Greipel klopt Ewan en Gaviria in openingsrit Tour of Britain

Door , zondag 2 september 2018 om 16:19
Greipel klopt Ewan en Gaviria in openingsrit Tour of Britain

foto: SWPix

De eerste etappe van de Tour of Britain door Wales is gewonnen door André Greipel. De ervaren Duitser van Lotto Soudal was na een etappe van 174 kilometer de snelste in Newport, voor Caleb Ewan en Fernando Gaviria. Door zijn overwinning draagt Greipel morgen de eerste leiderstrui.

Na vijf kilometer ontstond de kopgroep van de dag. Met Nicolas Dlamini (Dimension Data) was er een renner van een WorldTour-ploeg afgevaardigd. Richard Handley (Madison Genesis), Thomas Moses (JLT Condor), Rory Townsend (Canyon Eisberg), Mark Downey (Team Wiggins) en Matthew Bostock (nationale selectie Groot-Brittannië) waren met hem mee.

De voorsprong werd niet veel groter dan drie minuten, onder aanvoering van Quick-Step Floors en Mitchelton-Scott. Die ploegen hadden met respectievelijk Fernando Gaviria en Caleb Ewan twee topfavorieten in huis. In de schitterende heuvellandschappen van Wales zakte de voorsprong beetje bij beetje. Ook EF Education First-Drapac stak een handje toe in dienst van Daniel McLay.

Op acht kilometer van de finish lag een klein klimmetje. De eerste die op Belmont Hill wat probeerde was niemand minder dan Tourwinnaar Geraint Thomas. Zijn demarrage werd gecounterd door Quick-Step Floors. Julian Alaphilippe en Bob Jungels trokken vol door en sloegen een gat. Enkel Jonathan Hivert en Mads Würtz Schmidt konden nog aanpikken.

Alaphilippe en Jungels speelden het overtal perfect uit. De Luxemburgse kampioen ging met nog vier kilometer te gaan voor de solo. Acht seconden achter hem werden de treintjes op de rails gezet voor de sprint. Bij het ingaan van de slotkilometer werd Jungels gepakt, waarna de sprinters hun gang konden gaan.

Fernando Gaviria ging als eerste de sprint aan, maar hij bleek te vroeg op kop te zitten. De Colombiaan viel stil, waardoor Caleb Ewan en André Greipel hem konden passeren. Op de streep kon de Duitser zijn handen in de lucht steken, omdat hij zijn opvolger bij Lotto Soudal nipt voorbleef.

Dit artikel delen:

5 Reacties

xistnc 2 september 2018 om 16:22

Was meer een late demarrage van Gaviria dan een vroege sprint. Zoals hij ooit Parijs-Tours (?) won. Greipel sterk, met een sprint in twee keer.

Geflitst 2 september 2018 om 16:34

Koning Greipel voor zijn troonopvolger.

KimJungPoels 2 september 2018 om 16:45

Hij is er toch nog gewoon onze Greipel. Ben benieuwd naar hem in Franse dienst.

Verweggistan 2 september 2018 om 18:18

Gevoelig tikje uitgedeeld door Greipel vandaag ;)

ewoedski 2 september 2018 om 23:25

Richt Wout Poels zich vanaf nu op de sprint?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.