Giro 2022: Wie gaat sprinten bij Team DSM, Cees Bol of Alberto Dainese?

Giro 2022: Wie gaat sprinten bij Team DSM, Cees Bol of Alberto Dainese?

foto: Cor Vos

zondag 8 mei 2022 om 14:07

De sprinters krijgen vandaag hun eerste kans in de Giro d’Italia. Normaliter eindigt de derde etappe met aankomst in Balatonfüred in een klassieke massasprint. Bij Team DSM, dat met twee sprinters is gestart, verdelen ze de kansen.

Het Nederlandse WorldTeam is aan de Giro begonnen met als grote doel het eindklassement met Romain Bardet. Voor de vlakke ritten mikken ze op de rappe benen van Alberto Dainese en Cees Bol. Om beurten trekken ze de sprint voor elkaar aan. “Om de kans op een ritzege te vergroten”, legt Bol uit.

Zowel vandaag (etappe 3) als woensdag naar Messina (etappe 5) zal de 24-jarige Dainese de man zijn die het moet afmaken voor de ploeg. Bol zal voor hem als laatste man de leadout verzorgen.

Verdeling
In etappe zes, van Palmi naar Scalea, zullen de rollen voor het eerst omgedraaid zijn, ook wanneer Dainese al een keer gewonnen heeft. “Dat is wel de afspraak”, zegt Bol. “Deze verdeling bevalt goed. We hebben het zo al vaker gedaan dit seizoen, zoals in de Ronde van Turkije. Samen met Nico Denz erbij zijn we er met z’n drieën voor de sprint.”

Net als Bol wacht de jonge Italiaan nog op zijn eerste seizoenszege. Drie vijfde plaatsen (rit 3 Saudi Tour, rit 7 Tirreno-Adriatico en rit 3 Tour of Turkiye) zijn voorlopig zijn beste uitslagen. Bol deed het in die laatste koers iets beter met een vierde plek in de tweede rit.

Blessures
De 26-jarige Zaandammer kende een wat stroeve seizoensstart door een slepende knieblessure. “Aan het eind van de winter en na Parijs-Nice heb ik daar last van gehad. Later ben ik ook nog ziek geworden. In de klassiekers kwam ik daardoor nog niet echt vooruit. Pas daarna ging het eigenlijk goed met de benen.”

Via een zelfgeorganiseerd minitrainingskamp in Luxemburg, met Julius van den Berg (EF Education-EasyPost) en Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma), die ook de Giro rijden, heeft Bol zich klaargestoomd voor zijn vierde grote ronde. Na drie keer de Tour de France is dit zijn eerste Giro. “Op Milaan-San Remo na heb ik nog nooit in Italië gekoerst. Ik ben benieuwd wat het gaat worden. Wat ik hoor is dat de Giro wat minder hectisch is dan de Tour, minder media, minder circus, maar wel een wielergek land en een koers met een grote geschiedenis.”

Dit artikel delen:

23 Reacties

Turtlehead 8 mei 2022 om 09:06

Als je niet weet wie het beste is, dan vergroot je je kansen door te spreiden. In alle andere gevallen is het desastreus voor je kansen.
Maar misschien valt het een keertje per ongeluk goed…

0
lampje 8 mei 2022 om 09:30

Lachwekkende filosofie weer. Jammer eigenlijk, beide verdienen gewoon een degelijke aantrekker, de beste in hun team. Dat zijn Cees en Alberto beide niet.

0
Panache 8 mei 2022 om 10:39

Beiden verdienen dat juist niet op basis van de seizoenstart. Zou juist van vreemd beleid getuigen wanneer je Arensman en Bardet (die het momenteel wél verdienen) ondersteuning ontneemt.

0
Poeksel 8 mei 2022 om 09:35

Bij Kool en Wiebes werkte het, dus wie weet.

0
ThorHushovd 8 mei 2022 om 10:00

Tja, twee jaar geleden had ik verwacht dat deze discussie er niet zou zijn nu en dat Cees Bol tot de standaard top, of net er onder, van de sprintersgilde zou behoren. Maar het tegendeel is waar gebleken. Ik denk serieus dat t ‘m niet meer wordt en zou hem omturnen tot ultieme lead-out (a la van Poppel nu) of meer een puncher laten worden. Of ebt specialist op de kasseien. De beste man heeft namelijk echt wel talent en soms briljante uitschieters (zoals die sprint in PN van vorig jaar). Dus ik geloof wel in hem, maar niet meer voor de massasprints. Dat is over.

0
Quincy Adams 8 mei 2022 om 10:03

Helemaal mee eens!

0
Wheely 8 mei 2022 om 10:23

Die gast heeft zeker talent, het lijkt toch echt naast pech aan de verkeerde begeleiding te liggen. Laat hem maar naar Wanty gaan, daar bewees Van Poppel zich ook opnieuw.

0
Turtlehead 8 mei 2022 om 13:32

Als je ziet met wie hij op trainingskamp gaat, dan behoort Ceessie zijn motor niet tot de grootsten van het peloton….

0
Posterix 8 mei 2022 om 13:36

Hij heeft ook geen grote motor nodig, als het maar een snelle is!

0
Kopinkas 8 mei 2022 om 10:03

Het is me een raadsel waarom deze strategie open en bloot met de pers moet worden gedeeld. Doe gewoon je ding in stilte, en kijk waar het schip strandt (bij Dainese zal dat waarschijnlijk op een iets dichtere plek zijn dan bij Bol)

0
Wheely 8 mei 2022 om 10:20

Ja vind ik ook een beetje gek, misschien om irritante vragen achteraf voor te zijn oid. Het is gewoon een rare eigenwijze ploeg maar ik gun ze wel wat leuke successen inmiddels.

0
Maenhout 8 mei 2022 om 12:00

It’s a cunning plan. Ze zeggen dat Dainese gaat sprinten maar straks gaan ze voor Bol. Is iedereen in de war.

0
Turtlehead 8 mei 2022 om 13:30

Het is zelfs nóg listiger: bij wijze van ‘ultimate cooperation’, gaan ze allebei de sprint aantrekken voor de ander ;)
De triomftocht-van-het-gelijk van DSM start vandaag!

0
Romāns Vainšteins 8 mei 2022 om 17:20

Lekker bezig Turtle.

0
Niels H. 8 mei 2022 om 11:30

Speltechnisch is dit juist fijn, weten we precies welke renner we wanneer moeten opstellen. Fijn dat DSM ook denkt aan de vele pronospelers!

0
Michelangelo 8 mei 2022 om 11:49

Moet je met renners als Dainese en Bol wel speculeren op de massasprint?

Het is natuurlijk ook een beetje een self fulfilling prophecy. Als iedereen gaat koersen omdat een rit toch wel in een massasprint eindigt, dan is de kans groot dat de rit ook in een massasprint eindigt. Met Dainese op plek 9 en Bol op plek 12. Fijn, gefeliciteerd!!

Er zijn legio ploegen die een Bol of Dainese in hun ploeg hebben. Rap, maar eigenlijk kansloos voor de zege. Tenminste, als je uit gaat van de eerder behaalde resultaten. En moet je dan in de ploegleiderswagens niet gaan omdenken. Proberen de massasprint te ontlopen door gewoon koers te maken.

Van het huidige veld hebben m.i. enkel renners als Gaviria, Cav, Ewan en Demare ECHT baat bij een massasprint. En Alpecin, vanwege behoud van roze. Voor de rest liggen er m.i. meer kans in een ontsnapping dan in de sprint. Ik ben benieuwd of in de wielersport dit wordt geanalyseerd obv data, of dat het gewoon standaard is om voor je sprinter te rijden, ook al heten ze Bol of Dainese….

0
Panache 8 mei 2022 om 14:25

Je noemt zelf al 5 ploegen die (in jouw optiek) baat hebben bij een massasprint. Vertrouw mij er maar op dat Israël en Bahrein ook wel degelijk denken winstkansen te hebben vandaag. Of het nu 5 of 7 ploegen zijn, om de vlucht te winnen heb je een kopgroep vol klasbakken nodig die tot ver in de finale voorop kunnen blijven, of een misrekening van het peloton. Klasbakken hebben vaak andere doelen, en als ze al op de vlucht gaan dan is dat een etappe met een selectieve finale waarin ze kansrijk zijn een forcing door te voeren. Sutterlin of Kamna hebben vandaag toch ook vrijwel geen kans vanuit de vlucht?
Etappe 5 en 6 geef ik je gelijk (daar liggen kansen om niet te sprinten), vandaag en etappe 11 lijkt het verspilde energie en volg ik de gemaakte keuzes volledig.

0
AIAIAI 8 mei 2022 om 18:49

Hele goed gezien: Dainese inderdaad op plek 9 en Bol op plek 13 . Gefeliciteerd Michelangelo !

0
RLM 8 mei 2022 om 13:32

Om de beurt sprinten? De Giro is geen chirokamp he mannen ;)

Ik denk op zich dat het wel baat kan hebben, zeker gezien het feit dat de andere sprinters nu ook niet top zijn (Ewan met een val, Demare al een tijdje niet meer geweldig en de rest ook op de dool of nog wat onbewezen)

0
the_old_man_of_the_sea 8 mei 2022 om 13:56

Dit is DSM. Er is vast een data analyse van KPNG waaruit blijkt dat de verwachtingswaarde van UCI punten zo hoger is.
Of iets dergelijks

0
Scott Sunderland 8 mei 2022 om 14:11

Dus je weet al van te voren welke sprinter gaat sprinten op welke dag in deze Giro ? En als een van de twee toch beter blijkt dan de ander wordt het plan dan toch gewoon uitgevoerd, want een plan is een plan ? Het klinkt vrij gekunsteld. Geen van beiden heeft het geweldig gedaan tot nu toe in 2022, maar ik zie meer mogelijkheden voor Dainese.

0
Pietspeed 8 mei 2022 om 15:47

Niet zo’n spannende vraag.

0
Shinzawai 8 mei 2022 om 15:49

Met deze strategie weet je in ieder geval zeker dat je geen goed op elkaar ingespeelde sprinttrein hebt.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone