Impey klopt Valverde in Catalonië, veel tijdverlies Froome

zaterdag 25 maart 2017 om 16:53
Impey klopt Valverde in Catalonië, veel tijdverlies Froome

Foto: Sirotti

Daryl Impey (Orica-Scott) heeft de zesde etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Zuid-Afrikaan verwees klassementsleider Alejandro Valverde naar de tweede plaats. De twee maakten deel uit van een groep van ruim vijftig man die in het begin van de wedstrijd was weggereden. Chris Froome had de slag gemist en verloor veel tijd.

Froome in de problemen
De openingsfase van de etappe verliep erg onrustig. Vooraf leken vluchters een goede kans te hebben en dus regende het aanvalspogingen, maar niemand raakte weg. Na een kleine veertig kilometer was het peloton plots in meerdere stukken gebroken in een afdaling. Bijna alle klassementsmannen zaten in de voorste groep van 53 man, maar één belangrijke naam ontbrak: Chris Froome, de nummer twee in het klassement.

De afwezigheid van Froome, die de ronde eigenlijk begon met Geraint Thomas als kopman, werkte als een rode lap op een stier. De voorsprong groeide in korte tijd naar twee minuten. Halverwege de etappe zag Froome het nutteloze van het achtervolgingswerk in en gaf hij zich gewonnen. De drievoudig Tour-winnaar zou uiteindelijk op grote achterstand binnenkomen, net als Geraint Thomas en Samuel Sanchez. Bauke Mollema besloot zelfs af te stappen.

De nummers zeven, acht en elf in het klassement vielen daardoor eveneens weg. Dat bood kansen voor LottoNL-Jumbo, dat met vijf man vertegenwoordigd was in de voorste groep en dus gewillig meehielp om het tempo hoog te houden. Steven Kruijswijk, die de dag begon als tiende, kon op deze manier een aantal plaatsen stijgen.

Aanval Contador
Op vijftig kilometer van het einde kregen de renners de laatste en tevens lastigste beklimming van de dag voor de kiezen met de Alt de la Musara van eerste categorie. Hier reed Robert Gesink lange tijd op kop van de voorste groep, totdat Alberto Contador wegsprong. Movistar had de situatie echter onder controle en wist hem snel terug te halen. Een relatief grote groep kwam vervolgens over de besneeuwde top van de beklimming.

Die groep leek in de finale af te stevenen op een sprint, maar Alessandro De Marchi (BMC) en Dario Cataldo (Astana) hadden daar duidelijk geen zin in. De twee Italianen reden op vijftien kilometer van het einde weg uit het peloton. Wat volgde was een spannende strijd. De twee bleven constant tien seconden voor het peloton uit rijden en leken het te gaan redden, maar vlak voor de streep werden ze alsnog voorbij gespurt door de achtervolgende groep.

Impey bleek hier over de snelste benen te beschikken. De Marchi strandde op plaats vijf, vlak voor Nick van der Lijke, die namens Roompot-Nederlandse Loterij zesde werd. In het klassement heeft Valverde nu 53 seconden voorsprong op Alberto Contador dankzij de zes extra bonificatieseconden. Steven Kruijswijk is gestegen naar plaats zeven.

Dit artikel delen:

53 Reacties

mus van de maasstad 26 maart 2017 om 08:52

@sooike

zeker weer alleen de uitslag gekeken?

0
Baukema Tomoulin 26 maart 2017 om 09:00

Sooike is nou eenmaal een teletext (anti)supporter. En ook dat is zijn/haar goed recht.

0
Lalsacien 26 maart 2017 om 09:22

Volgens mij heeft Gautier de sprint aangetrokken voor Bardet op de top van de eerste klim en zijn ze toen samen vol de afdaling in gegaan. Valverde is hen gaan halen maar beneden was de groep echt in stukken en is de grote groep ontstaan en weggereden. Bron cyclismactu.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone