Giro 2023: Voorbeschouwing etappe 11 naar Tortona – De langste rit

woensdag 17 mei 2023 om 10:15
Giro 2023: Voorbeschouwing etappe 11 naar Tortona – De langste rit

foto: Cor Vos

Woensdag lijken de sprinters aan zet in de Giro d’Italia, al zullen ook de vluchters hun kans ruiken. Er liggen namelijk drie beklimmingen op de route. In Tortona zijn we op zoek naar een opvolger van Fernando Gaviria. WielerFlits blikt vooruit.


Parcours

De elfde rit is de langste etappe in deze Giro d’Italia. Tussen Camaiore en Tortona kunnen de renners zich opmaken voor een etappe over 220 kilometer. Deze keer lijken de sprinters wel echt aan zet te zijn. 

In 220 kilometer staan er 2100 hoogtemeters op de planning, die zich vooral bevinden in het middenrif van de etappe. De eerste vijftig kilometer en de laatste vijftig kilometer zijn bijna helemaal vlak. 

Vanuit startplaats Camaiore rijden de renners eerst een goede 140 kilometer langs de Toscaanse en Ligurische kust. Het eerste toeristische hoogtepunt wordt bereikt na dik 60 kilometer, als de renners bij de tussensprint in Borghetto di Vara de befaamde dorpjes van de Cinque Terre schampen. 

Lees ook: Op rondreis door Italië: de Giro d’Italia 2023 door de ogen van een vinoloog

Altimetria/Profile Stage 11 Giro d’Italia 2023

Veel tijd om er rond te loeren zullen de renners niet hebben, aangezien een aantal kilometer later de Passo del Bracco begint. De klim vanuit Carrodano is tien kilometer kilometer lang en heeft een stijgingspercentage van 4,1 procent. Vooral de eerste kilometers van de Passo del Bracco zijn lastig, met stijgingspercentages van rond de 7 procent. In 2009 won Denis Mentsjov een individuele tijdrit over deze klim in de Giro d’Italia. 

Na de Passo del Bracco rijden de renners nog even langs de Ligurische kust, om vervolgens meer het Italiaanse binnenland in te rijden voor de finale van de rit. Daarin liggen nog de Colla di Boasi (9,3 kilometer aan 4,3 procent) en de Passo della Castagnola (4,9 kilometer aan 4,5 procent) op 80 en 40 kilometer van de streep.

Planimetria/Map Stage 11 Giro d’Italia 2023

Op heel grote achterstand zullen de sprinters op deze lopers niet worden gereden. Dat vergroot de kans dat we gaan sprinten in Tortona, dat voor altijd bekendstaat als de stad waar Fausto Coppi op slechts 40-jarige leeftijd overleed. De laatste keer dat de Giro in Tortona was, eindigde de etappe ook in een sprint. Fernando Gaviria won in 2017 voor Sam Bennett en Jasper Stuyven

Officieuze start: 11.25 uur
Officiële start: 11.40 uur
Finish: Tussen 17.00-17.30 uur
Afstand: 220 kilometer


Favorieten

Het kan weer alle kanten (lees: twee kanten) op in deze elfde Giro-rit. Het parcours biedt mogelijkheden voor vluchters, maar de beter klimmende sprinters moeten de niet al te lastige hellingen kunnen overleven. Ze moeten er dan natuurlijk wel vol voor gaan. In deze fase van de Giro zullen ze echter genoeg motivatie hebben om hun slag te slaan: in het restant van de ronde zijn de kansen spaarzaam. Donderdag en vrijdag hoeven ze bijvoorbeeld al niet op dagwinst te rekenen. Aldus zullen hun ploegen ook een extra reden zien om deze toch wel lange rit mede te controleren.

Het speelt de sprinters in de kaart dat de eerste beklimming van de Passo del Braco pas opdoemt na zo’n zeventig kilometer. Grote kans dat er dan al een kopgroep is ontstaan en de eerste helling van de dag gecontroleerd omhoog wordt gereden. Op de Colla di Boasi en de Passo della Castagnola hoeft ook niet meteen vuurwerk verwacht te worden, maar enkele ploegen zouden het tempo hier wel op kunnen schroeven om de pure sprinters in de problemen te brengen. Ze zullen nadien dan nog wel een flink eind door moeten kachelen naar Tortona om deze mannen ook op afstand te houden.

Pedersen klopt Milan in Napoli – foto: Cor Vos

Een van de ploegen die hiertoe wellicht bereid is, is Jayco AlUla. Michael Matthews gaat, op een vlakke aankomst, geen massasprint winnen, maar maakt wel kans als de groep stevig is uitgedund. De Australiër is alvast goed in vorm, getuige zijn zege op dag drie van de ronde. Mads Pedersen heeft zijn ritoverwinning ook al binnen. De Deen sprintte naar de winst in Napoli, na een zenuwslopende slotkilometer. Daarnaast werd Pedersen een keer tweede en een keer derde.

Die derde plaats was in Salerno, waar Kaden Groves won. De Australiër van Alpecin-Deceuninck, die na Matthews waarschijnlijk de beste klimmer onder de aanwezige sprinters is, rijdt deze Giro erg consistent. Derde, derde, eerste, vierde – dat zijn voorlopig zijn resultaten in de sprints. Het levert hem een tweede plaats in de tussenstand van het puntenklassement op, achter Jonathan Milan. De sterke Italiaan heeft iets meer moeite met de hellingen dan bijvoorbeeld Groves, maar als hij Tortona bereikt in het peloton, beschikt hij over een vlijmscherpe sprint. 

Groves is de beste na een chaotische sprint in Salerno – foto: Cos

Op papier behoort ook Fernando Gaviria ook tot de rapste mannen van dit peloton. Deze Giro d’Italia kwam dat er echter nog niet helemaal uit. Tweemaal ging Gaviria vroeg aan, maar beide keren viel hij ook vroeg weer stil. Het leverde tot nu toe een zevende en vijfde plaats op. De sprinter van Movistar zal met hogere verwachtingen naar Italië zijn gekomen, nadat hij eind april nog een rit won in de Ronde van Romandië.

Pascal Ackermann was er al dichterbij dan zijn voormalige ploegmakker Gaviria: zesde en derde. Na zijn derde plaats in Napoli baalde de Duitser van het gebrek aan steun bij UAE Emirates. “Ik denk dat we een mannetje misten, want ik denk dat ik heb laten zien dat ik vandaag de snelste was”, zei hij toen. In Tortona krijgt hij wellicht een kans om dat te tonen, want als het sprint wordt, zal Ackermann er ongetwijfeld bijzitten. Hij klimt deze Giro namelijk bijzonder goed.

Voegt Ackermann de daad bij het woord? – foto: Cor Vos

Dat kan niet gezegd worden van Mark Cavendish. In Salorno gleed de Britse kampioen – na een valpartij in de allerlaatste meters – naar een vierde plek, maar voor de rest eindigde hij geen enkele keer in de top-honderd. Op weg naar Napoli kwam Cav overigens nog een keer ten val, wat natuurlijk nooit bevorderlijk is voor de benen. Hij zal het van een rustig wedstrijdverloop moeten hebben en een pure massasprint in Tortona. Krijgen we die, dan blijft Cavendish een gevaarlijke klant.

Bij Team DSM hebben ze met Alberto Dainese eenzelfde type als Cavendish: pijlsnel, maar bergop niet al te best. Marius Mayrhofer is wat meer allround en maakt derhalve een grotere kans in Tortona. In San Salvo toonde hij zich al met een vijfde plaats. Simone Consonni viel tot nog toe telkens (net) buiten de top-tien, maar kan verrassen als de koers hard wordt gemaakt en tóch eindigt in een sprint. De Italiaan is een sprinter met inhoud.

Wat kan Cav? – foto: Cor Vos

Dat kan ook gezegd worden Vincenzo Albanese, die op verschillende manieren een resultaat kan behalen in Tortona. Hij heeft al laten zien dat hij deze Giro top-tien kan sprinten op een vlakke aankomst, hij was zevende in Napoli. Maar wil hij winnen, dan zal hij uit een ander vaatje moeten tappen. In dat geval is het devies: meespringen met de vlucht van de dag en hopen dat de ontsnapping het haalt. In de (nog veel zwaardere) rit naar Lago Laceno leverde dit Albanese een vierde plaats op.

Wie zou nog meer vanuit de vlucht kunnen zegevieren? We denken hier aan mannen als Alberto Bettiol, Stefan De Bod, Magnus Cort (EF Education-EasyPost), Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck), Bruno Armirail, Jake Stewart (Groupama-FDJ), Andrea Pasqualon (Bahrain Victorious), Bob Jungels, Nico Denz (BORA-hansgrohe), Will Barta, Carlos Verona (Movistar), Simon Velasco (Astana Qazaqstan), Natnael Tesfatsion, Alex Kirsch, Toms Skujiņš (Trek-Segafredo), Simon Clarke (Israel-Premier Tech) en Alessandro De Marchi (Jayco AlUla).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Mads Pedersen
*** Kaden Groves, Pascal Ackermann
** Michael Matthews, Jonathan Milan, Fernando Gaviria
* Mark Cavendish, Marius Mayrhofer, Simone Consonni, Vincenzo Albanese

Giro 2023: Deelnemerslijst


Weer en TV

Ook woensdag blijft het Giro-peloton niet gespaard van wat regen. Het zal niet hozen, maar vooral ’s ochtends en in het begin van de middag kunnen er wel wat buitjes vallen tussen Camaiore en Tortona. Later klaart het wat op. Het wordt zo’n zeventien à achttien graden Celsius. De wind (2 à 3 Beaufort) komt uit het noorden en staat dus het grootste deel van de dag schuin tegen.

Eurosport zendt de hele Giro d’Italia van start tot finish uit. Woensdag begint de uitzending om 11.05 uur.


Dit artikel delen:

19 Reacties

Jacco van Stierop 16 mei 2023 om 20:27

Na 191 km rijdt het peloton door Gavi Ligure en 13 km later door Cassano Spinola, respectievelijk de geboorteplaats en sterfplaats van Andrea ‘Sandrino’ Carrea (1924-2013).
Na de laatste oorlogsjaren in concentratiekamp Buchenwald te hebben doorgebracht, en 2 dodenmarsen te hebben overleefd, werd Carrea, – herkenbaar aan zijn geprononceerde neus en kinnebak-, eind jaren 40 als knecht door Coppi aangenomen op aanraden van diens blinde masseur Biagio Cavanna. Hij reed 8 seizoenen voor Bianchi aan de zijde van Coppi en won met hem, als één van zijn meest loyale gregario’s, 3 maal de Giro en 1 maal de Tour. Die door Coppi gewonnen Tour van 1952 bezorgde Carrea een kleine voetnoot in de wielergeschiedenis.
In de 9e etappe, van Mulhouse naar Lausanne, had Carrea plaatsgenomen in de vlucht van de dag. Na geen rol te hebben gespeeld in de spurt van het selecte groepje richting finish zocht Carrea zijn hotel op. Het verhaal wil dat hij door een vertegenwoordiger van de Tourorganisatie moest worden opgehaald, en hem te kennen gegeven werd zich ijlings richting podium te begeven teneinde de gele trui aan te trekken. Het peloton was 9 minuten later over de meet gekomen, en daarmee had Fiorenzo Magni de gele trui verspeeld aan zijn ploeggenoot Carrea. Bang voor de toorn van Coppi, – Carrea zag zichzelf als een simpele knecht, en nam immer een dociele, haast slaafse, houding aan jegens zijn kopman-, zou Carrea huilend van schaamte het geel hebben aangetrokken. Na afloop van de podiumceremonie liet Coppi zich echter van zijn beminnelijke kant zien en overtuigde Carrea dat het hem juist deugd deed dat zijn trouwe vazal, die zelden wat won, zo in het zonnetje kwam te staan.
De volgende dag stond voor de eerste keer in de Tourgeschiedenis een rit naar Alpe d’Huez op het programma, en daarmee was Carrea de allereerste coureur die in de Tour in de gele trui deze berg heeft beklommen. Coppi won de etappe en nam de gele trui over van Carrea. Twee dagen later, na de rustdag, bevestigde Coppi in de legendarische etappe naar Sestrières, dat hij op dat moment de beste renner ter wereld was.
De wieg van Carrea had op nog geen 16 km van het geboortehuis van campionissimo Fausto Coppi gestaan. Toen hij in januari 2013 ter aarde werd besteld op de begraafplaats in Cassano Spinola, kwam hij op enkele passen te rusten van het mausoleum van de allereerste campionissimo: Costante Girardengo.

13
Dikke Vrouw 16 mei 2023 om 20:37

Als of je er zelf bij was ! Maar zo oud ben je vast niet :D

0
Ward 16 mei 2023 om 20:41

Ik probeer me voor te stellen hoe Carrea in de jaren na de oorlog op de radar van de blinde masseur van Coppi is gekomen :)

4
Wim Kruithof 16 mei 2023 om 21:10

hulde Jacco, zoals gewoonlijk. Jij kruidt de Girovoorbeschouwingen…

1
Westfalen 16 mei 2023 om 21:40

Hij heeft zelfs een eigen nummer https://www.youtube.com/watch?v=jtWHTQ5GXD4

1
Jacco van Stierop 16 mei 2023 om 21:56

@ward
Cavanna was behalve masseur ook de beschermheer van, en een vaderfiguur voor Coppi. Was ooit bokskampioen van Piemonte, en had in de jeugd ooit zijn vriend Girardengo verslagen in het wielerkampioenschap van Novi Ligure. Verloor pas op latere leeftijd, enkele jaren voor de oorlog, het gezichtsvermogen na als masseur gewerkt te hebben met Girardengo, Binda en Guerra. Scheen magische handen te hebben gehad waarmee hij de sportieve potentie van een lichaam op juiste waarde in kon schatten. Na Carrea, – die redelijk kon klimmen maar vooral een baroudeur was-, een keer onder handen te hebben genomen zou Cavanna aan Coppi de verzekering hebben gegeven dat hij met Carrea aan zijn zijde de ideale man zou hebben voor het betere trek- en sleurwerk. En dat bleek.
Edit:
@Dikke Vrouw
Heb inmiddels 2 kleinkinderen dus piep ben ik niet meer; zeg altijd maar dat ik de late herfst van Merckx nog net heb meegemaakt.
@Wim; dank voor je waardering
@Westfalen; dank voor de aanvulling

2
Ward 16 mei 2023 om 22:27

Bedankt voor de aanvulling. Hij kende duidelijk de kneepjes van het vak ;)

1
Navardauskas 17 mei 2023 om 00:32

@Ward Ik weet zeker dat die blinde masseur iets heeft gezegd in de trant van “het voelt goed, die Carrea”.

0
josi 17 mei 2023 om 09:53

Altijd mooi en leerzaam die bijdragen van jou, Jacco, waarvoor dank.

0
drs. P 17 mei 2023 om 12:12

Lezenswaardig en een vlotte pen!

0
tramontana 17 mei 2023 om 01:59

@Gerard Dekker …er is maar één race die mooier wordt als het regent en dat is Parijs Roubaix. In de Giro wil je vooral zonovergoten dorpjes zien, spijtig genoeg riek je momenteel de natte hond door het scherm. Daarnaast ben ik allesbehalve een fan van schuifpartijen, dus wat mij betreft enkel de laatste 10K.

1
chasse patat 17 mei 2023 om 09:42

Dit zou wel eens een wandeletappe met uitgepierde renners kunnen worden na de dag van gisteren en met het oog op wat er nog gaat komen. Ik ga uit van een groep moedigen die het onderling van het peloton mogen uitmaken. Tenzij er een ploeg is die de koers wil gaan leiden over de lange afstand, maar dat zie ik bij de sprintersploegen niet zitten. De sprinters moeten (net als Cort gisteren) dus zorgen dat ze meezitten in de ontsnapping.

1
toiletduck 17 mei 2023 om 11:12

Ook mijn gedachte. De knechten van de sprinters lijken me niet sterk genoeg om alles te controleren, dus Milan, Petersen en Groves zouden er verstandig aan doen om mee te gaan koersen.

Er bestaat natuurlijk ook een kans dat de ploegleiders het op een akkoordje hebben gegooid en dat we de hele dag een groen, paars en lichtblauw shirt vooruit zijn, 2 minuten voor het peloton koersend…

0
jenzrscl 16 mei 2023 om 19:22

Pfioee weer zo lange rit. Hopelijk niet snel een kopgroep met 3 man of het kan weer lange dag worden

0
Gerard Dekker 16 mei 2023 om 20:47

Je moet niet kijken…
Of zitten er echt mensen tussen de start om 11:15 en de finish van zo rond 17:15 onafgebroken, slechts onderbroken voor een sanitaire stop, aan de buis?

Ik gok dat er iemand gaat Mollemalen…

0
josi 16 mei 2023 om 20:19

Ik kan me niet voorstellen dat de sprintersploegen deze kans zullen laten lopen.

0
Jos_Jas 16 mei 2023 om 23:53

Overdreven en voornamelijk knip- en plakwerk. Nee, geintje. Superstuk weer JaccoW!!! (Y)

0
Davbam 17 mei 2023 om 08:46

Benieuwd hoeveel uitvallers er zijn na de dag van gisteren. Was live bij de finish (en de bussen na afloop) en daar kwamen toch heel veel doorweekte en gebleekte skeletjes binnen. Ik zou bijna denken dat minstens de helft corona had, zo getekend waren de gezichten.

Als ik mijn geld moet zetten op een uitvaller voor vandaag, dan is het Hirt.

0
chasse patat 17 mei 2023 om 09:37

Goed gezien! Als je bij de DQS bus stond stond je op de goede plek.Veel plezier en hou jezelf gezond daar.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone