Giro 2022: Fernando Gaviria gestraft voor opvallende actie richting Cees Bol in sprint
foto: Cor Vos
donderdag 12 mei 2022 om 18:26

Giro 2022: Fernando Gaviria gestraft voor opvallende actie richting Cees Bol in sprint

De slotkilometer van de zesde etappe van de Giro d’Italia verliep behoorlijk chaotisch. Arnaud Démare bleek in Scalea over de snelste benen te beschikken, na een millimetersprint met Caleb Ewan, maar na afloop ging het ook over het sprintgedrag van Fernando Gaviria.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De Colombiaan van UAE Emirates hoopte vandaag, zeker na zijn tweede plaats in de vijfde rit naar Messina, naar de zege te sprinten, maar zat niet ideaal geplaatst in de laatste honderden meters. Gaviria probeerde met een laatste inspanning nog op te schuiven, maar bracht daarmee vooral zichzelf en zijn collega’s in gevaar.

Gaviria zwiept aan volle snelheid van links naar rechts en komt in aanraking met Cees Bol. Laatstgenoemde slaagt er echter op wonderbaarlijke wijze in om recht te blijven en zo een valpartij te voorkomen. Bol kon een goede klassering echter wel op zijn buik schrijven, net als Gaviria, die met enkele handgebaren liet weten niet blij te zijn met de Nederlander.

Gaviria is door de jury inmiddels teruggezet naar de laatste plek (152ste) van het peloton. Ook moet hij een boete van 500 Zwitserse Frank ophoesten en verliest hij dertien punten in de strijd om het puntenklassement.

 
44 Reacties
Sorteer op:
12 mei 2022
Hebben we, naast die van Rosa, tenminste nog een tweede aanval gezien deze etappe.
12 mei 2022
Lijkt meer uit balans te raken en proberen niet te vallen dan een bewuste beuk. Balans is compleet weg.
  Ik zit ook op dat spoor ja. Hij gokt verkeerd waar de ruimte komt en Dainese helpt ook niet met zeer onnozel richting bol uitbollen. maar ja, dit zijn de Zonneveldjaren van OMG & Straf!Straf!Straf!
  12 mei 2022
  Niet alleen uit balans raken, maar ook Dainese die denk ik net de andere kant uitstuurt dan Gaviria verwacht waardoor hij maar 1 kant uit kan (die van Bol). Wat dat betreft blijven sprinttreintjes met de hoge snelheden en het uitzakke van renners midden op de weg toch een hele gekke en ongecoordineerde discipline. Op zich vind ik niet dat Gaviria veel verkeerd doet; Danese trekt onhandig de sprint in zonder dat Bol echt in het wiel zit en Gaviria gaat gewoon een bestaande ruimte in.
  12 mei 2022
  Denk ik ook ja, combinatie balans kwijt raken en dan aan de foute kant van het wiel van Dainese zitten.
  12 mei 2022
  Het ziet er in eerste instantie nogal vreemd uit, maar dit klinkt op zich plausibel. En aangezien ik niet zo van het straffen ben. Op zich wel benieuwd naar zijn verhaal. Maar op het eerste gezicht vind ik het wel een waanzinnige actie die je zelden ziet. Pas geleden is ene Welsford ook behoorlijk gestraft voor iets waar ik nog geeneens een foutje in zag.
  12 mei 2022
  Gaviria wil in een gat duiken dat (nog) niet bestaat en Dainese gaat met beiden op wandel omdat hij totaal geen besef heeft van waar de anderen zitten. Je kan Gaviria zeker bestraffen voor dat eerste, maar Dainese ook voor dat tweede :-) Op Eurosport hadden ze in de voorbeschouwing nog gezegd dat sprinters die al enkele kansen gemist hebben (Gaviria...) vaak foute beslissingen beginnen te nemen vanwege de toenemende druk.
  12 mei 2022
  Hij wil in t wiel van Danielle meeliften (in paniek omdat hij voelt dat hij ingesloten is), stuurt naar Bol toe en gaat overdreven hangen tegen Bol…. Niks ‘per ongeluk’. Wel ‘uit balans’ en vooral in de bovenkamer. Zo iemand zou je gewoon eens naar huis moeten sturen. Of een gele kaart (twee keer geel=naar huis).
  12 mei 2022
  Het is wat turtlhead zegt. Alleen wil Bol het wiel van Dainese niet afstaan terwijl juist Gaviria al in het wiel zit. Dan zie je dat Bol heel miniem Gaviria uit het wiel wil drukken en dat brengt Gaviria uit balans en Bol ook. Gaviria komt ahw klem te zitten tussen Bol en de vertragende Dainese. Kern is dat Bol niet meer in het wiel bij Dainese zat.
  12 mei 2022
  Zoveel verschillende interpretaties van dezelfde beelden. Dat is op zich al interessant.
12 mei 2022
Zo’n maneuvre, is dat niet genoeg om iemand uit koers te nemen? Om iemand uit koers te nemen moet je niet voornamelijk naar gevolgen kijken, maar naar het gedrag zelf.
  12 mei 2022
  Ik haal hier steeds het Welsford-incident aan. Die doet mijns inziens niets fout en wordt toch gestraft omdat er een zware val ontstaat. Van die willekeur moet je inderdaad af
Tot over 3 maanden lijkt mij dit. Ondanks geen val gewoon 3 maanden schorsen.
12 mei 2022
Uit koers halen, wat hem wat tijd tot bezinning geeft, toch? Of is dit ook de schuld van zijn fiets.
12 mei 2022
Zal wel aan het parcours liggen
12 mei 2022
Dit mag van mij zeker gestraft worden. Schorsen weet ik niet, maar sancties verwacht ik toch wel. Hij ziet toch dat Bol daar rijdt? Dan moet je dus niet proberen op die plek te gaan rijden. We willen niet meer van die incidenten als met Jakobsen, dus moeten we het gewoon direct plat slaan. En dan denken sprinters voortaan misschien wel na voordat ze iemand aan de kant zetten.
  12 mei 2022
  Zoals eerder gemeld: ik ben helemaal niet zo van het straffen, maar wat jij zegt is wel iets waar we naartoe moeten vind ik
Beetje kwalijke frame van Wielerflits wel om dit zó extreem op het bordje van Gaviria te schuiven en het helemaal niet te hebben over de onhandige actie van Dainese.
  12 mei 2022
  Je zegt het goed: onhandig. En dat is het dan ook
  12 mei 2022
  helemaal mee eens, onhandig. Overigens vind ik de manoeuvre van Bol nog opvallender dan die van Gaviria. Die gaat in eerste instantie gewoon opzij om Gaviria in het wiel van Dainese plaats te laten nemen. “Gaat u maar meneer!”.
12 mei 2022
Zag er niet goed uit, hij gokte denk ik dat Dainese de andere kant zou uitwijken. Riskante gok met bijna zeer grote gevolgen. Geen bewuste actie, lijkt mij evident. Lastig om als jury hier een oordeel over te vellen.
  12 mei 2022
  Die gok is ook altijd deels bewust. Je hebt namelijk ook de keuze om in te houden (er zat niemand in zijn wiel) Het blijft dom, impulsief en onbesuisd gedrag, zo zie ik het (heb de herhaling vijf keer bekeken)
  12 mei 2022
  helemaal mee eens, onhandig. Overigens vind ik de manoeuvre van Bol nog opvallender dan die van Gaviria. Die gaat in eerste instantie gewoon opzij om Gaviria in het wiel van Dainese plaats te laten nemen. "Gaat u maar meneer!".
12 mei 2022
Zag er boosaardiger uit dan het was denk ik. Alleszins bestraffen (terugzetten, punten aftrekken) maar uit koers zetten lijkt me overdreven.
Ben wel benieuwd ook wat er was gebeurd als Gaviria daar helemaal niet was geweest. Dainese lijkt totaal geen besef te hebben van waar Bol is en wat er om hem heen gebeurt. Hij kijkt ook nog eens compleet de verkeerde kant op terwijl hij naar rechts uitwaait. Grote kans dat hij Bol dan alsnog zwaar had gehinderd.
  12 mei 2022
  Bol zat niet goed in zn wiel. Zat ernaast. Dainese stuurt uit naar rechts, weg van de kop, bol had achter hem moeten zitten en aan moeten gaan. zat nu aan de verkeerde kant.
12 mei 2022
Probeert het wiel van Dainese te pakken, wat natuurlijk moraalriddertechnisch niet netjes is, maar Bol gaf er wel de ruimte voor. Het gaat 'mis' wanneer Bol terug in het wiel wil komen en Dainese een rare manouvre naar rechts maakt. Mijn er verder niet toe doende conclusie is dus vooral dat Gaviria hier niet echt sportsmanlike bezig is, maar dat het verder een wat ongelukkig incident is waarbij gelukkig iedereen overeind blijft en Dainese eigenlijk het 'gekste' doet. Ik heb een hoop ergere, en bewuste, beuken gezien.
Als ik het zo zie, begint het met Bol die een metertje laat achter Dainese (niet geheel in het wiel). Dainese komt goed opgeschoven en wil Bol eigenlijk gewoon afzetten zo ver mogelijk vooraan. Doordat Bol een metertje laat, denkt Gaviria plots, hey leuk iemand om me uit de wind te zetten en probeert hij snel het wiel te nemen van Dainese, waardoor Bol rond Gaviria moet komen. Daarna zie je eigenlijk Gaviria al een schouder geven aan Bol, VOORDAT Dainese zich aan de kant zet. Seconde later gaat Dainese opzij, maar doordat Gaviria al ietswat naar rechts was gegaan om Bol aan de kant te duwen ( en Bol zit daar nog eens naast), rijdt Dainese in de weg van de 2 sprinters. Als Gaviria gewoon blijft zitten, dan doet Dainese niet zo heel veel mis ( buiten mogelijks ietswat in Bol zijn weg te zitten, omdat hij nog naast Gaviria zit). Maar door het duwen van Gaviria zitten ze beide langs de verkeerde kant van Dainese.
12 mei 2022
Ik zie hier vooral een ongelukkige samenloop van omstandigheden en een gefrustreerde gaviria.. buiten wat verkeerde keuzes doet niemand hier opzettelijk iets verkeerd en gaat er gelukkig niemand onderuit.
  12 mei 2022
  Dat is me dan weer wat te makkelijk. Ook een sprinter heeft gewoon remmen op zijn fiets.
12 mei 2022
Gaviria heeft denk ik punten aftrek gekregen. Gisteren nog 67 punten, vandaag 54.
12 mei 2022
Volgens mij leunt gaviria te hard tegen bol. Die beweegt mee, waar gaviria niet op gerekend had en raakt uit balans. Dainese kan geen kant meer op
  12 mei 2022
  Als Bol op dezelfde manier teruggebeukt had, was Gaviria als een kanonskogel teruggekaatst en had ie 12 man omver gekegeld. En dan? Gaviria steekt de weg over om een tegenstander weg te drukken, volgens mij is dat zeker niet toegestaan.
  12 mei 2022
  Ik ken de regels niet uit mn hoofd, maar daar lijkt het mee te beginnen inderdaad, met de actie van gaviria. Daarna gebeurt er van alles. Als je dat wiel afpakken accepteert als volger, zul je een vd acties daarna als oorzaak zien.
Race incident. Maar wat me stoort is dat overdreven handgebaar erna van Gaviria. Hij zou moeten weten dat hij fout zit. Ik heb het gisteren hier ook al gemeldt, maar wat een peuterlontje heeft Gaviria zeg
12 mei 2022
Gaviria probeerde ruimte te forceren waar dat er duidelijk niet was. Frustratie waarschijnlijk. Dik schorsen hoor.
12 mei 2022
Gaviria lijkt mij (agressief) in een ruimte te willen duiken die er simpelweg niet is? Als dat iedere keer, consequent, een boete/straf oplevert zal dat helpen? Dan weten renners waneer ze wel/niet de fout in gaan. Idem in de F1. Het blijft lastig maar een consequente jury over alle toernooien zal kunnen helpen.
12 mei 2022
Gedeclasseerd.. Pak dan op zijn minst ook al zijn punten af, al is maar de vraag of hij om de trui meedoet. Hij duikt er zo hard in dat je hem wat mij betreft ook uit de koers kunt halen. Benieuwd of de jury nog coulant is omdat mogelijk een aantal sprinters zullen vertrekken. Ik neem aan dat de jury van de UCI is, maar ook die zullen wellicht 'meedenken'. Bij een harde val was dat zeker wel gebeurd.
12 mei 2022
Verplicht naar de barbier , terug met blotebillensmoel koersen
12 mei 2022
Ze hadden hem (mede voor zijn eigen bestwil) uit koers mogen nemen..
Moord! Brand!
12 mei 2022
Gaviria was gisteren boos omdat hij op waarde werd geklopt. Dat moest vandaag schijnbaar rechtgezet worden. Waar hij ingesloten komt te zitten gaat hij toch vol de sprint aan en komt daarbij zowel het achterwiel van Dainese als Bol tegen. Dat past dus niet. In mijn ogen volkomen stompzinnig en roekeloos. Bouhanni was hier niks bij. Goedpraten omdat er niemand op z'n bek is gegaan is al even stompzinnig trouwens.
13 mei 2022
Schandalige actie van Gaviria, klaar. Is inderdaad niet goed te praten.

Reacties zijn gesloten.