Guillaume Martin kritisch op coronaprotocol: “Enorm vaag en volledig voor interpretatie vatbaar”
foto: Cor Vos
maandag 11 juli 2022 om 10:49

Guillaume Martin kritisch op coronaprotocol: “Enorm vaag en volledig voor interpretatie vatbaar”

Guillaume Martin verscheen niet meer aan de start van de negende rit van de Tour de France. De Franse klimmer, na acht dagen veertiende in het algemeen klassement, had positief getest op het coronavirus en moest de ronde verlaten. Naar eigen zeggen had hij gewoon kunnen doorrijden als hij niets had gezegd over zijn lichte keelpijn.

Martin legde zijn positieve test af na de achtste rit. Vrijdag had hij last van lichte keelpijn, maar de klimmer maakte zich niet direct zorgen omdat hij daar wel vaker mee kampt. Toch meldde hij zich bij de ploegarts van Cofidis. Hij legde een coronatest af die negatief was. Zaterdag deed hij er nog een en die was positief. Een tweede test bevestigde dat resultaat. Hij ploos de protocollen van de UCI nog wel uit, maar de dokters wilden geen risico nemen en dus verliet hij de ronde.

In gesprek met L’Équipe is Martin kritisch op het gezondheidsprotocol van de UCI. “Het is enorm vaag en volledig voor interpretatie vatbaar. Dat was ook mijn probleem: ik dacht dat het protocol zo in elkaar zat dat een renner zonder ziektesymptomen verder kon rijden. Toen ik zondagochtend een PCR-test liet afnemen, bleek dat ik zeer besmettelijk was. Maar die mate van besmettelijkheid is niet in het protocol opgenomen.”

Als je te braaf bent, ben je de dupe, denkt hij. “Als ik zaterdag niks had gezegd, had ik zondag gewoon gereden. En ik denk dat sommige andere renners dat doen. Dat zijn slechts vermoedens en geruchten, maar het lijkt me onlogisch dat ik de enige ben die in deze situatie zit. Veel renners blijven onder hun niveau en er moet een verklaring voor zijn. Of er in het peloton een clusterbesmetting kan zijn? Het is zeker mogelijk. De bubbel wordt minder gerespecteerd.”

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
11 juli 2022 11:13
Rare timing van publicatie nu alle anderen net negatief hebben getest…
    11 juli 2022 11:35
    Dit zal vast gisteren al geciteerd zijn.
    11 juli 2022 12:46
    Dat waren geen PCR-testen gisteravond, maar antigeentesten. Die zijn een heel stuk minder betrouwbaar dan antigeentesten. Het sluit aan bij het verhaal van Martin, het is vrij random allemaal. Had iedereen gewoon een PCR-test gegeven.
11 juli 2022 11:15
Lol zou dit over Van der Poel gaan? XD
11 juli 2022 11:33
Oftewel, een reglement die is opgesteld door de UCI.
11 juli 2022 11:54
Dus mondje dicht dan kan niemand je wat maken?
11 juli 2022 12:05
Heel interessant dat nu juist 1 van de weinige hoger opgeleide tourrenners deze kritiek uit.
    11 juli 2022 13:43
    Ben blij dat er nog iemand helder kan denken
    12 juli 2022 00:57
    Niet zo verrassend. Dacht dat het al langer duidelijk is dat onder degenen die de aangeprezen/omstreden injecties niet hebben genomen, verhoudingsgewijs veel hoog opgeleiden zijn (omdat ze het verschil tussen wetenschap en propaganda herkennen). Evenzo schijnen onder de laagst opgeleiden ook veel prik-weigeraars te zijn (omdat ze niet vertrouwen wat de overheid zegt).
11 juli 2022 12:28
Duidelijk wat er in het peloton gaande is: iedereen die lichte klachten heeft houdt lekker z'n mond zodat ie door kan fietsen. Hopelijk krijgt niemand het zwaar te pakken op deze manier, dat zou zuur zijn.
    11 juli 2022 13:39
    Binnen die "iedereen" zitten al minimaal 10-15 renners die vrijwillig getest hebben vorige week (o.a. Mollema, van der Poel) en verschillende renners zijn met covid naar huis. Dus wat versta je onder iedereen?
    11 juli 2022 13:42
    En terecht. Ze zijn allen 3 keer geprikt en de meesten hebben al een infectie doorgemaakt. Plus: omikron is een veel minder ernstige variant. Kans op ernstige ziekte is miniem
    11 juli 2022 14:13
    Ik heb er an sich ook niks op tegen dat ze door rijden met een (lichte) coronabesmetting. Het enige probleem is dat je andere coureurs kan aansteken, en er is altijd een mogelijkheid dat je er wel erg ziek van wordt. Maar wellicht is dat ondertussen ook beroepsrisico.

    @Panache
    goed punt, maar nu het zo out in the open is zullen er toch veel zijn die twee keer nadenken voordat ze zeggen dat ze keelpijn hebben lijkt me.
11 juli 2022 12:33
Mollema had toch ook wat keelklachten?... Soms hebben mensen wel ns keelpijn. Grijpen ze naar een strepsiltje.
11 juli 2022 12:34
Volgens mij is het UCI-protocol gebaseerd op de aanname dat in eerste instantie ploegartsen een zorgvuldige afweging maken en beslissing nemen. Gelukkig is dat in zijn geval dus gebeurd, al is het maar door de klachten niet te verzwijgen. Maar eigenlijk had het UCI-protocol dus niet eens nodig hoeven zijn, Guillaume.

Dat er gelogen en bedrogen wordt, tja, dat is van alle tijden en het is wel erg makkelijk om dat de UCI in de schoenen te schuiven.
    11 juli 2022 15:03
    Ik ben het met betrekking tot dit onderwerp niet vaak met je eensch, maar nu wel.
    De UCI legt de verantwoordelijkheid toch bij de ploegartsen nu? En die hebben een oordeel geveld over Guillaume. Hij kan zich dan beter over zijn ploegarts(en) beklagen dan. Hij is niet door de UCI uit koers
    11 juli 2022 15:49
    Neen, xistnc.
    De ploegarts van Martin heeft geen zorgvuldige afweging gemaakt, maar het dan geldende protocol gevolgd. Met het huidige protocol zou Martin zaterdag niet naar huis gestuurd zijn. Dat is wat Martin in wezen aanklaagt.
11 juli 2022 13:40
Dat is het domme er aan, zwijg toch gewoon over je symptomen.
11 juli 2022 13:47
Op Rolland Garos speelden ze door en hielden ze 't binnenskamers - zelfs met positieve testen en bijhorende klachten... Ik denk niet dat er een waterdicht en acceptabel coronaprotocol voor alle partijen bestaat.
11 juli 2022 15:12
Omerta is terug!

Reacties zijn gesloten.