Goed begin voor Harrie Lavreysen in UCI Track Champions League

zondag 7 november 2021 om 08:55
Goed begin voor Harrie Lavreysen in UCI Track Champions League

Harrie Lavreysen in actie - foto: Cor Vos

Harrie Lavreysen is uitstekend begonnen aan de UCI Track Champions League, het gloednieuwe baantoernooi van de UCI. De Nederlander is na de eerste manche op het Spaanse eiland Mallorca namelijk de eerste leider in het sprintklassement.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

De UCI Track Champions League is een nieuwe baancompetitie waarin de UCI de beste sprinters en duurspecialisten wil samenbrengen in een reeks van vijf wedstrijden in vier landen. In een nieuw, kort en overzichtelijk format worden er twee klassementen bijgehouden. Het sprintklassement bestaat uit de onderdelen sprint (met drie in plaats van twee renners tijdens de voorronde) en de keirin, het duurklassement draait om de scratch (over 5 kilometer) en de afvalkoers.

Op de eerste van vijf Champions League-avonden (op het Spaanse eiland Mallorca) was het vanuit Nederlands oogpunt uitkijken naar Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen (op de sprintnummers) en Kirsten Wild en Roy Eefting tijdens de duuronderdelen. Lavreysen wist zijn favorietenstatus waar te maken op de sprintonderdelen, met winst in de sprintfinale en een tweede plaats in de keirin.

foto: Cor Vos

Geen glansrol 
De krachtpatser uit Luyksgestel mag zich de eerste leider in het sprintklassement noemen. Zijn sportieve rivaal en trainingsmaatje Hoogland kreeg in de (individuele) sprint een bittere pil te verwerken, aangezien de vice- wereld en olympisch kampioen al werd uitgeschakeld in de halve finale. In de keirinfinale leek hij vervolgens sportieve revanche te nemen, maar werd hij in extremis nog gepasseerd door Stefan Bötticher en Lavreysen.

De overige Nederlanders wisten zaterdag geen glansrol te vertolken tijdens de eerste manche van de UCI Track Champions League. Braspennincx (olympisch kampioene keirin) en Van Riessen besloten de eerste avond als zesde en zestiende in het sprintklassement voor vrouwen. Eefting staat vijfde in het voorlopige duurklassement, na een vierde plek op de scratch en een zevende plaats in de afvalkoers. De afscheidnemende Kirsten Wild bezet de vierde plaats in het duurklassement voor vrouwen.

Stand na de eerste manche op flag-es Mallorca
Leider sprintklassement (m) – flag-nl Harrie Lavreysen
Leider sprintklassement (v) – flag-de Emma Hinze
Leider duurklassement (m) – flag-nz Corbin Strong
Leider duurklassement (v) – flag-gb Katie Archibald

Programma UCI Track Champions League 2021
Ronde 1: flag-es Mallorca (6 november)
Ronde 2: flag-lt Panevézys (27 november)
Ronde 3: flag-gb Londen (3 december)
Ronde 4: flag-gb Londen (4 december)
Ronde 5: flag-il Tel Aviv (11 december)

Dit artikel delen:

2 Reacties

Sagan=hulk 7 november 2021 om 09:28

Geweldig format! Wel bijzonder pittig voor de sprinters (3 sprints en 2 keirins op minder dan 3 uur). Misschien op termijn ergens in het midden nog een extra individuele of ploegenachtervolging insteken die los van de Champions League staat.

0
Maenhout 7 november 2021 om 12:08

De onderdelen komen inderdaad wel heel snel na elkaar. Als TV-kijker raak je al bijna buiten adem, laat staan als je zelf zo hard fietsen moet.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone