Impey klopt Valverde in Catalonië, veel tijdverlies Froome

zaterdag 25 maart 2017 om 16:53
Impey klopt Valverde in Catalonië, veel tijdverlies Froome

Foto: Sirotti

Daryl Impey (Orica-Scott) heeft de zesde etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Zuid-Afrikaan verwees klassementsleider Alejandro Valverde naar de tweede plaats. De twee maakten deel uit van een groep van ruim vijftig man die in het begin van de wedstrijd was weggereden. Chris Froome had de slag gemist en verloor veel tijd.

Froome in de problemen
De openingsfase van de etappe verliep erg onrustig. Vooraf leken vluchters een goede kans te hebben en dus regende het aanvalspogingen, maar niemand raakte weg. Na een kleine veertig kilometer was het peloton plots in meerdere stukken gebroken in een afdaling. Bijna alle klassementsmannen zaten in de voorste groep van 53 man, maar één belangrijke naam ontbrak: Chris Froome, de nummer twee in het klassement.

De afwezigheid van Froome, die de ronde eigenlijk begon met Geraint Thomas als kopman, werkte als een rode lap op een stier. De voorsprong groeide in korte tijd naar twee minuten. Halverwege de etappe zag Froome het nutteloze van het achtervolgingswerk in en gaf hij zich gewonnen. De drievoudig Tour-winnaar zou uiteindelijk op grote achterstand binnenkomen, net als Geraint Thomas en Samuel Sanchez. Bauke Mollema besloot zelfs af te stappen.

De nummers zeven, acht en elf in het klassement vielen daardoor eveneens weg. Dat bood kansen voor LottoNL-Jumbo, dat met vijf man vertegenwoordigd was in de voorste groep en dus gewillig meehielp om het tempo hoog te houden. Steven Kruijswijk, die de dag begon als tiende, kon op deze manier een aantal plaatsen stijgen.

Aanval Contador
Op vijftig kilometer van het einde kregen de renners de laatste en tevens lastigste beklimming van de dag voor de kiezen met de Alt de la Musara van eerste categorie. Hier reed Robert Gesink lange tijd op kop van de voorste groep, totdat Alberto Contador wegsprong. Movistar had de situatie echter onder controle en wist hem snel terug te halen. Een relatief grote groep kwam vervolgens over de besneeuwde top van de beklimming.

Die groep leek in de finale af te stevenen op een sprint, maar Alessandro De Marchi (BMC) en Dario Cataldo (Astana) hadden daar duidelijk geen zin in. De twee Italianen reden op vijftien kilometer van het einde weg uit het peloton. Wat volgde was een spannende strijd. De twee bleven constant tien seconden voor het peloton uit rijden en leken het te gaan redden, maar vlak voor de streep werden ze alsnog voorbij gespurt door de achtervolgende groep.

Impey bleek hier over de snelste benen te beschikken. De Marchi strandde op plaats vijf, vlak voor Nick van der Lijke, die namens Roompot-Nederlandse Loterij zesde werd. In het klassement heeft Valverde nu 53 seconden voorsprong op Alberto Contador dankzij de zes extra bonificatieseconden. Steven Kruijswijk is gestegen naar plaats zeven.

Dit artikel delen:

53 Reacties

TheArt 25 maart 2017 om 18:07

Die laten ze morgen niet meer starten denistel.

0
robotour 25 maart 2017 om 18:14

Aparte koers, mooiste deel helaas niet in beeld. Benieuwd naar de verklaring van de Sky-ploeg.
Verkeerd ontbijt gehad ? Is nu al de 2e keer dat deze ploeg zich laat piepelen inclusief Froome.

0
xistnc 25 maart 2017 om 18:25

Ik heb de koers vandaag alleen via Twitter kunnen volgen. Wat een slagveld!

Iemand een idee waarom Laurens ten Dam moest lossen in de eerste groep?

0
vlek 25 maart 2017 om 18:32

Ten Dam was net onder de top van de voorlaatste klim al aan het kraken en kwam op de laatste klim in een tweede groepje te zitten dat op het plateau niet meer terug kon komen.

0
xistnc 25 maart 2017 om 18:40

Hmmm, toch niet echt de bedoeling dat Ten Dam lost in een groep die nog 35 man groot is, terwijl hij zich onderweg toch vooral heeft kunnen sparen. Relatief, althans.

Het verhaal over Gesink kan ik ook niet zo goed plaatsen. Waarom heeft die op kop gereden op een moment dat het verschil met de achterhoede allang gemaakt was? Spaar dan krachten om in de finale zelf nog wat te proberen of de AK-mannen indien nodig te steunen, lijkt mij dan.

0
schipperaar 25 maart 2017 om 18:43

Zelfde tijd als Gesink, karakter getoond.

0
klootje kriekeljon 25 maart 2017 om 18:44

Ook wat zorgwekkend dat iemand van wie een belangrijke piek pas in juli ligt mindere vorm toont dan de Giro-kandidaten die nu langzaam naar topvorm toegaan.

Lijkt mij dat Gesink het voornaamste speerpunt in bijv Catalunya zou moeten zijn voor de ploeg, niet degenen voor de Giro.

0
vlek 25 maart 2017 om 18:50

Gesink heeft volgens mij samen met Clement, Campenaerts, Howson en de mannen van Quick Step uiteindelijk het verschil gemaakt met de groep van Froome. Ik zie in ieder geval foto’s voorbijkomen met Gesink, Clement, Campenaerts, Howson en Serry op kop van het peloton.

0
Jopie 25 maart 2017 om 18:53

Gaat dit de eerste top tien plek worden voor Kruijswijk in een WT-wedstrijd van een week sinds de ronde van Zwitserland enkele jaren geleden.

0
xistnc 25 maart 2017 om 18:56

Ah, als hij al eerder gewerkt heeft is het een ander verhaal. Maar dan heeft TLJ misschien wat teveel verantwoordelijkheid genomen in die fase. Niks nieuws onder de zon, dus…

0
Covadonga 25 maart 2017 om 19:12

Walkowiak+1

0
OHBnibbik 25 maart 2017 om 19:31

@Jopie

Vorig jaar toch gewoon 4de in de Giro. Naja gewoon ook niet.

0
TykkeThor 25 maart 2017 om 19:31

Gesink heeft natuurlijk even de beentjes getest om ze vervolgens te sparen voor een heroïsche solo morgen in Barcelona.

0
xistnc 25 maart 2017 om 19:32

@TykkeThor
Okee, dan is het goed.

0
alsjewint 25 maart 2017 om 19:36

@xistnc

Gesink geeft op zijn web site aan dat hij zich enorm geamuseerd heeft in deze koers, dat is ook wel wat waard. Ten eerste voor zijn eigen moreel en ten tweede ook richting de ploeg. Kruijswijk en Bennett zullen het een prettig idee gevonden hebben dat ze met 5 man mee waren en dat Gesink tempo maakte op de eerste kilometers van de sloklim.

0
zijwieltje 25 maart 2017 om 19:37

pirazzi – 25 maart 2017 om 17:03
Been spreekt zijn naam ook uit als Kamna, maar eigenlijk is het Kämna (spreek uit Kemna).

jeetje.. da’s wel erg hoor

0
markd 25 maart 2017 om 20:06

Off; nou ja , jongens , commentaar is één zaak , regie een andere (weinig of geen concrete info , geen verbinding met de ploegleiders, letterlijk “sneeuw”beelden (afschuwelijke beeldkwaliteit vanop de moto) etc … en dan moet je tussen de commerciële breaks een zinvolle commentaar geven……..
On ; de Sky is de limiet , eraf gereden door ploegen (Lotto Nl, QS en natuurlijk achteraf ook Movistar en Orica) waar ze vorig jaar lekker mee lachten (buiten de twee laatsten natuurlijk). There’ something rotten , en dan moet Wiggins z’n potje nog openen

0
wielrenner 25 maart 2017 om 20:15

We hebben het altijd over de jongens van TLJ maar Roompot was in deze zware etappe ook met 2 man in de kopgroep vertegenwoordigd.

0
Borsje 25 maart 2017 om 20:21

TLJ keurig (en stevig) vijfde in ploegenklassement.

0
Alto 25 maart 2017 om 21:24

@xistnc: Van de TLJ site
[i]Ploegleider Grischa Niermann was in zijn nopjes met het optreden van zijn ploeg. ,,Het doel was om vandaag nog wat winst te boeken in het algemeen klassement met Steven en George en dat is gelukt. We zitten hartstikke mooi mee met vijf man wanneer het breekt en rijden daarna continu op kop om het gat zo groot mogelijk te maken met Froome en consorten. Vaak komt alles toch nog samen als het breekt, maar vandaag was dat niet het geval, mede door ons sterke optreden. Stiekem hoopten we dat de laatste klim voor iets meer verschil zou zorgen, maar uiteindelijk komt er toch nog een grote groep aan in Reus. We hebben ons vandaag van onze beste kant laten zien en proberen morgen de posities van Steven en George te verbeteren.’’[/]

0
Wielrennertje 25 maart 2017 om 21:38

Bennett en Kruijswijk toch maar mooi in de top 10.
Mooie actie overigens om vol aan te zetten in de afdaling. Erg slecht van Sky dat ze 21 minuten prijs geven. Dat is een hele smak langzamer. Ik vind het overigens niet erg.
Valverde ook in topvorm, bijna derde ritzege!

0
TinusDelft 25 maart 2017 om 22:00

Jordi Simon rechtvaardigt in ieder geval de uitnodiging van Funvic/Brasil, hij is de enige die over is van deze topploeg…. :/

0
kelderfan 25 maart 2017 om 22:00

Die Nick van der Lijke lijkt weer de weg omhoog te hebben gevonden in tegenstelling met Lindeman, die zijn draai nog niet heeft gevonden. Misschien is ruilen de oplossing.;)

0
BenderBeach 25 maart 2017 om 23:50

Prima gereden door Lottonl in deze zeer goed bezette en zware WT-KOERS. Met een 7e en 9e plaats in het eindklassement laat de klassementsploeg zien dat ze klaar zijn voor de grote ronden die komen gaan. Als je bedenkt dat Kruijswijk een kleine conditionele achterstand heeft opgelopen door zijn ziekte in P-N dan mag je dit zelfs uitzonderlijk goed noemen. Bennett en Gesink op prima op niveau. Clement die trouwe helper waarop ze hoopte (dit itt Van Den Broeck: Die heeft alleen maar DNF achter zijn naam staan dit jaar #zorgwekkend).

0
sooike 26 maart 2017 om 00:09

Als ik dit allemaal zo lees , was de TLJ-formatie vandaag op topniveau. Even de uitslag erbij pakken…valt wel mee toch? Soms neemt de TLJ-adoratie hier lachwekkende vormen aan ! Gesink, gisteren even voorop, zou volgens eigen zeggen vandaag weer gaan aanvallen. Hij kon niet eens volgen, laat staan aanvallen. Dus alle TLJ-blindgangers graag even met beide benen op de grond blijven graag ! Alleen Kruijswijk redelijk constant en dat is maar goed ook !

0

Headlines

Populair

Materiaalzone