Hayter verslaat Schelling in openingsetappe Tour of Norway

donderdag 19 augustus 2021 om 18:04
Hayter verslaat Schelling in openingsetappe Tour of Norway

foto: Cor Vos

Ide Schelling is er net niet in geslaagd om de openingsetappe van de Tour of Norway te winnen. De renner van BORA-hansgrohe maakte indruk op de slotklim van Kroheia, koos op het goede moment voor de aanval, maar was niet in staat om de snellere Hayter te lossen. Die laatste wist de Nederlander te vloeren in de sprint en is ook de eerste leider.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De Tour of Norway ging vandaag van start met waarschijnlijk de meest bepalende etappe voor het eindklassement. De eerste rit leidde de renners naar een slotklim in Sokndal, waar de klimmers hun slag moesten slaan met oog op het algemeen klassement. De eerste échte scherprechter van de dag was de klim naar Jøssingsfjord (1,8 km aan 9,3%, max. 14%) op veertig kilometer van de finish, om vervolgens in gestrekte draf naar de afsluitende Kroheia-klim (4,7 km aan 5,7%) te rijden.

Julian Mertens manifesteert zich in de vroege vlucht 
De renners vertrokken omstreeks 14.00 uur vanuit Egersund voor de etappe over net iets meer dan 150 kilometer. De vlucht van de dag werd gevormd door Julian Mertens van Sport Vlaanderen-Baloise, de Braziliaan Nícolas Sessler namens het bescheiden Global 6 Cycling en de beloftevolle klimmer Anthon Charmig in dienst van Uno-X. Dit drietal begon met iets meer dan vijf minuten voorsprong aan de laatste negentig kilometer van de openingsetappe. In het peloton, aangevoerd door Jumbo-Visma, had men de situatie onder controle.

Mike Teunissen – foto: Cor Vos

De Nederlandse formatie kreeg na verloop van tijd steun van de mannen van Trek-Segafredo, waardoor de voorsprong van de drie vluchters alsmaar kleiner werd. Nog voor de slotklim werden de koplopers in de kraag gevat en was het uitkijken naar een gevecht tussen de beste klimmers. Verrassend genoeg moesten twee belangrijke pionnen van Jumbo-Visma, thuisfavoriet Tobias Foss en Jonas Vingegaard, al bijzonder vroeg lossen op de 4,7 kilometer lange slotklim, met stroken tot 10%.

Schelling en Hayter rijden weg 
Een andere renner van Jumbo-Visma, George Bennett, had duidelijk betere benen en besloot tot twee keer toe te versnellen. De Nieuw-Zeelandse kampioen raakte echter niet weg. De jonge Deen Mattias Skjelmose van Trek-Segafredo zat meteen op het wiel van Bennett en ook mannen als Ide Schelling en Filippo Ganna bleken in staat om het tempo te volgen. Met een groepje van in totaal negen renners begonnen we aan de laatste oplopende kilometer.

Vlak voor de rode vod besloot Schelling aan de boom te schudden. De snelle Ethan Hayter besloot mee te gaan met de Hagenees van BORA-hansgrohe, maar voor de overige renners ging het duidelijk te snel. Schelling reed in de laatste honderden meters met volle overgave op kop, maar bleek in de laatste rechte lijn geen partij voor de rappe Hayter. Torstein Træen van Uno-X werd derde. Met Mike Teunissen (zevende) finishte er nog een Nederlander in de top-10.

Dit artikel delen:

22 Reacties

Peet Gute 19 augustus 2021 om 18:11

Spijtig voor Schelling, had het ‘m wel gegund en hij was trouwens ook mijn pronostiek maar Hayter was gewoon de snelste en kon nog net terug aanpikken.

0
Wheely 19 augustus 2021 om 18:14

Toch mooi dat Schelling bleef rijden ondanks dat Hayer in zijn wiel zat. Hayter had waarschijnlijk toch wel gewonnen als de rest terugkwam en nu heeft Ide een goede zet kunnen doen in het AK.

0
Wheely 19 augustus 2021 om 18:18

De Scandinaviers van TJV keihard gelost maar Teunissen zat er weer bij trouwens.

0
ChefSpijker 19 augustus 2021 om 18:44

Vind 't van Vingegaard wel begrijpelijk. Die zal pauze hebben genomen na CSS en nu weer opbouwen richting het Italiaanse najaar, lijkt me. Maar Foss is niet vooruit te branden na de Giro. In Tokio ook al erg tegenvallend. Normaal zou je denken dat hij van dit rondje een doel had gemaakt. Teunissen is wel echt in orde, trekt lijn Denemarken door. Kan nog leuk najaar voor hem worden met hopelijk een mooie uitschieter in Roubaix.

0
Thombeg 19 augustus 2021 om 19:22

Dit is precies wat ik ook dacht

0
Frits van Jumbo 19 augustus 2021 om 18:23

2 sterke Nederlanders gezien!

0
Casar 19 augustus 2021 om 18:40

Zeldzaam dom gereden door Schelling

0
Peet Gute 19 augustus 2021 om 19:46

vind dit een zeldzaam domme reactie, Schelling had gewoon geen keuze, zich laten inlopen om dan elvendertigste te worden en Hayter kon ‘m toch niet kloppen in de sprint of moest ‘m in de nadar rijden ofzo dan

0
Casar 20 augustus 2021 om 09:39

@ Peet Gute. Tuurlijk niet ze hadden al een flink gaatje en Hayter heeft pas de laatste 50m op kop gereden. Die had echt wel kopwerk gedaan als Schelling hem daartoe had gedwongen. Van die 2 had Hayter het meest te verliezen dus die had echt wel zijn werk gedaan. Maar nu kreeg die niet eens de kans van Schelling om kopwerk te doen

0
vevie 19 augustus 2021 om 18:41

Goede renner die Hayter. Gaan we veel van zien in de klassementen samen met Pidcock voor de Britten. Hayter lijkt mij zeker een toekomstige podiumkandidaat in een GT.

0
thomasjaarsma 19 augustus 2021 om 19:02

Ethan hayter is een sprinter die goed een heuveltje over komt en vaak een vrije rol krijgt in het voorjaar geen klimmer dus

0
hjjanssen1973 19 augustus 2021 om 19:04

Ff opgezocht op wvcycling. Veelbelovend inderdaad. Had echter sinds eind mei niet meer gekoerst?

0
ChefSpijker 19 augustus 2021 om 19:09

Die is maanden bezig geweest met de Spelen waar ie op de baan actief was.

0
CeRo 19 augustus 2021 om 19:29

Tweede in de Olympische ploegkoers.

0
Amio1998 20 augustus 2021 om 02:16

Haha dan moet je je iets beter verdiepen in Hayter als renner. Beetje te vergelijken met Matthews. Eindigt die wel eens hoog in een klassement?

0
Maillot à Pois 20 augustus 2021 om 07:28

Volgens mij is ie veel completer dan Matthews en heeft ie veel meer potentieel bergop.
Doe maar een type Sean Kelly.
Een AK in een grote ronde is te hoog gegrepen wellicht, maar in rondjes van een week zie ik hem op termijn zeker meedoen voor een klassement.

0
Wheely 20 augustus 2021 om 09:44

Benieuwd wat Hayter kan in de voorjaarskoersen, op termijn moeten MSR en de Vlaamse klassiekers hem wel liggen lijkt me.

0
Murcia 19 augustus 2021 om 19:02

Hayter maakt een naam voor zichzelf met de zeges dit jaar, Vingegaard en Foss niet goed wat bij Jonas wel een beetje begrijpelijk is maar Foss is na het Noors kampioenschap kennelijk in vormpeil wat weggezakt. Mike weer dik in orde. Schelling is voor Bora een waardevolle vrijbuiter gebleken.

0
assen 19 augustus 2021 om 20:06

Wow, wat goed van Teunissen!
Schrijf m maar op voor het WK, als ie op de fiets blijft zitten.

Ide weer goed. Die rijdt toch mooie uitslagen bijelkaar dit jaar. 80e in CQ ranking al dit jaar. Dit rondje zie ik m ook wel hoog eindigen.

0
Oostzee 19 augustus 2021 om 21:22

Behoorlijk enthousiast ben je. Rekening houdende met dit deelnemersveld lijkt dit een beetje hype te worden rond Schelling en Teunissen.

0
Turtlehead 19 augustus 2021 om 21:00

Schelling wordt de nieuwe Terpstra, let maar op!

Foss een beetje overgekookt in die onverwachte Giro misschien?

0
chasse patat 19 augustus 2021 om 21:12

Schelling lijkt mij de man voor het WK. Altijd goed in de Brabantse pijl. Kan goed op de korte klimmetjes uit de voeten. Samen met VDP kopman maken.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone