Hoe de sneeuwval ook organisatie O Gran Camiño verraste: “Onmogelijk om door te gaan”
foto: Cor Vos
Nick Doup donderdag 23 februari 2023 om 20:43

Hoe de sneeuwval ook organisatie O Gran Camiño verraste: “Onmogelijk om door te gaan”

Wie nog het meest baalde van de annulering van de eerste etappe van O Gran Camiño, was wedstrijdleider Ezequiel Mosquera. Als oud-wielrenner wist hij maar al te goed wat de renners meemaakten op de fiets in de sneeuw. Mosquera begreep volledig dat er een streep door de rit moest worden gezet. “Dit is dramatisch”, verzuchtte hij.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Het duurde ruim een uur. Toen pas kwamen de wedstrijdorganisatie, juryleden en commissarissen van de UCI naar buiten. Het verdict na de geannuleerde etappe? Geen ritwinnaar en geen algemeen klassement, maar de gereden tussensprints en bergsprints werden wel meegeteld. En dus heeft Jonas Vingegaard een voorsprong van drie seconden op de rest, al worden die secondes vrijdag pas meegerekend in het klassement.

Ezequiel Mosquera (47) is de drijvende kracht achter O Gran Camiño. De oud-wielrenner – ooit vierde in de Vuelta, onder contract bij Vacansoleil-DCM en jaren later vrijgesproken van gebruik van maskeringsmiddelen – wil zijn thuisregio Galicië maar wat graag op de kaart zetten en wil dat doen door een goed georganiseerde race neer te zetten. Dat Jumbo-Visma start mét de winnaar van de Tour de France, is dan ook een flinke opsteker.

Contrast
De eerste etappe viel echter in het water, of letterlijk: in de sneeuw. Bij de eerste passage aan de finish in Sarria was het koud en regende het flink, maar kwam de zon vervolgens snel door. Hoe groot was het contrast op de tv-beelden die lieten zien dat het even verderop, in de ‘bergen’ van de regio rond Sarria sneeuwde. En niet een beetje ook. Met grote vlokken kwam de sneeuw naar beneden.

Ezequiel Mosquera (tweede van links) kijkt naar Jonas Vingegaard – foto: WielerFlits

Mosquera zag het gebeuren vanuit de wagen van de wedstrijddirecteur. Na afloop liet hij weten de hele tijd in nauw contact te hebben gestaan met de wedstrijdjury, omdat ook bij hem al door zijn hoofd schoot om te stoppen. Dat de renners in het peloton naar hem toe kwamen om te stoppen, begreep hij volledig. “Ik denk zelf ook nog altijd als een renner in koers, niet als een organisator. Maar het was onmogelijk om door te gaan.”

Zo snel het weerbeeld veranderde aan de finish, zo snel veranderde het weerbeeld ook op de route. De etappe stopzetten bij de eerste passage door Sarria? Daar was geen sprake van, omdat het toen ‘alleen’ maar regen betrof. En de juryauto die tien à twintig minuten voor de wedstrijd uit reed merkte ook niets op. De slotklim was sneeuwvrij op dat moment, dus er was geen reden om daar al conclusies aan te verbinden.

Uit het niets
Het tekent hoe verrast de organisatie was door de extreme sneeuwval. Voor het peloton reden om ruim voor de streep te stoppen. Volgens Jumbo-Visma-ploegleider Frans Maassen waren het de Cofidis-renners die het eerste met dat idee kwamen, en daar was eigenlijk iedereen het wel mee eens. Jonas Vingegaard stak als duidelijke topfavoriet zijn hand op bij de organisatie en zei dat dit erover was.

Bijna alle renners stapten de volgwagens in en werden naar Sarria gereden, waar ze verkleumd onder de douche sprongen of zich snel omkleedden. Gianni Moscon, Sebastian Schönberger en Vicente Hernaiz reden nog weg in de hoop te profiteren van het slechte weer, maar zij werden even later ook op de hoogte gebracht van de annulering van de rit.

“Zoveel sneeuw in Galicië? Dat is echt niet normaal. Regen wel, maar zoveel sneeuw? Dat gebeurt maar een of twee keer per jaar”, zuchtte Mosquera. En laat dat uitgerekend op deze donderdag in februari zijn. “Daar hebben we helaas geen controle over.”

Vrijdag een nieuwe kans in O Gran Camiño, dan met Vingegaard in de groene puntentrui en Francesco Gavazzi in de blauwe bergtrui. Er wacht een aankomst bergop, net als zaterdag. De vraag is of het weer dan wel meewerkt.

 
6 Reacties
Sorteer op:
23 februari 2023
Is het ook niet wat vroeg in het jaar om in die regio (noord west Spanje) een koers te organiseren? De ronde van het Baskenland is daar om de hoek, wordt georganiseerd in April en dan is er ook vaak weer waar je niet vrolijk van wordt.
  23 februari 2023
  Het weer is erg grillig hier, dat is algemeen bekend. Maar vorige week was het 15-20 graden, zonnig en liep iedereen in korte mouwen, hoor ik. Dat had al een heel ander beeld gegeven van de koers.
24 februari 2023
in 88 dachten ze heel anders over de sneeuw en de veiligheid. Johan vd. velden, erik breukink. onvergetelijke beelden toen en nog altijd heroisch. Vingaar levert met zijn actie wel wat in aan heroiek vind ik.
  24 februari 2023
  Heroïek maar gekkenwerk. De meerderheid van de renners die dag heeft de race, volgens de overlevering, niet volgens de spelregels uitgereden.
  24 februari 2023
  In de middeleeuwen plaatsten ze mensen aan de schandpaal op het marktplein. Doen we ook niet meer.
  24 februari 2023
  Ga er zelf maar eens fietsen met in ijswater doordrenkte handschoenen. Het waren wellicht heroïsche beelden maar Bernard Hinault is in Luik Bastenaken Luik voor altijd het gevoel in zijn vingers kwijtgeraakt, hij vind het een stoer verhaal maar Soms moet je renners tegen zichzelf in bescherming nemen. Probeer maar eens te remmen met van de pijn en kou verlamde handen.

Reacties zijn gesloten.