Philipsen had gewonnen had je deze opmerking niet geplaatst!

Draadband 24 september 2021 om 00:58

Dennis, is er discussie over het wel of niet selecteren van Tim Merlier of Jasper Philipsen voor het WK ?

Quintenri 23 september 2021 om 17:13

De nieuwe De Gendt!

horsm 23 september 2021 om 17:16

Eenkhoorn heeft wel degelijk een aantal keren een vrije rol bij TJV gekregen, bijvoorbeeld in de wedstrijden waar hij met het development team optrok. Sterker nog, een van de redenen om af en toe het WT en het Development Team samen te laten starten was om renners als Eenkhoorn de kans te geven voor zichzelf te gaan. Vorig jaar reed hij zelfs rond deze tijd het U23 WK. Voor zichzelf. Dus echt een ander verhaal dan Taco bij TJV.

Kopinkas 25 september 2021 om 00:48

De Gendt is een rittenkaper, geen eendagsrenner…

Veloburto 23 september 2021 om 17:43

Beast-mode on

Jonathan 23 september 2021 om 17:54

Zijn er ergens beelden bekend?

Pizzi 23 september 2021 om 18:14

Heerlijke renner.

Marik 23 september 2021 om 18:23

Wat een kerel is dit toch!

de adelaar 23 september 2021 om 19:42

Koos is een blinde en hopelijk wint ie PB al is die kans niet groot

Fast Freddy 23 september 2021 om 19:43

Ik had liever Taco op het WK gezien dan van Poeppel

arki 23 september 2021 om 20:12

Van Poppel kan de toppers volgen op de korte Vlaamse klimmetjes. Taco moet bergop altijd passen als de favorieten aanzetten. Hij heeft nog nooit enig resultaat gehaald in een klassieker. Zou nuttig kunnen zijn in een vroege vlucht, maar dat is niet het scenario wat wordt verwacht. Zal wel een slopende wedstrijd worden met een lange finale.

Westfalen 23 september 2021 om 21:38

Taco van der Hoorn is niet goed op de klimmetjes. Legt het af tegen explosieve renners als Van Poppel.

Fast Freddy 23 september 2021 om 22:41

In de giro etappe die hij won, moest anders aardig geklommen worden. Gewoon meesturen in de vroege vlucht.

Anton van Valouwe 23 september 2021 om 22:47

Bij TJV in een knechtenrol gedwongen, terwijl voor -bijna – iedereen duidelijk is wat zijn capaciteiten zijn. Mooi dat hij het laat zien!

FDJ 23 september 2021 om 23:23

En precies ook de verklaring dat er voor anderen gekozen is voor het wk. Een echte vrijbuiter en dat past niet in de selectie met een echte kopman als van der Poel.

Dr op en dr over 24 september 2021 om 10:03

@FDJ ..> Ik denk juist het tegenovergestelde eerlijk gezegd. VDP heeft er weinig aan als het hele team aan zijn zijde blijft, en is er juist bij gebaat als de pionnetjes erop uit gestuurd worden.

Als het vroeg ontploft tussen de toppers, dan heb je helemaal niets meer aan de rest van het Nederlandse team. Enkel van Van Baarle en Teunissen zou je eventueel kunnen verwachten dat ze dan de beste dertig nog kunnen volgen. (Buiten VDP uiteraard.) Maar de rest van het NL team is dan sowieso gezien.

Landen als Frankrijk, Denemarken, Italië en België hebben meerdere toppers die allemaal zomaar wereldkampioen kunnen worden. Nederland heeft slechts VDP, en aangezien VDP niet op alles kan reageren en de rest niet goed genoeg is om mannen als Stuyven, Moscon, Laporte en/of een Valgren te volgen, zit je dus met een probleem.

Ook als het tussen de toppers pas later zou losbarsten, dan is het voor 99% zeker dat VDP alleen komt te zitten in de finale. Een finale waarin ik een aantal andere landen wel met meerdere renners zie. Stel je hebt 20 km voor de finish een groep met Trentin, Moscon, Colbrelli, Ballerini, Laporte, Alaphilippe, Cosnefroy, Van Aert, Stuyven, Evenepoel, Lampaert, Cort Nielsen, Asgreen, Valgren, Honore, Senechal, Matthews, Pollit, Kristoff, Schultz, Stybar, Turgis, Pidcock, Hayter, Stewart, Pedersen, Hirschi, Küng, Sagan, Mohoric en nog enkele anderen. Stel je zit daar als Mathieu helemaal in je uppie, dan heb je toch een groot probleem. Op iedereen reageren is onmogelijk, dus de kans is zeer groot dat je met lege handen blijft.

De enige manier om toch iemand bij VDP te kunnen houden is dus om poppekes vooruit te sturen. Taco is prima vanuit de vroege vlucht, hij kan dit “makkelijk” volhouden. Niet dat ik Taco nog als ondersteuning voor VDP zie, maar Taco kan wel prima de adjudanten mee op sleeptouw nemen. Als een Van Baarle of Teunissen zijnde moet je uiteraard niet wachten tot de laatste dertig kilometer om nog een move te maken, want dat is sowieso kansloos. Zoals ik het nu zie kunnen de adjudanten slechts van nut zijn, als zij voor het bereiken van de 200km al in de aanval zijn getrokken.

Enkel als het NL team aanvallend rijd heeft VDP iets aan z’n teamgenootjes, als iedereen rondom Mathieu blijft rijden, dan is de kans zeer groot dat hij de laatste dertig/veertig kilometer geen teamgenoten meer overheeft. (Enkel Teunissen met de benen van de Benelux Tour zie ik nog enigszins bij blijven.)

Dr op en dr over 24 september 2021 om 09:33

Prachtige prestatie wederom van Taco.

Z’n prestaties dit seizoen, en vooral de manier waarop, blijven blijkbaar toch niet onopgemerkt in het buitenland. Ik zat gisterenavond nog even de voorbeschouwing op de WK wegwedstrijd te kijken (Podcast van La Lanterne Rouge), en zelfs zij roepen luidkeels om Taco in oranje.

https://www.youtube.com/watch?v=YHN4mMr3UZM

Ook naar mijn bescheiden mening had Taco ten alle tijden een selectie verdiend. De manier waarop hij als zeer beperkte renner zijn overwinningen dit seizoen wist te pakken was een demonstratie van puur doorzettingsvermogen. Iets wat beloond had mogen worden !!

Kopinkas 25 september 2021 om 00:52

Heerlijk! Is er morgen nog ergens er koers te rijden buiten het WK? Had GVA na zijn niet-selectie niet aangegeven dat hij zondag een andere wedstrijd wou rijden? Als hij daarbij deze Taco tegenkomt, is hij een vogel voor de kat…

Maillot à Pois 25 september 2021 om 06:33

Paris-Chauny
Maar ik denk niet dat Taco daar rijdt

Headlines

Populair

Materiaalzone