Herstelde Theuns: “Terugkeren naar de Tour zou cirkel rondmaken”

Herstelde Theuns: “Terugkeren naar de Tour zou cirkel rondmaken”

Foto: Sirotti

donderdag 25 mei 2017 om 09:30

Edward Theuns wil terug naar de Tour. De Gentenaar brak daar vorig seizoen een ruggenwervel en moest ten gevolge van die val zijn seizoen beëindigen. “Het zou de cirkel rondmaken. Ik wil de Tour de France heel graag uitrijden, iets wat ik vorig jaar niet heb kunnen doen”, zegt Theuns aan WielerFlits.

Operatie
Theuns nam ruim zijn tijd om te herstellen van de val en bijhorende operatie, maar een definitief einde aan al dat leed kwam er pas midden april. Na het Vlaamse voorjaar liet hij enkele plaatjes en bouten operatief verwijderen. “Dat was vooraf zo gepland. Als ik die operatie pas na dit seizoen zou hebben laten doen, dan zou dat misschien invloed gehad hebben op het seizoen 2018. Nu kan ik ten minste zonder zorgen dit seizoen afwerken en met een prima gevoel de winter in. Het was een goede keuze.”

Ondanks dit euvel presteerde Theuns het afgelopen voorjaar meer dan behoorlijk, met als hoogtepunt een achtste plek in Parijs-Roubaix. “Daar ben ik zelf wel van geschrokken, ik dacht dat die bouten wel meer invloed zouden hebben. Ik heb gewoon bijzonder hard gewerkt in de winter en dat heeft geloond. In Roubaix heb ik de bevestiging gekregen dat ik het niet alleen kan in de koersen net onder de grote klassiekers, maar ook in het échte werk. Ik was fris in het slot, dat geeft vertrouwen voor de toekomst.”

Comeback
In de openingsrit van de Baloise Belgium Tour richting de Wandelaar in Knokke-Heist, de plek waar hij vorig jaar zijn eerste en enige zege van het seizoen boekte, maakte Theuns woensdag zijn comeback. Met een val aan het eind ging dat niet zoals gepland. “Ook van de operatie heb ik nog wel wat last. Dat is nog maar een maand geleden, en zo’n volledige narcose raakt wel aan je spieren. Mijn lichaam moet nog wat wennen aan de nieuwe situatie zonder bouten. Ik voel wel dat ik dag na dag stevig vooruitga.”

Theuns heeft de voorbije week dan ook niet stilgezeten. “De eerste veertien dagen na de operatie heb ik bijna niets kunnen doen. Dan was het zelfs moeilijk in het dagelijkse leven: in bed en in de zetel en zo. Maar dan ben ik op trainingsstage naar Girona vertrokken en daar was het de eerste dagen nog wel wat moeilijk. Uiteindelijk heb ik in de laatste week wel vertrouwen getankt voor wat komen gaat. Te beginnen met de Belgium Tour. Het is niet omdat het mijn eerste koers is, dat ik niet mik op een zege.”

Tour
Via de Dauphiné, Ride Bruges, Halle-Ingooigem en het BK, kijkt Theuns nu uit om terug te keren naar de plek waar het onheil voor hem begonnen is. “Terugkeren in de Tour zou de cirkel rondmaken. Het is niet zo dat ik daar alleen maar negatief op terugkijk door die val. Voor mij is de Tour de grootste koers die er bestaat. Vroeger was het altijd een droom om daar te mogen rijden en die is vorig jaar deels in vervulling gegaan. Ik wil de Tour ook heel graag uitrijden, iets wat ik vorig jaar niet heb kunnen doen.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

krypton 25 mei 2017 om 09:11

Lijkt me niet slim van de ploeg. Als het in de Tour volledig draait om Contador heb je weinig aan hem. Het is ook niet de meester piloteur op het vlakke…

TykkeThor 25 mei 2017 om 09:18

Theuns is voor op het vlakke wel degelijk een zeer bruikbare knecht. Kan meer dan alleen sprinten.

ONCE 25 mei 2017 om 09:31

Gisteren in Belgie lag ie op het asfalt, was ook de veroorzaker van de massale valpartij. Schade viel gelukkig wel mee volgens mij

Poeksel 25 mei 2017 om 10:32

Was het interview voor of na de eerste etappe? Want ik ben wel benieuwd of de valpartij ‘zonder erg’ was.

Frits des Jeux 25 mei 2017 om 10:35

Gaat lastig worden. Alles zal op Contador en Degenkolb worden gezet. Degenkolb zal normaal De Kort mee gaan krijgen als vaste knecht. Contador in elk geval Mollema, Pantano, Zubeldia en Felline. Dan blijven er nog maar twee plekken over. Wordt dringen bij Trek.

koos1 25 mei 2017 om 10:37

Als hij al naar de tour mag dan zal dat zijn als knecht voor Contador op het vlakke en misschien als ondersteuning van Degenkolb (als die de tour mag rijden). Theuns kan misschien beter voor een Vuelta gaan, daar heeft hij in een mager sprintveld misschien nog wel kans op een mooie etappezege.

Cyclingbruh 25 mei 2017 om 11:50

@frits des jeux

Cardoso gaat ook met Contador mee als het goed is, dus is er dan nog 1 plekje over. Dat zou dan prima voor Theuns kunnen zijn, of Brändle ofzo?

nickdt 25 mei 2017 om 12:41

@Cycling

Laatste plekje zal wel naar Hernandez of Irizar gaan.

Covadonga 25 mei 2017 om 13:10

Past net als Bauhaus prima in een grote rondeploeg…

Headlines

Materiaalzone

Populair