Giro d’Italia wil in 2023 week later op kalender vanwege nationale feestdag

woensdag 18 mei 2022 om 16:28
Giro d’Italia wil in 2023 week later op kalender vanwege nationale feestdag

foto: Cor Vos

De Giro d’Italia hoopt in 2023 een week later op de internationale wielerkalender te staan, om zo een nationale feestdag te kunnen vieren tijdens de koers. Mauro Vegni, de grote baas van organisator RCS, heeft die vraag bij de UCI neergelegd. Ook verwacht Vegni dat door een verplaatsing het weer beter gaat zijn.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

“We hebben de UCI benaderd om de Giro d’Italia volgend jaar met een week op te schuiven. We hebben dat idee al enkele jaren in gedachten, omdat we vinden dat ook de Giro voordeel mag hebben van een nationale feestdag tijdens de wedstrijd. Zoals de Tour de France 14 juli heeft, hebben wij in Italië de Festa della Repubblica op 2 juni”, vertelde Mauro Vegni aan Cyclingnews.

Festa della Repubblica is de dag waarop Italië viert dat het na de Tweede Wereldoorlog de republiek uitriep. In 2023 valt die feestdag op een vrijdag, waardoor de Italianen een lang weekend vrij hebben. De Giro-organisatie hoopt daarvan te kunnen profiteren door meer bezoekers te trekken in de slotweek.

Beter weer in juni
Normaliter eindigt de Giro d’Italia op de laatste zondag van mei. “We zitten altijd erg dicht bij 2 juni vanwege onze plek op de kalender in mei. Daarom hebben we nu gevraagd om de Giro een week op te schuiven”, aldus Vegni.

“Het weer is een bijkomende reden. Het is altijd moeilijk om te voorspellen, maar iets later naar de Alpen of de Dolomieten trekken betekent dat we mogelijk slecht weer en sneeuw kunnen ontwijken. We moeten altijd alternatieve routes paraat hebben in de grote bergritten. Vanuit sportief oogpunt geeft het ons iets meer rust. Uiteraard beslist de UCI, maar we denken dat we logisch nadenken. We hopen dat ze ons helpen om de Giro verder te helpen.”

Vier weken tussen Giro en Tour
Mocht de Giro d’Italia in 2023 eindigen op zondag 4 juni (in plaats van zondag 28 mei) dan zit er een kleine vier weken tussen de slotrit van de Giro en de start van de Tour de France 2023 in het Baskenland. Die staat gepland voor zaterdag 1 juli in Bilbao.

Dit artikel delen:

4 Reacties

Koers 18 mei 2022 om 18:17

Ik snap deze reden, maar vraag mij wel af wat het resultaat is op vroege afstappers en coureurs die dan maar de Giro in het geheel overslaan met het oog op de Tour. Is er een wezenlijk verschil tussen 5 en 4 weken qua voorbereiding?

Uiteraard: waar een gat is, zijn er renners die juist daar inspringen, want daar liggen ineens kansen. Maar als je perse beide wilt doen wordt het wellicht toch wel lastig.

Verweggistan 18 mei 2022 om 19:21

Voor Kruijswijk wel gunstig als er minder sneeuw is.

Reutemeteut 18 mei 2022 om 19:36

Als we hier aan gaan beginnen dan is het hek van de dam. Ik zeg: niet doen!

guyremgabdel 18 mei 2022 om 23:44

Misschien dan ook de Tour vervroegen en laten eindigen in het weekend rond 14 juli ? Zo komt er ruimte voor ons belgen om de ronde van België te laten eindigen op 21 juli.
En waarom de AGR niet op jullie prinsjesdag of hoe noemt jullie dag ?