Giro 2023: Waarom niet Evenepoel, maar Arensman woensdag de jongerentrui draagt
foto: Cor Vos
Julian Dubbeld
dinsdag 9 mei 2023 om 18:35

Giro 2023: Waarom niet Evenepoel, maar Arensman woensdag de jongerentrui draagt

Remco Evenepoel staat achter rozetruidrager Andreas Leknessund tweede in het jongerenklassement, maar zal morgen door UCI-regelgeving ‘gewoon’ in de regenboogtrui starten in de Giro d’Italia. Pas als nummer vier van het jongerenklassement is het Thymen Arensman die morgen in het wit rijdt. WielerFlits legt uit hoe dat kan.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Leknessund is na de etappe van dinsdag de nieuwe leider in zowel het algemeen- als het jongerenklassement, maar omdat de Noor geen twee truien tegelijkertijd kan dragen, wordt de ondergeschikte trui (de witte trui dus) doorgeschoven naar de nummer twee in dit nevenklassement.

Dat is Evenepoel, die op 28 seconden van de Noor staat. Toch zal Evenepoel morgen niet in de witte trui rijden. Dat heeft te maken met de regenboogtrui die om de schouders van de Belg hangt. Volgens UCI-artikel 2.6.018 vormen kampioenstruien een uitzondering op het dragen van klassementstruien als de renner niet zelf de daadwerkelijke leider is.

Portugees kampioen
Dat is Evenepoel niet, waardoor hij de trui doorspeelt aan João Almeida. De oplettende kijker heeft al gezien dat Almeida de afgelopen dagen de witte trui ook niet droeg, omdat hij momenteel Portugees kampioen is.

Ilan Van Wilder reed daarom de afgelopen dagen in het wit. Omdat de Belg vandaag moest lossen, is het nu de beurt aan Arensman om de witte trui te lenen als nummer vier.

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
9 mei 2023 19:03
Het wordt een cadeau uit de 4e trap, maar altijd leuk voor het foto album
    9 mei 2023 19:36
    En voor hetzelfde geldt draagt hij hem een tijdje - Evenepoel en Almeida blijven deze ronde nog wel kampioen.
    9 mei 2023 23:21
    Enkel als Leknessund die 2 voorblijft natuurlijk. Eens die Evenepoel opnieuw moet voorlaten dan gaat de roze naar Evenepoel & de witte naar Leknessund.

Reacties zijn gesloten.