Iljo Keisse: “Ik kan niet doen wat het publiek van mij verlangt als ik voor twee moet denken”

maandag 22 november 2021 om 09:40
Iljo Keisse: “Ik kan niet doen wat het publiek van mij verlangt als ik voor twee moet denken”

foto: Cor Vos

Iljo Keisse stond zeven keer op het hoogste schavotje tijdens de Zesdaagse van Gent, maar de afgelopen editie draaide uit op een teleurstelling. Samen met Mark Cavendish, ploeggenoot bij Deceuninck-Quick-Step, moest de 38-jarige Gentenaar vrede nemen met de vierde plek.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Voor Keisse was het een zesdaagse om snel te vergeten, vertelde hij naderhand aan Sporza. De hardrijder moest constateren dat zijn koppelgenoot Cavendish niet in topvorm naar het Kuipke was afgereisd. “Volgende maand word ik 39 jaar. Tien jaar geleden had ik dat perfect kunnen opvangen, nu niet meer. Ik had bij de samenstelling van de ploegen gezegd dat ik een sterke maat nodig had om te doen wat ik wil doen en om te doen wat het publiek van mij verlangt.”

Het liefst was Keisse er volle bak ingevlogen en had hij het publiek willen vermaken. “Maar dat kan niet als ik voor twee moet denken en bij elke inspanning rekening moet houden met het feit dat mijn ploegmaat misschien net iets minder is.” Om daarna snel aan te vullen: “Ik wil zeker niets afdoen aan Cavendish’ prestatie. Hij heeft zich voor de volle 100 procent gegeven vanaf de eerste dag. Het is jammer dat hij door die val uitviel.”

‘Enige week waar ik voor mezelf kan rijden’
De Gentenaar beseft dat zijn jaren beginnen te tellen. “Dit is mijn thuiswedstrijd. Dit is de reden waarom ik begonnen ben met koersen. Ik wil hier goed zijn. Jaar na jaar probeer ik hier op mijn best te zijn, maar jaar na jaar wordt dat moeilijker. En het doel van Cavendish is de Tour. Hij vindt dit heel mooi en is heel blij om hier te zijn, maar hij bereidt zich er niet op voor zoals op de Tour. Terwijl dit voor mij de enige week is waar ik voor mezelf kan rijden en me kan tonen.”

2022 wordt voor Keisse zijn laatste seizoen als profrenner, kondigde hij afgelopen zomer aan bij zijn contractverlenging. De Gentse zesdaagse wordt volgend jaar dan ook zijn afscheidskoers. “Dat wordt ongelooflijk moeilijk, dat weet ik nu al. Hoe ouder ik word, hoe emotioneler ik ook ben. Ik heb deze week al meer met trainen in mijn ogen gereden dan met een glimlacht op mijn gezicht. Het zal pieken.”

Update Mark Cavendish

Iljo Keisse zag tijdens de afsluitende koppelkoers van de Gentse zesdaagse Mark Cavendish op de brancard het Kuipke verlaten. De 36-jarige renner kon een val van Lasse Norman Hansen niet ontwijken en kwam hard op de houten planken van de wielerbaan terecht. Zijn partner Peta gaf ’s avonds een update over de situatie van de Britse sprinter.

“Dankjewel voor alle berichten. Mark brengt de nacht door op de intensive care na zijn ongeluk. Hopelijk is hij snel weer thuis bij ons. Dank ook aan het medische team dat ons hielp op de baan en andere renners die de kinderen in hun cabine lieten zitten en het personeel van Deceuninck-Quick-Step dat in actie kwam om te helpen.”

Dit artikel delen:

24 Reacties

Marveloke 22 november 2021 om 10:22

Beetje zielig interview van Keisse. Aan de ene kant wil hij niets afdoen aan de prestatie van Markie, maar aan de andere kant moet de Iljo toch weer voor twee denken en is Cav misschien net iets minder en heeft hij zich niet zo goed voorbereid. Maak toch een keuze Keisse.

0
Murcia 22 november 2021 om 11:01

Eens, Iljo geeft wel vaker (zie zijn opmerkingen over Nibali) van die opmerkingen waarbij hij zijn collega of ploegmaat eigenlijk volkomen in de zeik zet maar dan met in zijn ogen altijd een disclaimer erbij. Nu ook weer, hij kon niet voluit gaan door Cav maar daarna weer die tegenstelling dat hij niks af wil doen aan de prestatie van zijn ploeggenoot. Lafjes, sta dan voor je mening en geef aan dat Mark zich onvoldoende op Gent had voorbereid.

0
klootje kriekeljon 22 november 2021 om 11:09

Meer ratpack dan wolfpack idd. Maar dan zonder de muzikaliteit.

0
Alfons Haavers 22 november 2021 om 11:11

Je kan toch moeilijk van Keisse verwachten dat hij hier forse kritiek gaat leveren op Cavendish (zijn kopman bij DQS)?

Keisse was altijd trots op zijn status als ‘Keizer van het Kuipke’, en zal wel ontgoocheld zijn dat hij voor zijn thuispubliek niet heeft kunnen schitteren.

Daarvoor probeert hij zich wat te verdedigen, maar tuurlijk kan dat niet onomfloerst. Na deze Six is hij namelijk weer 100% knecht.

0
Mwielerfan 22 november 2021 om 13:23

Ik vind het juist eerlijk, realistisch en genuanceerd. Hij had liever een ploegmaat die er vol voor gaat zoals hijzelf, ook in de voorbereiding. Maar hij weet en ziet wel dat Cavendish er met de vorm die hij nu heeft wel alles voor geeft. Voor wat ie nu te geven heeft. Lijkt me precies hoe de situatie is. Hij maakt er geen verwijt aan Cavendish van, hij had denk ik wel een andere partner gewild en de organisatie heeft hem die niet toegewezen

0
Beer 22 november 2021 om 14:21

Mooi uitgelegd van Iljooooo; behalve voor wie ruzie in de wolvenroedel wil.

0
Nero1 22 november 2021 om 11:20

Wat meer uitleg van Keisse: https://sporza.be/nl/2021/11/21/iljo-keisse-10-jaar-geleden-had-ik-dit-perfect-gekund-met-cave~1637494971940/

Het punt is vooral niet een/de maat heeft gekregen waar hij op hoopte: Een specialist-pistier.

0
Dikke Man 22 november 2021 om 12:22

Ik wil niet met Cav maar met Morkov want dan heb ik meer kans om te winnen! God wat kinderachtig. Je hebt zo weinig voor jezelf kunnen rijden in je carrière omdat je nou eenmaal niveau pelotonvulling bent. Cav ligt nu door jouw treurige Zesdaagse van Gent in het ziekenhuis en dan ga je nog klagen over zijn vorm ook. Denk je nou echt dat Cav het iets kan barsten dat hij hier niet wint? Die gaat deze zomer vol voor het tourrecord en dan mag hij met een gerust hart de rest van zijn leven aan de champagne. En terecht.

0
JarnoV 22 november 2021 om 12:39

Grappig peloton vulling?? Volgens mij mocht hij altijd uren op kop boren. Cav zou dolgraag willen winnen in het kuipke.

0
Silent Hill 22 november 2021 om 12:45

Je hoeveelste account is dit nu ? Ik ben de tel al even kwijt.

0
Mwielerfan 22 november 2021 om 13:25

Jarenlang vaste waarde als topknecht in het topteam voor voorjaar. Daar is ruimte voor 2 a 3 knechten en dat was jarenlang hij. Verder een giro rit gewonnen en top in zesdaagses.

0
jappe666 22 november 2021 om 13:45

Hij heeft 7x de Ronde van Vlaanderen en 8x Parijs-Roubaix gereden bij een team waar zelfs de thuisblijvers kopman zouden zijn in andere teams. Hij was gedurende 7 jaar zowat de eerste man op het blad bij die ploeg omdat hij een ongelooflijk koersinzicht koppelt aan een enorme werklust en uithoudingsvermogen.

Niet voor niets dat hij nu ook zo ongeveer de rijdende ploegleider van Rev is, die hem quasi 24/7 gidst in en naast de koers. Reed ook 8 grote rondes voor DQS en won rit in de Giro omdat hij eerbetoon wou brengen aan Wouter Weylandt toen diens ouders en zus aanwezig waren.

Zoek trouwens zijn solo-overwinning eens op in de Presidential Tour of Turkey, met het Engelse commentaar, waar hij won voor Kittel en Petacchi ondanks dat hij in de laatste kilometer onderuit was gegaan met amper halve minuut voorsprong en zijn ketting eraf lag. Ik heb zelden een presentator zo extatisch geweten als toen.

Omdat de start van de etappe daags erna 500km verderop was, moesten ze het vliegtuig nemen naar de start. Toen Keisse door alle plichtplegingen als winnaar als één van de laatsten de vertrekhal binnenwandelde, kreeg hij een staande ovatie van het voltallige peloton inclusief alle personeel en organisatoren dat daar zat te wachten, omdat zijn prestatie zó indrukwekkend was geweest.

Ik hoop dat ik een dag iets even strafs en hooggewaardeerd kan presteren als deze ‘pelotonvulling’.

0
Dikke Man 22 november 2021 om 13:01

*Jarno, elke renner heeft wel een specialiteit waarin hij beter is dan de meesten. Zelfs in dat op kop rijden was hij niet heel bijzonder. Ene Ji Cheng deed hetzelfde. In de rest van de etappes rijdt hij rond als, ja, pelotonvulling.

0
NiM 22 november 2021 om 14:09

Jij snapt het niet zo goed. Ga even een wandeling maken in de frisse lucht. Goed voor de hersenen!

0
guyremgabdel 22 november 2021 om 15:04

Iljo is nu ontgoocheld omdat hij , voor wat hij claimt “zijn publiek”, niet heeft kunnen meespelen voor de eindzege. Wat het voor hem nog veel erger maakt is dat uitgerekend Kenny, niet zijn beste vriend, dan nog wel wint.

0
Reiger 22 november 2021 om 15:57

Beetje slappe teksten van Iljo. De kool en de geit sparen. Óf je zegt waar het op staat óf je zegt er niets over en dropt enkel nietszeggende algemeenheden over “het team”.
Maar al in de volgende zin na je kritiek je keutel weer intrekken betekent dat je alleen maar slagroom in je ruggengraat hebt zitten.

0
Nero1 22 november 2021 om 18:11

Volgens mij zegt ie waar het op staat: ‘Teleurgesteld,omdat ik met een mindere maat reed dan waar ik om gevraagd had – Niet omdat ik met Cávendish aan de start als maat stond, want ik snap dat Cavendish, niettegenstaande zijn enthousiasme voor de Gent Six en zijn inzet tijdens de Six, hier niet in bloedvorm aan de start staat. Want, voor hem is de 6daagse niet gelijk aan de TdF. Kraakhelder, en geen slagroom te bekennen.

0
Reiger 22 november 2021 om 18:16

En daarna “wil hij niets afdoen aan de prestatie van Cavendish”. Dat wil hij dus duidelijk wel en daarmee trekt hij zijn keutel weer in. Slagroom in de ruggengraat dus.

0
Nero1 22 november 2021 om 19:09

Ja, je hebt gelijk. Hij doet er strikt genomen iets vanaf. En nu omdat hij niet in puur absolute termen spreekt heeft deze renner, die al meer dan een decennium een gewaardeerd prof is, volgens jou een ruggengraat van slagroom. Wat heerlijk moet het zijn om zo zwart-wit te denken en te oordelen vanachter je toetsenbord. Voor nuance of fouten corrigeren soll kein Platz sein! En dus ook niet om je te laten overtuigen van je mogelijk ongelijk. Veel plezier met je schitterend gloeiend groots gelijk dan maar.

0
Reiger 22 november 2021 om 19:18

Ik ben gestopt met lezen na “je hebt gelijk”. Dankje.

0
Nero1 22 november 2021 om 19:32

Liegen kan je dus wel, ondanks je nadruk op de waarheid. Want je hebt wel alles gelezen. Anders was je niet zo rap gaan kijken of ik nog gereageerd had. Sliepuit, kerel. De inhoud van jóuw ruggengraat is mij nu wel bekend.

0
Nelson 22 november 2021 om 16:18

Keisse heeft een beetje aandacht nodig. Wat een gemekker. Vooral als je op voorhand weet wie de eindwinnaar wordt in een zesdaagse. En zelfs wie mee op het podium mag en daar heeft Keisse -als plaatselijke vedette- het moeilijk mee.

0
Nero1 22 november 2021 om 18:04

Of je zou kunnen luisteren naar zn verhaal en hem kunnen geloven, ipv op -basis van niks- geloven in een supercomplot, waar elke renner die ooit aan een zesdaagse heeft meegedaan aan meedoet zonder er ooit wat over te zeggen in welk medium dan ook. Is Keisse nu in jouw ogen serieus zó verwaand dat hij na zes dagen koers gaat huilen omdat ie niet mag winnen. Wie bepaalt wie wint dan? De Ketele? De sportieve directie van ‘Gent’? Op basis waarvan wordt dat bepaald? Waarom ‘mag’ Keisse niet meer winnen? Madness.

0
Kelder is de Man 22 november 2021 om 17:37

Ik heb dat trainen in m’n ogen ook altijd. Meer.. voor ogen mss. Maar het komt er niet uit.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone