Giro 2021: Voorbeschouwing twaalfde etappe naar Bagno di Romagna

donderdag 20 mei 2021 om 08:00
Giro 2021: Voorbeschouwing twaalfde etappe naar Bagno di Romagna

foto: Cor Vos

De stofwolken na de Strade Bianche-rit naar Montalcino zijn opgetrokken. Maar ook de twaalfde etappe van de Giro d’Italia is niet eenvoudig. Over een afstand van 209 kilometer trekken de renners van Siena naar Bagno di Romagna, met liefst vier gecategoriseerde beklimmingen. Wie schrijft de tocht door de Apennijnen op zijn naam? WielerFlits kijkt vooruit.

Parcours

Donderdag is de startstreep getrokken in Siena, de toeristische stad die sinds 1287 twee keer per jaar het toneel is van een legendarische paardenrace. Paarden jakkeren dan over het schelpvormige plein terwijl een kolkende mensenmassa toekijkt. Een mateloos fascinerend feest van list, bedrog en andere intriges. Zoveel verschil is er dus niet met de wielrennerij, al geven wij toch de voorkeur aan de strijd op het stalen ros.

En laat het Piazza del Campo nu tevens de finish zijn van Strade Bianche. Begin maart kwamen Mathieu van der Poel en Chantal van den Broek-Blaak nog als winnaars van deze machtige koers over de streep. Na vertrek uit Siena volgt het peloton de autostrada S22 in noordelijke richting. Ze trekken dan dwars door het glooiende landschap van Chianti, een van ’s werelds bekendste en grootste wijnstreken. Jaarlijks wordt er in dit gebied meer dan een miljoen hectoliter wijn geproduceerd en qua oppervlakte is Chianti beduidend groter dan het Franse Bordeaux.

Gino Bartali – foto: Cor Vos

De streek is ook rijk aan wielerhistorie. Zo werd in deze streek niemand minder dan Gino Bartali geboren, de aartsrivaal van Fausto Coppi en misschien wel de grootste Italiaanse wielrenner aller tijden. Bartali won in zijn carrière onder meer drie keer het eindklassement van de Giro en daarnaast schreef hij maar liefst zeventien etappes op zijn naam. Ook zijn triomfen in de Ronde van Frankrijk, Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije mogen niet onbenoemd blijven.

Zijn heldendaden in de Tweede Wereldoorlog leverden hem postuum de eretitel Rechtvaardige onder de Volkeren op, al wilde Bartali zelf liever heinnerd worden omwille van zijn sportieve prestaties. Een fameus citaat van hem illustreert dit mooi: “Je moet het goede doen, maar je moet er niet over praten. Als je dat doet, profiteer je van de tegenslagen van anderen voor je eigen gewin.” De Giro-karavaan trekt in Ponte a Ema langs zijn geboortehuis en het nabijgelegen museum dat aan hem is gewijd. En daarna kan er worden gekoerst. Een passender eerbetoon is nauwelijks denkbaar.

Na een bliksembezoek aan Florence trekt de karavaan in oostelijke richting. De eerste gecategoriseerde klim is de Monte Morello, de hoogste piek in de Florentijnse Vallei. Met een lengte van negen kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 4,2% is het een klim van de derde categorie. De korte afdaling van de Monte Morello wordt gevolgd door een klein klimmetje, waarna er wat langer afgedaald kan worden. Na 113 kilometer bereiken de eerste renners de voet van de tweede serieuze klim van de dag, de Passo della Consuma.

Deze klim van tweede categorie is zestien kilometer lang met een gemiddelde stijging van 5,7%, met enkele uitschieters naar 9%. Na een afzink van vijftien kilometer is het tijd voor de Passo della Calla. Vanaf deze top, die tevens het hoogste punt van de etappe vormt, is het nog 48 kilometer tot de streep. Via een afdaling van 27 kilometer komen de renners uit in Santa Sofia, waar een tussensprint op het programma staat.

De Passo del Carnaio is het venijnige slotstuk van de rit: de stijgingspercentages kunnen oplopen tot 10%. De lengte bedraagt 11,4 kilometer en het gemiddelde percentage is 4,4%. Op de top van deze Passo is het nog tien kilometer tot de streep, waarvan zes in dalende lijn. Na een technische afdaling zijn de laatste vier kilometer naar Bagno di Romagna nagenoeg vlak. In de Giro d’Italia van 2017 werd hier ook gefinisht, toen was het Omar Fraile die de elfde etappe op zijn naam schreef.

Omar Fraile maakte het in 2017 fraai af – foto: Cor Vos

Start: 11.20 uur in Siena
Finish: tussen 16.54 en 17.36 uur in Bagno di Romagna
Afstand: 212 km


Favorieten

Aan hoogtemeters geen gebrek tijdens deze etappe, maar de rit lijkt niet meteen zeer geschikt om voor verschillen tussen de klassementsmannen te zorgen – valpartijen en hongerkloppen uitgezonderd. De rit lijkt het meest geschikt voor een groep vluchters die om de zege mag strijden. En dus kunnen we maar beter een blik ontsnappingsspecialisten opentrekken.

Gino Mäder en Victor Lafay wisten deze Giro al eens een ontsnapping succesvol af te ronden. De Ronde van Italië is voor hen al geslaagd, al kan het altijd nog mooier worden. Het zou niet de eerste keer zijn dat soortgelijke etappewinnaars nog een ritje kunnen meepakken. Als ze eenmaal de smaak te pakken hebben…

Binnen de ploeg van Mäder hebben we ook nog ene Pello Bilbao, op papier een nog veel gevaarlijkere klant dan Mäder. Of moet de Bahrain Victorious-renner in de buurt van Damiano Caruso blijven, de huidige nummer drie in de rangschikking?

Koen Bouwman – foto: Cor Vos

Koen Bouwman leek in de negende etappe op de winst af te stevenen, maar de klassementsmannen staken daar uiteindelijk een stokje voor. Wie weet kan hij het in Bagno di Romagna wel afmaken. Het zou zomaar eens een geschikte etappe voor hem kunnen zijn. Al kunnen we dat net zo goed zeggen van Bauke Mollema. Ja, we hebben de man van Trek-Segafredo al een een paar keer bij de favorieten geschaard en ja, hij heeft nog geen etappe weten te winnen, maar het is zeker een rit waarin hij er weer voor zou kunnen gaan.

Er zijn diverse renners die het Koninkrijk België een succes kunnen brengen, nadat er in de rit naar Montalcino al drie in de top tien finishten. Natuurlijk blijven we denken aan Thomas De Gendt, maar misschien kunnen Kobe Goossens of Quinten Hermans ook een en ander voor elkaar boksen. Of is de etappe net iets te lastig voor hen. Of is het Harm Vanhoucke die na een sterke derde plaats in Montalcino nog eens ten aanval kan trekken? Het behoort tot de mogelijkheden, al is het misschien een tikje optimistisch.

In ieder geval zal hij moeten afrekenen met heel wat thuisrenners die op succes azen in Bagno di Romagna. Giovanni Carboni is zo’n renner, maar als hij de vrijheid krijgt is Alberto Bettiol misschien wel de grootste kanshebber op succes. Al kan EF Education-Nippo-ploegmaat Ruben Guerreiro misschien ook wel potten breken. Nu Davide Formolo een geweldige eindklassering lijkt te kunnen vergeten – hij staat op dik zeven minuten van Bernal – kan er bij UAE Emirates misschien ook ruimte komen voor mannen als Valerio Conti of Diego Ulissi.

Alberto Bettiol – foto: Cor Vos

Bergkoning Geoffrey Bouchard zal op jacht willen naar verse bergpunten en deze etappe is daarvoor met vier toppen zeker geschikt. Ach, en als je dan toch vooraan rijdt, waarom dan niet meestrijden voor de etappezege? Andere namen die we wellicht mogen opschrijven zijn die van Antonio Peredro, Einer Rubio, Rudy Molard, Nicolas Roche, Jefferson Cepeda. En zo kunnen we nog zo twintig namen noemen. De keuze is reuze!


Sterverdeling

**** Alberto Bettiol
*** Diego Ulissi, Pello Bilbao
** Bauke Mollema, Giovanni Carboni, Geoffrey Bouchard
* Koen Bouwman, Gino Mäder, Victor Lafay, Quinten Hermans


Weer en TV

Op weg naar Bagno di Romagna zal het nooit erg warm worden. In de finishplaats wordt maximaal een graad of achttien verwacht, terwijl er reële kans is op zware bewolking. De wind komt volgens de meeste voorspellingen uit het noordoosten, al zal er vermoedelijk slechts sprake zijn van een licht briesje.

De uitzending begint om 11.15 uur op Eurosport waarna de hele etappe in beeld wordt gebracht. Tevens is de koers online live te volgen via de Eurosport Player en GCN+.


Dit artikel delen:

63 Reacties

Nils96 19 mei 2021 om 19:08

Kan me niet voorstellen dat Bouwman morgen voldoende hersteld is om in de vlucht te zitten. Voor Nederland wordt het vooral uitkijken naar Mollema.

madeinstars 19 mei 2021 om 19:14

Met Evenepoel op nog ‘maar’ 2 minuten ben ik benieuwd of Ineos het morgen weer heel hard wil maken om te testen of ze hem definitief kunnen breken.

Marik 19 mei 2021 om 19:18

Ik vermoed dat ze dat alleen doen als ze zien dat hij niet goed is.

Nils96 19 mei 2021 om 19:19

Ik denk niet dat Ineos nog heel erg met onze prins bezig is. Mocht het al oorlog worden tussen de klassementrenners houden ze vermoedelijk vooral Yates, Vlasov en Carthy in de gaten.

Krakowic 19 mei 2021 om 19:32

De prins uit ‘Koninkrijk België’.. wat een tekst.

On: bij INEOS zijn ze na vandaag echt bezig met andere dingen dan REV.

Marik 19 mei 2021 om 19:18

Op zeker Mollema morgen mee in de vlucht morgen.

Olly 19 mei 2021 om 19:19

Morgen hoop ik op Mollemalen, dit is wederom een spekkie naar zijn bekkie. Alleen zal hij zuiniger moeten rijden in de vluchtgroep dan andere keren, en een ander eerst het bordje leeg moeten laten eten. Ik hoop en gok op een grote groep vluchters, met een aantal sterke klimmers en hardrijders gemixed.
Dit zijn 4000+ Hoogtemeters, ik zie geen vroege vluchters, kopgroep of AK mannen die vandaag gestreden hebben hier uitpakken.

O ja, en ook nog dit: Volgens ene Angelo rijdt een eenzame renner morgen hier het hele peloton op een hoop en (wederom) op vele minuten.

Arry1337 19 mei 2021 om 19:25

In de uitspraak eet je het bordje van de ander leeg, en laat je hem dat niet zelf doen ;)

Olly 19 mei 2021 om 19:32

@Arry: ik eet niets op van een ander bord Arry, zeker in deze tijd niet hahaha.
Thnx je hebt gelijk, ik zal het onthouden.

Abdoe 19 mei 2021 om 19:31

Hopelijk mag Bilbao er morgen voor gaan en hoeft hij niet te knechten. Free Pello.

zwaenie 19 mei 2021 om 23:24

Hij was zeer sterk in de Tour of the Alps, maar deze Giro heeft hij nog niet echt iets getoond.

SonnySide 20 mei 2021 om 11:03

Bilbao was gister gewoon op afspraak met klasse werk voor Caruso. Niet voor niks dat die gozer gewoon op plek 3 staat in de GC

ChefSpijker 19 mei 2021 om 19:43

Wat een vertrouwen in Ulissi. Die heeft zelf al aangegeven niet in topconditie te zijn en dat hij al blij is dat ie überhaupt mee kan doen deze Giro na z'n problemen deze winter. Kon zondag ook duidelijk niet mee met Bauke en co bergop.

Romāns Vainšteins 19 mei 2021 om 19:56

Ik ben wel van mening dat Ineos er goed aan zou doen om ergens beestachtig in formatie tekeer te gaan om te kijken of er nog met au in de benen rondrijden. Straks doemt die Evenepoel op de Zoncolan terug als een reïncarnatie van Froome ‘18

Michelangelo 19 mei 2021 om 23:38

Klopt helemaal: nog een keer extra aan de boom schudden om te kijken of er nog een paar tussenuit vallen… Hoe minder zielen, hoe meer vreugd.

Turtlehead 19 mei 2021 om 20:15

Dat eerste stuk door de Chianti is één van de mooiste vakantieroutes die ik (met bagage) heb gefietst. Kan niet live kijken, maar neem het op om terug te kunnen kijken, alleen voor het landschap.
Qua parcours kan het de hele dag knallen worden (maar misschien is ‘t wat lang), of een rustig overgangsritje.

AdZ 19 mei 2021 om 23:11

Neem toch een abootje op de ES player. Dan niks meer opnemen… je kan altijd integraal en zonder reclame terugkijken, wanneer je wil. Je kan ook kiezen uit X talen voor het commentaar of als je het gelul zat bent, de ambient sound beluisteren :-)

Aart van Woud 20 mei 2021 om 07:35

ES player-abonnement is misschien wel het mooiste dat ik mezelf het afgelopen jaar cadeau heb gedaan. Kan het aanbevelen!

Jos Brinkie 19 mei 2021 om 20:44

Menig wijnhuis in de oorspronkelijke Chianti streek zou hier toch een voorbehoud willen maken. De Chianti merknaam en dito wijngebied zijn door de Italianen gretig uitgebreid vanwege het succes van de oorspronkelijke Chianti's. Deze gaan tegenwoordig door als Chianti Classico en zijn te herkennen aan il gallo nero (een zwart haantje, leuk verhaal zit daar achter). Dan hebben we het slechts over 1/10 van de huidige Chianti streek, met over het algemeen een hogere kwaliteit (maar ook prijs). Maar o zo lekker.

Rico. 19 mei 2021 om 20:57

Mäder lijkt zich vandaag redelijk gespaard te hebben…

Limal 19 mei 2021 om 22:58

In die mate dat je je afvraagt of er ergens een kwaaltje zich roerde…

Monsieur Bendy 19 mei 2021 om 21:10

Ik vind dit wel een mooie De Gendt- etappe. Nog niks van gezien eigenlijk.

djerkson 19 mei 2021 om 22:59

De Gendt heeft blijkbaar op voorhand aangegeven deze Giro louter in functie van de Tour te rijden. Zo was hij daar toen top en won hij die ene rit met de opkomende Alaphilippe/Pinot.

Bits 20 mei 2021 om 10:57

Hij heeft een geïrriteerde knie, die gaat ontsteken als hij de inspanning van een ontsnapping moet leveren.

vincenzo 19 mei 2021 om 21:21

Cepeda wordt genoemd, maar op basis waarvan? Is niet meer dan pelotonvulling. De grootste tegenvaller misschien wel tot nu toe.

Robbert 19 mei 2021 om 22:04

Ulissi en Bilbao hebben zich ook nog echt overtuigend laten zien….

Het lijkt vooralsnog vroeg Sinterklaas in Italië, (overwinningen van vd Hoorn, Dombrowski, Mäder, Lafay en Schmid) zonder de vluchters te kort te willen doen…..

Vorig jaar hing een vroegtijdig einde van de ronde als een zwaard van Damocles boven de koers. Iedere etappe werd bevochten alsof het de laatste was. Dat is dit jaar duidelijk anders….

Dus morgen weer een groep vluchters… en de winnaar zal toch echt ook moeten kunnen klimmen.

Masnada, Mollema, Guerreiro glippen mee en gaan het uitvechten…

Titaantje 19 mei 2021 om 22:13

Zou Masnada mogen ja? Aangezien QS al een dissident heeft, moeten ze allicht Masnada voor bij de REV houden?

harryjohan71 19 mei 2021 om 22:19

Masnada was vandaag ook niet aan het knechten voor Evenepoel. Tenminste ik heb hem niet gezien net zoals de overige superknechten van DQS. Ze schitterenden door afwezigheid.

Limal 19 mei 2021 om 23:15

Harry, de DQS helpers hebben hard moeten werken om na de eerste grindstrook de groep met Evenepoel terug naar de groep Bernal te loodsen. In die laatste groep werd vol doorgevlamd en de aansluiting kwam er op een stukje stevig bergop. Logisch dus dat daar de meeste van de wolfjes overboord gingen, samen met Ganna dacht ik. Communicerende vaten: als de kopman goed is en er niet gejaagd moet worden gaan ook de helpers langer mee…

harryjohan71 20 mei 2021 om 02:59

Dat deed EF en Astana ook. De renners van deze ploegen waren er nog wel bij. DQS was gewoon tegenvallend als je kijkt naar wat de kenners er van hadden verwacht. 1 Ganna rijdt de hele ploeg aan gort.

IlPirata 20 mei 2021 om 08:09

Cepeda valt tegen tot nu toe, maar misschien dat hij zich in de Dolomieten kan herpakken. De tour of The Alps was ook daar, maar ben bang dat hij straks ook daar geen benen voor heeft.

Titaantje 19 mei 2021 om 22:01

Wat een onterecht vertrouwen in Hermans. Zat 1x mee in de vlucht en werd door een paar pannenkoeken gelost ver voor de finale begon op wat kleien heuveltjes. Dat gaat in een bergrit dan toch al helemaal niks worden.

Steven_E 20 mei 2021 om 08:40

Nadat hij zich helemaal had leeggereden voor Taraamae die net te kort kwam voor de ritzege (en zelfs even mocht dromen van roze)

SonnySide 20 mei 2021 om 11:12

Ik heb Hermans geen moment zich zien leegrijden voor Taaramae. Dat was eerder andersom

hardfietser 19 mei 2021 om 22:13

Inderdaad Titaantje, dit gaat te zwaar worden voor Hermans. Kon vandaag ook al niet mee. Goed dat ze bij die ploeg de Bondt nog hebben om de meubelen te redden. En ja Vincenzo die Cepeda had vooraf stoere teksten over etappewinst en een witte trui maar doet hij eigenlijk wel mee? Ben er ook in getrapt en had beter voor Lafay of Valter kunnen gaan maar gedane zaken…

Murcia 19 mei 2021 om 22:23

Hermans kon volgens mij vandaag prima mee met de groep roze trui totdat zijn kopman lek reed en hij zijn wiel moest afgeven. Dan is je kans op een nette klassering wel vervlogen.

jappe666 20 mei 2021 om 00:10

Hermans = Intermarché-Wanty
De Bondt = Alpecin-Fenix

S.t.B 19 mei 2021 om 22:31

@Redactie..

Gewoon even uit interesse, maar hoe oud is jullie huisfotograaf Cor Vos?
Als hij daadwerkelijk die foto van Bartali heeft gemaakt moet onze Cor inmiddels de 120 zijn gepasseerd.

Veloburto 19 mei 2021 om 22:44

Cor Vos is niet de huisfotograaf van wielerflits hoor. De man is een instituut op zichzelf en heeft de rechten op de foto van Bartali

Limal 19 mei 2021 om 23:05

De redactie heeft dat eens verduidelijkt – met 'Cor Vos' verwijzen ze (nogal dubieus IMO) naar de man's fotopersbureau, niet naar hemzelf. Ik lees op Wikipedia dat hij sinds 2010 niet meer zelf in zijn geliefde Tour (en andere wedstrijden?) actief is.

klootje kriekeljon 19 mei 2021 om 23:12

Probeer 'Emotions' eens op de kop te tikken van hem.

Edit: deze kerel maakt ook prachtige foto's!
https://www.gruberimages.pro/index

Jacco van Stierop 19 mei 2021 om 23:06

“Na een bliksembezoek aan Florence trekt de karavaan in oostelijke richting.”
Niet nadat de renners eerst nog ten noorden van Florence een tussensprint krijgen in Sesto Fiorentino, als eerbetoon aan de daar in 2014 op 93-jarige leeftijd overleden Alfredo Martini.
Martini werd als renner 3e in de Giro van 1950 maar werd vooral bekend als bondscoach van Italië. Tussen 1977 en 1992 leverde hij 6 maal een wereldkampioen af: Moser (1977), Saronni (1982), Argentin (1986), Fondriest (1988) en Bugno (1991, 1992).

KennyKlimmen 19 mei 2021 om 23:12

Lekker Jacco.

Adorni 19 mei 2021 om 23:06

Bilbao lijkt mij niet, die zal wel bij Caruso moeten blijven en staat op 7minuten nog relatief dicht.
Ze gaan een vlucht met Bilbao erbij maar 4 minuten geven, wat te weinig zal zijn.
Dit was eigenlijk een De Gendt-rit, maar die heeft kniepijn.

Limal 19 mei 2021 om 23:09

Zware rit na die van vandaag. De mannen die niet goed gerecupereerd zijn gaan hier opnieuw afzien en er misschien finaal doorzakken.

KennyKlimmen 19 mei 2021 om 23:13

@redactie Mooi dat jullie Bartali nog even aanhalen. Inspirerend persoon op verschillende vlakken.

Jean Dumas 19 mei 2021 om 23:46

Had wel wat lichter gekund, maar in ieder geval interessant voor de bergprijs/dagzege.

Wheely 19 mei 2021 om 23:47

Lijkt me wel een mooie rit voor Bennett dit, begint al beter te rijden en kan ook wel aardig dalen heb ik gemerkt. Vervaeke mag ook gaan aanvallen vanaf nu dus verwacht hem ook en anders zeker een andere Alpaca. De Marchi gaat het ook weer proberen, dat zou wel eens de winnaar kunnen zijn.

Kosmonaut 20 mei 2021 om 00:17
Quote:
Na een technische afdaling zijn de laatste vier kilometer naar Bagno di Romagna nagenoeg vlak.

Oei dat kan nog wel eens een probleem worden voor Evenepoel, zeker wanneer hij nog niet helemaal hersteld is van gisteren.

trigger 20 mei 2021 om 07:51

Mooi ritje vandaag voor Remco om eens uit te pakken. Benieuwd of ie na een iets mindere dag weer de benen heeft.

Arry1337 20 mei 2021 om 08:06

Grapjas, denk je dat of hoop je dat?

trigger 20 mei 2021 om 08:34

meer hopen dan denken, maar dat mag he

Motorindefiets 20 mei 2021 om 08:00

Ik voorzie een super duel tussen een hele getergde evenepoel en het roze… Later deze giro zal evenepoel deze inspanning moeten bekopen.

Evenepoel zak hoe dan ook deze etappe iets willen recht zetten en ik denk dat er maar 1 kan volgen. Er zal weer met minuten gesmeten gaan worden.

Miko1983 20 mei 2021 om 08:08

Ik denk ook dat remco wat gaat proberen. Zn ego zit hem toch dwars na gisteren, of het verstandig is betwijfel ik maar het gaat mooie koers geven!

Headlines

Materiaalzone

Populair