Giro d’Italia mogelijk niet langer bij de RAI te zien
foto: Cor Vos
zaterdag 9 januari 2021 om 08:43

Giro d’Italia mogelijk niet langer bij de RAI te zien

Afgelopen 23 jaar was de Giro d’Italia in Italië steevast te zien op de Italiaanse publieke omroep de RAI. Maar daar komt mogelijk nu verandering. De free to air-uitzendrechten voor de koers zijn verlopen, partijen als Discovery en Mediaset tonen al interesse.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Sinds eind 2020 zijn de uitzendrechten van de RAI verlopen. Volgens La Gazzetta dello Sport zijn er al gesprekken gaande tussen organisator RCS Sport en Discovery. Mochten de rechten bij het Amerikaanse bedrijf terechtkomen, dan is de Giro in Italië waarschijnlijk voortaan te zien op Canal Nove – net als wedstrijden als Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije.

Ook Mediaset, dat de Giro van 1993 tot aan 1997 uitzond, toonde interesse in de rechten. Maar volgens de sportkrant is het onwaarschijnlijk dat de rechten naar het Italiaanse bedrijf gaan. De Discovery-groep heeft namelijk al de rechten voor het wielrennen en zendt de koers al uit op de betaalzenders van Eurosport.

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
9 januari 2021 09:28
Daar keek ik het toch niet op. Vind het alleen erg jammer dat de Belg het niet meer heeft. Leve José!
  9 januari 2021 11:14
  Sporza heeft onvoldoende middelen op een soort van sublicentie voor alle grote koersen te kunnen betalen.
  Dat geldt zelfs voor de in Vlaanderen grote sport die het veldrijden is. Daar liggen de rechten van bij een commerciële producent en moet de VRT (Sporza) door bezuinigingen keuzes maken.
  9 januari 2021 11:53
  En Renaat! Zij waren het vaste koppel voor de Giro, toch. Top of the bill.
  9 januari 2021 12:45
  @arie was het probleem niet voornamelijk dat de italiaanse koersen samen met andere mindere interessante koersen aangeboden werden? Voor eurosport is dat leuk maar sporza heeft weinig interesse om alles uit te zenden. Ik meende dat zo iets destijds gesuggureerd werd, daarvoor zond sporza de giro en de monumenten gewoon uit.
9 januari 2021 11:16
Voor een free to air licentie wist de RAI er toch altijd bijzonder veel reclame in te stoppen. Meer nog dan Eurosport. Ze kennen daar dan sowieso de commerciële waarde van het uitzenden van de Giro, lijkt me.
  9 januari 2021 12:36
  Het instarten van te voren opgenomen filmpjes over hoe zwaar de slotklim wel niet is, juist op het moment dat de koers ontbrandt, was ook niet zelden nogal onhandig.

  Dat men verlost zal zijn van de lijzig mompelende Bugno, van wiens woorden je nauwelijks iets wijzer wordt, zal ook niet als een groot nadeel worden ervaren.
  Daarentegen zal Alessandra de Stefano zeker worden gemist.
9 januari 2021 12:56
Maar mogelijk wel.
9 januari 2021 13:02
Is het naïef om te hopen dat de nieuwe uitzendpartner een beroep gaat doen op Belgische (evt Franse) motards+cameramannen+regiseur voor betere beelden? En zou de Strade Bianche mee in het pakket zitten zodat we misschien meer te zien krijgen dan enkel het laatste uur? A man can dream :-)
9 januari 2021 14:42
Weet iemand wat dit betekent voor de internationale distributie van Giro-zendtijd?
  9 januari 2021 15:14
  Ja tussen de reclame door flitsen van wielrennen
9 januari 2021 18:55
Ik hoop nog steeds dat Sporza de Giro weer krijgt. Vind het met Eurosport vreselijk. Alle reclames en vreselijk commentaar.

Reacties zijn gesloten.