Giro d’Italia komt met armbandjes om publiek afstand te laten houden

woensdag 1 juli 2020 om 17:24
Giro d’Italia komt met armbandjes om publiek afstand te laten houden

Richard Carapaz won in 2019 de Giro d'Italia - foto: Cor Vos

De Giro d’Italia is van plan om toeschouwers bij de finish van etappes te verplichten om polsbandjes te dragen die een geluid afgeven wanneer zij niet voldoende afstand houden. Dit maakt volgens koersdirecteur Mauro Vegni deel uit van een reeks maatregelen en protocollen die ervoor moeten zorgen dat de rittenkoers op een verantwoorde manier kan verlopen.

Vegni is zich er van bewust dat de wedstrijd gehouden zal worden met een reeks beperkingen, om de gezondheid van de renners en het publiek te beschermen. “We werken aan een protocol”, vertelt hij in een interview met de lokale Italiaanse zender Tele8. “We zullen gebieden opdelen in verschillende sectoren. Onderweg kunnen we niet alles onder controle houden. We moeten vertrouwen op het goede gedrag van de mensen. Bij de aankomst geven we het publiek waarschijnlijk een polsbandje dat een geluid laat horen wanneer mensen niet voldoende afstand nemen. Hierbij registreren we met wie ze in contact komen. Er zullen serieuze investeringen worden gedaan om de onderlinge afstand te waarborgen.”

Het aangepaste etappeschema van de Giro 2020 wordt waarschijnlijk begin juli bekendgemaakt. “Er kan nog van alles veranderen. Maar wanneer het er in juli goed uitziet, dan zal de Giro  zoals gebruikelijk gehouden worden”, voorspelt Vegni. “Het wordt belangrijk hoe we er in juli voorstaan. Wanneer de regio’s het aantal besmetting laag kan houden, zullen ze zich meer open kunnen stellen. Het is duidelijk dat Lombardije het slechtst af is, maar afgezien van de eendagswedstrijden in augustus, gaat de Giro pas eind oktober door Lombardije”, geeft hij aan.

De Giro d’Italia staat op de kalender van 3 tot 25 oktober. De oorspronkelijke start in Hongarije is vervangen door een openingstijdrit in Palermo. Via Sicilië gaat het peloton vervolgens via de Adriatische kust omhoog. De apotheose volgt tijdens enkele bergetappes in de Alpen, alvorens er na een slottijdrit in Milaan een winnaar bekend is.

Dit artikel delen:

14 Reacties

skylimit 1 juli 2020 om 17:30

Ik zou gelijk enkelbanden en kettingen voorstellen.
** hoe krijg je het bedacht.
edit wf: let op je taalgebruik

Misschien de armbandjes ook voorzien van elektronische schokken ?
Mensen / organisaties zijn echt aan het doorslaan.

boenk 1 juli 2020 om 17:50

Doorslaan? Mensen die herstelt zijn van corona, hebben in veel gevallen blijvende longschade. Dat die mensen gewoon bewust blijven en zich gewaar worden van hoe ze zich gedragen in de nabijheid van topsporters, is wat mij betreft geen overbodige luxe. Ik mag er niet aan denken dat zo’n topper in de Giro corona te pakken krijgt en zijn carrière in rook ziet opgaan aan blijvende longschade.

skylimit 1 juli 2020 om 18:20

@redactie wat is er mis met mijn taalgebruik ? volgens mij verwoordt ik het in keurig nederlands zonder beledigingen, zonder te vloeken of schuttingwoorden te gebruiken, zonder te kwetsen, te discrimineren etc. of aanzetten tot….wat dan ook, waardoor censuur op zijn plaats zou zijn.

koos1 1 juli 2020 om 17:35

Tsja. Ik ken de bandjes niet, maar zoveel geluid zullen de bandjes niet geven. Reken maar dat zo’n geluidje totaal niet te horen is met al het geluid rondom de koers.
Leuk idee, maar kan in de doos met ideeën die nooit hebben gewerkt.

klootje kriekeljon 2 juli 2020 om 08:27

Ik ken de bandjes niet maar ga toch doen alsof dat wel zo is. ;-)

Het hele wielerseizoen dat er aan te komen zit is volledig van de pot gerukt. Kijk het is prachtig voor de liefhebber, maar dit hele seizoen zou gewoon op de schop moeten en volgend jaar weer verder. We zitten echter in een grote doelredenering ten kostte van de volksgezondheid, versierd met allerlei noodoplossingen zoals NK’s die niet verdedigd kunnen worden. Laten we voorjaarsklassiekers waarin weer een enorme factor is in de zomer gaan houden, wie verzint het.
Brood en spelen moet kennelijk doorgaan, alleen het referentiekader tov mogelijke risico’s is opeens veranderd. Het is vrij belachelijk allemaal als je het mij vraagt.

Romāns Vainšteins 2 juli 2020 om 08:55

En juist omdat het zo achterlijk is wordt het topcircus. Overigens ligt de hele shit binnen no time weer plat mochten er nieuwe haarden opduiken, op meer regionaal niveau alleen.

skylimit 1 juli 2020 om 18:14

@boenk aub niet op de zielige toer gaan. Ja, er zijn mensen ernstig ziek geworden en ook dood gegaan, maar dit gebeurt met elk virus.
Het is nu zaak om alles weer in de juiste proporties te plaatsen en minder panisch te reageren. Virusbesmetting in de buitenlucht lijkt duidelijk minder plaats vinden als eerst verondersteld werd. De kans dat publiek wielrenners besmet is eerder nihil dan dat wielrenners elkaar onderling zouden kunnen besmetten.
Kijk bijvoorbeeld naar de tennisers die elkaar hebben besmet vermoedelijk na een nachtje stappen.

boenk 1 juli 2020 om 19:26

Er zou nog steeds 1 op 20 blijvende longschade hebben. Ik vind dat best veel. Niks te maken met zielig doen. Als het toch zou uitbreken in het peloton, en ze rijden daar elke dag uren in elkaars snot en speek, dan is het rap gebeurd.

Van mij mochten ze supporters aan start en aankomst gewoon helemaal schrappen.

opdekant1 2 juli 2020 om 11:20

Blijvende schade in ’t hoofd lijkt ook veel voor te komen. Ongeveer bij 3 op de 10. Niet verwonderlijk na een nooit eerder vertoonde angst campagne van nu al 4 maanden. En ’t einde is nog niet in zicht. Treurig.

boenk 2 juli 2020 om 14:22

Het heeft jou al te pakken gehad zie ik.

opdekant1 2 juli 2020 om 18:13

Ja wat wil je in die constante hysterie waarin de Boenkies van deze wereld de ene na de andere volkomen idiote hype najagen.

Lord Melchett 1 juli 2020 om 18:25

In Frankrijk zijn ze daar veel slimmer mee. Daar krijgt iedereen een Michelinmannetjes pak aan. Dan is die 150 cm niet zo’n probleem meer.
En dan direct ook maar de wielrenners zo’n pak aan. Kan ook nog een enorme hoeveelheid reclame op. Win win situatie. (ook goed tegen de herftkoude).

KettingRechts 1 juli 2020 om 23:28

H

Spake Breekerd 2 juli 2020 om 08:07

Kunnen ze beter geur-afscheidende bandjes van maken, met de juiste chemische samenstelling (zwavel?) is 1,5 meter afstand zo geregeld.

Headlines

Materiaalzone

Populair