Herrada klopt Bardet in eerste Mont Ventoux Challenge

maandag 17 juni 2019 om 15:38
Herrada klopt Bardet in eerste Mont Ventoux Challenge

foto: Cor Vos

Jesús Herrada heeft topfavoriet Romain Bardet van de zege gehouden in de gloednieuwe Mont Ventoux Dénivelé Challenge. De Spanjaard van Cofidis wist op de mythische berg de Fransman te volgen en reed hem in de slotmeters snoeihard uit het wiel. Rein Taaramae werd derde.

Vroege kopgroep
Vijf renners kleurden de vlucht van de dag: oudgediende Brice Feillu (Arkéa-Samsic), Alex Aranburu (Caja Rural-Seguros RGA), Rémy Rochas (Delko Marseille Provence), Angelo Tulik (Total Direct Energie), Mario González (Euskadi-Murias). Zij reden een voorsprong van maximaal vier minuten.

AG2R La Mondiale nam het heft in handen voor kopman en topfavoriet Romain Bardet, maar zij verdwenen plots van de voorposten. EF Education First zette sprinter Moreno Hofland op kop voor Joe Dombrowski, terwijl Interpro en Cofidis ook meedraaiden. Met anderhalve minuut voorsprong begonnen de vluchters aan de Mont Ventoux, die vanuit Bedoin beklommen werd.

De trein van Bardet
AG2R La Mondiale hield het tempo hoog op de eerste kilometers van de klim. Een voor een werden de vroege aanvallers opgepeuzeld, met Aranburu als laatste dappere strijder. Sergio Samitier (Euskadi-Murias) probeerde de Bardet-trein te ontregelen, maar kwam van een koude kermis thuis. Het werd een afvalrace in de favorietengroep.

Het hoge tempo van Tony Gallopin was er teveel aan voor Dombrowski, die de groep met Bardet, Taaramae, Herrada en Elie Gesbert zag wegrijden. Ook de verrassende Pierpaolo Ficara (Amore & Vita-Prodir) en Adrien Guillonnet (Interpro) hielden lang stand.

Herrada geeft geen krimp
Op 8,6 kilometer van de finish kwam de demarrage van Bardet, die ogenschijnlijk simpel gevolgd werd door Herrada. Taaramae koos voor zijn eigen tempo, maar kwam niet dichterbij de twee koplopers. Bardet en Herrada werkten goed samen op de eerste kilometers van het ‘maanlandschap’.

Diverse demarrages van Bardet werden gecounterd door de Spanjaard. De Franse topfavoriet kwam maar niet van zijn concurrent af, waarna Herrada met een indrukwekkende demarrage op 300 meter van de streep de winst wist te grijpen. Bardet kon de versnelling niet volgen en moest genoegen nemen met de tweede plek.

Dit artikel delen:

27 Reacties

LutsenkoFan 17 juni 2019 om 15:40

Dit kun je Bardet niet verwijten eigenlijk.. Herrada was wel heel sterk en dan dat sprintje op 400 meter van het einde..

Wielerfan999 17 juni 2019 om 15:41

Het was meer heel knap van Herrada dan erg slecht van Bardet inderdaad.

Jeromb 17 juni 2019 om 15:41

Erg straf van die Herrada, verdiend gewonnen. Dit zal wel niet geweldig zijn voor het zelfvertrouwen van Bardet.

AndySchleck 17 juni 2019 om 15:41

Blijft toch een prachtige klim. Daar is het in deze wedstrijd eigenlijk wachten op, maar op die klim een mooie clash tussen Herrada en Bardet. Jammer dat het wat ongelukkig staat op de kalender want met meer toppers op de startlijst zou het nog leuker zijn geweest qua strijd.

ditisdavid 17 juni 2019 om 15:45

Zou beter tussen de Tour en de Vuelta kunnen verreden worden, dit deel van de kalender heeft al heel veel koersen voor de klimmers met Dauphiné, Suisse, Slovenië en Occitanie waarvan alleen de laatste goed te combineren valt hiermee.

Sagan=hulk 17 juni 2019 om 15:50

Tussen de Tour en de Vuelta kan je deze inderdaad leggen. Maar dan ligt het een beetje als eenzaat in de kalender en denk ik niet dat er veel ploegen speciaal voor 1 dag de oversteek zullen maken, ook qua organisatie is dit een stuk lastiger.

De plek op de kalender die de koers nu heeft lijkt me ideaal, alleen moet je hem een paar dagen opschuiven naar de dag voor de start van de Route D’Occitanie. Dan zullen er al meer Dauphiné renners nog eens hun benen willen testen en zullen er mogelijkook heel wat renners uit de Route D’Occitanie starten, zodat je van die vierdaagse een vijfdaagse maakt. Desondanks vond ik het een mooie koers vandaag, uiteindelijk maakt het startveld niet zo veel uit, koers krijg je altijd.

Random wielerliefhebber. 17 juni 2019 om 15:54

Deze kan je toch gewoon na of voor san sebastian houden met een dag rust ertussen?

Sprietje-222 17 juni 2019 om 16:53

Ik vind het wel meevallen met de slechte positie van deze wedstrijd. Hij is meteen aansluitend op de Dauphine, dus zou je hem ook kunnen beschouwen als de extra 9e etappe van de dauphine. Zwitserland is ook 9 etappes, waarom zou de Dauphine + deze wedstrijd dan te zwaar zijn? Zeker als er gekozen wordt voor een Dauphine die qua klimmen iets minder is.

ditisdavid 17 juni 2019 om 15:41

Conclusie: de Ventoux in wedstrijdverband oprijden minder dan 24 uur nadat je de Dauphiné uitrijdt is geen goed plan. Sterk wel van Herrada, die pakt hier meer tijd op de rest van het veld dan je zou verwachten.

jessevdalen 17 juni 2019 om 15:43

Geweldige klim, maar niet als eendagswedstrijd..

wiebipedia 17 juni 2019 om 16:23

Mythische berg, afschuwelijke klim (persoonlijke mening) en niet passend op dit moment in het seizoen

hartstikkebedankt 17 juni 2019 om 15:44

Was ook de enige die ik op voorhand sterk genoeg had geacht om Bardet hier op de meet te kloppen.

hartstikkebedankt 17 juni 2019 om 15:58

Atapuma heeft dat ene goede jaar ook nooit echt een vervolg kunnen geven trouwens, ook bij deze nieuwe ploeg zijn de resultaten mwoah

Sagan=hulk 17 juni 2019 om 15:45

Die laatste 400 meter van Herrada waren van absolute klasse. Zo spurten op de top van de Ventoux is voor weinigen weggelegd. Benieuwd wat hij in de Tour gaat uitsteken. Hopelijk pikt hij er een paar leuke ritten uit en krijgt hij niet een soort van verplichting van Cofidis om voor het klassement te gaan. Bardet gaat er ook staan in de Tour, in functie van de Tour is het goed om nu nog niet die absolute topvorm te hebben.

Wheely 17 juni 2019 om 15:46

Bardet was natuurlijk nog maar op 97,3% met het oog op de Tour.

Bartjesss 17 juni 2019 om 15:49

Tja, wel gekeken en een beetje gemengde gevoelens eraan overgehouden. Prachtige beelden maar, het komt een beetje over als een commerciële bedoeling. In die zin dat de naam “Mont Ventoux” het heel goed doet en dat dat het enige is wat ook mij deed besluiten om te kijken. Natuurlijk reden ze hard voor de winst, maar ze hadden net zo goed met 20 man kunnen starten. Beetje kermiskoers.

Had wel verwacht dat Herrada zou winnen. Bardet staat altijd zo mager en is niet echt een afmaker.

hartstikkebedankt 17 juni 2019 om 15:56

Dat ligt natuurlijk niet zozeer aan het parcours maar aan de deelnemerslijst

Polleke 17 juni 2019 om 16:04

+1 bart. Op deze manier is het een veredelde Gran Fondo…de helft van het deelnemersveld moet morgen weer naar school of naar het werk….

Romāns Vainšteins 17 juni 2019 om 16:33

Helemaal gelijk, het kwam totaal niet als serieuze wielerkoers over.

Nog beter misschien dat je als land 1-3 starter(s) mag opgeven en de koers niks anders behelst dan Bedoin-top Ventoux. Beter speelsel dan wat dit was, waarom rijdt je dit als team vraag je je af.

leegloper 17 juni 2019 om 18:36

@Romans,
Is het dan niet erg kort? Misschien gewoon 2 keer de Ventoux op.

Romāns Vainšteins 17 juni 2019 om 19:10

Ik denk dat het lang zat is, die eerste x zullen ze in wandeltempo gaan anders. Doe dan als live gewoon een halfuurtje beelden en historie vanuit de tour, plaatselijke ecologen etc en dan een ruim uurtje klim contest in kleine landenteams.

Ook meteen iets leuks erbij te hebben voor de verschillende wielerunies, voor mij part verbind je er zelfs een trui aan en hebben we hier straks ‘jammer, het is toch altijd mooi om de Ventouxtrui in de tour te zien !’ en ‘Leuke klimmer hoor, maar mijns inziens niet ventouxtruiwaardig’ ergens in de comments te lezen.

wimpy 17 juni 2019 om 16:17

Overwinning nummer 5 al dit seizoen voor hem, is bezig aan zijn sterkste seizoen ooit!

Zadelpen 17 juni 2019 om 16:48

Zou wel eens een wk zo willen zien.

the student 17 juni 2019 om 17:27

Toch nog even complimenten voor Hofland. Hij is naar de streep gereden. Wel een OTL maar dat is beter dan een DNF.

Jack2811 17 juni 2019 om 17:59

Benat inxausti weer een DNFje achter ze naam

Eljorro 17 juni 2019 om 21:14

Hoe lang deed Herrada over die beklimming?

Lalsacien 18 juni 2019 om 10:54

Geen idee maar de eerste 2km vanuit Bédoin hebben ze overgeslagen.

Headlines

Materiaalzone

Populair