Impey wint in Criterium du Dauphiné na machtige sprint

Impey wint in Criterium du Dauphiné na machtige sprint

foto: Sirotti

maandag 4 juni 2018 om 16:25

Daryl Impey heeft de eerste etappe in het Criterium du Dauphiné gewonnen. De Zuid-Afrikaan bleek na de heuvels in de slotfase van de etappe nog de beste benen te hebben en verwees met een machtige sprint Julian Alaphilippe en Pascal Ackermann naar de tweede en derde plek. Michal Kwiatkowski behield de leiderstrui.

Vanuit Valence vertrok het peloton rond twaalf uur vanmiddag naar Saint-Just-Saint-Rambert. Door het zuidoosten van Frankrijk kreeg het peloton liefst zeven gecategoriseerde beklimmingen te verwerken. Geen van de klimmen was hoger dan de derde categorie. Voor rittenkapers was de eerste dag dan ook een uitgelezen kans om mee te gaan in de vroege vlucht.

Drie renners in de vroege vlucht
Drie renners kwamen uiteindelijk in die vroege vlucht terecht. Lawson Craddock (EF Education First-Drapac), Nicolas Edet (Cofidis) en Brice Feillu (Fortuneo-Samsic) gingen over de heuvels en op jacht naar ritwinst. Vier minuten kregen zij maximaal van het peloton, waar Sky op kop reed om zo de trui van Michal Kwiatkowski te beschermen.

Toen Quick-Step Floors met nog negentig kilometer te gaan een handje bijstak in de achtervolging om Alaphilippe of Fabio Jakobsen aan de ritwinst te helpen, slonk de voorsprong van de koplopers al snel terug naar twee minuten.

Vluchters capituleren in heuvelzone, puncheurs wagen hun kans
In de heuvelachtige zone die op twintig kilometer van de streep begon, was het Brice Feillu – die op dat moment de bergtrui al veilig had gesteld – die als eerste van de drie renners er de brui aan gaf met nog achttien kilometer te gaan.

Toen ook Edet en Craddock teruggepakt waren, sloeg de onrust toe. Er waren een aantal valpartijen, waar de klassementsmannen zonder schade doorheen kwamen. Op de slotklim, die op vijf kilometer van de streep lag, vielen enkele renners aan. Dylan Teuns probeerde het, evenals Alaphillipe, maar Tao Geoghan Hart en Kwiatkowski zelf repareerden makkelijk waardoor het peloton in sneltreinvaart op een lint de laatste kilometer inreed.

Impey oppermachtig in de spurt
Vincenzo Nibali probeerde het nog even, maar ook hij werd in de kraag gegrepen. In de laatste driehonderd meter ging Impey van kop af aan, waarna hij aan de finish een fietslengte overhield op Alaphilippe en Ackermann.

Dit artikel delen:

35 Reacties

erikboxem 4 juni 2018 om 18:37

Poeh stoffig stukje tekst, HF2013 heeft daar zeker een punt.

0
Gdeleu 4 juni 2018 om 18:48

@Jan Blokland
Gaudu blijkbaar gevallen, net als Vuillermoz
http://www.letelegramme.fr/cyclisme/dauphine-impey-gagne-gaudu-chute-04-06-2018-11982283.php

0
assen 4 juni 2018 om 18:52

Ah, een valpartij is de reden van falen TLJ. Goede reden.
Maar, zooo erg is het niet, kans op top10 AK was sowieso klein. Hopelijk geen grote fysieke schade!

0
UrbanSteel 4 juni 2018 om 18:57

Als Tolhoek net zo’n tijdrit rijdt als in California staat hij voor de echte bergetappes beginnen al op vijf minuten. Tolhoek en Powless ( had ik begrepen ) mochten zich uitleven voor het klassement, zal zwaar worden.

0
Arry1337 4 juni 2018 om 19:42

Op het beeld dat Gaudu over de finish kwam voordat het peloton was gefinisht zag ik aan zijn rechter zij al bloed door zijn shirt. Snapte niet dat niemand dit zag, en ik schakelde pas in op 10 km

0
kelderfan 4 juni 2018 om 20:30

@UrbanSteel
Die jongens zijn wel in ontwikkeling. Tolhoek is terug van een blessure, dat hij in de ToC nog niet top is gebleken, maar hij heeft zich wel laten zien. Powless is in zijn 1e. jaar bij TLJ; dus als die ’t goed doet, is ’t mooi meegenomen.

0
UrbanSteel 4 juni 2018 om 20:45

@kelderfan

Wat is er fout aan de opmerking “Tolhoek en Powless ( had ik begrepen ) mochten zich uitleven voor het klassement, zal zwaar worden.” ? Zo is het toch . En Tolhoek is toch niet meer geblesseerd ?

Uit kort wielernieuws

Quote:
Vlak voor het slotklimmetje viel Tolhoek. Sepp Kuss en Lars Boom hebben op hem gewacht, want hij is hier wel onze belangrijkste man.

. De leiding zelf noemt hem de belangrijkste man , dus geen verhalen met nog in ontwikkeling, hij is hier de belangrijkste man, punt.

0
kelderfan 4 juni 2018 om 20:56

@UrbanSteel
Lijkt mij logisch dat de leiding hem de belangrijkste man noemt, want de 2e. man met potentie is Powless, die in zijn 1e. jaar zit bij TLJ.
Maar je refereert aan de ToC. Toen was Tolhoek net terug van zijn blessure.

0
vlek 4 juni 2018 om 22:39

Waarom zou de belangrijkste man van een ploeg niet tegelijkertijd een renner kunnen zijn die zich nog volledig aan het ontwikkelen is in de disciplines waarin hij als belangrijkste man wordt uitgespeeld? Moet het werkelijk het één of het ander zijn?

0
EddyB1958 5 juni 2018 om 00:26

De rit van dinsdag heeft een TDG-profiel.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone