Giro-winnaar Hindley roemt Kelderman: “Je krijgt niet vaak zo’n renner die voor je knecht”

donderdag 2 juni 2022 om 11:16
Giro-winnaar Hindley roemt Kelderman: “Je krijgt niet vaak zo’n renner die voor je knecht”

foto: Cor Vos

Jai Hindley is sinds afgelopen zondag de eerste Australische winnaar van de Ronde van Italië. In gesprek met VeloNews kijkt de renner van BORA-hansgrohe terug op drie weken koers. Hij roemt daarbij zijn ploeggenoot Wilco Kelderman.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

“Het is niet altijd gemakkelijk met drie beschermde leiders in een grote ronde”, stelt Hindley, doelend op hemzelf, Kelderman en Emanuel Buchmann. “Het hangt er ook heel erg van af wie die andere renners zijn, en het goede is dat de andere twee jongens geen jongens zijn met een groot ego. Ze zijn toegewijde en fantastische teamgenoten. Toen Wilco mechanische pech had en zijn klassementskansen in rook op zag gaan, was hij daar natuurlijk kapot van, maar de rest van de wedstrijd was hij enorm gemotiveerd om me te helpen.”

“Iedereen heeft dat kunnen zien in de rit naar Turijn, waar hij fantastisch op dreef was”, kijkt Hindley terug op de veertiende etappe, waarin Kelderman zich leegreed voor de Australiër. “Wilco was meer dan gelukkig om me te helpen, en wanneer iemand die podium heeft gereden in een grote ronde voor je knecht… Dat krijg je niet vaak.”

Lekke band
Een ander belangrijk moment dat Hindley noemt, is zijn lekke band in de laatste kilometers van de door Dries De Bondt gewonnen rit naar Treviso. “Ik moest een wielwissel doen. Dat was erg stressvol, en de wedstrijd was op zichzelf al erg stressvol geworden. In de laatste kilometers van die etappe had ik het gevoel dat ik de hele koers kon verliezen door deze lekke band”, aldus de 26-jarige renner. Uiteindelijk werd hij in deze rit in dezelfde tijd gezet als het peloton, omdat het pechmoment had plaatsgevonden in de laatste drie kilometer.

“Dat was de enige echt gekke dag, los daarvan hadden we alles onder controle”, zegt Hindley, die de wedstrijd besliste op de Passo Fedaia, op de voorlaatste dag. Hij deed dat met de hulp van ploeggenoot Lennard Kämna. “Het was niet het plan om het op die dag aan te laten komen, maar het pakte zo uit. Uiteindelijk was het geweldig ploegenspel.”

Derde week
“Ik voel me altijd op mijn best als we in de derde week belanden, dat is mijn kracht. Het geeft me veel vertrouwen om te weten dat ik dan nog steeds constant kan rijden. Ik voelde me behoorlijk goed in de finales. Voorafgaand aan de voorlaatste etappe was ik wel behoorlijk nerveus, want je hebt het of je hebt het niet, en we wisten dat degene die de trui aan het eind van die dag had, waarschijnlijk ook de Giro zou winnen.”

Dit artikel delen:

17 Reacties

AWestie 2 juni 2022 om 11:43

Dit is ook wel een leuke toevoeging aan het verhaal van Hindley, werd niet herkend in het museum op de Ghisallo: https://news.italy-24.com/sport/475863/JAI-HINDLEY-WITH-A-SURPRISE-GOES-TO-GHISALLO-TO-DONATE-HIS-PINK-SHIRT.html

maximumniels 2 juni 2022 om 14:19

Bedankt voor delen, mooi stuk!

ehagora 2 juni 2022 om 17:49

Leuk. Was daar vorige week nog. Mijn familie woont vlakbij het museum en kapelletje

Jean Dumas 2 juni 2022 om 12:03

Ik vind de instelling van Bora over de gehele lijn te prijzen. Buchmann is ooit 4e geweest in de Tour en hoor je niet piepen; Wilco heeft de knop omgegooid op een manier die we nog niet van hem hebben gezien, als turbo-luitenant. Hindley heeft zich gewoon de beste getoond en alle neuzen stonden dezelfde kant op.

Mwielerfan 2 juni 2022 om 14:00

Hij heeft ook nog niet vaak in een ploeg gereden met kopman die serieuze win kansen had

Jaepa 2 juni 2022 om 14:23

Klopt, goede sfeer in die ploeg. Je zou het ‘cooperation’ kunnen noemen, maar laten we dat niet doen.

Klein Verzet 2 juni 2022 om 12:19

Wilco Kelderman toonde zijn kwaliteiten door te doen waar Zonneveld z’n stokpaardje van heeft gemaakt: “zich volledig weg te cijferen.” Ik zelf denk dat Kelderman naar Blockhaus tot het besef kwam dat met z’n huidige vorm door een gebrekkige voorbereiding het podium uitzicht verdween, en dat ie mentaal de knop meteen heeft omgezet naar: “Dan treedt nu plan B in werking. De Giro in dienst van Hindley … maar ook de Giro als opmaat naar … het podium van de Dauphine.”

Turtlehead 2 juni 2022 om 12:26

En hij kan ‘t weten….
Overigens nog steeds belachelijk dat Kelderman niet geholpen werd door Kämna of Buchmann in de rit naar de Blockhaus.
Aan de finish kun je alles te rechtpraten, net als in 2020 toen Hindley het mes in de rug stak, maar live in de koers is het heel vreemd.

Massimo Bataille 2 juni 2022 om 13:20

Is toch volledig te verstaan? Je zit met nog 2 renners die mee kunnen doen voor het AK (Hindley en Buchmann) en je zit met Kamna die evengoed het roze kon dragen.

In een ander scenario is Hindley toch een tikkeltje minder, wint hij die etappe niet en wordt hij 2° in het AK en is Kamna toch tikkeltje beter dan Lopez en neemt hij het roze over.

Het voordeel (dat meeste teams wel willen hebben) van meerdere kopmannen zodat ze deze kunnen uitspelen ( wat in praktijk nauwelijks gebeurt), heeft ook het nadeel dat er minder knechten zijn om ze te ondersteunen in dergelijke situatie’s.

Jammergenoeg staat Kelderman 2x aan de verkeerde kant, maar zowel nu als in de Giro van 2020 heeft de ploegleiding de juiste keuze gemaakt

Panache 2 juni 2022 om 14:09

Men wist gewoon intern dat Kelderman een gebrekkige voorbereiding had. Dan ga je niet de uiteindelijke nr. 1 en 7 opofferen voor een mogelijke top-10 van Kelderman.

Wheely 2 juni 2022 om 14:06

Die Boraboys hebben het goed voor mekaar. Hopelijk verschijnt Wilco in supercompensatie in de Dauphine en rolt het balletje daar zijn kant op.

Pietspeed 2 juni 2022 om 14:11

Het klinkt of het succes Hindley al aardig naar z’n bolleke is gestegen.

Brabander 2 juni 2022 om 16:10

Ik kan dat nu niet echt uit dit artikel opmaken. Sommigen zien ook achter elke boom een vijand

Pietspeed 2 juni 2022 om 20:42

Welke vijand, wanneer?…
“Dat was de enige echt gekke dag, los daarvan hadden we alles onder controle”, zegt Hindley, die de wedstrijd besliste op de Passo Fedaia, op de voorlaatste dag… ”

Hindley laat het lijken alsof de zege vooraf al vaststond, of alles al in kannen en kruiken was.
Carapaz had ‘gewoon ‘ een zwak moment. Verder waren de drie aan elkaar gewaagd.

Romāns Vainšteins 2 juni 2022 om 21:44

Wanneer mag het wel in in je bolletje stijgen dan? Wat moet je er precies voor doen?

Baard 2 juni 2022 om 18:23

Podium in een grote tonde en knechten… Kruijswijk kan dan prima aansluiten bij Bora-H

xistnc 2 juni 2022 om 21:06

Ik had deze kop een paar jaar geleden graag andersom gezien op WF.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone