Giro-baas Vegni wil problemen bij podiumceremonie oplossen: “Opgave Girmay heel jammer”

woensdag 18 mei 2022 om 13:20
Giro-baas Vegni wil problemen bij podiumceremonie oplossen: “Opgave Girmay heel jammer”

foto: Cor Vos

Biniam Girmay moest vandaag de Ronde van Italië verlaten met een oogblessure, nadat hij gisteren bij de podiumceremonie de kurk van de proseccofles in zijn gezicht kreeg. Eerder kwamen Koen Bouwman en Mathieu van der Poel met de schrik vrij na vergelijkbare incidenten op het ereschavot. “We gaan bekijken hoe we dergelijke incidenten kunnen vermijden in de toekomst”, zegt Giro-organisator Mauro Vegni tegen Sporza.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

Vegni baalt enorm van de gebeurtenis van gisteren. “Ik vind het heel jammer wat er gebeurd is. Ik ben teleurgesteld, want we verliezen een van de grote protagonisten van deze Giro”, zegt de Italiaan over Girmay. “In zijn etappes zagen we hem altijd voorin en ook gisteren heeft hij iets heel moois gepresteerd. Dat hij nu moet opgeven, is echt heel spijtig, in de eerste plaats voor hemzelf. Ik hoop dat hij snel kan terugkeren.”

Volgens Vegni was het incident van gisteren niet te vergelijken met dat van Van der Poel, die na de eerste etappe een kurk tegen zijn schouder kreeg. “Gisteren was echt een ongeluk. Maar beide incidenten hebben er wel toe geleid dat we gaan bekijken hoe we zulke zaken in de toekomst kunnen vermijden.”

Tour de France voor Girmay?
Valerio Piva, de ploegleider van Girmay bij Intermarché-Wanty-Gobert, weet al een mogelijke oplossing. “Waarom kan die fles niet gewoon open staan op het podium, zoals in de F1?”, luidt zijn retorische vraag. De Italiaan verwacht overigens niet dat Girmay vanwege zijn opgave nu opeens direct de Tour de France gaat rijden. “Ik weet niet of we zijn programma gaan veranderen. We zitten binnenkort weer samen. Het lijkt me belangrijk om eerst te herstellen en dan het programma af te werken zoals voorzien, met onder meer wat eendagskoersen in België.”

Later in het seizoen zal Girmay zich richten op het wereldkampioenschap in Wollongong. “Hij heeft het potentieel om veel koersen te winnen. Het WK kan zeker, maar ook de koersen in Canada kan hij proberen te winnen. Maar eerst revalideren dus. Hij blijft nog een paar dagen in Jesi en zal dan naar zijn uitvalsbasis in San Marino gaan om daarna naar België te vertrekken.”

Dit artikel delen:

18 Reacties

klootje kriekeljon 18 mei 2022 om 13:29

Quanti kalfi e bloeb bloeb…

Murcia 18 mei 2022 om 13:30

Mauro moet winnende renners even apart nemen voor het podium en ze een veiligheidsbril aanbieden. Voor de rest hebben de renners een eigen verantwoordelijkheid, hoe erg ook voor Biniam maar wie gaat nu met zijn hoofd recht boven een fles champagne staan te frunniken. Dat is een kwestie van gezond verstand.

Mystery Rider 18 mei 2022 om 14:22

Vanaf nu ipv met mondmasker iedereen met de mega bril van Sagan het podium op voor het openen van de bubbels…die kunnen in elke ronde ‘podium sponsor’ worden :)

Kurkinkas 18 mei 2022 om 13:31

Vegni ontkurkt vanaf nu alle flessen zelf.
‘Vegni Vidi Vici’ om die variant ook maar even boven te halen.

xistnc 18 mei 2022 om 13:38

Vegni Bini Foetsie, in dit geval.

TheBigShow 18 mei 2022 om 14:11

Dan heeft ie geen ogen meer aan het eind van de Giro

Alfons Haavers 18 mei 2022 om 13:36

Als hij straks ook nog op het WK mikt, weet ik niet in welke mate de Tour nog in de planning past. Ook in Frankrijk zal er met de massaal aanwezige media weer veel op hem af komen, dus niet alleen fysiek maar ook mentaal wordt het dan wel een lang seizoen voor zo'n jonge kerel. Moeilijke keuze, want in de Tour zie ik ook wel kansen voor Girmay. Dag of tien meerijden lijkt ook wel een optie, al hoeft dat niet zo nodig de trend te worden wat mij betreft.

Romāns Vainšteins 18 mei 2022 om 17:03

Ik ben het daar onderhand mee oneens. Persoonlijk heb ik niet meteen iets bij van die klassieke poefmannen die zich tegen heug en meug wat bergen ophijsen om dan maar de laatste, veelal ergstbebergte week te skippen.

Wat een hele verbetering zou zijn :alles wat met TT/TTT ttte maken heeft meteen aan het begin. eerste week wat plat, heuvelpoef en klein beetje berg. Ergste bergen 2e week, derde week allemaal eendaags-achtige routes
Hou je de wonderboys binnenboord en krijg je nog een mooie strijd der AK mannen

Maenhout 18 mei 2022 om 17:05

Ze hebben zijn jaar al ingedeeld, en beter geen roofbouw bedrijven voor zo’n jongen.

re-cycle 18 mei 2022 om 13:41

gewoon hoogstaande champagne/prosecco gebruiken.

Jean Dumas 18 mei 2022 om 13:56

Maar verantwoordelijkheid nemen voor incidenten: ho maar.

Barry Batsbak 18 mei 2022 om 13:59

Gelukkig zijn supertucks en polsjes op het stuur verboden vanwege veiligheid. Uitgeplopte oogballen, mwoah… prioriteiten he.

toerist 18 mei 2022 om 14:47

Gewoon die achterhaalde manier van vieren afvoeren. Net als de podiummissen is het cliché van de man met zijn fles alcohol een relict uit vervlogen tijden, en onveilig bovendien, blijkt.

Ornor 18 mei 2022 om 16:11

Eigenlijk wel eens. Alcohol is best misplaatst in topsport.

Michelangelo 18 mei 2022 om 15:35

Allemaal een dagje meelopen met lefevere. Die opent al jarenlang flessen zonder een oog te verliezen… meer ervaring dan bij hem ga je niet vinden in de wielersport.

re-cycle 18 mei 2022 om 15:58

de huldigingsceremonie wordt steeds soberder; steeds vaker geen oogverblindende rondemissen of zo je wil misters, de in het oogspringende ontkurkingen zullen ook wel sneuvelen al is het maar om de daarmee letterlijk gepaard gaande C02 uitstoot PR technisch niet handig daar waar we allen voor de buhne politiek correct willen zijn.

Ornor 18 mei 2022 om 16:13

Je kunt het voor de bühne doen, maar kan natuurlijk ook dat je reflecteert en ziet dat het eigenlijk prima zonder kan.

Een beetje zoals mensen ook hebben ingezien dat ze best thuis kunnen werken IPV op kantoor.

Blackcanyon 18 mei 2022 om 16:48

In plaats van de mousserende wijn de winnaar maar een roltong geven, zo’n fluitje met een stuk papier dat afrolt. Dat geeft altijd een vrolijke sfeer.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone