Girowinnaar Hart neemt voortouw in strijd voor meer diversiteit in wielersport
foto: Cor Vos
donderdag 18 februari 2021 om 16:32

Girowinnaar Hart neemt voortouw in strijd voor meer diversiteit in wielersport

Tao Geoghegan Hart is van mening dat er te weinig diversiteit is in de wielersport en onderneemt dan ook actie. De Girowinnaar zal binnenkort een belofterenner sponsoren. “Om zo de raciale diversiteit in de wielersport te vergroten”, zo laat hij weten via Instagram.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De laatste jaren is het racismedebat hevig opgelaaid in de samenleving en dus ook in de wielersport. Ook de internationale wielerunie UCI heeft zich gemengd in de internationale discussie die momenteel gevoerd wordt over voornamelijk racisme. De bond benadrukt al langere tijd werk te maken van gelijke kansen in de wielersport.

Volgens Hart doet de wielerwereld echter te weinig en dus neemt de Britse klimmer het voortrouw in de strijd voor meer diversiteit in het peloton. “Ik heb besloten om samen met Hagens Berman Axeon (de voormalige werkgever van Hart, red.) actie te ondernemen. Ik zal een U23-renner sponsoren, die vervolgens zal uitkomen voor deze ploeg.”

Sociale rechtvaardigheid
Hart heeft het niet specifiek over een renner met een bepaalde achtergrond. “Ik zal de komende maanden met Axel Merckx (de teammanager van Hagens Berman Axeon, red.) en de ploeg een renner uitpikken, die vervolgens coachen en onder mijn hoede nemen. Deze renner zal dan vanaf 1 augustus deel uitmaken van de ploeg.”

De 25-jarige Hart hoopt zo iets in gang te zetten. “Ik hoop dat dit het begin is van een gezamenlijke aanpak om de diversiteit en inclusiviteit in de wielersport te vergroten. Dat is nu nog een probleem. Ik heb ook niet alle antwoorden paraat, maar ik weet wel dat ik in een wereld wil leven waar men vecht voor sociale rechtvaardigheid.”

 
55 Reacties
Sorteer op:
18 februari 2021 16:59
Ondanks het mooie gebaar.... Wat een deugkneuzen.... Dit draait om topsport, wie het meeste talent heeft komt wel bovendrijven, wie het hardst fietst krijgt het beste contract.... Waarom moet er diversiteit zijn? Ik snap wel dat we in West-Europa meer kans hebben om profwielrenner te worden dan in Afrika, maar daar hebben ze denk ik vooral grotere problemen om op te lossen (laat staan om zich druk over te maken). Ook het commerciële speelt natuurlijk een rol, maar dat is nu eenmaal ook onderdeel van het prof(!)wielrennen. Kleur/ras maakt NIETS uit, door dit in de media onder de aandacht te brengen, vergroot je alleen maar een niet bestaand probleem en doe je juist mee aan polarisatie. Ik juich voor iedere kleur en ras renner... En het hardst voor Nederlanders.
  18 februari 2021 17:15
  Het is je wellicht nog niet opgevallen, maar ook buiten Afrika heb je mensen met een kleurtje. Die groep is ook volkomen afwezig in het peloton en dat is jammer.
  18 februari 2021 17:40
  "Dit draait om topsport, wie het meeste talent heeft komt wel bovendrijven, wie het hardst fietst krijgt het beste contract…." --versus-- "Ik snap wel dat we in West-Europa meer kans hebben om profwielrenner te worden dan in Afrika." Leuke tegenstrijdigheid... Die tweede zin is de enige in je reactie die er toe doet - het gebrek aan gelijke kansen in de wielrennerij. Dat zinnetje is ook in strijd met wat je erna zegt, dat het initiatief van Hart een "niet bestaand probleem" enkel maar vergroot en polarisatie opwekt. Mooi intitiatief van Hart zeg ik!
  18 februari 2021 18:55
  Gaat hij dit ook proberen te bewerkstelligen in de NBA?
  18 februari 2021 21:01
  @sjoerd Helaas werk het dus niet zo in de echte wereld.
  18 februari 2021 21:33
  De NBA is vele malen diverser dan het profpeloton. Wielrennen is simpelweg een dure sport, die door veel mensen op de wereld niet betaald kan worden. Het gebaar van Hart lijkt echter wel vooral symbolisch, want het sponsoren van 1 atleet zal geen verschil maken op de lange termijn. Desondanks zeer sympathiek dat de beste man zijn nieuw verworven status van groterondewinnaar inzet om dit onder de aandacht te brengen.
  18 februari 2021 21:45
  Exact! Ze hebben daar bij de tien beste spelers gasten uit Servië en Slovenië, naast een Griek met Nigeriaanse roots en iemand uit Kameroen.
  18 februari 2021 22:26
  De NBA bestaat voor 75% uit African Americans. Helemaal niet veel diverser dan het profpeloton lijkt me..
  18 februari 2021 22:30
  Hoeveel procent van het peloton heeft een witte huidskleur denk je? Lijkt me sterk dat het in de WT dicht bij die 75% zit. Dan zou je per ploeg (voor het gemak 28 renners groot), namelijk gemiddeld niet veel minder dan zeven renners die niet wit zijn terug moeten kunnen vinden.
18 februari 2021 17:05
Goede intenties, maar ik denk dat het hoofdzakelijk blanke peloton vooral een cultuurdingetje is en geen verhaal van exclusiviteit of racisme. Het gros van de ouders van de fietsende jeugd zit zelf ook op de racefiets (kopieer gedrag van de kids) en kijk dan maar eens wie je op zondag rond ziet fietsen of aan de start staat van amateur koersjes. Dan ga ik er wel van uit dat het racisme niet begint bij de fietsenmakers ;)
18 februari 2021 17:07
Goed dat een roodharige zich hiervoor in zet. Maar ik vind het sowieso goed. Als je kijkt naar bijvoorbeeld de Eritreers waaronder met name Ghirmay, dan zou een vergelijkbaar talent uit traditionele wielerlanden al lang een WT-contract hebben gehad. Verder zijn er natuurlijk ook zeker geen gelijke kansen voor renners uit bijvoorbeeld Afrikaanse landen. Ik denk niet dat het per se aan huidskleur ofzo ligt, maar het is goed dat er toch aandacht is voor meer diversiteit in de sport.
18 februari 2021 17:14
Als je denkt dat dit niet kan werken: kijk nog maar eens de beelden terug van Teklehaimanot die gehuldigd werd in Eritrea (of all places...) nadat hij de bolletjestrui had gedragen in de Tour. Dat is stap 1, jongetjes en meisjes die dat zien en denken dat wil ik ook! Vervolgens moet er natuurlijk een infrastructuur/systeem zijn om dit op lange termijn ook vol te kunnen houden, maar je moet ergens beginnen. Een beetje het kip of het ei verhaal. Één renner sponsoren verandert op zich niet veel. Maar als die renner succesvol wordt en daardoor zelf weer anderen kan helpen dan kom je al een heel eind. "Wie het meeste talent heeft komt wel bovendrijven" is deels waar, maar ook deels onzin. Wie niet weet dat wielrennen bestaat zal nooit wielrenner worden, en wellicht gaat op die manier het grootste talent ooit wel verloren...
18 februari 2021 17:27
Een mooi initiatief om talenten te helpen voor wie het vaak net een stapje moeilijker is om door te dringen tot de wielerwereld, om financiële of andere (praktische) redenen.
18 februari 2021 17:31
Dit vind ik heel wat sterker dan Hamilton zijn acties, om zijn collega's te dwingen een T-shirt te dragen en op een knie te gaan zitten. Goed initiatief, kan geen kwaad om eens wat uitgebreider en in meer landen te gaan scouten en niet alleen op basis van resultaten.
18 februari 2021 17:32
Heeft ie een abonnement op de NRC of de Volkskrant genomen... Maar goed, ieder zijn mening en overtuiging.
  18 februari 2021 18:39
  Wie weet, moet je ook doen weet je in ieder geval redelijk wat er in de wereld gaande is.
  18 februari 2021 18:52
  @Emergo Dat zit wel snor hoor. Er zijn meer kranten en mediakanalen.
18 februari 2021 17:54
Geen slecht gebaar maar toch wel wat gezocht m.i. Het is nu niet zo dat ze in de rij staan voor een plekje in een team maar nergens welkom zijn, of dat blijkt in ieder geval nergens uit. De doorsnee donkere of aziaat etc heeft gewoon vaker andere interesses waardoor we nogsteeds een vrij katholiek clubje zijn.
  18 februari 2021 21:05
  Dat het nergens uit blijkt, wil niet zeggen dat er geen intresse is.
18 februari 2021 17:57
Supercool! Eat that, ploeggenoot Moscon!
18 februari 2021 18:22
Kan misschien beter buddy worden van Moscon?
18 februari 2021 18:54
Haha. Meestal hebben mensen die dit soort dingen doen iets op hun kerfstok...
18 februari 2021 19:13
Ik wil hem er wel op afrekenen mogen als het allemaal niet lukt bla bla.
18 februari 2021 19:15
Goed idee, vind ook dat blanke of aziaten meer kans moeten maken om mee te doen met de 100m1 sprint of meer European die vooraan in de marathon meelopen. Meer diversiteit in het alpineskieen ook. Positieve discriminatie werkt niet. Zou zelf ook niet die persoon willen zijn die Hart sponsert om deze rede. Je wilt toch gewoon je plekje verdienen zoals iedereen. Snap best dat het voor een niet blanke wat moeilijker is om gelijke kansen te krijgen. Maar denk toch dat over het algemeen wordt gekeken naar je kwaliteiten. Misshien moeten we als blanke mannen eens vragen aan Hamilton of Tiger Woods hoe zij het beleeft hebben.
  18 februari 2021 22:44
  Hart wil diversiteit bereiken binnen het wegwielrennen; die diversiteit is bij (vrijwel) alle sporten die je noemt vrij groot. Dat zegt niets over wie er uiteindelijk wint; daar zijn fysieke eigenschappen uiteindelijk doorslaggevend, en daarom winnen er vaak Jamaicanen en Afro-Amerikanen op de 100 m sprint, Ethiopiërs en Kenianen op de marathon en slaat Tiger Woods bij een drive gemiddeld 50 meter verder dan zijn concurrenten. Wat Hart wil bereiken is dat wielrennen voor meer mensen interessant wordt. Dat hij ervoor kiest om 1 niet-witte wielrenner te sponsoren om dit te bereiken is mijns inziens niet de meest effectieve manier, maar het doel is dus om diversiteit bereiken; niet om niet-witte sporters meer kans te geven om te winnen.
  18 februari 2021 23:13
  @ftp Lol. Dat over Woods is echt onzin
  18 februari 2021 23:48
  De jonge Tiger sloeg wel degelijk veel verder dan zijn concurrenten. Toegegeven: de sport is sindsdien behoorlijk geprofessionaliseerd waardoor hij op dat vlak idd niet meer de voorsprong heeft die hij eind jaren’90 / begin 2000 had. Maar goed, daar ging het uiteindelijk niet echt over volgens mij ;)
18 februari 2021 19:25
Vrij naar Theo Maassen: ze hebben ook veel meer tijd om te oefenen he!
18 februari 2021 19:54
En vergeet ook de lhbtiq+ ers (en er moet ook nog een a bij, begreep ik deze week) niet! Lekker bezig, westerse samenleving...
18 februari 2021 20:01
In dit kader hoop ik nog altijd op een Afrikaans WK wielrennen. Maar we gaan wel naar een woestijnstaat waarin fietsen vanwege de klederdracht onmogeijk is, maar niet naar een continent waar heel veel mensen zich voortbewegen op de fiets. Zal wel iets met geld te maken hebben....
  18 februari 2021 21:12
  Daar hoop ik ook op.
  18 februari 2021 21:49
  Zou het ook iets met tropische ziekten, gebrek aan animo bij lokale organisatoren en logistieke barrières kunnen te maken hebben?
  18 februari 2021 22:34
  Ach ja, we gaan wel voetballen in Zuid Afrika voor een wereldkampioenschap... Er zijn genoeg plekken, ook in Afrika, waar je problemen hebt met ziektes en vaccinaties. En dat animo om te organiseren... dat gaat ook vaak gepaard met geld. Als je een arm land bent, dan tel je wat minder snel miljoenen neer voor een wielerwedstrijdje. Daarom zou ik het wel mooi vinden als de UCI niet gaat kijken naar de hoogste bieder, maar vooral eens kijkt welke rol zij zelf kunnen spelen in het naar Afrika brengen van de sport.
  18 februari 2021 22:57
  Het is dus niet aan de bevolking maar (net zoals in de islamitische oliestaten) zaak om een vermogende patriarch in de ban van de koers te brengen en (voor de verandering) zijn plunderpoen eens niet in goud(-en) Ferrari's te stoppen. Volgens mij is de UCI daar wel aardig mee bezig. https://www.uci.org/inside-uci/press-releases/the-uci-invites-africa-to-host-the-2025-uci-road-world-championships
18 februari 2021 20:20
Alle kleine beetjes helpen. Baat het niet dan schaadt het niet. Ben het trouwens ook wel deels eens met het gros van de reacties hierboven. Als de jeugd niet met wielrennen in contact komt kruipen ze ook niet op de racefiets. Dat kan je het huidige peloton niet verwijten.
  19 februari 2021 07:53
  Inderdaad. Ik heb er niks op tegen als een renner zijn merk op deze manier verkoopt. Het is uiteindelijk allemaal branding. Ik snap ook dat hij meer rolmodellen van kleur in de fietswereld wil, maar ik ben zelf meer voorstander van het aanpakken van de infrastructuur om kinderen te laten wielrennen in andere landen. Zorgen voor betere wegen/fietspaden, betere bescherming van fietsers door regelgeving, etc. Als voorbeeld: Johan Cruyff courts
18 februari 2021 21:25
Nog niet zo lang geleden werd een renner geschorst door zijn ploeg omdat hij zijn steun voor zijn president uitsprak. Dit betreft ook politiek, zou INEOS Hart ook gaan schorsen? Vast niet.... Renners moeten zich bezig houden met hun sport, niet met politiek!
  18 februari 2021 21:36
  Hij werd geschorst voor racisme, niet voor het steunen van Trump
  18 februari 2021 21:40
  Helemaal mee eens!
  18 februari 2021 22:07
  Welk racisme dan? Een zwart duimpje?...
18 februari 2021 22:01
Hij ziet de Colombianen blijkbaar niet als een toevoeging in diversiteit. Maar hij heeft gelijk, wat meer roodharigen in het peloton zou een verademing zijn!
18 februari 2021 22:44
Er stelt iemand via een persoonlijk initiatief voor dat het goed zou zijn om jonge talenten uit bepaalde werelddelen iets betere kansen te geven bij hun ontwikkeling tot wielerprof en sommigen kunnen niet anders dan dit via allerlei hersenkronkels te veroordelen. Oneindig triest...
  19 februari 2021 13:20
  +1 maar dat verbaast me hier helaas niet.
18 februari 2021 23:27
Ik kon een lachje niet onderdrukken.
19 februari 2021 01:43
Wat een onzin dit, mij maakt het geen ene moer uit wat voor kleur een renner heeft. Een ploegleider kiest toch op basis van kwaliteit? En hoezo weinig donkere renners? Quintana en de meeste Colombianen zijn toch ook donker en een blik Iritreers. Misschien vinden bv donkere mensen wielrennen niet leuk of hebben ze er minder aanleg voor? En zijn toch ook sporten waarin het omgedraaid is lange afstand hardlopen, sprintnummers en verspringen bij atletiek en basketbal. Worden er straks ook andere rassen gesponsord bij het schaken, ijshockey, skieeen en alle overige wintersporten?
  19 februari 2021 07:33
  Het gaat niet om de profs. Het gaat juist om de stap ervoor. En als je niet ziet dat er groepen zijn die minder kansen hebben om prof te worden dan andere groepen puur door de omgeving waarin ze zitten dan heb je een bord voor je kop.
19 februari 2021 07:47
Wat een rare reacties omdat iemand het wielrennen wat meer op de kaart wil zetten! We zijn toch allemaal wielrenfans?
  19 februari 2021 08:20
  Het is gewoon heel erg gekunsteld en gratuit ‘vooruitstrevend’ dit. Laat ze om te beginnen dan de urban whatever stroming aan te pakken op een manier dat er meer racefietsen in clips voorkomen. Dat gaat meer doen dan 99 Harts die 1% tijd inroosteren om hier en daar een standaard verhaaltje zonder kop of staart te droppen.
  19 februari 2021 12:21
  Beetje gratuit om een mening te droppen, zonder het concrete plan te lezen. Hele duidelijke kop en staart te vinden binnen dit plan van Hart. Dat andere plannen veel meer zouden kunnen bereiken zal best, maar daar hoef je Hart niet mee lastig te vallen.
  19 februari 2021 12:43
  @Romans ik zie hier een project voor jou!!!
19 februari 2021 10:08
Wellicht dat dit ivm de black lives matter foto op mij minder goed overkomt. Voor Kansarme kinderen dat zal waarschijnlijk ieder weldenkend mens steunen. Ik stel me dan alleen de vraag, de meeste van die kinderen moeten (helaas) werken voor hun geld/geen studie en om dan te gaan fietsen zonder de garantie dat ze met wielrennen hun brood kunnen betalen? Black lives matter an sich vind ik al racistisch klinken, all lives matter zou een betere keuze zijn geweest. Maar dat is een hele andere discussie . Uiteraard wel positief dat G H iets wil doen voor de maatschappij!
19 februari 2021 12:09
Iedereen springt gelijk in de verdediging op dit forum. Ik snap dat echt niet. Nergens zegt Hart dat de wielrennerij racistisch is. Het enige dat hij wil doen is kansen geven aan mensen, die wielrennen normaliter niet zouden kunnen betalen. Wat kan hier nou weer slecht aan zijn?

Reacties zijn gesloten.