Giro 2023: Zana klopt Pinot vanuit vroege vlucht, Roglic en Thomas delen tik uit aan Almeida

donderdag 25 mei 2023 om 17:03
Giro 2023: Zana klopt Pinot vanuit vroege vlucht, Roglic en Thomas delen tik uit aan Almeida

foto: Cor Vos

Filippo Zana heeft de achttiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De renner van Jayco AlUla klopte Thibaut Pinot op de top van de Palafavera in Val di Zoldo. Geraint Thomas en Primoz Roglic deelden een tik uit aan João Almeida, die een minder goede dag had. Thomas blijft leider in het algemeen klassement.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Donderdag moesten de renners in de Ronde van Italië weer heel wat bergen beklimmen. In totaal stonden er vijf gecategoriseerde beklimmingen op het menu. Vooral de laatste 50 kilometer waren zwaar met een beklimming van eerste categorie en twee klimmen van tweede categorie. Op voorhand was het de verwachting dat de vluchters met de zege gingen lopen, zeker met de nog lastigere ritten van vrijdag en zaterdag in het achterhoofd.

Healy niet, Pinot wel 
Het was dan ook al snel na de start in Oderzo aanvallen geblazen. Wie anders dan Ben Healy probeerde het meteen. De onvermoeibare Ier kreeg een aantal metgezellen mee, maar zijn aanvalspoging had uiteindelijk geen succes. Healy had op het vlakke te veel met zijn krachten gegooid en moest onverbiddelijk lossen op de eerste klim. Als leider van het bergklassement was dat natuurlijk geen goede zaak.

Gee zat andermaal mee in de vroege vlucht – foto: Cor Vos

Een aantal andere aanvallers hadden meer geluk. Op de Passo della Crossetta (13,5 km aan 7,1%) bouwden zij hun voorsprong verder uit. Na een samensmelting na de top was de samenstelling van de vroege vlucht compleet: Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën), Derek Gee, Marco Frigo (beiden Israel-Premier Tech), Vadim Pronskiy (Astana Qazaqstan), Warren Barguil (Arkéa-Samsic) en Filippo Zana (Jayco AlUla) sloegen de handen in elkaar op weg naar Val di Zoldo.

Roglic meteen in de problemen?
Op de Passo della Crossetta was er overigens tweemaal een vreemd beeld te zien: Primoz Roglic zat achteraan in het peloton en moest zelfs een gaatje laten. Het was niet duidelijk of hij echt moest lossen, maar het was alleszins geen goed teken dat de Sloveense favoriet in het wiel van Sepp Kuss werd teruggebracht naar het peloton. INEOS Grenadiers had overigens gezien dat Roglic het lastig had, want net op dat moment gooiden ze het tempo de lucht in.

Roglic had het even moeilijk in de openingsfase – foto: Cor Vos

Beulswerk van De Plus
Na de top van de eerste klim keerde de rust echter terug in het peloton. De kopgroep kon op die manier steeds verder wegrijden. Aan de voet van de derde en zwaarste beklimming van de dag, de Forcella Cibiana (9,7 km aan 7,7%), bedroeg hun voorsprong een zestal minuten. Pinot kwam als eerste boven op  de Forcella Cibiana, waardoor hij de virtuele leider werd in het bergklassement.

De Fransman van Groupama-FDJ stond ook nog steeds maar op zes minuten en 48 seconden van rozetruidrager Geraint Thomas, dus besloot INEOS Grenadiers ook om terug wat te versnellen. Met name Laurens De Plus nam al vrij vroeg het heft in handen. De Belg, die door Thomas De Pluski wordt genoemd, reed zeer hard bergop en de koplopers verloren zo in no time anderhalve minuut

Kuss en Roglic versnellen, Almeida moet lossen
Op een elftal kilometer van de streep begonnen de koplopers, die geen gezelschap meer hadden van Pronskiy, opnieuw te klimmen. De Coi (5,5 km aan 9,5%) was een zeer steile beklimming, met zelfs stroken tot 19% stijgingspercentage. Pinot voelde zich klaarblijkelijk nog zeer goed en versnelde al vrij vroeg op de Coi. Italiaans kampioen Zana kon goed volgen, de rest van de kopgroep moest lossen.

De versnelling van Kuss – foto: Cor Vos

In het uitgedunde peloton zagen we plots een move van de mannen van Jumbo-Visma. Sepp Kuss nam, met Roglic in zijn wiel, zeer hard over en meteen moesten heel wat favorieten, waaronder nummer twee João Almeida, de rol lossen. Jay Vine probeerde de Portugees terug te brengen naar de groep met Kuss, Roglic, Thomas en Eddie Dunbar, maar dat ging niet zo snel. Nog voor de top kwam er een nieuwe versnelling, deze keer van Roglic zelf. De Sloveen kreeg echter meteen Thomas mee in zijn wiel.

Almeida komt niet terug
Net voor de top van de Coi kwamen Vine en Almeida, die in zijn gekende stijl reed, weer zeer dicht bij de groep van Roglic, Thomas en Kuss. Echt aansluiten lukte echter niet voor Almeida, die zijn ploeggenoot Vine verloor door een fout in de afdaling. Op de Palafavera (2,3 km aan 6,9%) moest de klimmer uit Portugal het met andere woorden alleen doen.

Roglic en Thomas waren de beste favorieten – foto: Cor Vos

Pinot geklopt door Zana
Ondertussen moest er nog gesprint worden om de zege. Pinot ging die sprint zeer vroeg aan, waardoor Zana er in de laatste meters kon overkomen. Pinot gaf niet op, maar Zana beschikte nog over een sterke laatste punch. Zodoende reed Zana naar de grootste zege uit zijn carrière. Pinot en Barguil werden tweede en derde.

Terug naar de favorieten nu. Almeida haalde Dunbar in en probeerde in zijn eentje naar Thomas en Roglic toe te rijden, maar dat lukte niet. De Portugees verloor in de laatste kilometer nog wat tijd en moest uiteindelijk ruim 20 seconden toegeven. Roglic sprong op die manier weer over Almeida in het algemeen klassement.

Zana en Pinot mochten sprinten voor de zege in Val di Zoldo – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

50 Reacties

Vincent Kleijn 25 mei 2023 om 17:07

Kunnen we dan nu eindelijk stoppen om Primoz een wieltjeszuiger te noemen?! Als er een wieltjeszuiger is dan is het die man in het roze wel. Maar ook van hem vind ik het niet terecht om hem wieltjeszuiger te noemen. Hopelijk krijgen we morgen en overmorgen nog een echt spektakel en zal de ‘comeback-man’ alsnog het roze pakken.

8
vevie 25 mei 2023 om 17:09

Thomas is ook een wieltjeszuiger. Hij is een hele defensieve en berekende renner. Niks mis mee. Zorgt het voor spektakel? Nee, dat zeker niet. Is het attractief? Dat al helemaal niet. Maar de winnaar heeft uiteindelijk altijd gelijk. Ons kijkplezier zal hem een worst wezen.

4
Massimo Bataille 25 mei 2023 om 17:12

Vind het een groot verschil als je de leiderstrui moet verdedigen of niet.
Thomas reed vorige week ook gewoon weg van Roglic en vervolgens op kop met Almeida in het wiel.
Nu volgde hij vooral Roglic, maar nam zelf ook over om verschil met Almeida te behouden (wat eigenlijk niet moest als roze trui).

Tevens denk ik dat de verschillen onderling ook zo klein zijn geworden dat je veel minder alles of niets aanvallen kunt plegen. Het niveau ligt daarvoor te hoog.
Tegelijk weet iedereen ook dat een hoog egaal tempo de snelste manier van klimmen is, dus weinig zin om ferme demarrage te plaatsen en vervolgens toch beetje stil te vallen

10
Cap 25 mei 2023 om 17:40

@Massimo Bataille natuurlijk 'moet' ie wel overnemen (tussen aanhalingstekens want niemand moet strikt genomen iets) omdat het gat in het AK met Almeida klein is en ze, naast een bergrit, ook nog een zware klimtijdrit voor de boeg hebben. Je wilt dan, als je achtervolger toch op een gaatje zit, als leider gewoon zorgen dat je dat gat wat uitdiept. Dus in die zin 'moet' ie bijna net zoveel als Roglic.

5
Batüwü Griekgriek 25 mei 2023 om 20:04

Wat een onzin. Zijn we vergeten hoe Roglic dit voorjaar telkens in het wiel van Evenepoel bleef zitten om vervolgens het sprintje te winnen? Elke leider in een klassement zal het zo aanpakken.

1
Anton van Valouwe 25 mei 2023 om 20:34

Dus Jij hebt hem ook wieltjeszuiger genoemd?

0
Giovinazzi 25 mei 2023 om 17:10

Arensman ook sterk. Voor de laatste klim een flink stuk op kop en nog voor Caruso en vlak achter Dunbar binnen.

7
thorsen 25 mei 2023 om 17:12

Goed gewerkt onderweg, dan net over zijn limiet gegaan om de aanval van Roglic te volgen, maar daarna toch weer knap herstellen. Die komt er wel ;)

4
Lars Maden 25 mei 2023 om 17:27

Ja, knap hoe Arensman piekt in derde week.

0
Cap 25 mei 2023 om 17:43

Als ie niet meteen had geprobeerd mee te springen met de versnelling van Kuss dan had ie daarachter vast mooi als een blok aan het been van Almeida meegekund, maar dit is ook al prima.

3
Polleke 25 mei 2023 om 17:51

Hopelijk krijgt hij, en DePlus er geen spijt van morgen… plekje 9 en 10 goed en wel maar de bedoeling zal toch zijn om Thomas in het roze te houden…voor een ploeg die op de details let misschien een werkpuntje…

4
Logisch 25 mei 2023 om 19:47

Als er geen gekke dingen gebeuren eindigt Arensman gewoon als 5e in het klassement deze Giro. Knappe prestatie.

0
horsm 25 mei 2023 om 23:11

@logisch, ja ik zat ook al te kijken, het zou zomaar kunnen voor Arensman. Maar hij kan er natuurlijk ook nog helemaal doorheen zakken morgen.

0
fietsvriend 25 mei 2023 om 17:06

Roglic toch gebluft, vond het er echt niet goed uitzien zo midden in de groep de hele tijd. Maar lekker gepokerd door JV. Komen nog twee mooie dagen aan. Almeida viel toch een beetje tegen, gered door Vine.

4
xistnc 25 mei 2023 om 17:14

Als je ziet hoe zijn ploeg steeds achterom kijkt en hem naar voren moet loodsen, is het niet alleen maar bluffen.

-5
AnderJ 25 mei 2023 om 17:34

@xistnc: heb ook het idee dat het nog niet 100% is. Op 100% lost Roglic Thomas op het steilste stuk en rijdt alleen naar de finish.

3
ChefSpijker 25 mei 2023 om 17:49

Een 100% Thomas niet onderschatten. Vorig jaar Tour was ie ook veruit best of the rest achter Vingegaard en Pogacar. Ik denk niet dat een 100% Roglic het daar veel beter had gedaan.

3
vevie 25 mei 2023 om 17:05

Thomas nog stevig op pole position. Die deelt morgen de genadeklap uit.

Almeida rijdt naar het podium, op plekje 3. Roglic gaat het morgen vast proberen, maar deze Thomas is te degelijk. Roglic heeft niet de benen momenteel om hem pijn te doen.

Vine de man van de dag voor Almeida. Hele sterke klimmer. Moet in staat zijn om zelf podium te rijden in een Gt.

3
Emergo 25 mei 2023 om 17:06

Profiel al bekeken ?

2
LeoR 16 25 mei 2023 om 17:20

Als Vine ooit podium wil rijden in een GT, gaat hij toch aan zijn daalkunsten moeten werken.

6
Handige Harry 25 mei 2023 om 18:04

Maak daar maar algehele stuurmanskunsten van want Vine ligt er volgens mij best vaak bij of verliest op een domme manier tijd.

3
Pol 25 mei 2023 om 18:35

Waar kan ik die glazenbol kopen ???? , dan moet ik morgen niet meer kijken want dan is de uitslag al bekend.

0
kingofthemolehill 26 mei 2023 om 00:24

Vine was kampioen virtual cycling. Op de trainer kan je stuurfouten maken zonder nadelige gevolgen.

-1
Dikke Vrouw 25 mei 2023 om 17:05

Primozje gaan m pakken !!

1
Lalsacien 25 mei 2023 om 17:08

Mooie strijd vooraan en achteraan. Pinot weer tweede maar deze zal minder zuur smaken. Ik verwacht dat hij morgen weer in de aanval gaat. Zana zet een kroon op zijn mooie Giro.

1
xistnc 25 mei 2023 om 17:16

Mooie winnaar, Zana. Zal nog wel een fikse boete krijgen voor 100m bergop aan de auto, maar mede omdat het een Italiaan is zal hem dat de ritzege allicht niet kosten.

1
ZureVla 25 mei 2023 om 20:38

Precies. Een niet-Italiaan had hier zomaar een DSQ aan de broek kunnen krijgen.

0
Bika 25 mei 2023 om 19:12

Al met al een zeer saaie giro tot nu toe, vind ik, de saaiste sinds jaren

1
Romāns Vainšteins 25 mei 2023 om 17:11

Leuke etappe, mooie strijd.

Thomas profiteert hier eigenlijk maximaal van Roglic driften maar Almeida weet het dankzij Vine en zijn onaflatende doorzettingsvermogen weer zeer beperkt te houden. Alle 3 nog volop in de strijd om te gaan winnen. Even goed is het morgen Thomas’ beurt om te lossen en zijn Roglic en Almeida weer weg, zeer aan elkaar gewaagd allemaal.

0
vevie 25 mei 2023 om 17:18

Thomas heeft nog nooit gekraakt, Romans. Die is meester in zijn eigen tempo rijden, vooral als hij hetzelfde niveau aantikt als zijn concurrenten.

Vorig jaar in de Tour waren Vingegaard en Pogacar wel een maat te groot, maar verder kan Thomas elke AK-man wel hebben. Althans, hij hoeft er niet voor onder te doen.

Almeida zal het morgen zeker proberen, maar Thomas beheerst het op eigen tempo stevig door stampen beter dan Almeida.

3
Cap 25 mei 2023 om 17:37

@vevie Thomas heeft in het verleden in de tour wel vaker gekraakt, maar brak niet.

0
Lars Maden 25 mei 2023 om 17:23

Fout van Vine in afdaling kost Almeida de aansluiting. Desalniettemin is Vine uiteraard van grote waarde geweest voor hem.

0
xistnc 25 mei 2023 om 17:26

Fout van Almeida om achter Vine te dalen, lijkt me.

9
Lars Maden 25 mei 2023 om 17:28

Daar heb je een goed punt.

1
Cap 25 mei 2023 om 17:35

Tik? Tikje.

0
Dikke Vrouw 25 mei 2023 om 17:40

Tik tok :D

-4
Timster 25 mei 2023 om 18:18

@cap. Inderdaad. Clickbait. Een tik is minuten, 20 seconden is niet eens een tikje. Da’s een aaitje

0
Comments 25 mei 2023 om 17:36

Toch wel duidelijk dat vanaf dag 8 al duidelijk was -ook zonder de covid gevallen, alleen deze twee renners dit zouden overleven

0
Baukema Tomoulin 25 mei 2023 om 18:16

Het leuke is dat alle 3 niet gerust zullen zijn met een voorsprong van minder dan een minuut op 1 van de andere 2 voor de klimtijdrit. We hebben van alle 3 al onverklaarbare vreselijke goeie en ook mindere tijdritten gezien in het verleden. Thomas is het meest voorspelbaar qua tijdrit, maar een mega super Almeida (niet uitgesloten) of mega super Roglic (een iets minder realistisch scenario) kan in die tijdrit echt wel richting de minuut winnen. Op de andere 2. Het wordt zo een leuk eind-drieluik.

0
jonkerdag 25 mei 2023 om 17:29

Het is dus blijkbaar geen mindere vorm bij Roglic maar toch echt de naweeën van die val. Dat had ik niet verwacht. Beloofd wel veel goeds en spektakel voor morgen!

Ben benieuwd of Almeida morgen wel weer top zal zijn. Als je vandaag niet meekan, lijkt me het toch knap lastig om morgen weer in topvorm te zijn!

-1
Dikke Vrouw 25 mei 2023 om 17:34

Klopt joao is klaar gaat tussen ons primoz en G

-3
Landeirovic 25 mei 2023 om 17:53

Gisteren was het roglic toch? Die deed et nu toch ook vrij goed. Morgen andere dag.

1
Dikke Vrouw 25 mei 2023 om 18:09

Je ziet het gewoon lander snorremans wordt een mooie derde

0
AnderJ 25 mei 2023 om 17:36

WElk cijfer moet je Vine nou geven voor zijn prestatie vandaag? Hij was goud waard totdat hij voor de neus van Evenepoel de berm in dook.

-1
Romāns Vainšteins 25 mei 2023 om 18:15

Een 9, net zoals Kuss.

-2
bartp25 25 mei 2023 om 17:17

Mooi om te zien dat het bij Roglic toch een mindere dag was. Die gaat morgen voluit.
Thomas sterk, de aanzet van roglic was niet fantastisch. Kuss, weer, en Vine heel goed. Eerst Roglic een tikje, nu Almeida, morgen Thomas?
Gaat spannend worden tot het eind.

-2
jort101 25 mei 2023 om 17:14

Hup Thomas! Mooie gast. Niks aan die Roglic. Vind ik ;)

-5
AnderJ 25 mei 2023 om 17:33

Niet met je eens, maar een plusje omdat ik vind dat je minnetjes niet moet geven om de enkele reden dat je het niet met iemand eens bent.

-1
Dikke Vrouw 25 mei 2023 om 17:39

Redactie kan er een systeem komen dat je alle plusjes en minnetjes ziet in plaats van alleen de op tel som ? Zpu het nog leuker maken

-5
go Ineos 25 mei 2023 om 17:52

Ik vind Roglic in al zijn eenvoud ook wel leuk, maar voor de rest hoop ik toch dat G alles op een hoopje rijdt morgen

3

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone