Giro 2023: Roglic slaat sensationele dubbelslag in zenuwslopende klimtijdrit naar Monte Lussari
foto: Cor Vos
zaterdag 27 mei 2023 om 17:59

Giro 2023: Roglic slaat sensationele dubbelslag in zenuwslopende klimtijdrit naar Monte Lussari

Primoz Roglic heeft voor een grote sensatie gezorgd op de voorlaatste dag van de Giro d’Italia. De Sloveen van Jumbo-Visma won, ondanks dat hij op een zeker moment zijn ketting eraf reed, de klimtijdrit naar Monte Lussari en reed zo Geraint Thomas uit het roze. De Brit verloor veertig seconden in de klimtijdrit: veertien seconden teveel om de eindzege binnen te halen.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Op de voorlaatste dag van de Giro d’Italia kregen de renners een loodzware klimtijdrit voorgeschoteld. Na een nagenoeg vlakke aanloop vanuit Tarvisio en een eerste meetpunt na 11,3 kilometer, begon het wegdek snel te rijzen. De Monte Lussari heeft een lengte van 7,3 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van liefst 12,1% (!), maar eigenlijk is de klim nog steiler dan dat. Dat komt omdat kilometer 5 en 6 van de klim zo goed als vlak zijn. In de rest van de klim ligt het stijgingspercentage nauwelijks onder de 13% of 14%, met uitschieters naar de 22%.

Eerste heats
De tijdrit werd ingedeeld in drie heats, te beginnen vanaf 11.30 uur. In de eerste heat startten veel sprinters en andere zware mannen, waardoor we geen al te scherpe tijden hoefden te verwachten. Thibault Guernalec (Arkéa-Samsic) stond in deze fase lang aan de leiding. Tijdens de tweede heat kwam Thomas Gloag in de buurt van de Fransman, al leek de jongeling van Jumbo-Visma niet tot de limiet gegaan. Hij vierde in de laatste honderden meters een feestje met het publiek, net als veel andere renners trouwens.

Ook Milan had er duidelijk plezier in – foto: Cor Vos

Thomas Champion had geen tijd voor een feestje. De 23-jarige renner van Cofidis gaf het volle pond en nam zo de leiding over van Guernalec. Al snel moest hij zijn plaats in de hot seat echter weer afstaan, aan Matthew Riccitello. De klimmer Israel-Premier Tech liet zien dat het nog veel sneller kon: hij deed bijna twee minuten af van de tijd van Champion. In de tweede heat zou niemand meer beter doen.

Voorfinale
Daar kwam al vrij vroeg in de derde heat verandering in. Het was Jay Vine die Riccitello afloste, al was het nipt. De Australisch kampioen tijdrijden deed slechts drie seconden beter. Heel lang kon Vine dan ook niet genieten van de koppositie, want al snel dook zijn ploeggenoot Brandon McNulty 46 tellen onder zijn tijd.

De Amerikanen deden het goed. Na Riccitello en McNulty pakte namelijk ook Sepp Kuss de leiding. De klimknecht van Jumbo-Visma deed op de top twee seconden beter dan McNulty. Ilan Van Wilder moest genoegen nemen met een voorlopig vijfde tijd, maar deed daarmee wel beter dan Santiago Buitrago. Hij schoof zo op naar plek twaalf.

Sepp Kuss – foto: Cor Vos

Toppers aan het werk
Ondertussen waren Joao Almeida, Primoz Roglic en Geraint Thomas allen van start. Bij het eerste tussenpunt was Roglic de beste: hij pakte vier tellen op Almeida en twee op Thomas. Die laatste had wel relatief veel tijd besteed aan zijn fiets- en helmwissel, net voor het eerste tussenpunt.

Bij het tweede tussenpunt zagen we goede tijden van Thymen Arensman en Thibaut Pinot, terwijl Eddie Dunbar veel van zijn pluimen verloor. De Ier zou zijn vijfde plek gaan verliezen aan een van de genoemde namen, dat was duidelijk. Damiano Caruso klokte bij dit tussenpunt precies dezelfde tijd als Kuss en leek op dit punt zijn vierde plaats met verve te verdedigen. Ook Almeida kwam met dezelfde tijd als Caruso en Kuss door.

Beste tijd Roglic, wachten op Thomas
Roglic deed meer dan een halve minuut beter en liep daarmee ook zestien seconden in op Thomas, die als tweede door zou komen. De kopman van Jumbo-Visma reed niet veel later zijn ketting er echter af en stond enkele seconden met de voeten aan de grond. Niettemin klokte hij bij het laatste tussenpunt de toptijd en was hij ook aan de finish de nummer één. Hij deed daar beter dan Damiano Caruso en Joao Almeida, die achtereenvolgens de toptijd hadden geklokt.

Het was vervolgens wachten op Thomas, de laatste die binnen moest komen. De rozetruidrager gaf alles, maar gaf op de streep veertig seconden toe op Roglic. Dat was veertien seconden teveel voor de Brit om het roze te behouden. Die ging, op de voorlaatste dag van de Giro, naar Roglic.

 
170 Reacties
Sorteer op:
27 mei 2023 18:09
Deze giro leek op Milan - San Remo, maar dan drie weken lang. Wachten op de Poggio, ofwel deze klimtijdrit.
27 mei 2023 18:01
Niet normaal. Was dit de spannendste ontknoping ooit? Primoz wat een legend.
  27 mei 2023 18:11
  Dumoulin, Lemond, Pogacar gingen hem al voor.
  27 mei 2023 18:21
  Lemond is voor mijn tijd, maar Dumoulin en Pogacar waren absoluut niet zo spannend als deze.
  27 mei 2023 18:23
  Het was vandaag een beetje spannend, voor de rest een saaie toertocht van 3 weken gezien.
  27 mei 2023 18:26
  Zeker waar. De ontknoping vergoed een hoop, maar overall was deze Giro een van de minst spectaculaire.
  27 mei 2023 21:41
  Lemond vond ik spannender, was ook mooier in beeld met 60 kmp/h over de Champs d' Elyssee
  27 mei 2023 22:27
  De duwer in het rode shirt was Mitja Mežnar, zijn oude teammaat in skispringen. Er stonden veel skispringers en andere sporters op de berg uit Slovenië.
  28 mei 2023 00:03
  Gaat dat duwen nog gevolgen krijgen? Dat was toch wel wat te lang.
  28 mei 2023 01:39
  Natuurlijk niet, dat was een fan en is eigenlijk niet fair op te lossen. Roglic zit in een stressvolle situatie en verwacht aangeduwd te worden dus die denkt waarschijnlijk gewoon dat het zijn mechanieker is. En de fan kan je niet straffen. Daarnaast maakt het voor de winst helemaal niets uit, dus niets mee doen.
27 mei 2023 18:02
Wow, Primoz! Wat een mooi eind aan een heel slechte Giro! Dit eind maakt veel goed, niet genoeg want het blijft een verschrikkelijk ronde die we snel kunnen vergeten. Maar, wat een eind!!! Hoe pak je het alsnog na pech zo een cruciaal moment. Dan moet je toch vol in de stress schieten? Ongelooflijk, wat een harde kop zit op deze gozer. Niet normaal! Heel vervelend voor G, dat zeker. Hele pijnlijke manier om te verliezen. Roglic weet er alles van. Deze nederlaag op deze manier onthoud je forever. Mooi Primoz! Nu ook de Vuelta nog winnen!
27 mei 2023 18:11
Zo wordt ze over 10 jaar niet gesproken over een saaie giro maar over de giro met de spannendste ontknoping. Pinot trouwens zowel gisteren als vandaag verrassend sterk. De top vijf van de rit is de top 5 van het klassement, iedereen staat op zijn plaats
27 mei 2023 18:06
Ontiegelijk saaie Giro, maar een prachtig einde. Mooi ook de emotie van de ploegmaten, zowel bij het beeld toen ze Roglic stil zagen staan, als aan de meet bij Roglic. Die moeten ook gedacht hebben dat het voorbij was.
  27 mei 2023 18:22
  Behalve Kuss dan, die geen enkele vorm van emotie toonde. Was wel grappig om te zien.
27 mei 2023 18:26
We kunnen allemaal zeuren wat we willen op de tactiek van TJV. Maar de organisatie heeft al dat gewacht op zichzelf afgeroepen met dit parcours. Geen punchaankomsten waar gereden wordt voor de boni's, backloaded tot de max. Jumbo Visma heeft ingezien dat het geen zin heeft om het peloton uit te dunnen, om vervolgens de plus en Arensman in een zetel te zetten om de aanval van rogla te dichten. Dit was de dag waar het verschil gemaakt kon worden. Misschien mooi om zo'n tijdrit aan het begin van de derde week te hebben?
  27 mei 2023 19:20
  Of de derde week niet zo zwaar maken met miss een bergetappe voor de tijdrit en eentje aan het begin van de derde week en dan de andere bergetappes over de eerste en tweede week verspreiden. Los van dat de derde week loeizwaar was is het probleem deze giro ook dat de eerdere bergetappes niet goed uitgetekend waren. In de tour van 2015 was de slotweek ook loeizwaar maar werd er wel in eerdere etappes aangevallen, deels omdat het parcours zich er ook voor leende. La pierre Saint Martin en Plateau de Beille zijn toch geschikter daarvoor dan de Gran Sasso. Zelfs zonder tegenwind was het op de Gran Sasso max om 2km van de streep losgebarsten omdat het zo'n enorme loper is, een Blockhaus of Monte Carpegna bijvoorbeeld was daar toch wel een stuk beter geweest. Crans Montana had dan de pech tegenwind te hebben en het schrappen van de grote Sint Bernhardpas heeft ook niet geholpen, maar de slechte afdaling van de Croix de Coeur had er al voor gezorgd dat het niet erg aantrekkelijk was om daar de koers hard te maken. De Tre Cime is opzich geen slechte beklimming om op te nemen, maar je weet dat er vanwege de steilte op grote hoogte daar niet vroeg in de etappe wordt aangevallen, hoewel ik zelf erg had gehoopt dat naar teamgenoten toe rijden in de afdaling van de Giau een mogelijke optie was voor de klassementsrenners om vroeger aan te vallen zonder al te veel energie te verspillen. Een tweede tappa dei muri had ook al geholpen met het leuker maken van de race.
27 mei 2023 18:03
Geweldig wat koelbloedig uitgespeeld van Roglic. Enorm verdiend, volgend jaar de Tour!
27 mei 2023 18:09
Suffe Giro maar met een waanzinnig slot. Roglic veel vinniger, Thomas erg hoekig op zijn fiets, verre van soepel. We hebben er lang op moeten wachten maar dit was echt spannend. Toppunt van veerkracht, die Roglic.
27 mei 2023 21:28
Deze tweet van Mihai Simon toch wel opmerkelijk: How the gap between Roglic and Thomas evolved in the finale: 3,3 km to go: Roglic 34:03 Thomas 34:19 (+0:16) 2,5 km to go, 200m after Roglic mechanical (Roglic lost ~17 sec there): Roglic 38:05 Thomas 38:14 (+0:09) 0,8 km to go: Roglic 42:20 Thomas 42:49 (+0:29) FINISH: Roglic 44:23 Thomas 45:03 (+0:40) Basically, Thomas lost Il Giro in the last 2 km where Roglic was 30 sec faster than him. With 1 km to go, Thomas was still in virtual Maglia Rosa but then got tired, his pedalling got visibly very heavy. Anyway, without the mechanical, it wouldn't have been close and zero drama. 3000km gefietst en hem dan in de laatste 2km verliezen. AUW
27 mei 2023 18:05
Het is Roglic gegund, mooi man. Maar eerlijk is eerlijk, deze waardeloze Giro verdiend zo'n bizar spannend einde vol plottwisten eigen totaal niet. Hopelijk denkt de organisatie niet dat zo'n extreme slotijdrit nu voor herhaling vatbaar is...
  27 mei 2023 18:19
  Helemaal met je eens. Dit einde is te mooi voor deze editie van de Giro.
27 mei 2023 18:11
Sensationeel. Roglic je bent een freaking legend. Dank voor dit geweldige moment!!
27 mei 2023 18:20
Pohh wat een spanning vandaag. Schitterende beelden ook van het team die in spanning afwacht. Thomas die de teamgenoten van Roglic feliciteert, prachtig! Respect voor deze sport man.
27 mei 2023 18:12
Die toeschouwer die hem helpt met duwen... held!
  27 mei 2023 18:19
  Niks held, dat was gewoon unfair
  Huil harder, zielige man. Als Thomas hetzelfde was overkomen had je het prachtig gevonden.
  27 mei 2023 18:35
  Fijn dat jij dat voor mij kan invullen. Als dit bij G was gebeurd was dit evengoed vervelend en unfair geweest.
  Denk nog eens na of je dat echt vindt. Simpele spontane menselijke hulp is nooit oneerlijk. Als je dat wel wel oneerlijk vindt wens ik je veel sterkte in het leven.
  27 mei 2023 19:00
  Hoe goed het ook bedoeld is , dat snap ik best is en blijft het wel oneerlijk dat er een iemand die door zijn eigen schuld (helaas) pech kent geholpen wordt. Hetzelfde zou zijn als G even geduwd werd de laatste kilometer om de winst toch nog te bewerkstelligen
  27 mei 2023 23:38
  Go Ineos@ Hele trieste verliezer ben je!!!!
  28 mei 2023 07:30
  Ik lees een beetje Sloveens, volgens deze media was de toeschouwer een van ski-sprong collegas van Roglic. Kijk hier naartoe: https://sportklub.n1info.si/zimski-sporti/to-je-junak-ki-je-v-dramaticnem-trenutku-pomagal-primozu-roglicu/ Krijgt hij boete?
27 mei 2023 19:53
Ondanks alle kritiek, ik vond het een prachtig parcours voor een tijdrit. Hoe matig de rest van de Giro ook was, van mij mag dit nog weleens terugkomen..
  27 mei 2023 20:55
  Was n.m.m. een goede beslissing om de 30% op te rekken naar 50%. Zo kon het ‘voorprogramma’ de toeschouwers (ter plaatse en voor de buis) al aardig opwarmen.
27 mei 2023 18:15
Goh, het maakte me echt niet zo veel uit wie er zou winnen en toch ging de hartslag flink omhoog op het einde. Uiteindelijk vooral blij dat de ketting niet het verschil heeft gemaakt.
27 mei 2023 18:19
Zo knap dat Roglic zich kon herpakken na die kettingtoestand. Alles beslist in deze laatste rit. Wel supersneu voor Thomas, zo dicht bij maar dan toch niet……
  27 mei 2023 18:45
  Heb bij Thomas al 2 weken het gevoel dat hij eigenlijk voor Hart kwam en dat hij zelf verbaasd was dat hij tot vandaag meedeed voor de eindzege. En dat vandaag gebeurde wat hij eigenlijk al veel eerder verwachtte.
27 mei 2023 18:24
go ineos wat een zielig mannetje Roglic heeft terecht de Giro gewonnen .
27 mei 2023 19:00
Van G naar Ro, dat is de Giro En als je zoals Roglic alle letters van ‘Giro’ in je familienaam hebt staan, dan heb je een streepje voor… G kwam nooit in aanmerking voor ritwinst, dus mooi dat Roglic rit én eindwinst pakt. Thomas won al de Dauphiné, Paris-Nice, Ronde van Zwitserland én die van Romandië zonder ritwinst (enkel in de Tour doorbrak hij dat patroon) , dat zegt veel over zijn manier van rijden…
  27 mei 2023 19:13
  Quote:
  G kwam nooit in aanmerking voor ritwinst, dus mooi dat Roglic rit én eindwinst pakt.
  Deze begrijp ik niet echt. Als Thomas vandaag wint, dan kan die logica dus plots op basis van 1 rit helemaal omgedraaid worden?
  27 mei 2023 19:30
  @Gebruikersnaam Thomas had kunnen standhouden en de Giro winnen (zonder ritwinst), maar de rit winnen zat er geen ogenblik in.
27 mei 2023 22:33
Mooie ontknoping gezien vandaag. Mooi slot van een wat ik noem minder spectaculaire giro. Saai wil ik het niet helemaal noemen. Was vaak wel wat aan de orde. Ingekorte ritten corona gevallen. Valpartijen etc. Wat ik dan het mooie vind van deze giro is dat door het mindere rijden van de topploegen bijna altijd de vluchters het hebben gehaald. Ook leuk toch dat er nu vele de kans kregen dan dat van de 21 ritten bijv 3x een vlucht wint..
  27 mei 2023 23:50
  Niet spectaculair, maar met de zeven plagen die het peloton moest overwinnen, vond ik het wel een heroïsche editie met een spetterende ontknoping.
27 mei 2023 18:03
Wajoowwwww!!
27 mei 2023 18:04
Proficiat Primoz!!!!
27 mei 2023 18:04
Koning keizer admiraal!!! Wat is dit toch een held. Omgekeerde karma! Hij heeft zichzelf gerevancheerd t.o.v. de Tour 3 jaar geleden!
  27 mei 2023 18:28
  Huh? De Tour is met niets te vergelijken (hoorde ik iemand eerder zeggen). Deze saaie toertocht is eindelijk voorbij, écht memorabel zal Roglic het zelf ook niet vinden. Dat Tourtrauma wis je niet uit.
  27 mei 2023 18:49
  Wauw wat knap dat jij weet wat Roglic denkt! Daar kun je serieus geld mee verdienen.
27 mei 2023 18:06
Lefevre zou gelijk hebben met zijn kritiek op het parcours en de organisatie van vandaag mochten de kettingproblemen tot meer tijdverlies hebben geleid. De organisatie heeft echter gelijk gekregen met deze voorlaatste etappe. Zo snel kan het gaan. Mooi verhaal van Primoz, de cirkel lijkt rond na de Planche. Thomas leek overigens net zo lijkbleek als Primoz destijds in de befaamde Tourrit.
  27 mei 2023 18:17
  Omdat toevallig alles goed gaat wil niet zeggen dat het ook bewezen een goed idee is.
  Dat deze etappe er mooi uitzag en goed afliep voor de TJV fans betekent natuurlijk niet het gelijk van de organisatie. Deze etappe heeft de hele laatste week lam gelegd en was gewoon een beroerd idee.Niet eens de etappe zelf, welde plaatsing/timing in de ronde.
27 mei 2023 18:06
Held !!!!!
27 mei 2023 18:07
Wat. Een. Thriller! Ik kreeg dezelfde adrenaline rush als toen op la plange!

Reacties zijn gesloten.