Girobaas Vegni niet mals over Tourorganisatie

dinsdag 7 augustus 2018 om 12:39
Girobaas Vegni niet mals over Tourorganisatie

Vegni reikt de beker van de Giro 2018 uit aan Chris Froome. foto: Sirotti

Mauro Vegni, koersdirecteur van de Ronde van Italië, bekritiseert in het tijdschrift Bicisport zijn Franse collega’s. In de Ronde van Frankrijk is volgens hem het een en ander misgegaan. Hij doelt op de commotie rond de mogelijke afwijzing van Chris Froome, de diskwalificatie van Gianni Moscon en het gedrag van toeschouwers.

“De situatie rondom Froome is verkeerd aangepakt”, citeert Cyclingnews. “Bij de Giro hebben we altijd gezegd dat we de beslissingen van de UCI zouden respecteren en dat we Froome met open armen zouden ontvangen als hij mocht koersen. Als de organisaties gaan bepalen wie er wel en niet mag rijden, dan gaan ze tegen de UCI in en bestaan regels niet langer”, vertelt Vegni.

Het zorgde volgens de Giro-baas voor een boel agressie met schaamtevolle gebeurtenissen voor de sport tot gevolg. Het is een van de reden dat Sky-renner Moscon naar huis is gestuurd. “Moscon betaalde de prijs voor een klap die niemand raakte”, zegt de Italiaan.

‘Mensen die niet van onze wereld zijn veroorzaken problemen’
Over de toeschouwers is de 59-jarige directeur ook niet te spreken. “De tifosi zijn niet het probleem. Het zijn de hooligans, de dronkaards en de mensen die niet van onze wereld zijn, die de problemen veroorzaken.” Vegni denkt dat de omgang van de Ronde van Frankrijk het probleem is geworden van de ASO. “Ik begrijp hoe moeilijk het is om zo’n complexe gebeurtenis te organiseren. Er is echter een gevoel dat ze de Tour zijn en dus denken ze dat ze kunnen doen wat ze willen.”

Wat de ASO volgens hem bovendien had moeten doen is een ervaren persoon op Alpe d’Huez zetten. Dan zouden ze de valpartij van Vincenzo Nibali kunnen voorkomen. “Als een ervaren en goed voorbereid iemand van de wedstrijdorganisatie daar was gepasseerd, hadden ze mensen binnen de barricades gezien, hoe smal en riskant het was met alle motoren”, denkt Vegni.

Dit artikel delen:

25 Reacties

Rhohan 7 augustus 2018 om 12:43

De actie van Moscon kan je niet goedpraten… toch doet ie het.

Jean Dumas 7 augustus 2018 om 12:45

Enige smet op verder overtuigend betoog.

aardappeljager 7 augustus 2018 om 12:47

Zou het kunnen dat Moscon een Italiaan is?

Zelfde categorie als de speculaties over ene Fransman die al dan niet aan de auto gehangen zou hebben

aardappeljager 7 augustus 2018 om 12:48

En ja ik bergijp dat de twee door mij genoemde situaties compleet verschillend zijn

opdekant1 7 augustus 2018 om 12:52

Waar, waar, waar, 3x raak. Geen wonder dat de Giro zoveel leuker is dan de Tour d’ASO.

kielabokki 7 augustus 2018 om 12:59

Controleer die tekst nog eens op fouten en vertaal-dingetjes.

Magikdatzeggen 7 augustus 2018 om 13:05

Beetje chauvinistisch van Vegni: Moscon is een Italiaan en Nibali is een Italiaan.

koos1 7 augustus 2018 om 13:15

Hij heeft natuurlijk helemaal gelijk, misschien dat daarom de Giro ook altijd een mooiere koers is dan de Tour…..

Koersmaniak 7 augustus 2018 om 13:28

Froome met open armen en 2miljoen startgeld ontvangen vind ik toch teveel van het goeie teveel. Bekijk dit los van de zaak Froome: kan het dat een organisator voor een renner waartegen een onderzoek loopt en die een schorsing riskeert, die renner zo fors betaald?
En wat als de renner retroactief geschorst wordt?

AWestie 7 augustus 2018 om 13:34

Volgens mij waren die betalingen niet buitenproportioneel @koersmaniak, maar gebaseerd op marktwaarde. Hij is niet de enige die zo’n betaling krijgt.

Chris Van Uden 7 augustus 2018 om 13:42

In plaats van kritiek te spuien in een tijdschrift had hij zich bv. ook collegiaal kunnen opstellen en de ASO kunnen aanbieden mee te denken hoe de organisatie van de Tour te verbeteren in een onderling gesprek. De uitsluiting van Moscon als onterecht afdoen gaat natuurlijk helemaal nergens over; die was meer dan terecht.

04398 7 augustus 2018 om 13:49

Als je Moscon gewoon z’n gang laat gaan en er steeds overal op los laat slaan zonder sanctie leert ie het nooit. owh wacht zelfs met sancties leert ie het nooit, laat maar. Geef hem anders maar paar miljoen start geld in de Giro kan hij daar volgend jaar lekker op los slaan daar mag het blijkbaar.

Martino87 7 augustus 2018 om 13:50

Lekker makkelijk praten achteraf.

josi 7 augustus 2018 om 14:11

“Een klap die niemand raakte”. Het lijkt me niet echt goed om de boodschap uit te dragen dat er niks mis is met slaande bewegingen zolang je maar misslaat. Ik hoop niet dat ze die regel in de Giro gaan invoeren.

leegloper 7 augustus 2018 om 14:28

Als er niet zo’n agressieve sfeer was, dan zou Moscon misschien niet worden uitgesloten. Nu moest hij worden uitgesloten om de lieve vrede te bewaren. Denken jullie nou echt dat de overige 150+ renners over 3000km geen maaiende beweging met hun arm hebben gemaakt?

vluggejapie 7 augustus 2018 om 14:31

Dat het gedoe om Froome de sfeer van protest tegen Sky heeft gevoed, akkoord. Maar verder een onzinnig verhaal. De drukte van Giro en Tour zijn (zeker qua aantallen zuipende toeristen) echt niet te vergelijken. Makkelijk praten.

Polleke 7 augustus 2018 om 14:43

Naar boven likken en naar beneden trappen…mooie collega…

Romāns Vainšteins 7 augustus 2018 om 14:51

Dat met die toeschouwers viel toch hartstikke mee ? Beetje gehuil hier en daar van SKY renners dat men ze niet tof vond that’s it.

‘Denken jullie nou echt dat de overige 150+ renners over 3000km geen maaiende beweging met hun arm hebben gemaakt?’

Precies. Deze zaak kwam trouwens zowel SKY (aandacht afgeleid, kijk ons nou toch eens ingrijpen) en de ASO (aandacht afgeleid, kijk ons nou toch eens ingrijpen) prima uit. Moscon meteen weg daaro lekker naar een toffere ploeg voor hem en dan eens mooi een jaartje giro vuelta zou ik zeggen.

Baukema Tomoulin 7 augustus 2018 om 14:52

@leegloper: niet op camera nee. Dan hadden we het wel gezien

r525 7 augustus 2018 om 14:53

Tja, lucht is vrij natuurlijk….

vlek 7 augustus 2018 om 14:53
Quote:
De drukte van Giro en Tour zijn (zeker qua aantallen zuipende toeristen) echt niet te vergelijken.

Exact! Beetje alsof de organisator van een of ander dorpsfeest tijdens zijn bezoek aan de Canal Pride in Amsterdam tegen zijn vrienden tof loopt te doen over dingen die bij hem beter georganiseerd waren.

Jacco van Stierop 7 augustus 2018 om 15:09

Weinig overtuigend verhaal van Vegni. Vond het reuze meevallen in de Tour. Ja, ik zie ook liever dat ze de Alpe d’Huez de komende 30 jaar mijden vanwege de aanwezige dwaasheid maar het ging redelijk goed. Nog meer hekken zou wellicht beter zijn geweest maar dan nog zou Nibali gehaakt kunnen zijn. Zeer spijtig incident maar je kunt dit nooit 100% voorkomen.
Of nou ja, je kunt het parcours natuurlijk afschermen met tanks, boobytraps en goedgetrainde mannen met een uzi, dan kun je zelfs in Israel gaan koersen.

kielabokki 7 augustus 2018 om 15:13
Quote:
Exact! Beetje alsof de organisator van een of ander dorpsfeest tijdens zijn bezoek aan de Canal Pride in Amsterdam tegen zijn vrienden tof loopt te doen over dingen die bij hem beter georganiseerd waren.

Met in zijn achterhoofd de wens dat zijn dorpsfeest ooit die Canal Pride zal overtreffen. Iets dat nooit zal gebeuren, hoe veel gezelliger het er misschien ook is.

Quote:
Of nou ja, je kunt het parcours natuurlijk afschermen met tanks, boobytraps en goedgetrainde mannen met een uzi, dan kun je zelfs in Israel gaan koersen.

Mooie vaststelling, take that Vegni.

Gebruikersnaam 7 augustus 2018 om 17:14

Ja, ik denk dat de overige 150+ renners geen maaiende bewegingen hebben gemaakt. Uiteraard. Alleen een idioot doet dat. Zoals Moscon. Die etter hoort een half seizoen langs de kant te staan.

jan jansen 7 augustus 2018 om 18:16

Meneer Vegni denkt alleen aan zijn eigen portemonnee, corrupte zooi.

Headlines

Materiaalzone

Populair