Het WK E-MTB is niet voor mannen met dikke buiken

Het WK E-MTB is niet voor mannen met dikke buiken
vrijdag 26 augustus 2022 om 08:04

Het is inmiddels een vast onderdeel geworden op het wereldkampioenschap mountainbike: de strijd op de E-MTB. Dit weekend is in het Franse Le Gets voor de vierde keer een regenboogtrui te verdienen.

Castelli

Wie nog steeds denkt dat dit een wedstrijd is voor mannen met dikke buiken, heeft het mis. Het is technisch, spectaculair en ook tactisch doet het niet onder voor de ongemotoriseerde disciplines. Maar, erkent bondscoach Gerben de Knegt, toen hij voor het eerst van deze discipline hoorde, had hij ook zo zijn twijfels.

“Fietsen met een motortje… dan zul je wel niet hoeven trappen, was de aanname. Maar dat is veel te kort door de bocht. Het is net zo zwaar als de andere onderdelen. Je kan alleen wat harder omhoog rijden en dankzij het extra vermogen ook steile stroken op knallen die zonder e-bike onmogelijk zijn”, zegt De Knegt. “Stroken van 30% tot 40% zijn geen uitzondering.”

De E-MTB is een relatief nieuw fenomeen. De ‘ontdekking’ werd in Duitsland gedaan, waarna de meeste fietsfabrikanten volgden. Bij Specialized verscheen de eerste e-MTB in 2016 in het assortiment, vertelt Harm Scheepers van het Amerikaanse fietsenmerk.

“De E-MTB is in korte tijd enorm populair geworden. Zowel bij de recreant om er mee in de bergen te fietsen, als bij de getrainde mountainbiker om er wedstrijden mee te rijden”, zegt Scheepers.

Het eerste WK werd pas vier jaar geleden, in 2019 verreden. De Zuid-Afrikaan Alan Hatherly veroverde in het Canades Mont-Sainte-Anne de allereerste regenboogtrui. Scheepers: “Dat deed hij op onze Specialized’s Levo, de fiets die wij speciaal voor deze discipline hebben ontwikkeld.”

Bekende sterren
Op het eerste wereldkampioenschap E-MTB in 2019 eindigde tweevoudig Olympisch kampioen cross country Julien Absalon, die toen net met pensioen was, als derde. Hij is niet de enige grote naam die al eens een uitstapje maakte naar deze nieuwe mountainbikecategorie.

In 2020 ploeterde de toen 21-jarige Tom Pidcock naar de wereldtitel E-MTB. Ook veldritgrootheid Sven Nys amuseerde zich die dag in het modderige en regenachtige Oostenrijkse Leogang.

Dit jaar is drievoudig wereldkampioen op de weg Peter Sagan de grote publiekstrekker. De Slowaak ruilde eerder deze zomer al eens zijn wegfiets in voor een gravelbike voor zijn deelname aan de bekende Amerikaanse gravelrace Unbound. In zijn afweging om ook het WK E-MTB te betwisten zal ongetwijfeld zijn grote marketingwaarde als uithangbord van Specialized een rol spelen. “Maar hij heeft er zeker zin in”, weet De Knegt.

“Eerder deze week heb ik een stukje achter hem over het parcours gefietst en dat was behoorlijk fanatiek. Hij heeft natuurlijk de techniek en het vermogen om ver te komen”, legt De Knegt uit.

Maar meestrijden voor de overwinning is niet realistisch. Deze nieuwe discipline is daar nu al te specialistisch voor. In Le Gets hebben ze een speciaal WK-parcours uitgetekend voor de E-MTB-wedstrijd, bestaande uit unieke stroken en een deel van het cross country-parcours wat ze in tegengestelde richting fietsen.

Waar ze in de cross country met hoge snelheid afdalen, gaan ze die passages in de E-MTB-race omhoog fietsen. De Knegt: “Qua inspanning lever je dezelfde prestatie als de anderen. Je kan soms wat harder omhoog of bergaf fietsen. De mountainbike is voor iedereen begrensd op 25 km/u. Het verschil maak je met het vermogen dat je als atleet kunt leveren. Bergop zijn de lichte mannen dus in het voordeel. De topfavorieten zijn twee Fransmannen die rond de 50 kilo wegen.”

Het WK E-MTB wordt aanstaande vrijdag verreden in twee categorieën. Bij de mannen is Nederland vertegenwoordigd door Rob Meeuwessen, Jeroen van Eck en Kjell van den Boogert. Bij de vrouwen, die om 10u starten, zijn er geen Nederlandse deelnemers. De titelstrijd om de mannen begint om 11:30 en duurt ongeveer een uur.

Dit artikel delen:

16 Reacties

re-cycle 26 augustus 2022 om 08:22

mechanische doping ligt hier wel heel nadrukkelijk op de loer. de opvoersetjes zullen weldra hun intrede doen. Ik heb niets met E-bike en alleen maar een hoop weerstand. Wordt gepropageerd als milieuvriendelijk. Maar de stroom komt menigmaal van fossiel gestookte elektracentrales en over de mileuaspecten met betrekking tot de accu en ook na afloop van de levensduur daarvan maar niet te spreken.
ik heb kan mij gebruik van E fiets alleen maar als een goede alternatief voor mensen die fysiek minder zijn geworden door senioriteit en invaliditeit, waardoor zij nog met een fietsclubje mee kunnen of er zelf op uit kunnen trekken. competities met Ebike laten we dat ergens bij de motorcross onderbrengen o.i.d.

7
Wheely 26 augustus 2022 om 10:37

Helemaal eens met je laatste punt al zou het voor het langere woon werk verkeer ook nog prima ingezet kunnen worden, het is allicht zuiniger dan een elektrische auto. Voor sporten vind ik het inderdaad volstrekt overbodig.

1
Gangmaker 25 augustus 2022 om 17:13

Een WK E-MTB waar blijven ze het halen? Echt belachelijk

3
Romāns Vainšteins 26 augustus 2022 om 08:47

Natuurlijk mooie dingen voor mensen die veel willen zien en daar zonder E niet aan toe komen. Het hele sport-idee is verder belachelijk. Ook maar 100 meter lopers met een propellortje uitrusten?

3
Richard Kobus 25 augustus 2022 om 18:01

Geloof meteen dat er atleten zijn, die nog steeds een goeie workout eruit kunnen halen. Ook voor de techniek-training zal het wel voordelen hebben.
Maar voor de recreatieve trapper zal qua belasting van hart en long, een stroomloze meer voordeel bieden.

2
Mystieke_Monnik 26 augustus 2022 om 11:30

MTB’ers slopen het bos al met hun gerag over en naast de bospaden, maar met e-MTBs is dat nog een stapje erger. Echt te sneu dit. Zelfs mijn zoontje van vijf lacht deze mensen keihard uit als er zo eentje langsfietst.

2
Edwin Jansen 26 augustus 2022 om 11:51

Nou wie o wie zou hem toch geleerd hebben om die mensen uit te lachen…? :-)

0
stokjesros 26 augustus 2022 om 18:03

Wat zal jij een lichtend voorbeeld zijn voor hem…

0
Patrick 26 augustus 2022 om 11:46

Een elektrische fiets is leuk voor ouderen die nog eens ergens willen komen. Maar als sport slaat het nergens op. Neem een crossmotor en stop met deze onzin.

2
Paddie 25 augustus 2022 om 15:20

Blijft onnodig. Alleen maar om nog harder en stijler te gaan? Hup Jeffrey.

1
C de Vries 25 augustus 2022 om 17:36

Te sneu voor woorden.

0
Wheely 26 augustus 2022 om 10:33

Lijkt steeds meer op een computerspelletje.

0
Henk van Bouw 26 augustus 2022 om 12:06

Joepie evolutie van de sport… of wacht wat een onzin.

0
toiletduck 26 augustus 2022 om 11:03

Het merendeel van de reacties hier doet me vermoeden dat de sport nog wat aan beeldvorming te doen heeft. Ik heb toevallig een tijdje terug in een Nederlands wielerblad een wat uitgebreidere reportage over de sport gelezen die me heeft doen inzien hoe eea werkelijk in elkaar steekt. Daarnaast heb ik het eens zelf mogen ervaren in de bergen tijdens een soort clinic. Ik ben geen MTB’er (zal het ook niet snel worden), maar ik snap nu wel een stuk beter wat de charme is van e-MTB als sport (of om je beter getrainde trainingsmaatje bij te houden).

Wat betreft e-biking in het algemeen: in Nederland is ongeveer 80% van de bevolking in staat om met een normale fiets te doen wat nu steeds meer met e-bikes gebeurt. In veruit de meeste andere landen is de e-bike echter geen vervanger van de fiets, maar van de auto. Dan gaat het ineens hard met het beperken van uitlaatgassen, ook al is er nog winst te behalen bij de productie van batterijen en opwekken van elektriciteit voor e-bikes.

-2
stokjesros 25 augustus 2022 om 19:45

Zo genieten die fossielen reacties hier op WF als het om ‘E’ biking gaat. Het meerendeel is nog steeds bedroefd dat de Penny Farthing geen gangbaar vervoersmiddel meer is..

-6
re-cycle 26 augustus 2022 om 09:24

een competie met Penny Farthing zou ik best kunnen waarderen. Ik denk dat het zeer vermakelijk zou zijn en verrassende winnaars te weeg brengen.

1

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone