Imponerende Mathieu van der Poel begint veldritseizoen met winst in Wereldbeker Hulst

zondag 27 november 2022 om 13:12
Imponerende Mathieu van der Poel begint veldritseizoen met winst in Wereldbeker Hulst

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel is terug in het veld, en hoe! De viervoudig wereldkampioen veldrijden wist zondag solo de Wereldbeker in Hulst te winnen. Van der Poel begon ver in de achtergrond, maar schoof snel op naar de kop van de wedstrijd. Ondanks enkele foutjes in de openingsfase wist hij zich te herstellen en in de finale afstand te nemen van wereldkampioen Tom Pidcock. De Brit kende in de slotronde nog pech en haalde de finish uiteindelijk niet.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Alle ogen waren gericht op het seizoensdebuut Mathieu van der Poel in Hulst. Omdat hij vorig jaar slechts anderhalve cross reed, was hij weggezakt op de UCI-ranking en moest hij starten op een verre rij. Op de korte startstrook kon MVDP weinig plekken goed maken, maar daar had hij al rekening mee gehouden.

Sterke start Mathieu van der Poel
Maar Van der Poel was in de eerste stilstaande bochten erg brutaal. Hij smeet zich overal tussen en zo kon het gebeuren dat hij binnen no time in de top-10 reed. Sterker nog, na vier minuten cross vonden we de naam ‘Mathieu van der Poel’ aan kop. Nederlands kampioen Lars van der Haar kende traditioneel een sterke start, maar hij kon niet voorkomen dat MVDP de kop overnam.

Mathieu van der Poel schoot uit de startblokken – foto: Cor Vos

In hun spoor volgden Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck en wereldkampioen Tom Pidcock. Vooraf liet Van der Poel al weten dat hij nog wat onwennig was op het glibberige parcours in Hulst. Dat was te zien, omdat hij in de eerste rondes enkele foutjes maakte. Daardoor zakte hij wat weg in de kopgroep, waar Joris Nieuwenhuis bij aan wist te sluiten.

In de tweede ronde sloegen Pidcock en Sweeck een gat op de technische stroken. Iserbyt en Van der Haar volgden bij het ingaan van de derde ronde (van de zeven) op 10 seconden en Van der Poel wist als enige van de achtervolgers aan te sluiten bij dat viertal. De spanning nam daardoor toe, want vijf renners maakten halverwege nog kans op de zege.

Pidcock maakt fout en Van der Poel profiteert
Van der Poel was ontketend in de vierde ronde en nam de kop over toen Pidcock een zeldzaam foutje maakte. Hij zette de wereldkampioen onder druk en dwong hem tot foutjes. Zo kwam de Nederlander solo aan kop. Hij zette Pidcock op tien seconden en voor Sweeck ging het ook te hard. Hij moest vooral proberen de opkomende Van der Haar achter zich te houden.

Tom Pidcock reed lange tijd op plek twee – foto: Cor Vos

Bij het ingaan van de voorlaatste ronde was het verschil tussen Van der Poel en Pidcock al gegroeid tot elf seconden. Het gat met de rest was op dat moment al toegenomen tot een halve minuut. Toch was de Alpecin-Deceuninck-kopman niet foutloos, waardoor zijn Britse achtervolger dichterbij kon komen.

Pech zorgt voor opgave Pidcock
Die hoop van Pidcock was echter snel vervlogen, want Van der Poel wist zijn voorsprong in de slotronde uit te diepen naar 20 seconden. Niet veel later kende de wereldkampioen pech, want zijn wiel brak in een afdaling. Dat gebeurde erg ver van de materiaalzone, waardoor zijn bijna zekere tweede plaats in rook opging. De moed zakte hem in de schoenen en hij haalde de finish niet meer.

Door de materiaalpech van Pidcock kreeg Sweeck de tweede plaats in de schoot geworpen. Van der Poel nam geen risico’s meer in de finale en daardoor gaf hij wat weg van zijn voorsprong, maar zijn overwinning kwam niet meer in gevaar. De strijd om de derde plaats ging tussen Van der Haar en Iserbyt en werd uiteindelijk gewonnen door de Belg. Joris Nieuwenhuis werd vijfde.

De eerste is binnen voor Mathieu van der Poel – foto: Cor Vos


Bekijk hieronder de uitslagen van de Wereldbeker Hulst 2022

Dit artikel delen:

51 Reacties

Handige Harry 27 november 2022 om 13:25

Klare taal van van der Poel.

15
Marik 27 november 2022 om 13:27

Ik vond hem al leuk in de chat en nu weer!

3
Marcel de Gendt 27 november 2022 om 13:42

Daar zijn de meningen waarschijnlijk over verdeeld…

Er zat in ieder geval geen woord Spaans tussen, dat dan weer wel.

0
Oblomov 27 november 2022 om 14:08

Joris Nieuwenhuis met dit resultaat ook weer keurig terug in de top 50 van de UCI ranglijst. Hoeft dus alleen Antwerpen te missen.

Edit: Van der Poel staat trouwens zelf direct weer 51e, met deze winst en zijn tweede plek in Dendermonde vorig jaar. Dus na volgend weekend komt die aanwijsplek beschikbaar voor jongens als Gosse van der Meer en David van der Poel.

9
Maillot à Pois 27 november 2022 om 20:46

Als Mathieu ook in de top-50 komt , heeft Nederland 9 renners in de top-50 en krijgen ze een extra plaats. Dan mogen ze 10 elites afvaardigen ipv 9.

1
Marik 27 november 2022 om 13:17

Dit is wel heel erg indrukwekkend van vdP. De grootste veldrijder die ik ooit heb zien rondrijden. En wat ontzettend jammer voor Pidcock. Hij reed een puike koers.

7
Apemantus 27 november 2022 om 13:18

Grote klasbak. Zet de traditie van koud winnen voort.

Drie Nederlandse vlaggetjes in de top vijf, zien we ook niet al te vaak bij de heren. Joris is lekker bezig. Domme pech voor Pidcock natuurlijk, maar meer dan een tweede plek zat er niet in.

7
Jans Koerts 27 november 2022 om 13:23

Geweldig mooi parkoers uitgetekend.

4
Thijs E 27 november 2022 om 13:23

Een van de mooiste zeges in het veld van MvdP. omdat het de eerste was dit seizoen én omdat hij iedereen aanwezig op waarde klopt vanaf rij 4.

Zuur voor Pidcock, benieuwd wanneer dat wiel nu brak. Eens afwachten of er beeld van de andere kant is. De klap tegen die paal was ook nog fiks.

VDH naast het podium, maar goed gereden en Nieuwenhuis hebben we het laatste nog niet van gezien. Voor Sweeck is de transfer voorlopig een goede, staat nu aan kop in de WB

4
Wheely 27 november 2022 om 13:29

Blij dat ie weer terug is, altijd genieten om hem in het veld aan de slag te zien.

4
Gebruikersnaam 27 november 2022 om 13:24

De enige die vandaag rondetijden reed die in de buurt kwamen bij die van van der Poel, was zowaar Iserbyt. Had alleen een vreselijk rondje halfweg koers.

2
Maillot à Pois 27 november 2022 om 13:46

Die heeft zijn race echt verknald door 1 keer het MVDP traject te nemen op dat ene heuveltje en niet boven te geraken. Sterke remonte nog wel. MVDP had hij uiteraard niet geklopt vandaag, maar Sweeck had hij wellicht wel kunnen hebben.

0
Limal 27 november 2022 om 13:36

Ik weet niet wie de grootste ster was vandaag: Pieterse, van der Poel, of toch dat geweldige (als het nat ligt) parcours!

2
Guushovd 27 november 2022 om 13:45

Alleen maar winners.

1
Wheely 27 november 2022 om 13:47

Het was dan wel geen stervormig parcours, al had dat best gekund op een vestiging natuurlijk.

1
Arie den Blanken 27 november 2022 om 13:58

Net als in Overijse vorige week een enorm kwaliteits verschil tussen de vrouwen en mannen. Bij de vrouwen was het vooral vermakelijker voor wie fan is van een hoog “Te land, ter zee en in de lucht gehalte”

-21
Limal 27 november 2022 om 14:57

Arie, met je gekende heerverheerlijkende / vrouwdenigrerende bril op heb je alle schuivers bij de mannen gemist?

0
Marcel de Gendt 27 november 2022 om 13:46

Eerste ronde was echt wel mooi om te zien. Beetje ellebogenwerk, en binnen 1 ronde gewoon op kop van de wedstrijd.

Jammer voor Pidcock. Eerste plek was gaan vliegen, maar tweede plek was eigenlijk in de tas. Toch geeft dit wel aan waarom we niet moeten spreken van de Grote 3, maar van de Grote 2 en Pidcock, die eigenlijk te groot is voor het servet maar te klein lijkt voor het tafellaken.

2
Marik 27 november 2022 om 14:06

Een wereldkampioen die te klein is voor het tafellaken en te groot voor het servet? Die moet ik even laten sudderen.

-1
Handige Harry 27 november 2022 om 14:14

Hij won die titel in afwezigheid van van der Poel en van Aert toch?

2
Marik 27 november 2022 om 14:17

Ah op die manier, ok ik snap hem.

0
JohnDeere 27 november 2022 om 14:57

Dan klopt de grote 2 eigenlijk ook niet. Op crossvlak is Van der Poel toch wel de betere van van Aert.

1
Baukema Tomoulin 27 november 2022 om 15:47

4-3 voor Mathieu in WK’s tov van Aert en dat altijd tegen elkaar. Dan zijn ze gewoon elkaar waard op crossvlak.

-1
Sjaak P 27 november 2022 om 17:29

vAert is een groot crosser, maar ook in de seizoenen dat hij wereldkampioen werd was vdPoel in (veruit) de meeste wedstrijden zijn meerdere.
De term Grote Drie is wel terecht, zodra ze meedoen in het veld zijn ze bepalend. Bovendien zijn ze ook op de weg grote meneren. Pidcock is de toekomst, vAert de allroundste, vdPoel de meest getalenteerde.

0
Mooie Sjors 27 november 2022 om 19:38

VDP de beste veldrijder, Pidcock de beste mountainbiker en Van Aert de beste wegrenner.

0
Stoemper 27 november 2022 om 16:29

The King is back….. bow!

2
Seppie 27 november 2022 om 13:19

Erg Leuk, nu Wout nog terug en veldrijden is weer de moeite waard om naar te kijken. Jammer van Pidcock.

1
Rob van Tilburg 27 november 2022 om 16:11

Eerlijk gezegd was het spannender zonder WvA en vdP. Pidcock is denk ik ook te sterk, maar niet zo erg als die 2..

-2
nickdt 27 november 2022 om 17:28

Eens Rob. Het is leuk als VDP en WVA meedoen en hun klasse tonen, maar spanning neemt dan wel af, zeker als Pidcock ook nog eens meedoet, want dan kan je het podium vooraf eigenlijk al wel invullen zonder pech.

0
Sjaak P 27 november 2022 om 17:36

Bij de dames kreeg ‘k helemaal dat gevoel. vEmpel en Pieterse reden de rest op ruim een minuut in de eerste ronde.
‘k Vind het seizoen bij de heren tot nu toe trouwens prima kwa spanning. Iserbyt was minder oppermachtig, en we hebben mooie races gezien. Jammer van Aerts.
En ja, elk jaar de “ontmaskering” als DG3 gaan meedoen, maar dat doet niks af aan het kijkplezier wat mij betreft.

0
De Capybara van de Conradkade 27 november 2022 om 13:32

Tof parcours en mooie overwinning!

Ik miste het molentje alleen wel, jammer dat ze die eruit hebben gehaald.

1
Romāns Vainšteins 27 november 2022 om 13:36

Ik zag ze toch een aantal maal dwars door een molentje heen rijden.

3
De Capybara van de Conradkade 27 november 2022 om 13:48

Dan ben ik scheel. Het zal wel de jonge papa dementie zijn.

0
Alfred Issendorf 27 november 2022 om 19:08

En nog een beetje genoten van van der Poel, Vainšteins? Of heb je je weer enorm zitten ergeren aan zijn spierballlenrollererij?

0
DeGroteMolen 27 november 2022 om 13:59

MvdP leek vandaag sinds lange tijd weer op zichzelf. Hopelijk de opmaat voor een knallend tweede deel van zijn carriere .

1
Al Phila 27 november 2022 om 15:36

Ik heb even gemist waarom Nieuwenhuizen en MvdP beiden mee mochten doen.

1
Wheely 27 november 2022 om 15:37

Omdat de cross in NL was.

3
xistnc 27 november 2022 om 13:59

Pidcock en Ferrand-Prévot hebben het allebei nogal te stellen met hun materiaal dit jaar. Dat is een puntje van aandacht voor de nieuwbakken offroad divisie van Ineos.

0
Cornelius 27 november 2022 om 17:30

Gelukkig komt Sinterklaas al spoedig langs. Misschien, als ze afgelopen jaar niet al te stout zijn geweest, krijgen ze dan allebei een ‘echte’ fiets. ;)

0
Cornelius 27 november 2022 om 17:47

Opmerkelijk dat bij zowel mannen als vrouwen een spannende koers uiteindelijk beslist wordt door een kapotte fiets als gevolg van een valpartij.

0
Stoemper 27 november 2022 om 20:00

Bij de vrouwen wel ja, Pidcock lag al op ruime achterstand en had niks kunnen inbrengen tegen MvdP

1
Cornelius 27 november 2022 om 20:43

De achterstand was minder dan 15 seconden. Mathieu had de beste papieren, maar ook hij had nog een slippertje kunnen maken, waardoor Thomas terug had kunnen komen. Dat is juist het leuke van een veldrit, het kan snel omslaan van kalm naar spannend.

0
Het Luie Paard van Lent 28 november 2022 om 07:44

De achterstand was bij de materiaalpost al 20 seconden, zelfs een klein foutje was geen enkel probleem geweest.

0
ken dcq 28 november 2022 om 12:35

Bwa, aks Pidcock voor de tweede plaats reed is het niet echt bepalend meer he. En als je zelf je materiaal kapot rijdt door een fout te maken is het ook niet echt materiaalpech imho.

Pidcock is een steengoede veldrijder, maar hij is verre van het talent van Mathieu en enkel omdat die er niet was kon hij met veel te veel show over de meet rijden op het laatste WK. Zeker nu hij zo zeurt dat hij geen ‘focus’ op het veld legt, dat is niet anders voor Mathieu maar dat is geen zaag zoals Pidcock die zich altijd wel ergens over verongelijkt voelt heb ik de indruk…

0
Mooie Sjors 28 november 2022 om 12:49

Pidcock komt op mij totaal niet verongelijkt over. 1 van de sympathiekere renners naar mijn gevoel.

Geen idee waarom Mathieu zijn terugkeer nu gepaard moet gaan met het veelvuldig downgraden van Pidcock. Zeker ook een aanwinst voor elke cross waar hij start. Hij had trouwens de dag ervoor ook al een veldrit gereden.

En vorig jaar heeft Pidcock gemerkt dat hij meer focus nodig heeft op de weg om ook goed te zijn in de voorjaarsklassiekers. Niet onlogisch gezien zijn leeftijd trouwens dat hij nog niet de belasting aan kan van Mathieu of Wout over een heel seizoen.

De drang om hier weer te roepen dat Mathieu toch echt de allerbeste is, is hier wel groot heb ik het gevoel na afgelopen maanden. :D Het is maar Hulst hoor, wie weet wint Pidcock straks Luik-Bastenaken-Luik, wie spreekt er dan nog over de cross in Hulst? ;)

0
ken dcq 28 november 2022 om 16:45

@Mooie Sjors, in het veld is Mathieu ook echt wel de goat vrees ik een beetje. Met een tikkeltje eronder Wout die de ‘pech’ heeft net zijn carrière in het veld parallel te hebben lopen met een misschien eenmalig voorkomend toptalent. Maar met het geluk voor hen beiden dat door die dominantie en concurrentie tussen hen twee, dat ze groter zijn geworden omdat het moest. En nu betaald zich dat uit op de weg voor alletwee, zonder de ene was de andere veel te makkelijk dominant geweest de voorbije seizoenen. Maar Pidcock is gewoon véél minder in het veld dan Wout en Mathieu, een steengoede renner maar niet buitensporig veel beter dan de rest en nog wel te pakken door de rest… Zonder zijn aanstellen zou ik hem misschien wat meer appreciëren maar nu is hij voor ergerlijk.

0
Theo Bovengemiddelkamp 27 november 2022 om 20:16

Kunnen we geen lobby opstarten om het WK op dit parkoers te organiseren, ipv op Perkpolder?

0
Arie den Blanken 28 november 2022 om 16:43

Nee, ze kunnen op dit parkoers geen 30.000 toeschouwers kwijt.

0
platteprijs 27 november 2022 om 13:48

Een ongekende eerste ronde van Van der Poel. Daardoor kan hij vandaag winnen.

-3
Sjaak P 27 november 2022 om 17:39

Koksijde 2019, toen reed’ie van plek een-na-laatste naar plek 2 in één ronde (en dat was uit beleefdheid naar Sweeck).

0

Headlines

Populair

Materiaalzone