Indrukwekkende Christophe Laporte zegeviert in Binche-Chimay-Binche

dinsdag 4 oktober 2022 om 16:50
Indrukwekkende Christophe Laporte zegeviert in Binche-Chimay-Binche

foto: Cor Vos

Christophe Laporte is de winnaar van de 35ste editie van Binche-Chimay-Binche. De Fransman van Jumbo-Visma wist na een spannende finale zijn laatste vluchtkompaan Rasmus Tiller uit het wiel te kletsen op de oplopende kasseienstrook van Pépinière.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

De 35ste editie van Binche-Chimay-Binche, ook wel bekend als de Memorial Frank Vandenbroucke, was een bijzondere: de wedstrijd stond namelijk in het teken van het debuut van wereldkampioen Remco Evenepoel in zijn regenboogtrui, maar ook van het afscheid van Philippe Gilbert in eigen land. In de finale kregen de renners vijf keer een lastig ronde van 16,2 kilometer voor de wielen geschoven, met op 900 meter van de finish nog de oplopende kasseienstrook van Pépinière. Naar goede Waalse gewoonte ging het constant op en af, en had ook de wind op de open, brede wegen vrij spel.

Gilbert en Evenepoel in actie – foto: Cor Vos

Met wereldkampioen Evenepoel als stralend middelpunt op de eerste rij, met naast zich de afscheidnemende Gilbert, werd het peloton net na het middaguur op gang geschoten. Zes renners vonden elkaar in een poging om een vroege vlucht op poten te zetten. De Australische hardrijder Luke Durbridge (BikeExchange-Jayco) kreeg het gezelschap van Torsten Demeyere (Tarteletto-Isorex), Karl Patrick Lauk (Bingoal Pauwels Sauces WB), Evaldas Šiškevičius (Go Sport-Roubaix Lille Métropole), Adam de Vos (Human Powered Health) en Yentl Vandevelde (Minerva Cycling).

Evenepoel schudt aan de boom 
Deze kopgroep kreeg de ruimte van het peloton, al werd het verschil nooit groter dan twee minuten. De kopgroep bleek met andere woorden een vogel voor de kat, zeker op het moment dat er werd doorgetrokken in het peloton. Met nog negentig kilometer te gaan besloot Victor Campenaerts de benen eens te testen en de Belg van Lotto Soudal wist zo heel wat slapende honden wakker te maken. De demarrage van Campenaerts bleek het startsein van een zeer nerveus koersverloop. De grote mannen gingen zich namelijk bemoeien met de achtervolging.

Zo zagen we wereldkampioen Evenepoel meerdere keren versnellen, gaf Christophe Laporte er een lap op en ook Biniam Girmay, Florian Vermeersch en Stan Dewulf lieten zich niet onbetuigd. Toch slaagde niemand erin om ook écht weg te rijden uit het peloton. Door de vele tempoversnellingen kwam er wel een einde aan het verhaal van de overgebleven koplopers: met nog goed zeventig kilometer voor de boeg was er sprake van een hergroepering. En was het wachten op nieuwe demarrages vanuit het peloton.

Mike Teunissen in de aanval – foto: Cor Vos

Omvangrijke groep – met Merlier en De Lie – rijdt weg uit het peloton
Bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer zagen we dan eindelijk wat afscheiding. Een omvangrijke kopgroep van een twintigtal renners wist zich los te wrikken van het peloton. Met Belgisch kampioen Tim Merlier, Arnaud De Lie, Rasmus Tiller, Mike Teunissen, Bryan Coquard en Taco van der Hoorn waren er heel wat grote namen vertegenwoordigd. De grote afwezige was dan weer Evenepoel: de wereldkampioen bungelde achteraan het peloton, dat een halve minuut moest goedmaken op de koplopers. Dat bleek geen sinecure, aangezien de voorsprong lange tijd maar bleef schommelen rond de dertig seconden.

In de kopgroep werd er bijzonder hard doorgereden, wat ook wel bleek op de oplopende kasseienstrook van Pépinière. De voorste groep spatte volledig uiteen, maar hierdoor verdween ook de samenwerking. Het peloton kon zo – op iets minder dan dertig kilometer van de finish – alsnog weer aansluiten en zo was alles weer te herdoen. Voor Evenepoel was de koers inmiddels al gedaan: de moegestreden Belg liet zich uitzakken, gaf zijn ploegleider een vuistje en besloot in de laatste twintig kilometer rustig uit te bollen richting de streep. De wereldkampioen zou de koers met andere woorden niet winnen.

Nieuwe groep formeert zich in finale 
In de spits van de koers zagen we een oude rot nog eens in de aanval. De inmiddels 34-jarige Tony Gallopin ging er alleen vandoor en begon aan een ambitieuze solo. De renner van Trek-Segafredo reed al snel een halve minuut weg, maar bleek vooral een ideaal mikpunt voor tegenaanvallers. Onder meer Victor Campenaerts en Greg Van Avermaet probeerden naar Gallopin te springen en bleken zo de aanstichters van een achtervolgende groep van een vijftiental coureurs. Ook Laporte, Tiller, Gilbert en Florian Vermeersch wisten deze schifting te overleven.

Keisse en Evenepoel kwamen samen over de streep – foto: Cor Vos

Laporte was op papier misschien wel de snelste renner in de voorste groep, maar had geen zin om te wachten op de sprint. De Fransman trok door en alleen Tiller was in staat om hem te volgen. Laporte en Tiller reden vervolgens verder weg van de achtervolgers en mochten het onderling gaan uitmaken voor de zege. Spannend werd het echter niet meer in de finale, aangezien Laporte op de oplopende kasseienstrook van Pépinière ogenschijnlijk makkelijk wegreed van zijn Noorse rivaal. De coureur van Jumbo-Visma had in de laatste kilometer alle tijd om zijn overwinning te vieren.

Gilbert zesde in laatste koers op Belgische bodem
Het is voor Laporte zijn vijfde zege van het seizoen. Eerder won hij al een rit in Parijs-Nice, een etappe in de Tour de France en een rit en het eindklassement in de Ronde van Denemarken. Zijn werkgever Jumbo-Visma komt nu op 48 seizoenszeges. Tiller wist nog uit de greep te blijven van de achtervolgers en finishte als tweede. De Fransman Hugo Page van Intermarché-Wanty-Gobert won de sprint voor de derde plaats. Gilbert werd in zijn laatste koers op Belgische bodem knap zesde.

Dit artikel delen:

30 Reacties

Wheely 4 oktober 2022 om 17:10

Wat een stappen heeft deze gast gezet zeg, wat een seizoen!

4
josi 4 oktober 2022 om 18:57

@Limal, Toen vier zeges in kleinere koersen en nu overwinningen in onder meer de Tour en Parijs-Nice, plus podiumplekken op het WK, de E3 en Gent-Wevelgem. Ik zou het toch niet gauw heel gelijkaardig aan vorig jaar noemen.

2
Limal 4 oktober 2022 om 17:31

Eigenlijk is zijn 'oogst' heel gelijkaardig aan vorig jaar, maar dan met het zilveren randje van WK-podium en het gouden randje van ritwinst in de Tour. En dat ondanks dat hij nu vaker in een dienende rol start. Erg knap dus en een mooi voorbeeld van tot wat een meer professionele begeleiding (tov Franse ploegen) kan leiden. Benieuwd of ze Laporte volgend jaar wat vaker 'loskoppelen' van Van Aert.

1
Panache 4 oktober 2022 om 20:50

Eens met Wheely dat Laporte een ijzersterk seizoen heeft, maar Limal heeft gelijk dat Laporte vorig jaar ook al uitstekend op dreef was waardoor het inderdaad een evolutie is. Op PCS vorig jaar 27e van de wereld en dit jaar 16e. Met pakweg 20 grote ploegen zijn dat cijfers van een kopman.

1
Limal 4 oktober 2022 om 19:28

@josi, vorig jaar eindigde hij in de World Tour ook 2e in Dwars door Vlaanderen en etappes van Parijs-Nice (2x), RvZwitserland en de Tour. Dit jaar is dus zeker beter, maar – zoals ik wilde aangeven – eerder een evolutie dan een revolutie.

0
Marcel de Gendt 4 oktober 2022 om 20:09

Evolutie of revolutie? qua scorebordjournalistiek misschien een mooie evolutie, maar de manier waarop hij dit jaar rijdt tov vorig jaar durf ik toch gerust een revolutie te noemen. Hij heeft dit jaar meermaals het hele peloton mee op een hoopje gereden, dat was vorig jaar niet aan de orde.

0
Op de grote molen 5 oktober 2022 om 00:07

Heb het terug gezocht. Vorig jaar was hij ook sterk, maar dit jaar valt het echt op. Top kracht voor TJV als knecht in grote rondes en joker in eendaags koersen. Toch wel een revelatie/ bevestiging dit jaar van zijn talent

0
De Capybara van de Conradkade 4 oktober 2022 om 17:57

Straffe overwinning.

Verder is de redactie in het verslag wel heel idolaat van Remco. Krijgen we straks ook nog een minuut tot minuut beschrijving van wat hij na de finish doet?

3
de adelaar 4 oktober 2022 om 17:28

Ik ook! Menigeen wordt toch beter van rijden bij TJV

2
Beer 4 oktober 2022 om 20:13

Je kan best wat meer renners meetellen. Roglic, van Aert, Kuss, eigen jeugd als Kooij…

1
Alfred Issendorf 4 oktober 2022 om 18:49

En menigeen dan ook weer niet. Dumoulin en Oomen waren enorme miskopen. Laporte en Benoot een schot in de roos. Daarentegen heeft Dennis als duurste klant veel te weinig geleverd. Van der Sande moeten we ook maar afwachten. 2-4 om in voetbaltermen te spreken. Succes is niet altijd te koop.

0
ronddraaien 4 oktober 2022 om 18:16

Tot zijn laatste dag strijden. Heel mooi van Gilbert.

2
klimmer999 4 oktober 2022 om 18:39

En Kramer ook duidelijk voor Remco

2
josi 4 oktober 2022 om 18:59

Mooie en verdiende zege. Laporte beleeft een absoluut topjaar.

2
goldone123 4 oktober 2022 om 17:20

Kijk er naar uit of valter hem na gaat doen

1
Murcia 4 oktober 2022 om 16:52

Deed de rest wel mee? Weer indrukwekkend en slim gereden van Laporte, die arme Tiller zat te sterven in zijn wiel. Ook weer perfect het juiste moment gekozen. Nummer 48 is een fraaie!

0
Dikke Vrouw 4 oktober 2022 om 17:34

Topper toch dit !

0
Txirrindularitza 4 oktober 2022 om 19:54

D’n Rev dacht dat hij een criterium reed?

-2
Mooie Sjors 4 oktober 2022 om 20:38

Als je de/den niet snapt, gebruik het dan ook niet. ;)

Den Tony of den Dieter, de Guido of de Patrick. :)

5
Beer 4 oktober 2022 om 20:49

Voila, de Sjors snapt het. Dus nee Reutemeut, hier valt niks te kiezen, zo klappen wij ;-) Groeten, den Beer

3
Beer 4 oktober 2022 om 20:15

Het is de REV; die ´n´ bekt niet :-)

Ook de Wout en de Greg vs den Iljo en den Eli. Gewoon goed horen wat klinkt :-)

2
Maillot à Pois 4 oktober 2022 om 21:48

@reutemeteut
In dit geval heeft Beer gelijk. Het is een poging om Vlaams te gebruiken maar geen Vlaming zal den Remco zeggen. Beer zegt ‘horen wat goed klinkt’, maar er is wel degelijk een regel wanneer je de of den/d’n gebruikt: voor mannelijke naam met d, t, b, h OF met een klinker gebruik je den, anders de.

2
Beer 4 oktober 2022 om 22:03

Merci Maillot!

Niet zo streng voor me Murcià ;-)

1
thenewGOAT 4 oktober 2022 om 20:37

Als je net een seizoen met een zeges in LBL, San Sebastian, de Vuelta en het WK achter de rug hebt, dan is zo’n koersje als BCB gevoelsmatig ook maar een criterium, toch?

0
zietemgaan 5 oktober 2022 om 09:30

hahaha, waar gaat dit ook over, lol. Nee, dus Christophe Laporte was sterk! Mooi hoe hij het verschil maakte op die kleine kasseihelling, en wat een leuke koers eigenlijk!

0
Reutemeteut 4 oktober 2022 om 22:15

Den Rev wenst jullie allemaal nog een fijne avond!

-1
Krist The Vanma 5 oktober 2022 om 11:19

Dat is toch echt wel afhankelijk van waar je woont. In West-Vlaanderen is het wel degelijk ‘den Greg’ bijvoorbeeld.

-1
Murcia 4 oktober 2022 om 21:14

Iemand corrigeren om zijn grammatica en dan zelf je zin beginnen met een kanjer van een fout. Voilà, den Beer mist ook wel eens wat ;-)

-2
Reutemeteut 4 oktober 2022 om 20:31

Mogen de mensen dat zelf uitmaken, Beer?

-3
Romāns Vainšteins 4 oktober 2022 om 20:33

REVKET is beter, dat joch verdient makkelijk 6 hoofdletters. De het een d’n den heeft ie helemaal niet nodig.

-4

Headlines

Populair

Materiaalzone