Imponerende Cancellara soleert naar succes in E3-Prijs

zaterdag 26 maart 2011 om 16:36

De E3-Prijs Harelbeke is op ronduit imponerende wijze gewonnen door Fabian Cancellara. De Zwitser van Leopard-Trek, die in het begin van de koers nog een paar keer pech kende, vertrok op vijftien kilometer van de streep uit een elitegroepje en soleerde naar zijn tweede opeenvolgende zege in de 1.HC-koers. Jürgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) won een minuut later de sprint voor plaats twee, voor Vladimir Gusev (Katusha).

Na een verschroeiende openingsfase, waarin Cancellara tot vier maal toe mechanische problemen kende, was het maar liefst 100 kilometer wachten op de goede vlucht. Die werd op het getouw gezet door Stuart O’Grady, Sep Vanmarcke, Jürgen Vandewalle, Sébastien Hinault, Alexander Kuschinsky, Michael Mørkøv, William Bonnet en Ben King. Veel ademruimte kregen ze nooit echt, hun maximale voorsprong was amper drie minuten.

Met een voorsprong van nog twee minuten begonnen de acht leiders aan de heuvelzone, maar in het peloton heerste daar enige tijd absolute wapenstilstand. Het was wachten op actie tot op de Taaienberg, op 50 kilometer van de streep, waar de troepen van Garmin-Cervélo de koers openbraken. Zes renners gingen er op zoek naar de vluchters, met daarbij Heinrich Haussler, Nederlands kampioen Niki Terpstra en Jürgen Roelandts als sterke mannen.

In het peloton gebeurde er weinig of niets: de Paterberg baarde een muis. Op de Oude Kwaremont zorgde Cancellara dan toch voor vuurwerk: bergop reed hij iedereen uit het wiel, om zo aan zijn rush naar voren te beginnen. Samen met een tienkoppig groepje dat even voordien voor het peloton was gaan uitrijden, met daarbij ook Bram Tankink, begon hij aan zijn tijdrit. Het groepje van Haussler, Terpstra en Roelandts, dat de laatste vluchters had opgerold, verloor zienderogen terrein.

Op 20 kilometer van het einde verscheen het groepje Cancellara helemaal vooraan. Lang bleef die nieuwe kopgroep echter niet samen: Cancellara achtte even later zijn moment gekomen en reed iedereen zonder genade uit het wiel. Op een paar kilometer reed hij maar liefst een minuut weg van de achtervolgers, die meteen beseften hoe laat het was. Wat volgde was nog wel een mooie strijd voor de ereplaatsen, maar vooral een ware triomftocht van Cancellara, die al vroeg een feestje kon bouwen.

E3-Prijs Harelbeke (203 km – 1.HC)
1. Fabian Cancellara (Zwitserland/Leopard-Trek) 4u34m51s
2. Jürgen Roelandts (België/Omega Pharma-Lotto)
3. Vladimir Gusev (Rusland/Katusha Team)
4. Sep Vanmarcke (België/Garmin-Cervélo)
5. Bram Tankink (Nederland/Rabobank)
6. William Bonnet (Frankrijk/FDJ)
7. Heinrich Haussler (Australië/Garmin-Cervélo)
8. Sébastien Hinault (Frankrijk/Ag2r-La Mondiale)
9. Stuart O’Grady (Australië/Leopard-Trek)
10. Serguei Ivanov (Rusland/Katusha Team)

Lees ook:
Cancellara: “Zege specialer dan vorig jaar”

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone