Giro 2021: Voorbeschouwing tiende etappe naar Foligno

Giro 2021: Voorbeschouwing tiende etappe naar Foligno

foto: Cor Vos

Door Sam Dictus & Koen Middendorp
maandag 17 mei 2021 om 08:00

Maandag rustdag, maar niet in deze Giro d’Italia. In de tiende etappe van de Giro werken de renners een parcours af van bijna 140 kilometer tussen L’Aquila en Foligno. Helemaal vlak is de etappe niet, maar de laatste veertig kilometer kent geen grote obstakels. De rappe mannen zullen daags voor de rustdag dus wellicht het laatste woord hebben in Foligno. WielerFlits blikt vooruit!

[bingoal id=”157479″ link=”http://bit.ly/bingoal_giro2021_10″ title=”Wie wint de tiende etappe van de Giro 2021?”]

Parcours

Voor de start van rit tien is het Girocircus neergestreken in L’Aquila, de hoofdstad van de centraal gelegen regio Abruzzen. L’Aquila is Italiaans voor ‘de Adelaar’ en dit majestueuze dier is dan ook terug te vinden op het wapen van de stad. Op een hoogte van 700 meter ligt de stad in het hart van de Apennijnen, de bergketen in centraal Italië.

De start vanuit dit adelaarsnest is dan ook meteen vrij serieus. Na vijftien kilometer geklommen te hebben, bereiken de renners de top van de eerste heuvel. Er vallen hier echter geen punten voor de bergtrui te verdienen, maar toch kan de 990 meter hoge Sella di Corno de springplank voor een eventuele kopgroep vormen.

Na de vijftien kilometer lange afdaling volgt een glooiend parcours waar niet al teveel spannends gebeurd. Als de renners er bijna vijftig kilometer op hebben zitten, arriveren de eerste coureurs bij de eerste tussensprint in Santa Rufina. Hierna volgen weer 25 nagenoeg vlakke kilometers, waarna het heuvelwerk ietwat serieuzer wordt.

Na precies 100 kilometer zijn wel bergpunten te verdienen, als het peloton via de Via Flaminia de top van de Valico della Somma bereikt. Deze eeuwenoude Via is vernoemd naar Gaius Flaminius, de Romeinse politicus die in 220 voor Christus deze weg stichtte en daarmee de verbinding tussen Rome en Rimini mogelijk maakte.

De klim over deze historische route is in de tiende etappe de eerste en enige gecategoriseerde beklimming en is van de vierde categorie. Het is de derde keer dat de Giro deze heuvel passeert. In respectievelijk 2016 en 2014 kwam het roze circus ook al over de Valico della Somma.

Vanaf de top is het dan nog veertig kilometer tot de streep. Op achttien kilometer voor het einde ligt nog een tussensprint, maar verder is het een vlakke lijn naar de meet. De sprintersploegen zullen hierdoor nog genoeg kans krijgen om eventuele vluchters terug te halen. De laatste kilometers volgen de kaarsrechte Viale Roma naar het hart van Foligno, waar voor de derde keer in de Girogeschiedenis de streep is getrokken. In 2016 werd er voor het laatst gesprint in Foligno, toen was André Greipel de snelste.

De aanloop naar de finale mag dan wel – zo goed als – kaarsrecht zijn, in de laatste twee kilometer liggen nog de nodige bochten. Op anderhalve kilometer ligt een haakse bocht naar rechts, waarna een grote 180-graden-bocht volgt linksaf. Daar staat ook de vod van de laatste kilometer. Vervolgens wacht nog een wegversmalling en, vlak voor de finish, nog een bocht naar rechts. De rappe mannen zullen de eindstreep pas laat zien.

André Greipel is de snelste in Foligno, 2016 – foto: Cor Vos

Start: 13.40 uur in L’Aquila
Finish: tussen 17.05 en 17.25 uur in Foligno
Afstand: 139 kilometer


Favorieten

De rappe mannen in het peloton ruiken hun kans, al helemaal omdat tweevoudig etappewinnaar Caleb Ewan naar huis is. De pijlsnelle Australiër, winnaar van de etappes in Cattolica en Termoli, moest zaterdag wegens knieklachten opgeven in de achtste etappe naar Guardia Sanframondi. De een zijn dood is de ander zijn brood en dit gaat zeker op voor mannen als Tim Merlier, Dylan Groenewegen, Elia Viviani en Giacomo Nizzolo.

De vraag is alleen of we wel een sprint krijgen in Foligno, nu Lotto Soudal niet meer op kop zal rijden voor zijn Australische sprinter. Het geeft de vluchters wellicht wat meer ademruimte, wetende dat een hardrijder als Thomas De Gendt niet meer op kop zal beuken om het verschil zo klein mogelijk te houden. En daar komt nog eens bij dat het parcours, zeker in de beginfase, allesbehalve vlak is. Dat maakt controleren een stuk moeilijker.

Pakt Tim Merlier zijn tweede ritzege? – foto: Cor Vos

En toch gaan we uit van een nieuwe (massa)sprint in de straten van Foligno, aangezien dit voor de rappe mannen de op-een-na-laatste kans is in deze Giro. In Verona volgt er nog een nieuwe spurtersronde, maar verder is het aan de klassementsrenners en tijdrijders. Voor mannen als Viviani en Nizzolo, die nog altijd droog staan in deze Giro, begint de tijd te dringen. We verwachten maandag dan ook meerdere sprintersteams aan kop van het peloton.

De grote favoriet voor de ritzege is, zeker na het wegvallen van Ewan, Tim Merlier. De Belg van Alpecin-Fenix wist op dag twee in Novara de eerste sprintconfrontatie te winnen en was derde in de rit naar Termoli, gewonnen door Ewan. In Cattolica kreeg hij in volle sprint te maken met een tegenspartelende ketting en kon zo een goede uitslag vergeten. Merlier zal graag nog een tweede ritzege willen boeken in deze Giro en krijgt in Foligno een uitgelezen kans.

De laatste kilometers zijn, in tegenstelling tot de etappe naar Termoli, biljartvlak en dus echt op het lijf geschreven van een pure spurter als Merlier. Wie houdt de West-Vlaming van een nieuwe zege in de Giro?

Is het maandag dan eindelijk raak voor Giacomo Nizzolo? – foto: Cor Vos

Merlier zal het onder meer moeten opnemen tegen Giacomo Nizzolo, die al tweede werd in Novara en Cattolica. De Europese kampioen van Qhubeka ASSOS is nog altijd op zoek naar zijn eerste (rit)zege in de Ronde van Italië. Door zijn tweede plaatsen heeft Nizzolo zijn eigen opmerkelijke record uitgebreid: de meeste tweede plekken in een van de grote rondes, zonder een rit gewonnen te hebben. Dat zijn er nu elf. Of zijn het er na maandag twaalf?

Nizzolo heeft misschien niet de pure topsnelheid om Merlier te verslaan, maar de Italiaan is wel een meester in het positioneren en komt in een chaotische finale vaak bovendrijven. Een andere Italiaan om in de gaten te houden is Elia Viviani. De sprinttroef van Cofidis werd al derde in Novara en Cattolica, vierde in Canale, en is prima op dreef. Viviani lijkt alleen niet over die extra punch te beschikken om ook daadwerkelijk als eerste over de streep te komen.

Wat dan wel weer in het voordeel speelt van Viviani, is dat hij in een hectische laatste kilometer kan rekenen op Simone Consonni. Die laatste maakte in de voorbije massasprints al indruk als loods en kan maandag wellicht een cruciale rol spelen voor Viviani. De sfeer in de ploeg is in elk geval opperbest, na de ritzege van Victor Lafay in Guardia Sanframondi.

Dylan Groenewegen moet het voorlopig doen met ereplaatsen – foto: Cor Vos

Voor Dylan Groenewegen is het ook een van de laatste kansen om een etappe te winnen. De sprintkopman van Jumbo-Visma heeft zich nog niet écht kunnen mengen in de strijd om de ritzeges. In Novara werd hij wel keurig vierde, in het spoor van Merlier, Nizzolo en Viviani, maar in de daaropvolgende sprintconfrontaties in Cattolica en Termoli moest hij het doen met een achtste en zevende plek. Groenewegen mist naar eigen zeggen nog de hardheid voor dergelijke sprintfinales.

“Na negen maanden, en daarvoor al de coronabreak, niet te hebben gekoerst, mis ik nog de hardheid in dit soort finales. Nu is het uitkijken naar de volgende aankomst en hopen dat de koershardheid een beetje gaat verbeteren. En hopen dat de finales ietsje makkelijker worden”, liet hij na de zevende etappe met aankomst in Termoli weten. Groenewegen wordt op zijn wenken bediend, aangezien de aankomst in Foligno er eentje is voor de pure sprinters.

Fernando Gaviria is prima op dreef, maar is hij ook snel genoeg? – foto: Cor Vos

Ook Fernando Gaviria is, en blijft, een renner om in de gaten te houden. De Colombiaan van UAE Emirates is bezig aan een goede Giro. Gaviria klimt makkelijk, weet zich telkens te plaatsen in de spurts en laat zich zelfs zien in vroege ontsnappingen. Zo was hij mee in de semi-bergrit naar Guardia Sanframondi en eindigde zelfs bij de eerste tien. In de sprintritten moet Gaviria het voorlopig doen met een zevende, vijfde en zesde plaats.

Voor een veelwinnaar als Gaviria telt echter alleen de overwinning. Is het in Foligno wel raak? De 26-jarige Colombiaan had wellicht liever een iets zwaardere aankomststrook gehad, aangezien hij momenteel niet over de pure snelheid beschikt om jongens als Merlier en Nizzolo pijn te doen. Of moeten we na tien dagen koers vooral kijken naar de frisheid van de renners?

En wat mogen we maandag verwachten van Peter Sagan? Het is geen ideale aankomst voor de Slowaak, maar we mogen een drievoudige wereldkampioen nooit helemaal uitvlakken. Zeker niet in zo’n bochtige finale. De renner van BORA-hansgrohe heeft ook nog geen etappezege op zak: zijn beste resultaat is een derde plek in Canale. Krijgen we deze Giro nog de beste Peter Sagan te zien? Dat is de hamvraag en alleen Sagan is in staat om antwoorden te geven.

Davide Cimolai werd al twee keer tweede – foto: Cor Vos

Andere rappe mannen om in de gaten te houden zijn Davide Cimolai (Israel Start-Up Nation) en Matteo Moschetti namens Trek-Segafredo. Cimolai werd deze Giro al knap tweede in Canale en Termoli, maar dat was wel telkens na een lastige etappe of aankomst. In een vlakke spurt moet de Italiaan toch vaak het onderspit delven. Ook Moschetti, vierde in Termoli en zesde in Novara en Cattolica, moet het wellicht meer hebben van een oplopende finishstraat.

Als we kijken naar de voorbije massasprints, dan komen we ook vaak de namen van Andrea Pasqualon (Intermarché-Wanty-Gobert), Filippo Fiorelli (Bardiani-CSF-Faizanè), Max Kanter (Team DSM) en Lawrence Naesen (AG2R Citroën) tegen. Dit zijn renners die zeker in staat zijn om een mooie ereplaats uit de brand te slepen, maar winnen is een ander verhaal. Let verder nog op Riccardo Minali in dienst van Intermarché-Wanty-Gobert.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tim Merlier
*** Giacomo Nizzolo, Elia Viviani
** Dylan Groenewegen, Fernando Gaviria, Peter Sagan
* Davide Cimolai, Matteo Moschetti, Andrea Pasqualon, Max Kanter

Giro 2021: Deelnemerslijst (WielerFlits)

[bingoal id=”157479″ link=”http://bit.ly/bingoal_giro2021_10″ title=”Wie wint de tiende etappe van de Giro 2021?”]


Weer en TV

De renners hoeven maandag niet te klagen over het weer. In startplaats L’Aquila is het een graad of zeventien, in Foligno kruipt de gemiddelde temperatuur naar de twintig graden Celsius. De bewolking heeft af en toe de overhand, maar verder blijft het droog. Er staat s’ middags een matige wind.

De tv-uitzending van Eurosport 1 begint om 13.40 uur, waarna de hele etappe in beeld wordt gebracht. Ook is de rit naar Foligno online live te volgen via de Eurosport Player en GCN+.


Dit artikel delen:

37 Reacties

rosencrantz 16 mei 2021 om 19:32

2 scenario’s mogelijk morgen en dan lijkt Merlier niet de logische ****

0
Turtlehead 16 mei 2021 om 19:33

139 km maar, dat wordt knallen. Ik zeg: Sagan of Nizzolo, na al die bergen van gisteren en vandaag.

0
Murcia 16 mei 2021 om 19:47

1 Gaviria
2 Nizzolo
3 Merlier
4 Groenewegen

De meeste sprintersploegen hebben nog niks, dus een flink aantal knechten mogen morgen aan de bak om de vluchters binnen schootsafstand te houden. Gaviria en Nizzolo lijken mij een etappe als die van vandaag het best te verteren naast Sagan maar de vlakke finish is voor de mannen met de hoogste topsnelheid denk ik.

0
Hangtieniedanstaatie 16 mei 2021 om 19:49

Morgen een sprint zonder Groenewegen, Merlier, Moschetti en slecht-klimmende lotgenoten. Waarom? BORA geeft eens lekker gas op dat klimmetje van 6-7 kilometer à 5 procent.

0
Merlinappa 16 mei 2021 om 19:57

Leuk, dan wint er weer een vluchter want dan wil er geen enkele ploeg rijden behalve Bora :)

0
Hangtieniedanstaatie 16 mei 2021 om 20:03

Ook leuk! Al zie ik liever Peter de Grote nog eens een vis binnen hengelen.

0
Coureurs du Courage 16 mei 2021 om 21:01

Klinkt als een aannemelijk scenario, bora die op kop gaat sleuren in zo’n etappe. Maar rijden ze dan meer eraf dan alleen Groenewegen?

0
Ketjap Manis 16 mei 2021 om 21:03

Gaan ze niet doen, het is daarna nog 40 km.

0
Hangtieniedanstaatie 16 mei 2021 om 21:37

Ze hebben wel gekkere dingen gedaan.

0
Tuubke 17 mei 2021 om 08:19

Gaviria krijgen ze zo niet los, dus dan blijft die voor mij de favoriet.

0
Quintenri 17 mei 2021 om 10:01

Zouden ze dat doen, zodat Sagan dan weer 5e of 6e kan worden? Ik denk dat ze beter het geweer van schouder veranderen ;) .

0
Hangtieniedanstaatie 17 mei 2021 om 10:32

Dan wordt Sagan geen 5e of 6e hoor. Dan zal het waarschijnlijk tussen hem, Gaviria en Cimolai voor de ritzege gaan.

0
ronddraaien 16 mei 2021 om 19:50

Hopelijk krijgt Cavagna morgen eens vrijheid. Lijkt me echt een ritje voor tempobeulen zeker nu Lotto, de ploeg die toch het meeste werk opknapte de vorige vlakke ritten, niet zal meehelpen.

0
Merlinappa 16 mei 2021 om 19:58

Wederom een beetje gekke aankomst. Opzich zijn de bochten niet eens zo gek, zijn brede bochten die redelijk lopen. Alleen de langzame bocht op 400 meter is nogal apart, en ook nog eens een smal weggetje. Typisch een sprint voor Merlier of Groenewegen; vroeg starten en lang doorhalen.

0
Michelangelo 16 mei 2021 om 20:23

Sluit me daar volledig bij aan, zowel qua parcours als het vroeg starten en lang doorhalen.

Voor mij is vooral de vraag of bijvoorbeeld Sagan met zijn ploeg ergens een schifting probeert door te voeren, bijvoorbeeld op dat klimmetje.
Als BORA dit alleen moet doen gaat hem dat niet worden, maar als er 2 of 3 sprintersploegen de handen ineen slaan, dan zouden ze wel eens verlost kunnen geraken van de slechtst klimmende sprinters.

0
zotvankoers 16 mei 2021 om 20:27

Vanaf rieti wind schuin achter windkracht 3 en die trekt aan naar windkracht 4 . In combinatie met nog wat hoogtemeters int begin… er kan zo maar oorlog gemaakt worden

0
DrGuido 17 mei 2021 om 09:55

Ganna al een paar dagen in de spaarstand, ik denk dat die vanaf Rieti de gashendel opentrekt.

0
Wheely 17 mei 2021 om 10:24

Een gebroken peloton zou voor de klassementsmannen in de eerste groep wel welkom zijn, de verschillen in de top 20 zijn nog erg klein. Er hoeven er maar een paar gelost te worden en er zijn al belangen bij.

0
Verweggistan 16 mei 2021 om 21:45

Kopgroepje, 10 minuten, Fortunato wint. Mocht het onverhoopt een sprint worden: Fiorelli.

0
zotvankoers 16 mei 2021 om 22:10

Fortunato staat veel te kort om zo maar 10 minuten te krijgen

0
Verweggistan 17 mei 2021 om 09:42

Ideaal voor Ineos

0
Marco Willems 16 mei 2021 om 22:07

Vocsnor for the win

0
Jean Dumas 17 mei 2021 om 07:02

De Somma is echt een vluchtersklim, voor types Luis Leon. Lang niet zeker dat de sprinters hier hun zin krijgen.

0
Santiago Blanco 17 mei 2021 om 09:10

1.Cavagna, 2.De Gendt, 3. Taco vd Hoorn, 4. Alexis Gougaerd…. Deze 4 gaan het uitmaken vandaag let maar op. Sprintersploegen zijn moe en trekken het gat niet meer dicht let maar op.

0
Santiago Blanco 17 mei 2021 om 09:10

1.Cavagna, 2.De Gendt, 3. Taco vd Hoorn, 4. Alexis Gougaerd…. Deze 4 gaan het uitmaken vandaag let maar op. Sprintersploegen zijn moe en trekken het gat niet meer dicht let maar op.

0
Monsieur vdS 17 mei 2021 om 09:32

Door de start bergop en de lengte van de etappe en de afwezigheid van Lotto zie ik de vroege vlucht het nog wel halen inderdaad.

0
vanuit de kantlijn 17 mei 2021 om 09:43

Afwezigheid van Ewan vergroot de kansen van Viviani, Cimolai en Gaveria aanzienlijk…

0
Massimo Bataille 17 mei 2021 om 09:49

Ik vraag mij echt af welke parcoursbouwer deze finish uittekent, en wie de personen zijn die dan naast hem zitten en knikken: ja dat ziet er goed uit.

Een haakse bocht op 1.5km om het peloton op een lint te trekken, ok.
Nog een 180° bocht op 1 km, op het randje maar dat zal het dan wel zijn zeker.
Nog een wegversmalling op 700m: dat klinkt niet echt goed
Ten slotte nog een bocht op 300m vd streep …

0
Wheely 17 mei 2021 om 10:04

Het schijnt dat de renners dit zelf helemaal niet zo’n probleem vinden. De vele bochten halen namelijk de snelheid er uit en het peloton gaat op een lint, het is wellicht zelfs wel veiliger dan met z’n allen in sneltreinvaart op een brede weg op de meet af stevenen.

0
Massimo Bataille 17 mei 2021 om 10:24

Jazeker, daarom dat ik zelf toegeef dat die bochten op 1km en 1.5km vh einde nog ok zijn.
Maar wegversmalling in laatste km en een bocht op 300m vd streep is toch niet goed te praten, zelfs de renners willen dit niet.
Nu nog hopen dat er geen straatmeubilair staat ook =D

0
Wheely 17 mei 2021 om 10:30

Ja ik vind het er ook altijd maar hectisch uitzien hoor, gelukkig hoef ik er me zelf niet tussen te gooien.

0
Jacco van Stierop 17 mei 2021 om 10:00

Edit redactie: Bedankt, is aangepast

0
Veloburto 17 mei 2021 om 10:23

Ik zie De Gendt ook wel wat proberen vandaag

0
Txirrindularitza 17 mei 2021 om 11:41

Gorka, De Gendt, Juul Jensen, Campenaerts… Ik zie wel een groepje met dergelijke kleppers vooruit blijven.

0
BassieAdriaan 17 mei 2021 om 13:35

ik dacht na die paar mooie ritten eerder dit jaar David Dekker als dark horse in mijn scorito, maar daar zien we nou ook niet bepaald veel van zeg.

0
MightySosa 17 mei 2021 om 14:01

Cabana gaat het doen!

0
SonnySide 17 mei 2021 om 14:07

Mmm Merlier topfavoriet. Volgens mij snakt Tim echt naar de rustdag en hij is niet de enige. Ik denk dat zowel Bora als ISR wel nog wat gas willen geven voor de rustdag en dan met name op dat klimmetje. Ik zou Bevin vandaag ook wel eens willen zien sprinten.

1. Nizzolo
2. Sagan
3. Cimolai/Bevin

0

Headlines

Populair

Materiaalzone