Giro 2022: Démare verslaat Ewan na millimetersprint in Scalea

donderdag 12 mei 2022 om 17:57
Giro 2022: Démare verslaat Ewan na millimetersprint in Scalea

foto: Cor Vos

De zesde etappe van de Giro d’Italia 2022, met aankomst in Scalea, is gewonnen door Arnaud Démare. De Fransman wist in de eindsprint in extremis Caleb Ewan nog te passeren, al was het verschil met het blote oog niet te zien. Een fotofinish moest de winnaar aanwijzen en de Fransman bleek de Australiër met enkele millimeters de baas.

De sprinters komen in deze eerste Giro-week goed aan hun trekken. De zesde etappe van de drieweekse wielerronde, waarin er voor het eerst over het vasteland van Italië werd gekoerst, was opnieuw op het lijf geschreven van de rappe mannen in het peloton. In deze 192 kilometer lange rit langs de westkust trokken de renners, na het vertrek uit Palmi, eerst nog over de klim (17,5 km aan 2,7%) naar het vliegveld Vibo Valentia. Dit bleek ook meteen de enige scherprechter van de dag, want vervolgens werd in noordelijke richting over de vlakke kustwegen langs de Tyrreense Zee gekoerst, op weg naar een nieuwe massasprint in Scalea.

Peloton neemt snipperdag, Rosa kan zich niet meer inhouden 
Voor de tweede dag op rij bleek er weinig animo voor de vroege vlucht. Pascal Eenkhoorn en Bauke Mollema gingen er van bij de start vandoor, maar het bleek allesbehalve een serieuze onderneming. Dit tot groot jolijt van de rozetruidrager en ploegmaat van Mollema, Juan Pedro Lopez. De twee Nederlanders lieten zich al keuvelend weer inrekenen, maar verdere demarrages bleven aanvankelijk uit. Opmerkelijk: zelfs de Italiaanse wildcardploegen hielden zich in. Op kop van het peloton bepaalden Thomas De Gendt en Dries De Bondt het tempo, al werden de eerste kilometers aan een toeristentempo afgewerkt.

Het was een eenzame dag voor Diego Rosa – foto: Cor Vos

Na ruim twintig kilometer keuvelen kwam er dan toch een aanval vanuit het peloton. Diego Rosa kon zich niet meer inhouden en ging er vandoor. De 33-jarige Italiaanse klimmer van EOLO-Kometa, die in het verleden uitkwam voor Astana en Team Sky, begon aan een lange, dappere en vooral eenzame onderneming. Het peloton liet begaan en zo liep de voorsprong van Rosa al snel op tot vijf minuten richting de top van de enige klim van de dag. Op de top werd de eenzame leider beloond met drie bergpunten. Bergkoning Lennard Kämna pikte, als eerste van het peloton, ook nog twee puntjes mee en deed zo goede zaken in zijn jacht op de bergtrui.

Poging van Drone Hopper in de kiem gesmoord
Koploper Rosa reed intussen in gestrekte draf naar de tussensprint in Vibo Valentina, waar de Italiaan met twaalf punten de volle buit wist te pakken. Vervolgens was het wachten op drie renners van… Drone Hopper-Androni Giocattoli. De Italiaanse formatie besloot vlak voor de tussensprint alsnog ten strijde te trekken, in de hoop alsnog vooraan te kunnen postvatten. Filippo Tagliani, Eduardo Sepúlveda en Simone Ravanelli waren de aanvallers met dienst en kwamen ook in deze volgorde door aan de tussensprint, waardoor ze de nodige punten wisten weg te snoepen van de spurters met ambities voor het puntenklassement.

Lotto Soudal en Quick-Step Alpha Vinyl op kop van het peloton – foto: Cor Vos

Van de rappe mannen waren alleen paarsetruidrager Arnaud Démare en zijn (voorlopig) grootste uitdager Biniam Girmay echt geïnteresseerd in de tussensprint. De jonge Eritreeër van Intermarché-Wanty-Gobert wist zijn wiel net wat eerder over de streep te drukken dan zijn France concullega en streek zo vier punten op, Démare moest zich tevreden stellen met drie puntjes. Het drietal van Drone Hopper was intussen bezig aan een onvervalste chasse patate en dus werd deze vluchtpoging in de kiem gesmoord. Rosa trok zich er weinig van aan en ontwikkelde nog altijd een stevig tempo: zijn voorsprong bleef schommelen rond de vier minuten.

Rosa is een vogel voor de kat, sprint in de maak 
De sprintersploegen maakten zich echter niet druk, aangezien Rosa nog meer dan honderd kilometer moest afleggen naar de finish in Scalea. Kilometervreter Thomas De Gendt (Lotto Soudal) nam het leeuwendeel van het werk voor zijn rekening op kop van het peloton en ook Groupama-FDJ, de ploeg van Démare, liet twee mannetjes meedraaien in de achtervolging. Op een bepaald moment nam ook Quick-Step-Alpha Vinyl zijn verantwoordelijkheid, zo aansturend op een sprint met topfavoriet Mark Cavendish. Deze ploegen voelden er echter niks voor om de inmiddels moegestreden Rosa te vroeg in te rekenen.

De sprintersteams lieten de Italiaan uit tactische overwegingen nog wat spartelen, maar met nog 28 kilometer te gaan kwam er dan toch een einde aan het avontuur van Rosa. We konden ons vervolgens gaan opmaken voor een nieuwe massasprint in deze Giro. In de laatste tien kilometer kwamen de treintjes naar voren en begon het gedrum om de beste posities. Israel-Premier Tech nam onder de boog van de twee kilometer het commando, in de hoop Giacomo Nizzolo zo naar de zege te piloteren. De Israëlische ploeg kwam echter te vroeg op kop en werd overvleugeld door Groupama-FDJ.

Het was echter Ewan die als een duveltje uit een doosje kwam en op weg leek naar de zege, maar Démare bleek in zijn paarse trui nog een extra versnelling in de benen te hebben. De Fransman kwam naast de Australiër en wist Ewan met een ultieme jump nog te verschalken, al was het na de finish niet meteen duidelijk wie nu als eerste over de streep was gekomen. Een fotofinish moest de winnaar aanwijzen en de jury kwam uiteindelijk tot de conclusie dat Démare toch als eerste zijn wiel over de streep had gedrukt. Een balende Cavendish kwam niet verder dan de derde plaats. Biniam Girmay en Nizzolo maakten de top-5 vol.

Dit artikel delen:

62 Reacties

Turtlehead 12 mei 2022 om 17:59

Ik zou de kop nog ff onder voorbehoud plaatsen…

0
Dangeroe 12 mei 2022 om 18:00

Gaviria mafkees

0
Arie den Blanken 12 mei 2022 om 19:07

Gaviria grootste mafkees. Alle sprinters en sprintvoorbereiders horen tot de zich hersenloos gedragenden.

0
Turtlehead 12 mei 2022 om 18:00

Gaviria totaal van lotje getikt. Zoekt Bol expres op aan de andere kant vd weg en geeft hem een beuk!??

0
xistnc 12 mei 2022 om 18:06

Hij zoekt hem inderdaad op en leunt tegen hem aan, daarna lijkt het een drift. Terugzetting sowieso, maar uit koers zou me niets verbazen.

0
Panache 12 mei 2022 om 18:18

Gaviria heeft geen leadout dus dacht, ik pik de leadout van Bol. Van zo’n gedrag moeten we inderdaad zsm af.

0
Arie den Blanken 12 mei 2022 om 18:24

Van dit soort ritten van een saaiheid in de overtreffende trap moet het wielrennen zsm af.

0
Brabander 12 mei 2022 om 18:31

Ja. Maar Arie. Daar is hier al vaker discussie over gevoerd. En het is ook retesaai natuurlijk. Maar als puntje bij paaltje komt kun je dus als Grote Ronde geen vlakke gebieden meer aan doen

0
Arie den Blanken 12 mei 2022 om 18:58

Dat is dan maar zo. Vlakke gebieden zijn vaak ook nog dicht bevolkt met veel straatmeubilair. Ook daarom daar helemaal weg blijven -. Beter zou men de drieweekse etappe koersen reduceren van 21 ritten tot zo’n 15 ritten zonder dit soort ritten als vandaag. De duur van ruim drie weken hoeft niet aan getornd te worden maar gewoon minder koersdagen. Bijkomend voordeel is dat de sprinters minder interessaant worden voor de sponsoren waardoor gelijk het aantal zware valpartijden afneemt.. Die gaan zich maar bekwamen op de wilerbaan.

0
Brabander 12 mei 2022 om 19:06

Jij wilt de massasprint in feite gewoon uitbannen dus. Het is geen Covid hè. En daar is het ook niet bij gelukt ;)

0
Arie den Blanken 12 mei 2022 om 19:36

Ja of maak er een puntenkoers van zoals op baan met bijvoorbeeld twintig tussen sprints en de laatste keer dubbele punten.
Kortweg: er moet rigoreus wat worden veranderd

0
Ronellenfitsch 12 mei 2022 om 18:00

Zo, die replay duurde lang en gaf ook geen zekerheid. Gaviria ondertussen niet echt iemand die bijdraagt aan de dsm cooperation met z’n gebeuk. Zal z’n fiets wel de schuld geven …

0
JensVdB 12 mei 2022 om 18:01

jammer ik had het Ewan meer gegund

0
Ronellenfitsch 12 mei 2022 om 18:01

Sinkeldam beleeft mooie tijden door zo in de slotkilometer het pak te leiden …

0
Brabander 12 mei 2022 om 18:01

Belachelijke actie van Gaviria inderdaad. Als zo’n Welsford gediskwalificeerd wordt voor vrijwel niets dan is dit toch ook zeker een straf waard

0
Lalsacien 12 mei 2022 om 18:15

Welsford werd helemaal niet gediskwalificeerd!!!

0
Mr. Tornado 12 mei 2022 om 18:22

@Lalsacien 4-daagse van Duinkerke.

0
Brabander 12 mei 2022 om 18:27

Klopt. Had het moeten verduidelijken. Maar deze lag nog vers in het geheugen, dus als voorbeeld gepakt

0
Lalsacien 12 mei 2022 om 22:34

@Mr.Tornado hij werd gedeclasseerd. Dat is heel iets anders.

0
Monsieur Bendy 12 mei 2022 om 18:03

Gelukkig wint Demare en niet Ewan.

0
Gebruikersnaam 12 mei 2022 om 18:03

Beetje genant voor Ewan om van iemand als Demare te verliezen.

0
Mr. Tornado 12 mei 2022 om 18:07

Démare is in vorm, Ewan mist nog zijn absolute snelheid. Hier is niets genant aan, dat gebeurt gewoon in de koers.

0
Gebruikersnaam 12 mei 2022 om 18:15

Jakobsen of Merlier gaan echt in geen honderd jaar een sprint verliezen van Demare, Ewan heeft nog veel werk als hij in de Tour met die renners wil concurreren.

0
Romāns Vainšteins 12 mei 2022 om 18:18

Hoezo gênant? Démare is toch een uitstekend topspurter?

0
cowboy van tasjkent 12 mei 2022 om 18:21

Als ewan wat meer in 1 lijn sprint wint ie met n half wiel. Slingert teveel. Demare heeft momentum. Fran duidelijk niet

0
Kopinkas 12 mei 2022 om 18:40

Die niet perfect in een as liggende rotonde heeft ook een rol gespeeld. QS en Lotto op rechts raakten toen uit verband gespeeld tov FDJ op links…

0
Panache 12 mei 2022 om 20:03

Demare is een koekenbakker met zijn 86 profzeges incl een monument (ja maar…) en dit was alweer zijn 9e gewonnen massasprint in een grote ronde.

0
Panache 12 mei 2022 om 18:03

Wordt tijd voor gele kaarten, die actie van Gaviria is volkomen belachelijk, onnodig en potentieel zeer gevaarlijk.

0
thorsen 12 mei 2022 om 18:03

Uit het niets een schouderduw geven in volle sprint, als dat geen DSQ en eventuele schorsing oplevert dan weet ik het ook niet meer. Dat er niemand viel was een wonder, maar hopelijk geen reden om weg te kijken.

0
Kopinkas 12 mei 2022 om 18:08

Terugzetting in de rit zal weinig uitmaken, maar puntenaftrek (min 25 of zo) kan ook.

0
thorsen 12 mei 2022 om 18:11

Ik heb het dan ook niet over terugzetten of puntenaftrek.

0
Kopinkas 12 mei 2022 om 18:14

Weet ik, maar uit de Giro zetten durven ze volgens mij niet (ook al is het zijn tweede rare actie op rij)

0
Dion 12 mei 2022 om 18:05

Fijn dat Cavendish niet wint en dat Bol niet valt. Verder een schande voor de wielersport deze etappe.

0
Mr. Tornado 12 mei 2022 om 18:11

Wat verwacht je dat er gebeurt in een vlakke etappe? Dat de klassementsrenners gaan aanvallen of dat de sprintersploegen vol tegen elkaar gaan rijden vanaf kilometer nul? Neen, in deze etappes sparen de renners zo veel mogelijk hun benen om de rest van de ronde goed door te kunnen. Het is wel nog meer dan twee weken koers, hé…

0
Dion 12 mei 2022 om 18:21

Iig meer dan één aanvaller.

0
PietFriet 12 mei 2022 om 18:05

In alle sprinten in deze Giro is het een wonder dat ze overeind blijven. Er wordt ontzettend veel gekwakt.

0
Alucard 12 mei 2022 om 18:06

Terechte overwinning, de micrometer marge ten spijt. Démare moet twee keer inhouden, maar komt er met een omweg alsnog omheen. Gewoon sterk gedaan.

0
Massimo Bataille 12 mei 2022 om 18:06

Toch wel eens mooi, zo’n recht toe recht aan sprint zonder al te veel mongolenbochten in een smal stadscentrum.

Uiteindelijk mooie leadout van Quickstep en FDJ.
Wel wild uitzwaaien van die man van Cofidis waardoor VanLerberghe zijn rol niet kan vervullen. Wat het nog indrukwekkender maakt van Morkov, want moet van ver komen om Cavendish te brengen ( en miss mist hij daardoor nog 50m extra).

Sinkeldam was ook wel heel sterk voor FDJ, maar gaat volgens mij zelfs iets te hard, waardoor Guarnieri het niet helemaal kan doortrekken.
Gaviria is gewoon een idioot

Demare nu wel in poleposition voor puntentrui (al mocht hij ook wel gestraft zijn in de eerste sprintetappe, beukt daar gewoon Theuns weg)

0
Kopinkas 12 mei 2022 om 18:09

Geen mongolenbochten, maar wel minstens één mongool

0
Jungle Man 12 mei 2022 om 18:14

Mooi,
Rete saaie etappe!
Niet echt reclame voor het wielrennen, maar zo nu en dan moet er nou eenmaal zo’n saaie rit tussen zitten.

0
Massimo Bataille 12 mei 2022 om 18:30

Ik heb het nu over de finish, wat ze in de etappe zelf doen bepalen de renners zelf.
Maar echt reclame voor de wielersport was het idd niet vandaag =D

0
Arie den Blanken 12 mei 2022 om 18:35

Beter zou men dit soort drieweekse etappe koersen reduceren van 21 ritten tot zo’n 15 ritten zonder dit soort super saaie ritten. De duur van ruim drie weken hoeft niet aan getornd te worden maar gewoon minder koersdagen.

0
Massimo Bataille 12 mei 2022 om 19:00

Zie het nut niet in van minder koersdagen, renners bepalen nu eenmaal zelf de koers.
Net zoals er niet per se minder ‘saaie’ vlakke etappes moeten zijn.
Er zijn zoveel verschillende type renners (sprinters, klimmers, tijdrijders, punchers, baroudeurs, …) en deze moeten allemaal hun kansen krijgen in een grote ronde.

Als er niemand in de aanval wil gaan, en het peloton er een wandeletappe van maakt is het nu eenmaal zo.
Hoevaak gebeurt het niet dat er in een bergetappe de kopgroep 10-15min krijgt en dat de ‘favorieten’ elkaar pas aanvallen op de laatste berg (of zelfs nauwelijks dat).

0
Wheely 12 mei 2022 om 19:35

1 zo’n rit per grote ronde moet kunnen maar fraai is het niet. Gelukkig geen val met Gaviria en Bol op het laatst om de boel helemaal te ontsieren. Geen fan van sprintersritten maar niemand die me dwong om te kijken vandaag gelukkig.

0
Dikke Vrouw 12 mei 2022 om 18:18

Pfoe levensgevaarlijk dit , die moet eruit t is niet anders

0
Brabander 12 mei 2022 om 18:35

Ik ben niet zo van het straffen, maar veel zotter als dit zie je zelden. En als pas geleden Welsford flink gestraft wordt terwijl-ie amper iets verkeerd doet (ik weet dat de meningen daarover verschillen, maar dat is mijn visie erop) dan moet dit sowieso bestraft worden met uit koers zetten

0
Rawolf 12 mei 2022 om 18:09

Heel jammer dat Bol bijna van z’n fiets gereden word. Had hem weleens willen zien sprinten vanuit deze positie.

Dainese bracht hem laat maar perfect getimed en op hoge snelheid.

0
VerstandOpNul 12 mei 2022 om 18:13

Had misschien wel top-10 kunnen rijden!!

0
Gebruikersnaam 12 mei 2022 om 18:11

Ook wel dom van Dainese, ook zonder Gaviria zou die nog in de weg van zijn eigen man rijden, je kan beter gewoon rechtdoor uitbollen dan plots zijwaarts uitwaaien zonder dat je weet wat er achter je gebeurt. Dat Gaviria verder een idioot is, is uiteraard evident.

0
josi 12 mei 2022 om 18:12

Tjonge, dat was close, verder een draak van een etappe. Belachelijke actie van Gaviria, ik zou een DQ niet misplaatst vinden. Voor hetzelfde geld gaat Bol op volle snelheid tegen de grond en vallen een hoop andere renners er nog overheen.

0
Kopinkas 12 mei 2022 om 18:12

Girmay liet zich weer insluiten, wachtte dan te lang, maar had op snelheid nooit kunnen winnen van Demare. Wel lekker constant, en zie ik nog wel een iets lastiger rit meepikken.

0
Jacco van Stierop 12 mei 2022 om 18:19

Knappe sprint van Démare, leek ingesloten maar op intuïtie de juiste openingen gevonden, goed zijn snelheid behouden en de ‘colpo di reni’ net wat effectiever ingezet dan Ewan. Lijkt de kwakkelperiode achter hem gelaten te hebben.

0
Mr. Tornado 12 mei 2022 om 19:43

Op ervaring gewonnen.

0
Romāns Vainšteins 12 mei 2022 om 18:26

Gaviria gokt verkeerd waar de ruimte ligt en raakt meer onhandig uit balans dat dat ie echt Bol probeert te sandwichen denk ik. Dainese doet trouwens iets vergelijkbaars vreemds hè, snijdt nota bene zijn eigen spurter de weg af.

0
Anton van Valouwe 12 mei 2022 om 19:16

Dat denk je ja, maar de beelden laten toch duidelijk zien dat hij Bol torpedeert.
Dainese, die als zoveel mensen geen ogen in zijn achterhoofd heeft, gaat aan de kant omdat Bol ruimte te geven, maar daar dacht die idiote Gaveria anders over!

0
de nieuweMerckx 12 mei 2022 om 18:39

Demare net op tijd in vorm, knap toch. Er werd zelfs in Frankrijk smalend gedaan over hem.

0
Kopinkas 12 mei 2022 om 20:18

Weinig animo over Girmay, maar hij zit er toch maar weer. Zijn eerste grote ronde, eerste massasprints op het hoogste niveau, en hij weet zich finaal te plaatsen, hoe lastig het soms ook is om eruit te komen. Fenomeen.
Wanty in elke rit in lijn iemand in de top vijf!

0
Henk Boer 12 mei 2022 om 22:05

Millimeter sprint : extreem korte koers.

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone